Ukrajinska kontraofanziva ne ispunjava očekivanja NATO-a

Ukrajinska vojska
19 komentara

NATO je bio previše optimističan u pogledu sposobnosti ukrajinske vojske da povrati tlo prije svoje ljetne kontraofanzive, objavio je u subotu The Times, pozivajući se na neimenovanog američkog oficira. Britanski list je naveo da su zvaničnici u Kijevu počeli kriviti svoje zapadne pristalice za njihov navodni nedostatak odlučnosti.

U svom članku koji je napisao Mark Galeotti, autor više od 20 knjiga o Rusiji, The Times je citirao anonimnog oficira američke vojske koji je uključen u obuku ukrajinskih pripadnika. „ NATO je očekivao čuda, a Ukrajinci su ih obećali “, rekao je on, dodajući da „ ne možete voditi rat optimizmu. ”

Još jedan američki zvaničnik rekao je medijima da ” nismo sasvim zatvorili knjigu o 2023., ali pojačavamo naše razmišljanje o 2024. ”

U izvještaju se tvrdi da ni Rusija ni Ukrajina trenutno ne mogu napraviti bilo kakav odlučujući napredak, a ova potonja sada proglašava zauzimanje pojedinačnih sela kao znak uspjeha.

Autor procjenjuje da Kijev ima najviše dva mjeseca da preokrene tok prije nego što jesenje kiše u novembru počnu činiti tlo neprohodnim za vojnu opremu.

Snažna odbrambena utvrđenja i obimna minska polja koja su postavile ruske snage na jugu Ukrajine bili su među razlozima očiglednog slabljenja kijevske kontraofanzive, tvrdi se u izvještaju.

U tom kontekstu, zvaničnici u Kijevu su nedavno počeli da kritikuju NATO jer ne čini dovoljno, a jedan vojni blok koji predvode SAD opisuje kao „ bezdušan “, navodi list.

Kako nijedna strana nije spremna na kompromis, sukob će se vjerovatno nastaviti na duge staze, zaključuje se u izvještaju.

Govoreći za Washington Post ranije ove sedmice, poljski predsjednik Andrzej Duda, jedan od najčvršćih zapadnih pristalica Kijeva, priznao je da ukrajinska vojska “ trenutno nije u stanju da izvede vrlo odlučnu kontraofanzivu protiv ruske vojske. ”

Također ove sedmice, CNN je citirao neimenovane američke i druge zapadne zvaničnike koji predviđaju da je “ malo vjerovatno ” da će kijevske snage moći “da ostvare napredak koji bi promijenio ravnotežu ovog sukoba”. ”

Ukrajina je započela svoju dugo očekivanu kontraofanzivu početkom juna, koncentrišući svoje napore na više tačaka duž linije fronta od Zaporožja do Donjecke oblasti.

Prema ruskom ministarstvu odbrane, ispostavilo se da je operacija bila neuspješna koja je Ukrajinu do sada koštala 43.000 ljudi i 4.900 jedinica vojne opreme.

kontraofanzivaNATOukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Red Dog
8 mjeseci prije

Kao da normalno obdaren nije mogao predvideti to.
Ja ne znam, jeli se oni prave glupi ili stvarno jesu tako glupi.

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

U lipnju 2024. su izbori po svim EU državama za EU parlament, i sadašnjim političkim europskim vlastodršcima nikako ne odgovara ponovno rasplamsavanje rata u Ukrajini na proljeće, pogotovo što će se opet ponoviti priča sa skupim plinom preko zime, a posljedično i većom inflacijom, da ne spominjemo još veće razoružavanje Europe slanjem vojne opreme Ukrajini na novi mig Washingtona, a slijedi i daljnje uništavanje europske industrije.
Do tada će i Rusi još više anulirati posljedice zapadnih sankcija.

Ivek
8 mjeseci prije

Ali su zato napravili tiskarijom papirića inflaciju do neba, tako da će ovce stavit zube na policu.

Ante
8 mjeseci prije

Čitam zapadne medije i komentatore oni zadnja dva mjeseca konstantno pobjeđuju na bojištu Ruse. Idem gledati karte istražujem dva sata da vidim ta napredovanja, Ukrajinci su osvoji jako malo ali to malo osvajanje slave kao da su u najmanju ruku već stigli na obale Azovskog mora. Izgleda da je i dalje za zapadne likove propaganda najbolja pobjeda. u Afganistanu se 20 godina NATO borio protiv boraca u sandalama na kraju se cijeli NATO povukao iz Afgnistana ostavljajući tisuče tona opreme u toj zemlji vrijedne nekoliko milijardi dolara. Sada opet ponavljaju sve u Ukrajini gdje slave pirove pobjede koje dobivaju uz tisuće mrtvih Ukrajinaca.

eks
8 mjeseci prije

USA-NATO generali pripremaju za proleće 2024. god. novu kontraofanzivu NATO snaga Ukrajine. To znači da je ova “kontraofanziva” krahirala . O tome uveliko pišu zapadni mediji . Ja mislim da je Plan B nova kontraofanziva 2025.god. “Djekna još nije umrla, a kada će, ne zna se.”

Max
8 mjeseci prije

Protuofenziva je propala.

tatamata
8 mjeseci prije

e budala ,,,, a zaboravili onu ……koliko para toliko muzike

NOVI STARI
8 mjeseci prije

kažu da Ukrajinci jure prema azovskom moru!????!!!???

Ivan
8 mjeseci prije

Rusi cijelom svijetu pokazali kakvo je govno NATO koji placa glupa EU od kada ju vode one svapske krmace..

STJEPAN VUJEC
8 mjeseci prije

Pod hitno (žurno) poslati plnkovića & baneta da srede situaciju u Ukraini.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI