Zelenski upozorava da ne može opravdano odbiti rusku vakcinu Sputnjik V ukoliko Zapad ne opskrbi Kijev drugim vakcinama Covid-19

Vladimir Zelenski
24 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski otkrio je svoju frustraciju američkom zabranom izvoza vakcine protiv koronavirusa, tvrdeći da je “nemoguće” da njegova vlada opravdava odbijanje pomoći iz Moskve ako Zapad stoji skrštenih ruku.

U intervju za New York Times, ogorčenje Zelenskog nad Vašingtonom bilo je jasno, posebno s obzirom na to da je neki oblik inokulacije protiv Covida-19 već mogao započeti u Ukrajini da je Kijev odabrao saradnju sa Moskvom. Međutim, uprkos činjenici da bi humanitarni razlozi za takav potez bili jasni, predstavljao bi odstupanje od preko pola decenije ukrajinske državne politike i vjerovatno bi naišao na žestok otpor lokalnih nacionalista.

„Naravno, nemoguće je objasniti ukrajinskom društvu zašto, kada vam Amerika i Evropa ne daju vakcine, ne biste trebali uzimati vakcine iz Rusije“, rekao je Zelenski, napominjući da se sada prikazuju informacije o ruskoj formuli Sputnjik V njegovih sunarodnika na TV, „naročito ukrajinskim kanalima koji podržavaju politiku Rusije“.

„Verujem da ovo pitanje može postati još jedan geopolitički udarac“, rekao je, pozivajući i Vašington i London da Ukrajinu pomaknu na prioritetnu listu.

Međutim, predsjednik je porekao da je odbijanje Sputnjika V bilo potpuno političko, napominjući da je „ruska vakcina koja nije prošla sva ispitivanja“ i da „nema stvarnih dokaza da ova vakcina ima 100 % pozitivan efekat“, izjava koja, naravno, moglo bi se primijeniti na bilo koju vakcinu razvijenu ove godine.

Izgledi za dobijanje pomoći u Ukrajini brzo su se pogoršali nakon što je američki predsjednik Donald Tramp zabranio izvoz vakcina, što znači da će Kijev morati dugo da čeka na bilo kakve doze, što je katastrofalna situacija za zemlju koja je pogođena novim koronavirusom, a oslanja se na nefunkcionalan zdravstveni sistem koji je tri decenije bio zahvaćen korupcijom.

U petak je premijer Denis Šmigal otkrio da će Ukrajina svoju prvu seriju možda dobiti tek u februaru, napominjući da vlada razgovara sa svim proizvođačima vakcina, osim sa onima u Rusiji.

Prošle nedjelje ukrajinski lider opozicije Viktor Medvedčuk nazvao je odbijanje Zelenskog da sarađuje sa Moskvom „zločinačkom“, optuživši Kijev da je „politički motivisan u pitanjima za koja je neophodno razmišljati o životu i zdravlju ukrajinskog naroda“.

Medvedčuk vjeruje da bi njegova zemlja trebalo da sarađuje sa Moskvom i dobije rusku vakcinu, koju je predsjednik Vladimir Putin najavio 11. avgusta. 14. decembra, podaci koje je objavio tim Sputnjika V otkrili su da inokulacija ima 91,4 odsto efikasnosti, na osnovu rezultata 26.000 dobrovoljaca. Ranije ovog mjeseca Putin je naredio početak masovne vakcinacije u Rusiji.

COVID-19ukrajinaVladimir Zelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Joe
3 godine prije

Govno smrdljivo. Vlastiti narod bi prodao za stakalca…

Rijeka-2
3 godine prije

Nazalost, drzava po imenu Zapad ne postoji, on ne zna tko mu glavu nosi.

tihobl
3 godine prije

Sta se on buni?
Njegovo je bilo da do sada uplati avans, a onda da ceka da mu astra zeneca isporuci rusku vakcinu. Kad je Bosna mogla skupiti pare mogli su i oni, nisu valjda toliki kokuzi.

nekoime
3 godine prije

Zapadno bi cjepivo moglo biti rješenje ukrajinske krize. Konačno rješenje.

vinko
3 godine prije

Vidi se na ovom slucaju Ukrajina & Zelenski
da novi predsjednik ne moze nista promijeniti.
Ukrajina ostaje i dalje kufer bez rucke.

nfvnerwfvwefvwuefvzw
3 godine prije

Varani iskaću na svim monitorima i lažu dok im još mozak šalje signal da rastvore labrnje minhauzenske.

Stara kuka
3 godine prije

U pravu je Zelenski. Rusko cjepivo nije prošlo čitavu proceduru i to znači da postoji mogućnost negativnih posljedica vakcinacije tim cjepivom.

Za razliku od ruskog cjepiva, kod zapadnih cjepiva nema neizvjesnosti jer sada već sigurno znamo da ona imaju negativne posljedice.

Ringo10
3 godine prije

Ovo što “vlada” Ukrajinom je fakat gomila kretena

onaj najve... Dalton
3 godine prije

Policajac: Zašto ste vikali da je predsjednik lupež?
Jadnik šta ga uvatilo: Ne naš. Ja san to za ruskog…
Policajac: Aj ne pizdi.
Šta ti misliš, da ja ne znam čiji je predsjednik lupež!?

rimtu
3 godine prije

Sendvič?

ingle
3 godine prije

‘Zapadne’ novine pisu da je Janukovic bio pro ruski predsjednik.
Ruske novine ne pisu da je Zelenski pro njemacki ili pro americki.
Tu se vidi razlika u izvjestavanju.

3 godine prije zadnji put uredio ingle
Bosanac
3 godine prije

I ovog će neko uskoro nokautirat, osim ako ne pobjegne mami pod suknju.

Jimmy
3 godine prije

Corona postoji, ali ne pravi vise zla nego gripa.

Max
3 godine prije

Sluga bio i ostao.

davor
3 godine prije

Nije bolest sve što boli..

djakputnik
3 godine prije

Pa šta. Tak ni srbi nisu mogli odbiti hrvatsku naftu u ovom, zasada zadnjem ratu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI