Ukrajinske regije zabranjuju najveću kršćansku crkvu

Pravoslavna crkva Ukrajina
40 komentara

Lokalne vlasti u dva regiona zapadne Ukrajine zabranile su Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC) ove sedmice.

Najveća verska institucija u zemlji kanonski je povezana sa Moskovskom patrijaršijom – najvećom pravoslavnom crkvom na svetu, sa 150 miliona vernika širom sveta.

Zvaničnici u ukrajinskoj sjeverozapadnoj oblasti Rovno, koja se graniči s Bjelorusijom, prvi su zabranili UOC. 55 poslanika prisutnih na hitnoj sjednici u ponedjeljak podržalo je taj potez jednoglasno, navodi se u saopćenju lokalnog parlamenta.

Zakonodavci su također poništili registraciju vjerskih kaptola UOC-a u Rovanjskoj regiji i raskinuli ugovore o zakupu s njima, dodaje se u saopštenju.

Potom su obećali da će zahtijevati da ukrajinski parlament – ​​Vrhovna rada – „odmah usvoji zakon o zabrani Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije“ u cijeloj zemlji.

U utorak je parlament susjedne Volinjske oblasti, koja se graniči sa Poljskom, slijedio taj primjer i zabranio UOC na još jednom jednoglasnom glasanju. Poslanici su objavili i apel pripadnicima UPC-a i pozvali ih da prekinu sve veze sa Crkvom.

Zakonodavci su potom pozvali regionalnu vojnu upravu da raskine ugovore o zakupu sa UOC-om kojim se crkvi daje pristup hramovima i drugim vjerskim objektima, uključujući manastire.

Ukrajinski advokat Vasilij Samoliuk rekao je medijima da je svaka odluka lokalne vlasti poput ove “trenutno nezakonita”. Ugovori o zakupu sa vjerskim organizacijama također se ne mogu jednostrano raskinuti ako “za to nema osnova”, dodao je. UOC još nije komentirao razvoj događaja.

UOC ima istorijske veze s Ruskom pravoslavnom crkvom, a ukrajinski zvaničnici su je optužili da predstavlja prijetnju sigurnosti usred vojnog sukoba s Rusijom. Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) vrši racije u crkvama UOC-a, navodno tražeći zalihe oružja i dokaze o izdaji.

Ranije je gradonačelnik grada Lavova na zapadu Ukrajine takođe proglasio UPC – jedinu kanonsku pravoslavnu crkvu u Ukrajini prema većini drugih pravoslavnih crkava u svetu – „ završenom“ u gradu, pošto su vlasti srušile neke od imanja crkve, a druge predao Pravoslavnoj crkvi Ukrajine (OCU) koju podržava Kijev.

Osnovanu 2018. godine, OCU je priznala samo prozapadna Carigradska patrijaršija i tri druge pravoslavne crkve od 15.

Pravoslavna crkvarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pravda
1 godina prije

KOJEMU SE ONI BOGU MOLE???Sramotno,odvratno,fujjj

hiber
1 godina prije

Naravno kad je postala strana crkva? Putin je odavo zabranio strane crkve. On može, a Uktainci ne mogu. Cudnovato.

Ivan
1 godina prije

Ukrajinu treba rasfirmirati i raseliti kao drzavu. Ukrajinke poslati u bordele a Ukrajince ispred ruskih cijevi i biti ce mir..

Schroder
1 godina prije

Sta da kazem? To je zemlja gdje zene radaju djecu za bogate Amerikance i jos druge zemlje gdje se vrti veliki biznis oko prodaje te djece koje nose Ukrainke 9 mjeseci i onda ga daju nekome koje platio klinici 60 tisuca euro od cega zene koje nose to djete dobivaju oko 15 tisuca euro ZA MENE TO JE SODOMA GOMORA:NOSIT DJETE 9 MJESECI I ONDA GA DAS NEKOME ZA LOVU U Ukraini postoji 60 klinika koje se samo time bave , prodajom djece.Zato njima smeta CRKVA To je gore nego sodoma i gomora Oni samo vjeruju Sorosu koji je doveo na vlast ovoga nevjernika koji salje svoj narod u propast Ukraina je zauzeta zemlja Soros je kupio 30 posto obradive zemlje i Bleck rock koji je kupio 30 posto zemlje Dakle od Ukraine nece ostati nista posto Poljska isto hoce svoj dio

Zvrk
1 godina prije

Papinska katolička crkva je najveća kršćanska crkva.

tatamata
1 godina prije

vidi ti ovih nasih nacista sta su se danas razgalamili

Eto
1 godina prije

Gledamo izjave Moskovskog Patrijarha… I covjek pomisli – koji bolesnik u glavi moras biti da slijedis njegov nauk I njegove ekipu

Мунгос
1 godina prije

Као из почетног старог прогона хришћанства.
Раније су прогон вршили Римљани, сада чудо једно прогон хришћанства врши Јеврејин.

Babilon
1 godina prije

Gorjeti će u paklu!

Steve
1 godina prije

Što mi ovo nešto poznato?!

Tegy
1 godina prije

Na žalost na djelu borova dvojice braće ..
Tko god pobjedio neće biti dobro

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI