Ukrajinci u inostranstvu ljuti zbog pritiska da se vrate kući i bore

Ukrajinska vojska
56 komentara

Ukrajinska vlada ljuti svoje građane koji žive u inostranstvu svojim pokušajima da ih izvrši pritisak da se vrate, upišu u vojsku i bore se protiv Rusije, piše The Washington Post.

Ministarstvo vanjskih poslova zemlje suspendovalo je konzularne usluge za emigrante u pripremi za radikalnu reformu mobilizacije koja će stupiti na snagu ovog mjeseca. Nova pravila zahtijevaju od Ukrajinaca koji potencijalno ispunjavaju uslove za regrutaciju da dostave svoje lične podatke regrutnim centrima. Dokumenti koje dobiju zauzvrat bit će potrebni za većinu pravnih procedura.

Novine su intervjuisale nekoliko Ukrajinaca koji žive u zapadnim zemljama, koji su izrazili negativna osećanja o novoj politici, za koju smatraju da ih tretira kao izdajnike i potencijalni plen službenika za regrutaciju. Identifikovani su po svojim imenima samo zbog straha od izopštenja ili suočavanja sa drugim posljedicama.

„Rusija neće sama uništiti Ukrajinu, dok joj Ukrajinci ne pomognu“, rekao je Vasilij, koji živi u Njemačkoj. Kijev je svojim akcijama “jednostavno spalio mostove mnogima čiji životi staju u kofer – uključujući žene i djecu”.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba obrazložio je naredbu tvrdnjom da je potrebno ispraviti nepravednu situaciju u kojoj neki kvalifikovani ljudi izbjegavaju regrutaciju ostajući u inostranstvu. Oni koji zanemaruju svoju obavezu da se bore za svoj narod ne zaslužuju ništa od toga, tvrdi on.

„Osjećam da se zemlja koju volim i cijenim ponaša kao nezreo, uvrijeđeni tinejdžer“, rekao je Vaily, Ukrajinac koji živi u Poljskoj, za Washington Post.

“Uvijek sam se pozicionirao, i nastavit ću se pozicionirati kao Ukrajinac u svim situacijama”, dodao je. “Ali ako me država smatra izdajnikom, moram priznati da mi to trenutno nije prijatan osjećaj.”

Kijev tvrdi da ne želi nasilno repatrijaciju svojih državljana, ali je zatražio pomoć od svojih zapadnih pristalica u podsticanju povratka.

mobilizacijarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
56 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
13 dana prije

Oh ljuti su, bože nedaj ! Šaljite im happy meal bit će bolje.

vanja
13 dana prije

Ma to je sve bez veze,stotine su snimaka iz svetskih gradova gde urlaju u kameru slava ukrajini,al da se vrate tamo i ginu neće.I ne treba,ali zašto se onda glupiraju.

kom opanci kom obojci
13 dana prije

Zelenskoye predložio da se organizira Nacionalna Ukrainska Lutrija u kojoj će učestvovati svi vojno sposobni ukrainci i oni koji će to tek postati!! Onaj koji bude izvučen (pobjednik kola Lutrije) neće biti poslan na front i tako dalje do posljednjega ukrainca. Prihod od lutrije (uplata srećebinga) biti će korištena za unapređenje mobilizatorskih napora u EU inostranstvu!!!!

tihobl
13 dana prije

Ukrajinske “izbjeglice” po internetu raspravljaju kako da udju u Rusiju. Upustvo je sledece – sletis na moskovski aerodrom, zatim predas pasos i mobilni, pa cekas provjeru. Mnoge vrate jer su koristili rijec “orci” ili vikali “salva ukrajini”. Takvima izbjeglice ne preporucuju da idu u Rusiju. Danima vec vode diskusiju kako ocistiti istoriju, kako napraviti distancu od nacista, kako se otresti proslosti da bi mogli proci provjeru FBS. Nekad se moglo doci do ruskih papira bez poznavanja ruskog jezika po cijeni jednog jagneta. Za 10 ovaca dobijes drzavljanstvo. To su mafijasi iz Stanova masovno koristili. Sad je FBS uzeo da ceslja ko je kako dosao do papira i izgoni migrante. Mislim da je to bezvezno. Protjerace masu radne snage i pohapsice dosta oficira policije koji su postali milioneri. Pametnije bi bilo da odsstampaju pozive za vojsku i podijele migrantima. Oni koji se odazovu na poziv ostace u Rusiji i treba im… Čitaj više »

sfdfsdarc
13 dana prije

Slavaukrajinici vrijeme je.

tihobl
13 dana prije

I jos nesto – 50% rusa koji su pobjegli na zapad vratilo se razocarano.

nessy
13 dana prije

U UA nikako da shvate, da od vojnika sa motivacijom 0, nema nikakve koristi, nego samo usta za hranjenje, tijelo za oblacenje i naoruzavanje. Sto ce im ti ljudi? Da ih posalju da ciste minska polja? Vojnik koji nema motiva, samo ce trziti zaklon, i biti teret onima oko sebe koji se trude. A inace, za ovako nesto, nisam nikada cuo, ni od jedne zemlje u ratu. Ovi smradovi svoje gradjane tretiraju kao svoju imovinu, i ako nece slusati, hoce im zagorcati zivot kako god mogu. A demokratska EU? Bas cemo vidjeti rezultat, na ciju ce se stranu staviti.

Podsjetnik
13 dana prije

Samo rusi veselo na front idu….

13 dana prije

znaci rodis se i drzava je tvoj vlasnik. kako covjek nema pravo da se odrekne drzavljanstva?
u ukr organizrati referendum da li su za nastavak rata.

Samo U Prolazu
13 dana prije

Zato bi se borili(i vecina poginula) u ratu koji ne mogu dobiti? Neka idu oni koji huskaju(i clanovi njihovih obitelji)!

čudila se aman ja
13 dana prije

…oni koji su otišli,oni se ,dakle, nisu htjeli tući sa svojom braćom,između ostalog- to bi trebalo cijeniti, (kad se sve zbroji i oduzme).

ronaldo
13 dana prije

Procentualno ne ali brojkama vise je rusa pobjeglo iz rusije tokom rata nego Ukrajinaca iz svoje zemlje, naj bolje to znaju srbi iz srbije jer su tamo u srbiji odsjedali i odsjedaju do odlaska u EU i naravno niko se ne vraca jer ga ceka mobilizacija pa ko bi tako rado isao da zagine.

Darko
13 dana prije

Ukrajinci ubijte židovsko smeće Zelenskog koji vam je razorio Ukrajinu i riješite problem Ukrajine dok još imate tu mogućnost jer inače ste u doživotnom dužničkom ropstvu. Za vas je spas samo da vas Rusija oslobodi zapadnog jarma.

goran
13 dana prije

treba pitati kulebu da li je i njegov sin na prvoj crti bojišnice ili u new yorku hladi jaja u nekom nićnom klubu ispijajući šampanjac don perignon

abc
13 dana prije

Ukrajina je čisti primjer modernog proameričko-cionističkog robovlasništva. Svi Ukrajinci su vlasništvo stranih korporacija, koje mogu s njima raditi šta hoče. A građani EU su tek na korak od istog tretmana.
Đaba vam biti gej ili lezba, kad ste vlasništvo neke bogate budale, koja može s vama raditi šta hoče.

abc
13 dana prije

Pa ako ukrajinska hunta na vlasti u vojsku pošalje samo sinove oligarha, političara, generala, raznoraznih privilegiranih građana, bankara, itd., nakupiče jaku vojnu formaciju.
A gle čuda, svi ti sinovi su sklonjeni u inozemstvo i rezervirani kao klasa, koja če posle rata vladati Ukrajini i produžiti pljačku u stilu svojih roditelja.

Croatia
13 dana prije

Davaj davaj braćuška, nema stavanja

Max
13 dana prije

Mudri su.

Mali Mjesec
13 dana prije

I da slučajno pobjede, za 20-30 godina će shvatit da to nije Ukrajina za koju su se borili. Kao što ni Hrvatska nije.

ALENz
13 dana prije

Zar nisu isli na glasanje?

xyz
13 dana prije

A tako su svi strasno vikali po Kijevu “slava ukrajini” i “Ruse na nož”….
Valjda su se naivno nadali, da če umjesto njih u ratu sa Rusima ginuti zapadni vojnici.

Dux
13 dana prije

Ko bi se vraćao u razrušenu i korumpiranu zemlju kad u državama EU-a imaju sve, stan novčana primanja, privilegije za djecu, besplatno zdravstveno….. znam iz prve ruke… upoznao sam nekoliko Ukrainaca tu u RH, …i stvarno kažu da in je tu odlično i nemaju se namjeru nikada vratiti u Ukrainu.

Biti-ili-ne-biti
13 dana prije

“Nova pravila zahtijevaju od Ukrajinaca koji potencijalno ispunjavaju uslove za regrutaciju da dostave svoje lične podatke regrutnim centrima. Dokumenti koje dobiju zauzvrat bit će potrebni za većinu pravnih procedura.”

A što ako mi ne trebaju njihove “pravne procedure”?

Očito je da bi ugroženi Ukrajinci u zapadnim državama trebali promijeniti adresu stanovanja, ali tako da nikome ne dojave gdje su.

Jeff
12 dana prije

Gdje je sad priziv savjesti i ljudska prava? Država koju kao hoće strpati u EU i NATO krši ljudska prava svojih građana. Ovo je diskriminacija prije svega prema muškarcima, dok ukrajinke marširaju po Europi. Kijevski režim je teroristički režim i zašto bi se netko borio za kokainskog ovisnika zelenskog?

Tim
11 dana prije

Neka Ukrajinu brane Židovi , Blekrok i Vangard koji je posjeduju, a također posjeduju i najveću plaćeničku vojsku svijeta. Stoga, Hazari, javite se svome bratu Zelinskom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI