Ukrajinska kontraofanziva bi koristila Rusiji

Ramzan Kadirov
47 komentara

Prolećna kontraofanziva Ukrajine o kojoj se mnogo pričalo bi zapravo bila od koristi Rusiji, jer bi moskovske trupe imale priliku da se bore u povoljnijim uslovima, sugerisao je u subotu Ramzan Kadirov, šef Čečenske Republike.

U postu na Telegramu, Kadirov je rekao da je iznenađen “praznim spekulacijama” i zabrinutošću oko navodnih planova Kijeva da pokrene ofanzivu, za koju se očekuje da će započeti u roku od nekoliko sedmica.

“Lično, ja sam za. Za uspješnu kontraofanzivu potrebni su im veliki resursi; gubici među napadačima su neizbježni. Istovremeno smo zauzeli povoljne i utvrđene položaje”, napisao je.

Čečenski lider je takođe naveo da je Rusija usavršila svoju taktiku i da može da predvidi manevre Ukrajine na bojnom polju. “Odbrambeni položaj naših trupa omogućit će nam da koristimo manje resursa”, rekao je on.

Kadirov je obrazložio da će kontraofanziva kijevskih snaga “i plaćenika NATO-a igrati u našim rukama po svim tačkama”. Dodao je da će “trofeji, uzorci strane tehnologije, gomile ratnih zarobljenika, koji se, kao i uvijek, [tvrde da su] kuhari ili električari dok ih snimaju” biti “trešnja na vrhu”.

Glasine o predstojećoj kontraofanzivi Kijeva kruže mjesecima, podstaknute kako ukrajinskim tako i zapadnim zvaničnicima. U petak je američki državni sekretar Antony Blinken sugerirao da bi napad Kijeva mogao početi u narednih nekoliko sedmica, dok je prošlog mjeseca ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov predvidio da će početi u aprilu ili maju i da bi se mogao razvijati u nekoliko pravaca.

Međutim, krajem marta ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski priznao je da Kijevu još uvijek nedostaje dovoljno municije da pokrene ofanzivu.

Istog mjeseca, general Mark Milley, predsjedavajući Zajedničkog štaba američkih snaga, rekao je da će Kijevu biti izuzetno teško da povrati sve svoje bivše teritorije od Rusije.

Ove sedmice, Mikhail Podoliak, pomoćnik Zelenskog, iznio je dodatnu tvrdnju da Kijev namjerava zauzeti Krim u roku od sedam mjeseci, a također je naveo da Ukrajina “mora iskorijeniti sve što je rusko” na poluostrvu. Krim je velikom većinom glasao za pridruživanje Rusiji 2014. godine, nakon puča u Kijevu koji je podržao Zapad.

U petak, komentarišući Blinkenove opaske o očekivanoj kontraofanzivi, sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov je napomenuo da ruska vojska “temeljno prati sve relevantne informacije” o tom pitanju.

kontraofanzivarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Ukri će kad-tad morati za pregovarački stol sa Rusijom. Svaki rat završi pregovorima i dogovorom, tako će i ovaj. Na žalost, ogroman broj ljudi je poginuo i još će. S ovom ukrajinskom vlasti do pregovora neće nikada doći. Izuzetni će napraviti sve što je u njihovoj moći da ovaj rat što dulje potraje, da se Ukrajina što više razori i da pogine što više Rusa, a sa njima i Ukra. Njima 100 ili 200 milijardi dolara slanja vojne pomoći Ukrajine nije ništa na 31.000 milijardi dolara duga, a bez izravnog uplitanja u rat sa ljudstvom ratom u Ukrajini oslabljuju svog najvećeg vojnog takmaca Rusiju i svog najvećeg ekonomskog takmaca Europu čije je šteta po njih puuuuuno veća od tih 100 ili 200 milijardi dolara vojne pomoći. Rusiji je jasno s kim imaju posla, europskim građanima je isto jasno s kim imaju posla. Jedino što se Rusija odupire tome, a europski… Čitaj više »

onaj najglu...Dalton
11 mjeseci prije

Prodajem točan plan ukrajinske protuofenzive!

P.S.
Hvala, imam svoj – Baba

tihobl
11 mjeseci prije

Svaka čast Kadirov pregazio si Bahmut i sada krečeš prema Kijevu a oni hoče kontraofanzivu.

Mrki
11 mjeseci prije

hehehe…veliki strateg Kadirov. Pa već se pitam tjednima gdje je nestao Kadirov.

nepoželjni
11 mjeseci prije

Ma, ni o kakvoj ozbiljnoj ofanzivi ne može biti riječi jer, kao prvo – koja ozbiljna vojska otkriva svoje planove, i drugo, Zelenski nema više ni dovoljno (motivirane) vojske ni oružja…. tko će mu voditi ofanzivu? …možda nasilno pohvatani mladići i starci koje love po haustorima i slijepim ulicama !?

Drljo
11 mjeseci prije

Naslov je znakovit. Normalno da bi ukrajinska ofanziva koristila Rusima jer bi imali razlog da se povuku kao što su činili u posljednjih 10 mjeseci. Išli bi se pregrupirati na Kamčatku.

Sardelino
11 mjeseci prije

Ukrajinska protuofenziva i to samo lokalnog karaktera, moguća je samo u slučaju ako NATO stratezi u ruskim položajima pronađu slabo branjeno i porozno mjesto.
Ako takvog mjesta u ruskim položajima nema onda je bilo kakva protuofenziva samoubilački pokušaj.

Drljo
11 mjeseci prije

Prije malo više od godinu dana Rusija kao druga najjača vojska svijeta napala je Ukrajinu. Svi su očekivali da će rat trajati nekoliko tjedana. I što se dogodilo? Sada Rusija strepi od ukrajinske protuofenzive. Rusofili se tješe s nekakvim primitivnim procjenama i komparacijama naoružanja. Rusi imaju tisuće tenkova a Ukrajina samo stotinjak. Da ali Ukrajina ima zapadno moderno naoružanje a Rusi dovlače tenkove T 55. Rusija se uvalila u velike probleme i teško će se iz njih izvući. Cijeli svijet je protiv nje. Čak su je i Kinezi napustili. Jedini su joj saveznici Sjeverna Koreja i Iran. Zamisli koliko su nisko pali kad su im to jedini saveznici.

Max
11 mjeseci prije

Ima tu nešto.

Max
11 mjeseci prije

Sretan i Blagoslovljen Uskrs svima koji ga slave.

Jomla
11 mjeseci prije

Sretan i blagoslovljen Uskrs! Svima, pa i Drlji 😛 ! (Kako god okreneš, nije on kriv).

Lucija, prva
11 mjeseci prije

“Netko opasno druka u Ukrop vojsci jer su oo noći prebacili 2xHIMARS i jednu M777 haubicu i streljivo u centar Orehova u što se čini novo izgrađena skladišta s crvenim krovovima, i čim je streljivo stiglo Ruje opalili salvu iz 2 12x300mm Smercha i 22 salva iz teških haubica 2S5 Giatsint-S 152mm.
Ruje su tako teško naoružanje prebacili nakon dojave. Oh kako su lijepe eksplozije na videu. Koliko ono HIMARS i HIMARS raketa košta?”

Ma… može biti i
Civilna dojava,
Dron,
Satelit…

Lucija, prva
11 mjeseci prije

“Kijevske snage se povlače, kontrolirajući samo 10-12% područja Bakmuta, 08.04.2023 | 12:05 GMT

Prema izvješćima s borbenih linija u Bakmutu, ruske jedinice uspjele su protjerati ukrajinske militante iz utvrđenog područja na jugozapadu grada. Regija trenutno svjedoči operacijama čišćenja koje provodi ruska vojska kako bi eliminirala ostatke Ukrajinaca. I u blizini područja, sjeverno od vodenog kanala, postoje slična utvrđena uporišta, u koja se neprijatelj povukao . Prema preliminarnim procjenama, ukrajinske snage kontroliraju oko 10-12% teritorija Bakmuta zapadno od pruge.”
Sorry, nisam stigla staviti…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI