Ukrajinski teritorij, kojeg je pripojila Rusija, mogao bi poslužiti kao potencijalne polazne točke za daljnje vojne operacije

Rusija i Ukrajina
30 komentara

Rusko-ukrajinski rat dobio je drugačiji tijek, jer je Moskva službeno anektirala područja u južnoj i istočnoj Ukrajini. To bi potencijalno moglo omogućiti Rusiji nastavak ofenzive, s novim polaznim točkama za napade. Ruska državna novinska agencija TASS citirala je izjave člana državne Dume, Donjeg doma parlamenta zemlje. Rekli su da će nakon referenduma novopostavljene regije Herson i Zaporožje službeno doći pod rusku vlast, pridruživši se narodnim republikama Donjeck i Lugansk. “Uzimajući u obzir preliminarne rezultate referenduma i spremnost Rusije na njihovo priznanje, pridruživanje teritorija vjerojatno će se dogoditi već 30. rujna”, rekao je zakonodavac.

Prema POLITICO-u, narodne republike Lugansk i Donjeck dugo su bile dom separatista koje podržava Kremlj od 2014. Regije Herson i Zaporožje, koje se nalaze zapadno od narodnih republika, uglavnom su pod kontrolom Moskve otkako je sukob izbio u veljači. 24. veljače 2022. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je Ujedinjenim narodima da će, unatoč kritikama oko moguće aneksije, Moskva dati ovim regijama punu “zaštitu”, ako se odluče pridružiti Rusiji.

Prije početka referenduma, bivši ruski predsjednik Dmitri Medvedev izrazio je podršku uključivanju regija u nadležnost Moskve. Štoviše, dužnosnici iz regije Herson također su zatražili glasovanje tijekom referenduma.

U međuvremenu je sadašnji ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio da će mobilizirati dodatne postrojbe, pa čak i pokrenuti nuklearni rat ako Ukrajinci nastave s napadima na nuklearnu elektranu Zaporožje.

“Govorimo o djelomičnoj mobilizaciji. Odnosno, samo građani koji su trenutno u pričuvi, a prije svega oni koji su služili u oružanim snagama, imaju vojne vještine i odgovarajuće iskustvo. Samo oni će podlijegati vojnoj obvezi”, pojasnio je Putin. Također se pobrinuo da svijet zna da Rusija ima nuklearno oružje i pješaštvo daleko modernije od onih Sjevernoatlantskog saveza (NATO) i njegovih saveznika.

“Kada je ugrožena teritorijalna cjelovitost naše zemlje, mi ćemo, naravno, upotrijebiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju da zaštitimo Rusiju i naš narod”, rekao je ruski čelnik. “Ovo nije blef. A oni koji nas pokušavaju ucijeniti nuklearnim oružjem trebaju znati da se vjetrokaz može okrenuti i pokazati prema njima.”

Prema Xiju, Kina je spremna na udruživanje s Rusijom

Na nedavnom summitu šangajske Organizacije za suradnju u Uzbekistanu, kineski predsjednik Xi Jinping rekao je Putinu da je Peking “spreman udružiti se” s Moskvom.

Tijekom summita, dvojica čelnika složila su se da će unipolarni svijet u kojem SAD dominira doći kraju. U svom uvodnom govoru Putin je jednodomnu američku vladavinu nazvao “ružnom” i istaknuo da je većina zemalja odbacila američku kontrolu. Summit se također dotaknuo geopolitičkih žarišta Ukrajine i Tajvana, ali mnogi zapadni stručnjaci već koriste prikrivenu aluziju na Xijevo izražavanje “zabrinutosti” za situaciju u Ukrajini. Ruski predsjednik ponovio je kineskom kolegi da “vrlo cijeni” “uravnoteženu poziciju” njihovih “kineskih prijatelja”, u vezi s ukrajinskom krizom.

Sa svoje strane, vrhovni kineski čelnik je rekao: “Kina je spremna s našim ruskim kolegama pokazati primjer odgovorne svjetske sile i igrati vodeću ulogu u dovođenju svijeta, koji se tako brzo mijenja na putanju održivog i pozitivnog razvoja.”

DonbassRatrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Optimista
1 godina prije

Da, to je do sada bila demilitarizirana zona 😀

Neprijatelji, upamtite naš taktički manevar. Kad se povlačimo, to znači da napredujemo.
Kaze rus

zapadni neimac
1 godina prije

Đe je, ba, zapelo? Puno nešto dobre volje i pregrupisavanja.

rade 20%
1 godina prije

Nema se sta ni dodati niti oduzeti,jasno kao dan.Rusija,Kina i Indija su na jednoj liniji dok je zapad sa ukrajinom na jednoj liniji,kokaina.Specijalna operacija je zavrsena,a na semaforu pise: Full Time: Rusija +20%- ukrajina -20%.

rade 20%
1 godina prije

Ruska cizma je na 20% bivse ukrajine,a to spominanje nekakvih papira je najbalaze receno smijesno.Konj je ovdje samo zelenski,a imamo i par krava,Liz Truss..

tihobl
1 godina prije

Ima jedna sitna odluka koju je Kremlj nekidan usvojio – priznace i sve naredne referendume za pripojenje Rusiji.
Nece se vise cekati na procedure, usvajanje u oba doma ruskog parlamenta, provera u ustavnom sudu i objavljivanje u sl. glasniku.
Nagovaram dodika da odmah raspisemo referendum, a on ponavlja: nije jos vrijeme, nije jos vrijeme…

Max
1 godina prije

Slijedii daljnja eskalacija rata ovo je samo zatišje pred buru.

Nekoime
1 godina prije

Ukrajina je dobila neovisnost uz uvijet neutralnosti, koji je prekršila. Sad neka jedu juhu koju im je židovski komedijaš skuhao.

Tupko Glupko
1 godina prije

Ako će biti dovoljno vojno moćna, mislim da će Rusija sada krenuti na regije Harkov i Sumy koje graniče sa Rusijom.

Гавран
1 godina prije

Po nekim vestima i snimcima Rusija je počela da koristi nova oružja. Liči na jake lasere usmerene vertikalno. Na satelite?

Гавран
1 godina prije

Evo detalja o upotrebi novog oružja Повод за такве објаве биле су поруке на друштвеним мрежама становника Белгорода, који су поделили слику чудног сјаја на небу изнад града. Према речима очевидаца, прво су видели једну светлећу греду, а затим се појавила друга. Убрзо су извештаји о сличним зрацима почели да стижу на небо Москве, Мурманска и Омска. Стручњаци кажу да је Русија активирала ласерски противсателитски систем Пересвет. Овај одбрамбени комплекс на великим висинама је способан да онеспособи оптичку опрему непријатељских сателита у орбитама до 1500 км. Западни медији пренели су да је услед руске употребе најновије врсте оружја НАТО изгубио визуелну контролу над 50% руских нуклеарних пројектила. „Сада на огромним територијама Русије не можемо да видимо шта се дешава на терену или, што је још важније, шта се тамо креће и где. Не видимо да ли су отвори њихових ракетних силоса отворени, не знамо да ли постоји кретање тактичког нуклеарног… Čitaj više »

JozoO
1 godina prije

Gdje mogu pročitati nešto o temi Ukrajinskih poljoprivrednih zemljišta u vlasništvu SADa?

Xam
1 godina prije

Rusi su započeli rat kao jedna od najvećih tenkovskih sila na svetu, a završiti će ga sa mosin-nagant puškama, bez plina.
hehehe…

Bogo
1 godina prije

Rusi osvojili dio Ukrajine sa mizernim brojem vojnika te uz staro naoružanje. Istina, htjeli su uzeti i više, no što je tu je.

Ukrajinci izgubili dio teritorija, izlaz na Azov, visi im i Crno more, a dobili su točno što? Zapadno naoružanje? Sad će idućih 20ak godina kriviti rat za zaostalost zemlje kao i mi u Hrvatskoj dok ih ovi što su ljetovali na Jadranu dok je sirotinja ginula muzu i prodaju im muda pod bubrege

Rimtutituki
1 godina prije

Zna li netko sto je to ZADIRA?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI