Ukrajincima u Velikoj Britaniji rečeno je da se prijave za vojnu službu

Velika Britanija i Ukrajina
24 komentara

Ukrajinci koji žive u inostranstvu moraju se prijaviti za vojnu službu, prema nedavno usvojenoj vladinoj uredbi, objavio je konzulat u Velikoj Britaniji.

U saopštenju objavljenom u srijedu, objašnjava se da je instrukcija odgovor na brojne upite Ukrajinaca koji žive u zemlji. Prema novim pravilima, ukrajinski državljani moraju se prijaviti za vojsku “u slučaju da borave van Ukrajine duže od tri mjeseca”, saopšteno je iz konzulata. Novopridošli moraju da se pojave u ukrajinskim diplomatskim institucijama u roku od nedelju dana od ulaska u Britaniju, dodaje se.

Trenutno ne postoje kazne za izbjegavanje vojne registracije, saopšteno je iz konzulata, demantujući glasine da se konzularne usluge uskraćuju osobama koje se ne prijave. Situacija bi se, međutim, mogla promijeniti ako ove odredbe budu uključene u novi zakon o mobilizaciji koji trenutno razmatra ukrajinski parlament, upozorava se.

Prethodno je poslanik stranke Batkivščina Vadim Ivčenko, koji sjedi u parlamentarnom odboru za nacionalnu sigurnost, odbranu i obavještajne poslove, upozorio da bi Ukrajincima koji žive u inostranstvu, a nisu se prijavili za vojnu službu, po novom zakonu mogle biti uskraćene i konzularne i bankarske usluge. Ostaje nejasno da li će te odredbe biti uvrštene u novi zakon, za koji se očekuje da će biti izglasan u prvom čitanju u četvrtak.

Zakon o mobilizaciji uveden je u ukrajinski parlament krajem prošle godine. Predlaže se smanjenje starosne granice za regrutaciju sa 27 na 25 godina, ukidanje izuzeća za neke kategorije invalida i druge mjere za jačanje vojnih činova.

Neposredno prije iznošenja prijedloga zakona o mobilizaciji, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je da ga je vojska zamolila da prikupi još 450.000 do 500.000 vojnika. Ovu tvrdnju osporio je najviši ukrajinski general, Valery Zaluzhny, koji je insistirao da vojska nije došla do tačnih brojki, ali je želio da vlada osigura stalan priliv regruta kako bi zadovoljila svoje borbene potrebe i nadoknadila gubitke.

Kijev nikada nije službeno objavio broj žrtava u toj zemlji usred sukoba s Rusijom, ali se vjeruje da se broj kreće u stotinama hiljada. Prema najnovijim procjenama ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua koje je iznio u utorak, Ukrajina je samo prošle godine izgubila više od 215.000 vojnika i 28.000 komada vojne opreme.

Ministar je prošlog mjeseca tvrdio da je Kijev od početka neprijateljstava izgubio više od 383.000 vojnika, ubijenih ili ranjenih, pri čemu je više od polovine žrtava pretrpjelo tokom ljetne kontraofanzive, koja je pokrenuta početkom juna prošle godine.

mobilizacijaUKukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tim
3 mjeseci prije

Ovima na Jadranu uvalite pozive u vojsku.

Zorule
3 mjeseci prije

Bit će bježanija u Rusiju, već se nešto slično desilo u Estoniji ili u nekoj od tih naci patuljaka državama prije nekih mjesec dana

Biti-ili-ne-biti
3 mjeseci prije

Kreten je onaj koji će se na ovaj prevarantski bleferski poziv odazvati.

Goran
3 mjeseci prije

Nadam se da znaju da su u Srbiji bezbedni, kao i da brzo i lako mogu dobiti državljanstvo.

vanja
3 mjeseci prije

Rusi su neposredno pre početka rata imali odličnu priliku da ukrote engleze koji su najveći destruktivci u ovom ratu i drsko guraju prst u oko Rusiji bez straha.Engleski brod je provokativno ušao u vode Rusije kod Krima i umesto da ga potope,impotentni putin ga je pustio da ga ponižavaju.Isti ti englezi su potopili više brodova u ruskim lukama,napravili nezapamćene zločine,ali putin im je to dozvolio.

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

He , he , he …Muvatori 😁 … Tko čita samo naslove pa komentira- po naslovu ispada da će Britanci , loviti Ukraince po Britanniji pa na frontu a u tekstu … Nekakovi konzulat Ukraine , djeli upute kako bi svi , vojno sposobni 🤣 …. Hajmo se okladiti da im se BAŠ NITKO – NEĆE ODAZVAT 😉 !!!

Max
3 mjeseci prije

Neka zove i ove s Jadrana.

tihobl
3 mjeseci prije

Londonslki siti je naredio da se mobilise 500.000 ukrajinaca.
Britanske vlasti uvijek slusaju sta im Siti naredi.

Jedino nece biti mobilisan Reznikov (bivsi ministr odbrane, engleski agent) koji voda zenu po modnim revijama.

Jere
3 mjeseci prije

Nije mi jasno šta na ovoj slici radi dalmatinska zastava lijevo od ukrajinske i desno od britanske…

Ringo10.
3 mjeseci prije

Budale bi trebale bjezat u Rusiju I Bjelorusiju…Ali Zapad je njihov san…E sad ce da im presjedne

duki
3 mjeseci prije

Znači kreće operacija “mišja rupa” ! Jedina im je još nada učlanjenje u “minhensku bojnu ” dakle Deutschland !
Inače kako ide sa registracijom džepova, ??
Pitam za prijatelja ?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI