Ukrajinske trupe žale se na probleme sa Muskovim Starlinkom

SpaceX Starlink
31 komentar

Prekidi komunikacijskog sistema Starlink doveli su do “katastrofalnog” gubitka komunikacije između ukrajinskih trupa dok su se borile s ruskim snagama, objavio je Financial Times u petak.

Vijest je izazvala zabrinutost da je Elon Musk možda učinio nešto kao odgovor na ukrajinske osude njegovog mirovnog plana, ali magnat SpaceX-a je članak u novinama nazvao “lošim izvještavanjem”.

Musk je Ukrajini poklonio hiljade Starlink terminala još u martu, pomažući kijevskoj vojsci da “operira bespilotnim letjelicama, prima vitalna ažuriranja obavještajnih podataka i komunicira jedni s drugima u područjima gdje ne postoje druge sigurne mreže”, kako je to opisao FT.

Proteklih sedmica, kako su ukrajinske snage prelazile na teritoriju koju su prethodno kontrolisale ruske snage, sistemi su više puta prestali da rade. Jedan visoki ukrajinski zvaničnik rekao je za FT da je to dovelo do “katastrofalnog” gubitka komunikacije, uključujući i tokom “izraženih bitaka”. Neuspjesi su bili “široko rasprostranjeni” i “doveli su do paničnih poziva vojnika na telefonske linije za pomoć”, rekao je drugi zvaničnik.

Roman Sinjicin, koji vodi neprofitnu organizaciju koja usmjerava Starlinkove ukrajinskoj vojsci, rekao je da je problem možda nastao zbog toga što je Muskov SpaceX blokirao signal u područjima pod ruskom kontrolom.

“Apsolutno mi je jasno da to rade predstavnici Starlinka kako bi spriječili upotrebu njihove tehnologije od strane ruskih okupacionih snaga”, rekao je Sinitsin za FT, pozivajući SpaceX da bliže koordinira s ukrajinskom vojskom.

Istu teoriju prihvatio je i Aiden “Cossackgundi” Aslin, britanski plaćenik oslobođen u nedavnoj zamjeni zarobljenika. “Ovo je samo mali problem, mislim da će biti popravljen kako se privremene linije povuku”, tvitovao je on.

Izvori FT-a opisali su “akutne” prekide u oblasti Herson – gdje su ukrajinske snage napredovale posljednjih dana – ali i Zaporožje, gdje se linija fronta nije promijenila. U međuvremenu, dva vojna izvora rekla su da njihovi Starlinkovi rade sasvim dobro u nedavno osvojenim oblastima u oblastima Herson i Harkov. Ukrajinsko ministarstvo odbrane i generalštab odbili su da komentarišu zapisnik.

Reagujući na izvještaj, američki kongresmen Adam Kinzinger – otvoreni pristalica Ukrajine – napisao je na Tviteru da bi prekid „trebalo biti istražen“ kao „pitanje nacionalne sigurnosti“. Zabrinutost republikanca iz Illinoisa došla je nakon što je Musk dao mirovni prijedlog za Ukrajinu koji je žestoko odbijen i od strane Kijeva i njegovih pristalica na Zapadu.

Iako Musk nije odgovorio na zahtjev FT-a za komentar, on se javno osvrnuo na priču.

“Loše izvještavanje FT-a”, tvitovao je u petak. “Ovaj članak lažno tvrdi da su Starlink terminali i usluge plaćeni, a samo mali postotak je bio plaćen. Ova operacija koštala je SpaceX 80 miliona dolara, a do kraja godine će premašiti 100 miliona dolara. Što se tiče onoga što se dešava na bojnom polju, to je tajno.”

Kasnije je dodao da je “u redovnom kontaktu” sa ukrajinskim ministrom za digitalnu tehnologiju Mihailom Fedorovim, kao i sa “prilično” drugim stranama u sukobu.

“Pokušavam da uradim pravu stvar, što nije uvek jasno”, dodao je Musk.

elon muskrusijaStarlinkukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čudan lik
1 godina prije

Znači Skynet… pardon… Starlink, se testira u ratnim uvjetima???
Na prvu, čovjek bi pomislio da je ovo loša vijest ali, pošto sam ja optimista, raduje me podatak da je još u fazi testiranja jer to znači da nam je ostalo još par godina do “napada vanzemaljaca”……

kobraN
1 godina prije

Privatni sektor iznad i iza svega. Klasika. Pametnome dosta

Vojni analitičar
1 godina prije

Bojim se da nema druge nego što prije početi razvijati tehnologije za efikasno ometanje, onesposobljavanje i rušenje tog letećeg smeća jer ćemo u suprotnom Skynet zaista postati stvarnost. Satelitski nadzor, stotine milijuna nadzornih kamera na zemlji, milijarde senzora koji šalju podatke, GPS-uređaji u “pametnim” telefonima, satovima i ostalom “pametnom” drlogu, big data, online poslovanje, sve to stvara toliko ogromnu količinu informacija da je potpuno nemoguće da ljudi, pa bile to i armije njih, sve pregledaju i kontroliraju. Jedina mogućnost stoga ostaju sve moćniji kompjuteri i sve sofisticiraniji algoritmi koji će orati biti što neovisniji o ljudima da bimogli sve te podatke obrađivati. Ljudi će postupno potpuno ispasti iz igre i kompjuteri će potpuno preuzeti funkcioniranje društva kao cjeline. A tko nam onda može garantirati da ćemo nad njia biti u stanju zadržati kontrolu? Nitko. Da ne spominjemo da ćemo toliko postati ovisni o tehnologiji, odnosno elektronici da ćemo ubrzo mi… Čitaj više »

SIRIUS
1 godina prije

Niko ne naglašava da se privatno vlasništvo (starlink sateliti) sada koristi u ovom bofl ratu… bar dok ne zakaže i dok Rusi ne upale nekakvu kontru. Koju su očito upalili pa se Musk “usro” i kreno zazivat mir ponavljajuči dogovor iz Minsk-a. Kaj, kak to da proteklih pola godine nije imao problem da zbog upotrebe starlink-a ginu deseci tisuća ljudi!?
Musk je globo agent, u rodu je sa kazarskom mafijom. Mislite da je ovo slučajno: Elon Musk = Lone Skum (anime karakter, demon)

Ivica
1 godina prije

Kurir novine prave od Srba lopve, majmune i idiote.Promovise se mafija,lopovluk,blud i razvrat.Sa Pinkom i Kurirom, Srbiji neprijatelji ne trebaju….Katastrofa, napravljene su generacije debila i na to niko ne reaguje.
Glavne vesti kad je srao Zvicer.

Deda Pera
1 godina prije

Tirada-2c….

Rudar
1 godina prije

Ne radi im komunikacija preko satelita ?
Pa gdi su Ukrajinski sateliti ??
Kako misle imati sigurnu komunikaciju preko tuđih satelia ?
Evo, suze ronim !

Ivan
1 godina prije

Starlink treba sto prije poskidati ko zvijezde padalice..

borjana
1 godina prije

“britanski plaćenik oslobođen u nedavnoj zamjeni zarobljenika.” A šta nisu bili rekli da će svi strani plaćenici biti procesuirani i mogu računati od dugogodišnjih zatvorskih kazni pa sve do smrtne kazne?? Ne znam, sve se više pretvara u neki igrokaz i igre bez granica na šta su ovdje, zaista od samog poćetka, ukazivali neki komentatori. Čini se da se obstrano ide u razvlačenje sukoba do u beskraj, i da se tim sukobom ide na gušennje cile eu, stvaranja krize, već vidljivo sve veće nezaposlenosti i propaddanje tvrtki, a pogotovo malog obrta, stvarnja opće bijede, neimaštine i kaosa, a potom univerzalno riješenje za sve, resetiranje. Sve više u stvarnosti dobija na izgledu i nazire se švabov plan reseta kroz “kontrolirano i kreativno pravljevnje kaosa”, potreban kako bi se uveo globalni reset, kako je on to sve lipo pojasnio u njegovoj knjigi i upotrijebio koronu kao test i odskočnu dasku u novu… Čitaj više »

ogo
1 godina prije

Najnovija istrazivanja vojnih strucnjaka kazu da su poljski telefoni nezamjenjivi nemogu se ometati ali samo duzi kablovi moraju biti.
Sta ce se desiti kad sateliti utihnu niko nezna

Max
1 godina prije

Radi Peresvet ili Krasuha a možda i petrorublje.

SIRIUS
1 godina prije

@Logično
molim puštajte moje komentare! sat vremena čekam, a sad ih več ima 4-5. Hvala i lp

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI