Ukrajinska crkva zabranila molitve na ruskom jeziku

Pravoslavna crkva Ukrajina
55 komentara

Molitve u legendarnoj kijevskoj Pečerskoj lavri od sada bi trebalo da se izgovaraju na ukrajinskom jeziku, rekao je u nedjelju poglavar nedavno osnovane Ukrajinske pravoslavne crkve (OCU). Istorijski manastir su donedavno zauzimali monasi koji su pripadali kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi (UPC).

Manastir se nedavno našao u središtu sukoba između UPC i ukrajinske vlade. Crkva koju podržava Kijev sada planira da održi molitve u Lavri tokom pravoslavnih uskršnjih praznika, koji bi trebali biti proslavljeni sljedeće sedmice.

Poglavar PCU, mitropolit Epifanije, rekao je ukrajinskim medijima da će na pravoslavni Uskrs iduće nedjelje održati molitve u manastiru. Kijev je Lavru registrovao kao manastir OCU još 2. decembra 2022. godine, na dan kada je predsednik Vladimir Zelenski zabranio svim verskim organizacijama „povezanim“ sa Rusijom da deluju u Ukrajini.

U manastiru su do nedavno živeli monasi UPC. Krajem marta, Kijev je raskinuo ugovor o zakupu između ukrajinskih vlasti i UPC, koji je omogućio monasima da žive u Lavri. Monasi su odbili da odu i uložili su žalbu na odluku sudu u Kijevu. Njihov slučaj sada je zakazan za kasnije u aprilu.

OCU ne želi da “istera monahe”, rekao je Epifani ukrajinskim medijima. „Želimo da ovde više ne vlada duh ‘ruskog sveta'”, dodao je on, istovremeno insistirajući da “Lavra treba da bude ukrajinska; molitve na ukrajinskom i za Ukrajinu uvijek treba održavati tamo.”

Tvrdio je i da PKU već redovno održava molitve u gornjem delu manastira koji su napustili monasi UPC, a da će se moliti „mirno i spokojno“ i u Donjoj lavri koju oni još uvek zauzimaju. Mitropolit OCU je insistirao da je „ukrajinizacija“ manastira „neizbežna“.

Tenzije između manastira i ukrajinskih vlasti eskalirale su još u novembru 2022. godine, kada je ukrajinska služba bezbednosti (SBU) otvorila krivični postupak zbog skandiranja kojima se veliča Rusija u Lavri usred sukoba između Kijeva i Moskve.

UOC ima istorijske veze s Ruskom pravoslavnom crkvom, a ukrajinski zvaničnici su je optužili da predstavlja prijetnju sigurnosti usred vojnog sukoba s Rusijom. SBU vrši racije u crkvama UOC-a, navodno tražeći zalihe oružja i dokaze o izdaji.

Krajem marta, ukrajinski organi za sprovođenje zakona uhapsili su mitropolita Pavla, visokog episkopa UPC, koji je bio vođa monaha u Larvi. SBU ga je optužila za izazivanje vjerske mržnje i “opravdavanje i negiranje ruske vojne agresije”.

Moskva je tražila Pavelovo oslobađanje, optužujući vladu Zelenskog za vjerski progon. U izvještaju Ureda visokog komesara UN-a za ljudska prava (OHCHR) također se prošlog mjeseca navodi da bi postupci ukrajinske vlade “mogli biti diskriminatorni”, što je izazvalo ukor iz Kijeva.

Pravoslavna crkvarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Kulturocid.

nepoželjni
1 godina prije

E, zabrana molitve na Ruskom je iznimna kršćanska gesta ! …tresni ga posred obraza prvi ! 😉

Гавран
1 godina prije

Nova Duhovna zajednica se ne može napraviti administrativnim ili političkim merama. Može politička organizacija, muzej ili biznis. Takav pokušaj posle određenog vremenskog perioda daje katastrofalne posledice na počinioce. Dovoljno je sagledati ludilo u koje smo uronili.

Eto
1 godina prije

Pa niti njemački jezik nije bio popularan u rusiji 1943.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Sad još da nabave i vjernike …..

NOVI STARI
1 godina prije

uopće nisam vjernik, ali ovi su skroz ludi, a nama seru da su stup obrane europske demokracije…ako Ukrajina padne europa je ugrožena:Malo morgen, oni europu ugrožavaju:Što su bili od 1991, ruu na srce nesztabilna država, koja ne zna šta hoće, stalno nekave revolucije, zene su im se prostituiralepo bijelom svijetu, nažalost po tome su bili poznati…i po mafijašima …sve skupa sheet

hiber
1 godina prije

Održavanje molitvi na jeziku agresora i krvnika je poprilična perverzija. Sto se tiče kanonstva Ukrainska pravoslavna crkva je pod zaštitom tomena Vaseljenskog patriarha iz Carigrada, a ovi iz Ruske pravoslavne crkve moraju birati između Boga i Cara Putina. Slične kanonske nezakonitosti vrijede i za Srpsku pravoslavnu crkvu.

Ivan
1 godina prije

I mi financiramo te fasisticke svinje uz nehebicnu pomoc one ukfakinske krmace Usule?

Ico
1 godina prije

Kijev u Ukrajini treba zabraniti prvenstveno vatikansko – katoličku crkvu!

Ico
1 godina prije

Na području Ukrajine treba djelovati samo Ukrajinska državna autohtona crkva, sve ostale crkve neka idu od kuda su i došle, a vatikansko – katoličku crkvu Volidimur treba hitno deportirati u Vatikan

Noname
1 godina prije

Duda je obećao prebaciti oružje u Kijev – za posljednji pokušaj protunapada, koji jednostavno mora biti uspješan, piše poljsko izdanje Niezależny Dziennik Polityczny. Ali nakon toga, Zelenski će morati dati zapadne teritorije Ukrajine Poljskoj kako bi nekako pokušao riješiti monetarna pitanja sa SAD-om i EU-om. Poljski novinar Marek Gala u članku za NDP podsjeća koliko je nagađanja i nagađanja okruživalo nedavni posjet Zelenskog Varšavi. “O kojim pitanjima je ukrajinski predsjednik došao razgovarati, koji su dokumenti potpisani između Ukrajine i Poljske tijekom posjeta, a prije svega kako ovaj posjet može utjecati na cjelokupnu situaciju u regiji i hoće li prekinuti oružani sukob izvan našu istočnu granicu – sva su ta pitanja u više navrata postavljana u svim svjetskim medijima“, podsjeća. “Pred tiskom su se čuli mnogi bahati govori o prijateljstvu i brisanju granica između ukrajinskog i poljskog naroda, što samo potvrđuje istinitost insajderskih informacija kojima raspolažemo da je Ukrajina spremna prepustiti… Čitaj više »

Noname
1 godina prije

“Poljska je na početku ukrajinskog sukoba dobila posebnu ulogu – partnera i susjeda, kao i posrednika između Sjedinjene Države i Ukrajina. Upravo u zamjenu za to posredovanje Varšava želi dobiti zapadnu Ukrajinu. Zbog toga je Duda bio prvi strani čelnik koji je posjetio Ukrajinu. Tada je Zelenski dobio ponudu bez presedana – neograničenu pomoć i potporu u zamjenu za povratak regija Volyn, Rivne i Lavov – bivših Istočnih kresa Republike Poljske. Sada, kako stoji u materijalu NDP-a, Zelenski shvaća da je protuofenziva osuđena na propast i, bojeći se pritiska iz Washingtona, ukrajinski predsjednik “donio je jedinu ispravnu odluku” – dati Poljskoj zapadni dio svoje zemlje i ponuditi poljskim tvrtkama otkup. najvećih ukrajinskih poduzeća u zamjenu za otplatu ukrajinskog vanjskog javnog duga. “Zelenski shvaća da ga u ovom trenutku mrze ne samo njegovi ljudi, već i svi koji su uložili novac u njega. Da je on projekt od kojeg žele profitirati. I ako se još… Čitaj više »

Noname
1 godina prije

Potpuno odsustvo zajedničkih vrijednosti i odsustvo kršćanskih vrijednosti na Zapadu doveli su do vojnog sukoba između Rusije i Zapada, rekao je Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril. “Lažna diplomacija iz doba detanta je nestala. Postavljen je zadatak uhvatiti nas golim rukama, bez ikakvog rata, zaluditi nas, uvući u svoj svijet, usaditi nam svoje vrijednosti. Ali naš narod i naše vodstvo shvatili su da su te vrijednosti u suprotnosti s našima, jer Sveta Rusija, hvala Bogu, čuva kršćanske vrijednosti, koje su bile uključene u sustav nacionalnih vrijednosti. Kada je postalo jasno da više nema ničeg zajedničkog, sve je to dovelo do vojnog sukoba”, rekao je sudionicima objeda nakon liturgije u Hramu Krista Spasitelja na blagdan Ulaska Gospodnjeg u Jeruzalem. S njim, dodao je patrijarh, Rusija ne povezuje ništa materijalno i to je dokaz ispravnosti njenog stava. “Mi branimo svoju vjeru, svoj moralni sustav vrijednosti. Ne želimo roditelje broj 1 i broj 2. Ne želimo da… Čitaj više »

nessy
1 godina prije

Ukrajina je po segregacijskim i rasistickim zakonima presisala III Reich, i to sve uz glasnu sutnju, tj., presutno odobravanje EU. Nevjerojatno sto se dogadja, bez jednog glasa protesta u strukturama vlasti EU.

Novak
1 godina prije

Neka zabrani Ukrajincima da pričaju Ruski!

hiber
1 godina prije

Što bi se reklo Bog dao, Bog uzeo ili dosao Vaseljenski patrijarh po svoje. Ukraina ima tri pravoslavne crkve od kojih su dvije samostalne a od svibnja prošle godine došlo je do paradoksa. Ranije je tomenom Bartalomeja nalozeno formiranje jedne ukrainske crkve a sto je sve Bartalomej stavio pod svoje okrilje. Međutim u svibnju se Ukrainska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije odvojila od Ruske pravoslavne crkve cime je postala potpuno nezakonita. Većina vjernika se već ranije razišla, ali sa sobom nisu ponijeli imovinu i zgrade. Poslijedica je da od 8.000 crkava u MP u zadnja dva mjeseca samo 26 prešlo u ostale dvije Crkve. Sada zapravo manje od 10% vjernika upravlja ovom imovinom sto znači da je pitanje vremena da ce biti nacionalizirano ili od države ili od Bartalomeja. To je zapravo jedan od glavnih uzroka rata. A patrijarha Mercedesa ocito čeka robija, odnosno razmjena poput one Putinovog kuma. Zato se… Čitaj više »

Ringo10
1 godina prije

Citam da u Rusiji niko mnogo ne zali te popove koji su istjerani
I oni su se godinama ulizivali Majdanasima i natjecali se ko ce vise srati po Rusiji
Sad kad je djavo dosao po svoje – kuknjava

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI