Ukrajinski napadi dronovima u Rusiji služe samo za “pojačavanje morala”

Ostecena zgrada od napada dronova u Moskvi
20 komentara

Ukrajina je pojačala svoje napade dronovima na ciljeve unutar Rusije u nastojanju da ohrabri svoje stanovništvo i vojsku usljed slabog napretka na bojnom polju, objavio je u petak New York Times pozivajući se na američke zvaničnike.

Iako je Kijev prestao da preuzima odgovornost za ponavljajuće napade dronovima na Moskvu i susjedne regije, ukrajinski zvaničnici, uključujući predsjednika Vladimira Zelenskog, opisali su napade kao signal ljudima u Rusiji da ne mogu izbjeći da budu pogođeni sukobom.

Međutim, prema američkim zvaničnicima koje je intervjuirao New York Times, racije imaju „važniju publiku“. Jedan od njihovih strateških ciljeva je, kako kažu, “da ojačaju moral ukrajinskog stanovništva i trupa” i pokažu da Kijev “može uzvratiti udarac”.

‘Kampanja inspiracije’ poklopila se s naglašenom ukrajinskom ‘kontraofanzivom’ koja je započela početkom juna. Unatoč tome što su pojačane stotinama tenkova i druge opreme koje je isporučio Zapad, ukrajinske trupe nisu uspjele ostvariti nikakav značajan napredak, a zvaničnici u Kijevu okrivljuju zastrašujuću rusku odbranu i kašnjenja u isporuci oružja sa Zapada. Prema Moskvi, Ukrajina je od početka kontraofanzive izgubila više od 43.000 pripadnika vojske i skoro 5.000 komada vojne opreme.

Neimenovani zvaničnici u Kijevu izjavili su listu da se nadaju da će udari dronova u Rusiji natjerati Moskvu da preispita svoje raketne i napade dronovima unutar Ukrajine. Rusija je intenzivirala udare na energetsku i vojnu infrastrukturu u susjednoj zemlji kao odgovor na “teroristički napad” na Krimski most prošle godine.

Tatjana Stanovaya, naučnica Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir, smatra da su napadi dronovima imali suprotan efekat, objašnjavajući da su, čini se, pojačali antiukrajinsko raspoloženje i doveli do povećane podrške javnosti ruskoj vladi.

Posljednjih sedmica Ukrajina je u više navrata pokušavala da napadne ruski glavni grad, uključujući poslovnu četvrt Moskva. Najnovija racija na tom području u srijedu uključivala su tri bespilotna letjelica, od kojih su dva uništena u zraku, dok je još jedan skrenuo s kursa zbog ometanja signala i srušio se na zgradu u izgradnji, što je rezultiralo bez žrtava, navodi Moskva.

Rusko ministarstvo odbrane je u petak također saopćilo da je Ukrajina izvela napad dronom na poluostrvo Krim u kojem su učestvovala 42 aviona, od kojih su svi ili oboreni ili potisnuti sistemima za elektronsko ratovanje.

Dronovirusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
8 mjeseci prije

Sumnjam da eksplozije u Rusiji jačaju moral normalnog Ukrajinca. Nema efekta ni na Ruse, oni su navikli da im vlasti miniraju zgrade u svrhu promocije rata.

plemeniti
8 mjeseci prije

Od svih neargumentiranih laprdanja najbolje mi je “Rusko ministarstvo odbrane je u petak također saopćilo da je Ukrajina izvela napad dronom na poluostrvo Krim u kojem su učestvovala 42 aviona, od kojih su svi ili oboreni ili potisnuti sistemima za elektronsko ratovanje.”

Toni
8 mjeseci prije

I jel pojačan moral, šta se priča po rovovima rusije dok skupljaju tungsten kuglice?

Sparkling
8 mjeseci prije

Ti pazi skim si dogovarao opasne pozive na portalu , nema odustajanja inace ces zavrsiti kao wagnerovac moglo bi ti biciklo stradati slucajno. 🙂 🙂 🙂

Max
8 mjeseci prije

Previše je tih napada dronovima to se Rusima ne bi smjelo događati.

Miro
8 mjeseci prije

NATO samo proverava Ruski PVO.
Očigledno da im ne radi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI