Ukrajinska kontraofanziva je počela

158 komentara

Ukrajinske snage probile su rusku odbranu severozapadno od grada Artjomovska u Donbasu, javio je ruski ratni izveštač Jevgenij Poddubni u četvrtak uveče. On vjeruje da je to početak kijevske proljetne ofanzive koja se toliko hvali.

Čini se da su napadači pokrenuli niz istovremenih napada sjeverno i južno od Artjomovska, poznatog i kao Bakhmut, dodalo je nekoliko drugih ruskih ratnih izvjestitelja. Grad je mjesecima bio poprište intenzivnih borbi između ruskih i ukrajinskih trupa.

Osim toga, kijevske trupe su navodno koristile tenkove za napad na grad Soledar. Smješten sjeveroistočno od Artjomovoska, ruske trupe su ga zauzele nakon teških borbi u januaru.

U međuvremenu, u južnom regionu Zaporožja, kijevske trupe su navodno napale ruske položaje u blizini grada Guliay-Pole u želji da probiju prvu liniju odbrane ruskih snaga, rekao je Poddubny.

Navodno je primećena i velika kolona teške vojne opreme kako se kreće prema ukrajinskoj granici sa ruskom Belgorodskom oblasti na severoistoku. Ruski mediji su objavili i da je veliki broj desantnih čamaca uočen i u blizini obale rijeke Dnjepar koju kontroliše Ukrajina.

Kijev do sada nije komentarisao ove izvještaje. Ranije u četvrtak, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski izjavio je da Kijevu još uvijek treba više vremena da se pripremi prije napada. Nacionalne trupe su generalno bile “spremne” za operaciju, rekao je zapadnim medijima, dodajući, međutim, da bi cijena ofanzive sada verovatno bila previsoka.

“Možemo ići naprijed i, mislim, biti uspješni”, rekao je Zelenski. „Ali izgubili bismo mnogo ljudi. Mislim da je to neprihvatljivo. Dakle, moramo sačekati”, dodao je.

Rusko Ministarstvo odbrane takođe nije komentarisalo izveštaje o navodnoj ukrajinskoj kontraofanzivi.

Dugo očekivana kontraofanziva prvobitno se očekivala na proljeće – čak i u kasnu zimu – ali ju je Kijev više puta odlagao, pozivajući se na nepovoljne vremenske prilike i potrebu za skladištenjem više zapadnog naoružanja i opreme prije operacije.

Ranije ove sedmice, načelnik njemačkih oružanih snaga, general Carsten Breuer, također je rekao da uslovi za masovnu operaciju u Ukrajini “nisu stvoreni”.

ArtjomovskBakhmutkontraofanzivarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
158 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Realno
11 mjeseci prije

Krivi naslov. Američka teroristička djelatnost na ruskom teritoriju tzv. Ukrajina.

11 mjeseci prije

“Nema džabe ni u babe” – stigao avans pa Zelenko počinje “sa poslom”.

Mrčikola
11 mjeseci prije

Počela je istovremeno na svim masovnim medijima i demokratskim “yubito” kanalima…žali bože sirotinje što će izginut i obogaljit…a za koji dan opet svi “na početne položaje”.

Max
11 mjeseci prije

Sudeći po informacijama nešto je počelo ali je informacija premalo. Lako je moguće i da su u pitanju lažni manevri kako bi se zbunilo Ruse. Vidjet ćemo.

nonwo
11 mjeseci prije

Nek se bog smiluje svima koji su prisiljeni sudjelovati u tom suludom pothvatu.

Max
11 mjeseci prije

Da počelo je, Rusi javljaju da Ukrajinci koriste i streljivo s kemiijskim punjenjem.

C.F.
11 mjeseci prije

Meni to izgleda kao holokaust

Izvorna svrha holokausta bila je oblik ponude Molohu.
Međutim, od 4. stoljeća nove ere i stvaranja Talmuda od strane Menes-heha (Menesheh), holokaust je postao najsvetiji ritual pomirenja. Stoga, kad god je donesen čin ili poboljšanje saveza sa Sotonom, također poznatog kao Sabaoth, bio je potreban veliki holokaust.

C.F.
11 mjeseci prije

Meni to izgleda kao holokaust

Izvorna svrha holokausta bila je oblik ponude Molohu.
Međutim, od 4. stoljeća nove ere i stvaranja Talmuda od strane Menes-heha (Menesheh), holokaust je postao najsvetiji ritual pomirenja. Stoga, kad god je donesen čin ili poboljšanje saveza sa Sotonom, također poznatog kao Sabaoth, bio je potreban veliki holokaust.

Rexburg
11 mjeseci prije

Ofenziva je isplanira u NATO stabu, ukrajinsko-nato trupe su udarile na Ruse iz vise prava a. Borrell I Ursula osobno su ukljceni u ovaj projekat da Rusija bude porazena.

hiber
11 mjeseci prije

Imaju rusi većih problema od same ukrainske ofanzive, a problem se zove istrošenost i degradacija opreme. Prvo Rusija je izgubila 50% konvencionalne vojne snage. Drugo beznadno pada broj ispaljenih granata i pao je na ispod 12.000 dnevno (ukrainci su došli do 7.000). Medutim, ukrainci su znatno precizniji, a ruski topovi su prešli granicu uporabljivosti. To se vidi naročito kod samohotki Msta, kojih je bilo 800 komada (ukrainci su unistili oko 120 komada, ali je 400 komada postalo neupotrebljivo). Dakle, katastrofa za moral koji i inače nije bio na visini. Čak se i na komemoraciji vidilo da je to svima jasno osim možda djedici.

Dux
11 mjeseci prije

Može biti i da je konačno krenula ta ofenziva, ali ne vjerujem da Rusija nije pripremila obranu u barem dvje linije, a ako su to napravili malo će se Ukrainaca vratiti. Jednostavno ih puste par kilometata unutra, a onda, zbogom, taktika kao i u drugom svjetskom kad su pamfilovci uništavali njemačke tenkove, i oklopna vozila.

joškoboško
11 mjeseci prije

u US ambasadi u Buzimu rade prekovremeno , spremni da aktiviraju minuse na komentare na ovom portalu a znajući da se pokrenula vojna… njihovi plaćeni trolovi izbacivat će komentare sa puno podataka koji imaju obavjestajnu pozadinu (naravno fabriciranu) i očekujemo “cipelarenje” formata kao kad se međusobno tamburaju nogometni navijači… istom kako čitaju /(eskluzivne) vjesti spikeri na TV kanalima a koje dobijaju iz Buzima na stol urednika-politkomesara medijskih glasila.budemo pratili prelomna događanja i propagandu!!!!

Гавран
11 mjeseci prije

U medijima se šuška da bi ukrajinski komandant mogao biti ranjen ili čak ubijen. Nedavno je u blizini Pavlograda uništen štab u kome se mogao nalaziti Zalužni. Devetog maja je objavljeno da je likvidiran savetnik kancelarije predsednika Ukrajine Aleksej Titorenka, koji se našao na udaru vatre u blizini grada Časov Jar. Da li je tamo bio sam ili sa Zalužnim – nije poznato.
Međutim, eksperti ne isključuju da je Zalužni žrtva ambicija Zelenskog.

gostgost
11 mjeseci prije

Izgleda da je logično napadnuto od strane profesionalnih lupača minusa. Pozdrav redakciji imbexa.

Nena
11 mjeseci prije

To se ukri najeli “tetovca”!!!

Lucija, prva
11 mjeseci prije

“УКРАЈИНЦИ су – како се и очекивало – покушали да дроновима нападну Москву 9. маја, али су сви дронови били неутралисани, изјавио је председник „Официра Русије“ генерал-мајор авијације и Херој Русије Сергеј Липовој.           Према његовим речима, на Дан победе је око стотину дронова стартовало са територије Украјине и иу Московске области и усмерено према Црвеном тргу док је на њему одржавана велика војна парада.           „Дронове је, навео је Липовој, пресрела и уништила наша  противваздушна одбрана. У овом нападу су први пут коришћени дронови америчког максималног домета до 800 км, који се користе у извиђачке и ударне сврхе. Обарани су у већини у Белгородској области која се граничи са Украјином. Неколико дронова је неутралисано на територији Курске, Вороњешке и Калушке области.           Један јуришни дрон био је лансиран са територије Московске области. Такође је носио експлозив. За његово пресретање заслуге имају и ПВО-чувари Кремља, који су били и на… Čitaj više »

Lucija, prva
11 mjeseci prije

“Оснивач „Вагнера“ Јевгениј ПРИГОЖИН: „Зеленски није неискрен. Њихова контраофанзива је у пуном јеку. Нападају нам са неким успехом бокове, али ми идемо даље и тако ће бити све док их потпуно на опколимо. Они ће покушати да опколе нас“

* Војни аналитичар Јуриј ПОДОЉАКА навео је да су Украјинци и северно и југозападно од Бахмута по једном успевали да пробију руске прве линије, али да су убрзо потом били „враћени назад“”
———–

ВЕЛИКА Британија испоручила  је Украјини крстареће ракете Storm Shadow домета 650 километара, fakti

Bilo je govora i o nekim dometa 800 km

tihobl
11 mjeseci prije

Ovo je internet kontraofanziva koja je pocela 11.5. Najavio sam da ce krenuti internet kontraofanziva, biljeziti velike “uspjehe” Kijeva, bez zbacajnih pomjeranja fronta. Tacno je da su rusi izgubili 650x600m juzno do Bahmuta (front prema Torecku) i tri rova predstraze juzno od Severska. Tacno su vagnerovci napredovali dodatnih 125 m. Smirite loptu sacekajte dva dana da vidimo sta ce biti od ove “velike kontraofanzive”. Vec je bila “velika kontraofanziva” iz Ugljedara prema Mariupolju koja je razbijena prije dolaska na pravu liniju. Zatim je bila “velika kontraofanziva” iz Orehova prema azovskom moru koja je polupana pred prvom linijom ruske odbrane. Mislim da ce opet biti ista stvar. Ne nasjedajte na propagandu kao onu o tome da je patriot presreo kindzal. Prvo je ukrovermaht objavio da ga je oborio, zatim je avijacija demantovala tu vijest, pa su dva dana kasnije objavili da su ga oborili patriotom. Pogledajte fotke i snimke (prastare avio… Čitaj više »

zac
11 mjeseci prije

ako Rusi ne bace bar nekoliko taktickih nukija na usrajinu, necu vise navijati za njih

Xam
11 mjeseci prije

Okupacija Ukrajine ili ajmo reci, pripajanje Rusiji ili sta god? ja licno mislim da ovo je taj tip rata, osvajacki, kako nam zapadni mediji zele predstaviti stvar.
Jednog jutra Putin se ustao i u maniri Hitlera rekao ok idemo napasti Ukrajinu? mozda ako vjerujes u crno bijelu sliku svijeta.
Ta ni Hitler nije iz cistog ludila isao osvajati nekakve teritorije jer je lud i bolestan i zli diktator i bed gaj. Niti je Hitler jedini lider tog ili bilo kojeg vremena u istoriji, koji je iz nekog razloga isao siriti teritorij

Crni Golf 4 vrata
11 mjeseci prije

.. poštovanom G. Putinu & ruskoj vojsci, želim sve najbolje u daljnjem razvoju situacije na Vašu korist i neka Vam je svima uspješno…

Karma
11 mjeseci prije

Jebbat ce im rusi kevu i anus. Nato gamad na koki

Iskren
11 mjeseci prije

Bit ce, kuku meni kad pocne perjanje. Ukri ce izgledati kao pile koje zaboravis u rerni jedno 5-6 sati

Emiliano Zapata
11 mjeseci prije

Satanisti trebaju obilato nagradit Zelenog i Pjutina za depopulaciju vlastitih naroda sto vakcinama , sto ratom i siromastvom…

carbolo
11 mjeseci prije

Ovako je bilo par krivih datum za njemacku ofenzivu na Rusiju 41…jednog dana ce biti prava nato ukrajinska ofenziva na Rusiju a onda ce biti kasno Rusiji I nama svima. Rusija ih mora preduhtiriti, samo nuklearke mogu zaustavi nato mrave.

japano
11 mjeseci prije

Zelenski dobio po nosu od eurovizije. Porucili su mu, ne donosi svoj cirkus ovdje, ne pravi nam konkurenciju.

Miro
11 mjeseci prije

Ukre će pokušati uzeti Krim a ovo je samo lažni mamac.

Marko
11 mjeseci prije

Kakve su lisice ti jebeni Ameri… uvijek svoje ratove vode na drugim kontinentima

Rex
11 mjeseci prije

Ima ntovaca jedna miljarda

Гавран
11 mjeseci prije

Oružane snage Ukrajine uspjele su da probiju odbranu jedinica ruske vojske južno od Artjomovska i napreduju nekoliko stotina metara u pravcu Kleščejevke. U verziji Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, napredovanje se odvijalo na udaljenosti od 2 km.

 Bili su primorani da napuste svoja uporišta severozapadno od ključnog odbrambenog centra u ovom pravcu – pomenute Kleščejevke.

Do danas postoje ohrabrujući izvještaji da su borci Vagnerovog PMC-a, napredujući prema opornicima koje su izgubile druge jedinice, ponovo zauzeli ranije izgubljene položaje. Nekoliko ukrajinskih vojnika je zarobljeno

Antee
11 mjeseci prije

Nije počela.

Dux
11 mjeseci prije

Možda je lažnjak, ali kako čitam to je samoubojstvo, 2- 3 tenka tamo, 3-4 tenka ovamo, nije mi jasno šta se htjelo postić osim sigurne smrti i uništene opreme.

tihobl
11 mjeseci prije

Evo Jurij u jutrosnjem izvjestaju potvrdjuje ono sto sam sinoc pisao: ЈУРИЈ ПОДОЉАКА: „Контранапад Оружаних снага Украјине“ и „Контранапад ЦИПСО-а“: одвајање жита од кукоља (ЦИПСО=центар за информационо-психолошке специјалне операције) Јуче, уз локалне покушаје пробоја наших положаја, у поподневним сатима дошло је до снажног информационог таласа од стране непријатеља. Штавише, ништа се неочекивано није догодило. Упозорио сам неколико пута да ће све бити тако, објашњавајући да непријатељски „контранапад“ неће кренути другачије. Ово је једини начин. Са снажним убацивањем дезинформација. А ово је био само почетак, верујте ми. И штета је што су многи канали насели на овај “хајп” и били ухваћени канџе ЦИПСО-а“ јер желе да буду први у свему и … плаше се да пропусте да објаве неку вест… Мислим да многи од вас већ знају да су „колоне Оружаних снага Украјине код Харкова“ и да се спрема „ велики десант код Херсона”. Истина, тешко је код Артјомовска. ОСУ желе да… Čitaj više »

Motorola
11 mjeseci prije

Počela i brzo završila neuspjehom. Sad se Ukri vade, da se je radilo samo o taktičkom potezu izviđanja.

abc
11 mjeseci prije

Kako počela, tako i završila…bjedno i jadno…

Noname
11 mjeseci prije

Sjedinjene Države mogu “raznijeti” protuofenzivu Ukrajine. Najavio je to bivši zapovjednik američkih snaga u Europi, general Ben Hodges u intervjuu za Business Insider.
Posebno je upozorio na izjave da “Ukrajina ima samo jednu šansu” u nadolazećoj ofenzivnoj kampanji.
“Odbio bih govoriti o tome kako Ukrajina ima samo jednu priliku, da ako ne zadaju nokautirajući udarac, onda će svi i svatko reći “jako loše” i prestati ih podržavati,” rekao je Hodges.
Prema njegovim riječima, ideju da će pomoć Ukrajini prestati ako se ova ofenziva pokaže neučinkovitom iznijeli su političari koji “ne žele da Ukrajina pobijedi”.
Potrošili smo milijarde dolara navodno jer smo vjerovali u ono za što se Ukrajina borila, rekao je Hodges.

O'Brian
11 mjeseci prije

Ukrajinska protuofenziva još nije počela. Ovo je samo navlakusa za regularne jedinice dok se istovremeno skupina Wagner drži vezana za Bakhmut.

Max
11 mjeseci prije

Rusko ministarstvo obrane danas je izvjestilo da neme nikakvog proboja i da je situacija na bojištu pod kontrolom.

Swan
11 mjeseci prije

A vidi junaka i mozgova ,još ste za tipkovnicom a pomoć braći u nevolji ?
Otvorite račun i uplatiti će mo vam lovu da odete avionom ,a lijepo kada sve završi vratite se po prvi puta u žibotu sa novim autom Ladom
Ili još bolje ne mojete se nikada vratiti ostanite u rusiji do kraja života
Stop the War !!!

Ringo10
11 mjeseci prije

Ukri iygleda jesu napravili odredjene pomake sjeverozapadno od Bahmuta ali navodno imaju grozne gubike

Ingerman
11 mjeseci prije

Uglavnom pročitajte ili se prisjetite sto ste pisali prije godinu i pol. Pa malo spustite loptu svi. Rusija se muči s Ukrajinom. Krvari kao i Ukrajinci.Sve je ovo rat protiv bjelog kršćanskog čovjeka. Putin je ispao debil. Da je usetao u Kijev nakon 3 dana rekoa bih kapa dole šahisti mada agresiju neopravdavam ali bi bar životi bili spaseni pa bi se ovo sve vodilo za zelenim stolom a ne krvavo zelenim poljanama Ukrajine….Ukrajincin ce opet povratiti veliki dio teritorije…sumnjam u opću bjezaniju…mada je i to moguće

Tadija
11 mjeseci prije

Ukraina još uvijek može postići više mirovnim sporazumnom nego ratom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI