Ukrajinski premijer navodi vremenski okvir za članstvo u EU

Ukrajina i EU
12 komentara

Ukrajina sebe vidi kao dio EU za dvije godine, ali čak i njene najvatrenije pristalice u bloku smatraju da je taj cilj preambiciozan, izvještava Politico u ponedjeljak. Rok je odredio premijer Denis Šmigal uoči sastanka EU-Ukrajina u Kijevu sljedećeg petka.

“Očekujemo da ove godine, 2023., već možemo imati ovu preulasku fazu pregovora”, rekao je Šmigal za novinsku kuću.

Ukrajina je zatražila status kandidata za članstvo u EU prošlog februara, nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju. Brisel je Kijevu dodelio taj status u junu, iako je vrijeme za pristupanje i dalje predmet rasprave.

Kijev i njegovi najveći podržavaoci, kao što je Poljska, tvrde da Ukrajina zaslužuje da se ubrza do punopravnog članstva. Skeptičnije nacije tvrde da može proći dosta vremena prije nego što zemlja ispuni kriterije.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je u maju da će proces pristupanja “vjerovatno trajati nekoliko decenija”, osim ako EU ne smanji svoje zahtjeve “a djelimično i principe kojih se držimo”.

Turska je čekala na pragu EU od 1999. godine, dok je zahtjev Ankare za pridruživanje Evropskoj ekonomskoj zajednici, prethodnici EU, podnijet 1987. godine.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, koji je otputovao u Kijev ranije ovog mjeseca kako bi pružio uvjeravanja da će Ukrajina na kraju postati dio EU, naznačio je da rukovodstvo bloka nema namjeru da prekrši pravila.

“Ako to znači promjenu pravila i procedura, ne, jer vjerujemo i branimo vladavinu zakona”, rekao je Michel u prošlosedmičnom intervjuu kada je razgovarao o tome šta bi ubrzana Ukrajina mogla značiti.

Politico je Šmigalov rok opisao kao “bacivanje rukavice establišmentu EU”. Šef ukrajinske vlade rekao je da očekuje napredak u određenim oblastima, uključujući nastavak suspenzije tarifa i kvota za ukrajinsku robu, te uključivanje u područje mobilnog rominga EU.

Kijev bi mogao poduzeti određene korake kako bi ublažio svaku kritiku iz EU, kao što je povlačenje kontroverznog zakona koji reguliše kako se imenuju sudije Ustavnog suda, navodi Politico.

Reforma je usvojena u decembru, a Kijev je ignorisao preporuke Venecijanske komisije da se izmeni nacrt kako bi se sprečio politički uticaj na posebno telo zaduženo za selekciju kandidata

Predsjednik Vladimir Zelenski je u zavadi s Ustavnim sudom od 2020. godine, kada je pokrenuo kampanju za smjenu glavnog sudije nakon što je sud odbacio nacrt zakona za koji je predsjednička kancelarija htjela da se usvoji.

euKandidatski statusukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Baš nikad.

Tupko Glupko
1 godina prije

Bit će primljeni negdje 2032.
Ako se EU prije toga ne raspadne.

Hrvatska je bila vrlo kooperativna, pa joj je trebalo osam godina da zatvori sva potrebna poglavlja kada je pristupila pregovorima.

Ukrajinske vlasti su toliko bile željne EU, da su službeno zatražili pristupne pregovore za ulazak u nju tek 30 godina nakon što su to mogli napraviti, odnosno kada je počeo rat u Ukrajini 😃

tuf
1 godina prije

Izgleda zapadni dužnosnici tijekom zadnjih posjeta opet donijeli prejake halucinogene droge u Kijev. Sad opet treba čekati da popusti djelovanje.

CroExit
1 godina prije

Samo slabe države mogu u EU, a ne jake poput Rusije ili donekle Turske.

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Baba, da Ukrajina za dvi godine sebe vidi u EU…
Ko veli?
Oni njihov Plenkovič…
Lupa ka otvoreni prozor!

tihobl
1 godina prije

Trebace 2 godine da se EU pripoji Ukrajini.
Toliko ce joj trebati da se prilagodi. Vec su zabranili ruski jezik, Dostojevskog, trgovinu sa Rusijom. Jos trebaju uvesti mjerace kukuruza i mobilizaciju. Ja vjerujem da ce Brisel moci uspuniti uslove za pripajanje Kijevu.

JoeP
1 godina prije

Europljani će riknit od sreće kad im Ursulu vd Layen zamjeni Zelenski 🙂

Oli
1 godina prije

Nevidise.

nessy
1 godina prije

Clanstvo u EU? Pa oni su skromni. Ja ocekujem do kraja mjeseca njihovo, ne samo clanstvo, nego predsjedavajuce mjesto. Pa svi znamo koje neprocjenjive koristi ima ima svijet, a pogotovo EU od njihovih nezajazljivih apetita za novcem i oruzjem. Da itko od EU ‘lidera’ ima autoritet, pozvali bi Zelenskog u Brisel, dobio bi jednu nogu nize ledja, a zatim jednu obrazovnu pljusku. Umjesto da se zahvali na svemu sto su nezasluzeno dobili, on je stalno drzak i bahat. Rijetko antipatican tip.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI