Ukrajinska ”Međunarodna legija” pati od nedostatka regruta

Ukrajinska vojska
23 komentara

Ukrajinska “Međunarodna legija” trpi nedostatak regruta, rekao je glasnogovornik jedinice Damien Magrou, koji je za NBC News govorio o izazovima sa kojima se suočavaju strani borci na prvim linijama sukoba između Kijeva i Moskve.

U članku objavljenom u četvrtak, holandski advokat koji trenutno služi kao kaplar u legiji rekao je da je „došlo do postepenog pada u broju dolazaka tokom posljednjih nekoliko mjeseci, što i nije iznenađujuće s obzirom da pažnja zapadnih medija se prebacila negdje drugdje i motiviraniji borci su svoju odluku donijeli na početku.”

Magrou je dodao da su “ruske dezinformacije” negativno uticale na regrutaciju, reputaciju i prikupljanje sredstava,  te da je legija “istraživala puteve da proširi” svoje napore regrutacije.

Agencija je razgovarala s nekoliko plaćenika koji trenutno služe u legiji, koji su podijelili svoja iskustva boreći se zajedno s ukrajinskim oružanim snagama. Mnogi strani borci su primijetili da su nestašica snabdijevanja, kašnjenja u prijemu oružja sa Zapada i frustracija u komunikaciji “izazvali njihov duh” nakon mjeseci borbe. Drugi su se žalili da su strategije protiv ofanzive često potkopavali stariji ukrajinski komandanti koji su insistirali na tome da se drže zastarjele taktike.

Plaćenici kažu da moralu šteti i stalna ruska bombardovanja. Jedan Amerikanac koji se bori za Ukrajinu koji ima borbeno iskustvo na Bliskom istoku opisao je rusko granatiranje kao „najbližu stvar koju sam ikada vidio paklu“.

“Naizgled nasumični udari pojačavaju osjećaj među nekima da bi se preživljavanje moglo svesti na čistu sreću”, navodi se u izdanju.

Druga grupa neukrajinskih vojnika koji se bore zajedno sa kijevskim snagama rekla je za NBC da je “porastao broj ljudi koji su uznemireni i imaju nizak moral, a to je dijelom i zbog načina na koji su Rusi odabrali da se bore”.  Sam Kijev je procijenio da je ukrajinska strana pretrpjela čak 100 do 200 žrtava dnevno u najgorim tačkama sukoba. Teški gubici su navodno narušili moral u redovima “Internacionalne legije”, kao i u drugim jedinicama ukrajinske vojske.

Još jedan faktor odvraćanja stranih boraca, prema NBC-u, je stav Rusije da bi svi zarobljeni neukrajinski borci bili tretirani kao plaćenici, a ne kao neprijateljski borci kako je opisano u Ženevskoj konvenciji. Nakon što je Donjecka Narodna Republika izrekla smrtne kazne trojici stranih državljana zarobljenih na ratištima Donbasa, neki strani borci u Ukrajini sada kažu da bi više voljeli smrt nego da budu zarobljeni. Međutim, nijedna smrtna presuda još nije izvršena, jer su žalbe optuženih u toku.

Jedan vojnik, veteran američke vojske, rekao je za NBC da pri sebi uvijek drži skrivenu malu ručnu bombu koju planira da detonira ako mu prijeti opasnost da bude uhvaćen.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspjeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Pjotr ​​Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

Medjunarodna Legijarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
1 godina prije

Šta je s britancima, oni non stop izvještavaju da su u ofanzivi i naredna dva tjedna su ključna za ulazak u moskvu. Plus dobili himarse ko da su dobili specijalna vanzemaljska naoružanja pa sad rusima uništiše sva skladišta hipersoničnog naoružanja, a i rusima već ponestaje raketa pa moraju neznaju šta će bez zapadne tehnologije…..

Buničar
1 godina prije

Sreo sam dosta nasih (pogotovo) pocetkom DR koji su takoder imali tu famoznu rucnu bombu “za sebe”, ili pricali da ce zadnji metak cuvati za sebe. Medutim kad bi doslo ono famozno “stani-pani” zanemariv broj bojovnika je iskoristio tu bombu/matak da se spasi zarobljavanja. Osjetno veci broj je iskoristio tu famoznu bombu da si oduzme zivot po povraku sa bojisnice ne mogavsi se nositi sa PTSP-om

ANTIFŠISTA
1 godina prije

Sve uhvaćene zarobljene strane plaćenike odmah pred prijeki vojni sud a pitome odmah pred zid i ostaviti divljim zvijerima i pticama.

tihobl
1 godina prije

A ne kazu da im se broj opasno smanjio kod Severska – Eno poginuo je i drugi svedjanin, pa francuz, brazilac … Ukri su ih zeznuli, dali su petama vjetra, a strance nisu obavjestili. Kozackom puku i borcima iz LNR lak je posao bio da smanje broj stranaca.

Nego da li ste vidjeli najnovije akcije azovaca?
Idu u koloni, lijeva ruka na ledjima, u desnoj kanta vode i idu zalijevati kupus. Da vidite kako pazljivo zalijevaju biljke.

Red Dog
1 godina prije

Kazu im oni koji su bili kako je.
Od 6 000 su 2 000 ubijeni, a 2 000 pobegli.
Onaj kanadski snajperista kojeg su reklamirali toliko je rekao da to nije vojska vec „freakshow“.

Max
1 godina prije

Uvidjelo se istinu pa neće nitko.

Antisionista
1 godina prije

Fali jim Hibera..

Rudar
1 godina prije

A u čemu je problem, prošetati gradovima, svak koji izgovori čarubnu riječ “slava Ukrajini” lijepo primiti za rukicu i ubaciti u autobus, kada se napuni desetak autobusa pravac istočni front.

Rimtutituki
1 godina prije

Juce samo od jednog kinzala 280 legionara fake legionara je otislo u nebo,znaci cifra od 100000mrtvih koju daje A.L je najbliza.kad tane taj rat,tek tada ce buti kuku. Gledam film Alline .Lin,leze vec rebra pojedena,psine,macje,znaci to ne odnose,ne zakopavaju,a ukraina nije irska,nego jedan ogromni grob

mrdo
1 godina prije

Biti će joj slava kad se potamane nacisti, amerikanci izbace, i kada se vrati matici Rusiji

CroExit
1 godina prije

Ponestalo budalastih Hrvata ili što?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI