Ukrajinski vojnici ginu zbog lošeg kvaliteta sanitetskog materijala

Ukrajinska vojska
25 komentara

Nedostatak medicinske opreme i zalihe lošeg kvaliteta uzrokuju dodatne smrtne slučajeve među povrijeđenim ukrajinskim vojnicima, izvijestio je u četvrtak Globe and Mail, pozivajući se na lokalne volontere.

Prema nekoliko medicinara na bojnom polju i vođa dobrotvornih organizacija, ukrajinske vlasti “ne uspijevaju pružiti adekvatnu medicinsku njegu vojnicima na linijama fronta”,  potencijalno ugrožavajući živote više od milion ljudi.

Pitanje uglavnom proizilazi iz činjenice da ukrajinskoj vojsci nedostaje dobro uspostavljen sistem kontrole kvaliteta, navodi se u izvještaju. Valentina Varava, šefica dobrotvorne organizacije Initiative E+, rekla je za Globe and Mail da je njena organizacija prikupila zalihe podveza, iako su mnogi od njih ” lažnjaci” i ne ispunjavaju međunarodne standarde.

Dr Vladimir Sobolevski, ukrajinski dobrovoljac bolničar, prisjetio se incidenta u kojem je bio vojnik s teškim ozljedama noge koji je imao čak tri podveza čvrsto omotana oko sebe, od kojih nijedan nije vršio dovoljan pritisak da spriječi gubitak krvi. “Jednostavno rečeno, krvario je nasmrt zbog ovih inferiornih podveza”, rekao je doktor kanadskom izdanju.

Prema rečima borbenog lekara Vadima Kholodenka, „80% medicinskog materijala i potrošnog materijala obezbeđeno je zahvaljujući dobrovoljcima, a ne od strane Ministarstva odbrane“, situacija na kojoj on insistira da im daje pravo da kritikuju pogrešan sistem.

Evgenia Slivko, savjetnica za medije medicinskih snaga ukrajinske vojske, tvrdila je da su pritužbe o lošem kvalitetu sanitetskog materijala preuveličane i obmanjujuće, iako je priznala nedostatak resursa za izgradnju objekata za medicinsku obuku.

Ukrajinski medicinski volonteri su naveli i druga ključna pitanja, kao što je nedostatak vozila hitne pomoći i oklopnih vozila za odvođenje ranjenih vojnika u pozadinu – neophodnost koja je postala hitnija usred kontraofanzive Kijeva.

Operacija protiv ruskih snaga koja se mnogo raspiruje traje već skoro tri mjeseca, ali je navodno uzela težak danak ukrajinskim trupama. Moskva je tvrdila da je Kijev izgubio više od 43.000 pripadnika vojske od juna, a da nije uspeo da zadobije značajniji položaj.

Medicinske Zaliherusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ime
1 mjesec prije

ginu zbog
izvoza
organa

Captain
1 mjesec prije

Rat je samo pokazatelj kako su ljudi mali pijunčići i kako je ljudski život i zdravlje beznačajan i ništavan.
Znam da izgleda kao ponavljanje nečega što svi znamo ali uvijek kada ti dođe misao o tome nema druge riječi nego strahota.

Amater
1 mjesec prije

Ukrajinci ginu zbog zločinačke politike

nastran
1 mjesec prije

zbog genijano glupe i idiotske NATO strategije po kojoj bi trebali pobijedit iruse…kaj ne?

Jomla
1 mjesec prije

Stalno govorite o 43.000… broj je prilično porastao, na preko 50.000, a možda i blizu 60.000…

Ivan HR
1 mjesec prije

Kada ce konacno ukrajinski vojni sami napuniti s olovom pedercinu Zelenskog, pas mu jebo mater koja ga je okotila?

Max
1 mjesec prije

Podvaljuju,im,smeće.

Nekoime
1 mjesec prije

Ukrajinci ginu jer su Židovi tako odlučili…

hiber
1 mjesec prije

Ukrainski gubici 70-80.000 mrtvih, 10.000 civila, 50.000 amputacija. Ruski gubici 120-130.000 mrtvih, ukupno 250.000 vojnika izbačeno iz stroja. Tek toliko da ne slušamo bajke.

RealityKicks
1 mjesec prije

Ukrainian soldiers die because that’s how you fix stupid.

goran
1 mjesec prije

neznam zašto brujite toliko o lošoj medicinskoj opremi?
oprema je namjerno takva jer oni koji su ranjeni nije im sudjeno da ostanu živi,nažalost prodaja organa na crno u ukrajini je sad na vrhuncu

Buničar
1 mjesec prije

“Ukrajinski vojnici ginu zbog lošeg kvaliteta sanitetskog materijala”. Tko smisli ovakav naslov. Vojnici (kao i svi drugi) mogu UMIRATI zbog lose kvalitete sanitetskog materijala ali ginuti….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI