Ukrajinski divljaci sve više sliče Isilovcima – Uništavaju sve redom…

Ukrajinski barbari
112 komentara

Uklanjanje spomenika je terminalna faza izgubljenih ljudi ogrezlih u zločinu i nacizmu. Spomenici su kulturno naslijeđe i povijesni trag za buduće generacije. Nebitno o kakvim spomenicima se radi, oni nas podsjećaju na dobro i loše. Danas su ukrajinski barbari uklonili kip carice Katarine Velike II u Odesi. Mainstream mediji likuju i pokazuju kakvi monstrumi sjede u redakcijama.

Kip Katarine II, utemeljiteljice Odese, zaštićeni je povijesni spomenik grada Odese u južnoj Ukrajini. Predstavlja rusku caricu Katarinu II, osnivačicu Odese, a ispod četiri njena osnivača: vice admirala Ribasa (1751.-1800.), arhitekta Françoisa de Wollanta (1752.-1813.), Grigorija Potemkina (1739.-1791.) i kneza Zubova (1767-1822). Figure su klesane u bronci. Spomenik se nalazio na Katarininskom trgu u centru Odese.

Spomenik je podignut 1900. prema nacrtima arhitekta Jurija Dmitrijenka, inženjera Sikorskog i kipara M. Popova. Rastavljen je 1920. godine kada su boljševici preuzeli vlast u regiji, a kipovi su tada bili pohranjeni u regionalnom muzeju. Općina ga je vratila 2007., protivno savjetu nacionalista iz zapadne Ukrajine i predsjednika Juščenka.

Godine 1794. carica Katarina Velika potpisala je reskript kojim je naredila izgradnju grada i luke Odese. Upravo kao svjedočanstvo ove temeljne povijesne činjenice, Odesiti su 1900. podigli ovaj spomenik na Katarininom trgu u trokutastom obliku. Uklonjen je 1920. i na njegovo mjesto postolju postavljena je 1965. skulptura u slavu pobune bojnog broda Potemkin iz 1905.

U vrijeme nemira u proljeće 2014., nakon požara u Domu sindikata, svibnja 2014. (gdje je spaljeno četrdeset osoba), pristaše privremene središnje radikalne vlade u Kijevu zatražile su od općina da uništi spomenik utemeljiteljice Odese, što je izazvalo nemir kod stanovnika.

Dana 28. prosinca 2022., nakon rata u Ukrajini i peticije za rušenje spomenika koja je prikupila više od 25.000 potpisa, kao i zahtjeva predsjednika Volodimira Zelenskog, kip se počeo rastavljati, čime Ukrajinske vlasti pokazuju o kakvoj se bagri radi.

Tko je Katarina II

Katarina II., rođena kao Sophie Frédérique Augusta d’Anhalt-Zerbst 21. travnja 1729. (2. svibnja 1729. po gregorijanskom kalendaru), najstarije je dijete Christiana-Augustea d’Anhalt-Zerbsta i njegove supruge Jeanne-Élisabeth de Holstein – Gottorp. Kad se rodila, roditelji su žalili što nije dječak.

Otac joj je bio suvereni princ od Anhalt-Zerbsta i časnik u pruskoj vojsci. Od 1729. zapovjednik Stettina, nastanjen u kneževskom dvorcu Stettin gdje mu je rođena i potom odgojena kći, 1741. postao je guverner pokrajine kasnije Pomeranije, a od 1742. suvereni knez Anhalt-Zerbsta.

Majka ju je predstavila najvišim kugovima u Njemačkoj, a isticala se svojom karizmom. Sofijina majka, prateći zbivanja u Rusiji, vidi budućeg Petra III kao zeta čime će doći do velikog ujedinjenja. Brinući se da na dvor pošalje portrete svoje kćeri, njezini su manevri urodili plodom te su ona i kćer u siječnju 1744. pozvane u Rusiju.

Caričine namjere su jasne, Sophie će biti Petrova buduća žena, ali njezin je prestiž vrlo nizak- Sofijin izbor ne pokreću ni zlato ni moćan savez. Nakon poteškoća s nasljeđivanjem koje su stvorile pretenzije na prijestolje raznih strana, carica Elizabeta je odlučna da neće imati diplomatskih komplikacija ili ekstravagantnih zahtjeva. Štoviše, Sofija je mlada i neiskusna u politici, tako da ne predstavlja opasnost za rusko prijestolje.

Katarina je prije svega ljubiteljica knjiga. Savršeno je poznavala francuski jezik kojeg je naučila od svoje guvernante. Kao dijete, koje su roditelji zanemarivali, živjela je usamljeno djetinjstvo koje ju je natjeralo da uroni u knjige.

Po dolasku u Rusiju, koju je Petar još uvijek zanemarivao, a potom Elizabeta I gotovo stavila u karantenu, uronila je u sve francuske romane koji su joj došli pod ruku. Jednog je dana čitala Povijest Njemačke napisanu na francuskom. Shvatila je da joj se takav rad sviđa više od romantične književnosti.

Nakon dolaska pojedinih intelektualaca u Rusiji koji su je savjetovali, uronila je u djela Plutarha i Tacita. Zatim je došao povijesni i kritički rječnik Pierrea Baylea, prijelaz između povijesti i filozofije. Njezin put vodi je do čitanja Montesquieuova djela “De l’esprit des lois”, gdje se bavi odvajanjem triju vlasti i liberalnim aristokratskim sustavom. Ove će koncepcije Katarina preoblikovati u svojoj vladi, ne mogavši ​​ih kao takve primijeniti na tadašnju Rusiju.

Primitivna bagra je u ovoj osobi vidjela agresora kojem nije mjesto na trgu. Zamislite dijete koji poriče i ruši svoju majku. To samo mogu barbari, ali i to je pitanje.

Katarina IIOdesarusijaSpomenik
Pretplatiti se
Obavijesti o
112 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
BordoDNK
1 godina prije

Ukro- nacisti vijerno slijede agendu svojih zapadnih mentora. Krv im je na očima i ne mare oni za umjetnost, istoriju i kulturno naslijeđe utemeljiteljice Odese. Jer, bila je ruska carica, zaboga. Neka ruše, Rusi će vratiti Odesu i restaurirati spomenik. Bit će još ljepši. A Banderaši će na smetljište civilizacije, gdje im je i mjesto.

Hehehehe
1 godina prije

Divljaci ko’ amerikanci

Slovenac123
1 godina prije

A msm mediji sute u sloveniji je kao da zivimo v nekom kalifatu sve treba da se rusi sto je rusko cenzura ko kod severne koreje sramota

da_se_zna_istina
1 godina prije

Odlično, znači uklanjanje spomenika je barbarsko i nedopustivo.
Sad taj isti kriterij primjenimo ne samo na skidanje ili rušenje nepoćudnih spomenika nakon komunističkih revolucija, pa i one ‘naše’, nego i na preoravanje groblja poginulih vojnika antikomunističke strane u ratu, rušenje crkvi, manastira …
Hoćemo li i to osuditi ili ćemo biti licemjeri?

da_se_zna_istina
1 godina prije

Dakle da ne budemo licemjerni.
Tko god je učinio negdje revolucionarni prevrat, rušio je spomenike i sve znakove prethodne vlasti.
Zar mislite da su Rimljani ostavili spomenike onima kojih su pobjedili u ratu?
Ili da je to učinila bilo kakva vojska nakon pobjede?

I da me se ne shvati krivo, podržavam carsku Rusiju i nikako ne odabravam rušenje spomenika ruske carice u Odesi, ali ću svim srcem podržati Ruse kad se budu riješili boljševizma i kad budu izbacili spomenik-mauzolej Lenjinu u središtu Kremlja.
Ne može se istovremeno suze roniti zbog rušenja spomenika ruske carice u Odesi, i istovremeno podržavati spomenik Lenjinu koji je uništio rusko carstvo i onda dosljedno uništavao spomenike ruskog carstva.

mrdo
1 godina prije

Isti su im sponzori i naredbodavci, i isilovcima i banderašima.

Max
1 godina prije

Divljaštvo.

1 godina prije

Da je to vezano samo za Ukrajinu ili samo za ratna područja ne bi bilo previše neobično. Ali kada se setimo rušenja spomenika “robovlasnika” u Americi nekako se uvlači jeza pod kožu i pomisao da je to sve povezano a ako jeste… onda je mnogo zlokobnije, to nije pokušaj zatiranja istorije – to je put uništenja civilizacije.

hiber
1 godina prije

Dakle, ukrainci raskrstili sa Njemicom. Inace, Njemica je samo potpisala dekret o osnivanju luke i grada. “Mali problem” je samo sto je na tom mjestu već postojala utvrda i naselje.

Davor Biletić
1 godina prije

LR, jesi li ti OK? Pitanje za tebe, ovi carevi, njihovi generali, terorizirati narod, imali robove, ubijali koga su htjeli i da za nedjela imaju spomenike? Sada ćeš tvrditi da su bili prosvijetitelji,demokrate, humanisti itd… Kakve gluposti, pa su koristili samo sebi. Možda si ti roja lista, ali spomenici ubojicama, takozvanim vladarima, te ostalim idiotima koji su terorizirali seljake i radnike treba ukloniti u muzeje. Da su u pitanju britanci ili neko drugo plemstvo, a ne ruska govna, ti bi pišče imao drugačiji stav. Moje stanovite je da su svi plemići, kraljevi, carevi, bez obzira na državu i porijeklo, obična đubrad, koja ne zaslužuju spomenike.

Rexon
1 godina prije

Bivši francuski predsjednik Francois Hollande potvrdio je riječi bivše njemačke kancelarke Angele Merkel da su sporazumi iz Minska dali Kijevu vremena da ojača vojsku. To je izjavio u intervjuu za Kyiv Independent.

“Da, Angela Merkel je u pravu po ovom pitanju… Od 2014. Ukrajina je ojačala svoju vojnu moć… Zasluga sporazuma iz Minska je što su ukrajinskoj vojsci pružili ovu priliku”, rekao je.

Lucija, prva
1 godina prije

To je uništavanje povjesti. Tko nema povjesti, nema ni budućnosti. Sigurno se sviđa onima što spremaju veliki reset. Drugo: a tko je taj koji uništava spomenike? Onaj koji već nema povjesti. Koju povjest ima rob, oslobođeni rob ili njegovi nasljednici u USA? Nikakvu. Ima prezime bivšeg robovlasnika. Takvima treba jasno reći: to nije tvoja povjest, to je moja povjest, a svoju izvoli pronaći. I svoje pretke u prašumi. I rođake. Potomke poglavice koji su te prodali. Katarina nije samo osnovala grad Odesu; osnovala je i druge gradove u Ukrajini; također ona je pozvala razne ljude da se tamo nasele. Koje? Razne. Osnovni problem koji se javio u Odesi bilo je istiskivanje Grka iz biznisa. Od strane doseljenih Židova. Kakve sve to veze ima s Rusijom? Baš nikakve. Ruski teritorij, ruska pravila. Točka. P.S. do sada smo svi primjetili da tzv Ukrajinci izgledaju kao…sakupljači sekundarnih sirovina. I sasvim sigurno ne mogu… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Francuski antropolozi i etnolozi su prije 120-130 radili veliko istrazivanje po Rusiji. Odesu su tad nastanjivali rusi, grci, jevreji, jermeni i francuzi. Uz njih je bilo pomalo bugara, srba nijemaca i drugih naroda. A znate li koliko je bilo ukrajinaca? Nila. Ni jedan. Na 200 km od Odese nije ih bilo. Vise je bilo turaka nego ukrajinaca.

Lako je provjeriti ove brojeve i pogledati etnicku kartu ruske carevine u francuskoj akademiji (ko zna francuski lako ce naci).

tihobl
1 godina prije

I danas nastavlja se raketiranje okupirane teritorije. Prekljuce je bilo veliko raketiranje na dubini do 50 km od fronata i polupana su skladista municije i svjezeposlane opreme, kao i jedinice u rezervi fronta zajedno sa pojacanjima koja su upucena. Rokali su sve od Uldegara do Harkova.

Juce je bilo masovno droniranje i raketiranje po dubini okupirane teritorije. Elektro mreza je manje gadjana, gadjane su koncentacije jedinica, skladista, PVO sistemi, vojne fabrike.

Danas se nastavilo sa droniranjem dubine okupirane teritorije. Kjev je prve dronove dobio oko 3.00. Zelenski se hvali da je sve oborio, narod kaci snimke pogodaka. Medju snimcima zanimljiv je jedan kako raketa S-300 ispaljena sa pregradja obara putanju i pada na grad. ovo je treci dan zaredom da gadjaju. Klicko je nedavno obecao da za novu godinu nece biti vatrometa, a koliko vidimo hoce biti.

tihobl
1 godina prije

Za one koji prate izvestaje Instituta za izucavenje rata (osnivac i vlasnik jetrva Viktorije Nuland) gdje svaki dan pisu o stotinama mrtvih vagnerovaca moram da kazem da novorusi redovno pisu o poginulim herojima koji su dosli da se bore za njihovu slobodu. Evo danas je o ovom momku: Погинуо борац ПМЦ “Вагнер”, који је служио казну за пљачку 63 милиона рубаља Игор Богаченко, борац Вагнеровог ПМЦ-а, који је раније служио казну за пљачку, сахрањен је у Татарстану. Богаченко је 2015. године био оптужени у кривичном предмету за пљачку. Тада су он и његов саучесник украли 63 милиона рубаља, након чега се скривао пет дана. Обојица су потом ухапшена. У јесен исте године, Богаченко је осуђен на 14 година у колонији строгог режима. Према извору, преминули је казну служио у ИК-5 у Нижњем Вјазовју. Пре извесног времена, под именом Коновалов, прешао је у редове приватне војне компаније и отишао у зону… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ja a tko je bio Pyotr III od Russije 😉 ?!?! To je VRLO BITNO u cjeloj prici 😋 !!! Rodjen u Kielu 😉 kao —-> Karl Peter Ulrich von Schleswig-Holstein-Gottorp 😋 sin —-> SVEDSKA PRINCA — Karl Friedrich, Herzog von Schleswig-Holstein-Gottorp , DIREKTNI RODJAK SVEDSKA KRALJA KARL XI 😊 😁 !!!! Zapravo on je bio —- PRUS !!!! Sa njim OTPOCINJE ERA — NJEMACKE LOZE —-> Hous von Holstein – Gottorp – Romanow !!!! Od Carske Kuce Oldenburg sto je vladala —- SCANDINAVIOM 😁 ! On oznacava i DEFINITIVAN KRAJ — AUTENTICNO RUSKIH DINASTIJA SA KUCOM RURYK — KAO OSNIVACIMA LOZE !!! OD NJEGA DO KONCA MONARHIJE —- RUSSIJOM SU VLADALI —-> PRUSI 😁 !!! Interesantno je da je POSLEDNJI od AITENTICNO Ruske Dinastije Ruryk — skoro umro a bio je , visoki AMERICKI 😉 OBAVJESTAJNI CASNIK , OZENJEN IZ OBITELJI —- ASTOR 😉 ……

tihobl
1 godina prije

Evo gledam snimak iz Zitormira – mobilisani, a ni jedan nema 20 godina.

tihobl
1 godina prije

Владимир Зеленски потписао је закон „О медијима“, којим се јача државна контрола над медијима и забрањује позитивно извештавање о акцијама Русије.

Новим законом проширују се овлашћења Националног савета за телевизију и радио, који ће постати једини регулатор медија.

Стиче право да издаје обавезујућа упутства уредницима свих медија, да изриче новчане казне медијима свих врста, да забрани рад онлајн медија на период од 14 дана без судске одлуке и да повуче регистрацију из штампаних медија.

Ako su svi za nacite i NATO, cemu onda ovolike zabrane? Nije valjda da narod nije uz Zelenskog?

tihobl
1 godina prije

Kijev izasao sa planom za sledecu godinu: главни рад ће бити усмерен на „рушење одбрамбеног комплекса Русије уз помоћ санкција“.

tihobl
1 godina prije

У среду, 28.12, откривено је да се украјинска влада спрема да присуствује Светском економском форуму (WEF) у Давосу у јануару 2023. и да ће украјински лидер Зеленски да разговара са извршним директором БлекРок-а Ларијем Финком о напорима за реконструкцију након рата са Русијом.  Како преноси Блумберг, председник Зеленски је у вечерњем обраћању нацији рекао: „Стручњаци ове компаније већ помажу Украјини у структуирању фонда за обнову наше земље.”  Зеленски је наводно имао видео позив са Финком у септембру. Он није открио да ли ће присуствовати СЕФ-у лично или виртуелно.  Према посту објављеном у среду на званичном сајту украјинског председника, Зеленски је рекао: „У складу са прелиминарним споразумима постигнутим раније ове године између шефа државе и Ларија Финка, тим БлекРок-а већ неколико месеци ради на пројекту, да саветује украјинску владу како да структурира средства за обнову земље“.  „Током разговора је наглашено да поједини лидери Блекрока планирају да посете Украјину у новој години“,… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Kijevski povjesnicari tvrde da su stari ukri iskopali Crno more. A sta kazu novi ukri:
„Ако нам Руси блокирају приступ Црном мору, ископаћемо ново море у Карпатима!”

tihobl
1 godina prije

Пребацивање противваздушних ракетних система Патриот Оружаним снагама Украјине био је гест који ће помоћи да се Вашингтон оправда у очима Украјинаца након војног пораза.
 Изјавио је бивши саветник шефа Пентагона, пуковник америчке војске у пензији Даглас МекГрегор.

„Мислим да пошиљке Патриот из Сједињених Држава служе да би на пролеће амерички и европски политичари могли да кажу: „Урадили смо све што смо могли, послали смо им све што смо имали, али ништа се није догодило“.

tihobl
1 godina prije

Кадиров :

„На територији Украјине се боримо против овог фашизма, нацизма и сатанизма које нам они форсирају. Као и против нетрадиционалних вредности, а ми то никада нећемо прихватити. А они који не желе да живе под ЛГБТ заставом морају сви да устану, ма где год да се налазе, морају да узму оружје и да нам се придруже, а ако хоће да дођу ми ћемо их прихватити и дати им прилику да учествују у СВО”

tihobl
1 godina prije

Momak u Kijevu zapalio vatromet. Skocili iz svih okolnih zgrada: suka, svoloc i ostalo po spisku.

goran
1 godina prije

nije ta bagra toliko kriva za to koliko sama amerika,amerika želi uništit sve što je vezano za slavenske narode.
istina tu bagru skupa sa zelenskim treba tući do smrti,a kad umru oživit ih dati im novu čistu krv čekat da zacijele i onda opet samo ponovit postupak i tako unedogled

Tino
1 godina prije

Srećom, rusi bacaju konfete i cvijećw i ljube svoje susjede te ih puštaju da na miru žive u svojoj zemlji.

Vojni analitičar
1 godina prije

Spomenici su kulturno naslijeđe i povijesni trag za buduće generacije. Nebitno o kakvim spomenicima se radi, oni nas podsjećaju na dobro i loše.
Znači li to da autor osuđuje i rušenje spominka postavljenih u doba trećeg Reicha i smatra one koji su ih rušili divljacima?

tihobl
1 godina prije

Rusi stalno rade na novim tipovima dronova. Izrade seriju, posalju na testiranje u realnim uslovima i onda ide ocjena da li ce se odustati ili nastaviti razvoj. Lancet vec postoji u 3 verzije 1, 3 i 5 (broj govori koliko kg ekspolziva nosi). Nekidan sam naletio i da se pojavio novi model u Novorusiji, ali jos uvijek nikakvih podataka nema. Zanimljivo je da lanceti imaju daleko veci domet od objavljenog (sto se da zakljuciti na osnovu pogodjenih meta koje niko ne drzi blizu prve linije). Pisao sam vec o kubu, o novom malom dronu od dvadesetak cm, a sad bi da pomenem sta sam sinoc vidio: dron sa mocnom termovizijskom kamerom koji nosi 4-6 mina nalik na minobacacke. Bas gadna stvar, u mraku ne znas odakle te gadja, precizan je strasno (fula do pola metra koliko se vidi na snimcima), ne mozes se sakriti jer te vidi sa visine, jedini… Čitaj više »

Reno
1 godina prije

Izjava iz State Departmenta, kazu da ih brine prijateljstvo Kine i Rusije, nakon sto je Xi , kineski premjer izjavio da se svijet mora suprostaviti americkoj hegemoniji u virtualnom susretu s ruskim predsjednikom V.V.Putinom

vanja
1 godina prije

Pozdravljam tekst i naslov.

Jadranka
1 godina prije

Kakvi su ljudi kojima je više stalo do spomenika, nego do živih ljudi? 😞 Nisu li i oni divljaci? Sramota ✌️✌️✌️

Jadranka
1 godina prije

Haha 😂 😂 😂

Rimtutituki
1 godina prije

Giorgia Meloni uvodi maske i obavezno cijepljenje do aprila. U opoziciji kad je bikakaze ne postoji corona,mala glipacica,poslednji cavao u lijesu italije, kumica

Kastro
1 godina prije

To je tek početak. Sve što nosi bilo kakav ruski simbol bit će sramoćeno. Rusija je postala simbol zla i teško će se oporavit. A što se spomenika tiče to je pitanje države u kojoj se isti nalaze. Ako Ukrajini nije primjereno da imaju spomenike koji ih podsjećaju na neka mračna vremena zašto bi ih trpjeli. Sve rusko bit će sotonizirano. Možda su Ukrajinci u pravu. To oni najbolje znaju.

nekoizmase
1 godina prije

Rusen je i spomenik Nikoli Tesli , a od sutra je na kovanici , jeli i to falsificiranje povijesti ili Srbska mitomanija?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI