Ukrajinski zastupnici pozivaju Zelenskog da započne razgovore s Putinom

Zelenski i Putin
19 komentara

Skupina parlamentaraca inzistira da treba istražiti sve diplomatske mogućnosti kako bi se zaustavilo krvoproliće

Skupina ukrajinskih zastupnika pozvala je svog predsjednika da započne pregovore s Moskvom. Svaka daljnja eskalacija tekućeg sukoba u Ukrajini mogla bi se pretvoriti u “pravu katastrofu” za sve strane koje neće vidjeti da “nema pobjednika”, izjavilo je sedam zastupnika u otvorenom pismu Volodimiru Zelenskom u četvrtak.

“Milijuni naših sugrađana teže mirnom životu”, rekla je skupina koju vodi Vadim Novinsky, ukrajinski milijarder i jedan od suvoditelja Oporbenog bloka, udruge više od desetak političkih stranaka. Zastupnici su rekli  da “inzistiraju na tome da [Zelenski] koristi sve opcije” za zaštitu ljudskih života i deeskalaciju situacije.

Zastupnici su pozvali svog čelnika da započne razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i “postigne sporazum” o “zaustavljanju krvoprolića”. Pozvali su ukrajinski parlament da formira izaslanstvo koje će održati “strateške konzultacije” s ruskim parlamentom.

“Vjerujemo da je novi kompromis i dalje moguć”, poručili su zastupnici, dodajući da se ipak treba istražiti diplomatska opcija čak i ako ima “jednu od sto” šanse za uspjeh. Zastupnici nisu iznijeli nikakve konkretne ideje za potencijalni sporazum s Rusijom.

Novinski je navodno blizak Viktoru Medvedčuku, još jednom ukrajinskom zastupniku i jednom od čelnika stranke Oporbena platforma Za život. Medvedčuk je poznat po svojim protu-NATO stavovima i po tome što je stao na stranu Moskve kada se Krim ponovno pridružio Rusiji 2014. godine.

Medvedčuk se u raznim prilikama sastao s visokim ruskim dužnosnicima dugo nakon što su se odnosi između Moskve i Kijeva pogoršali zbog sukoba u istočnoj Ukrajini. U svibnju 2021. optužen je za državnu izdaju. Političar, koji je trenutno u kućnom pritvoru, tvrdi da su sve optužbe protiv njega politički motivirane.

Putin je rano u četvrtak najavio “specijalnu operaciju” u Ukrajini, s ciljem “osiguranja mira” u odcijepljenim Narodnim republikama Donjeck i Lugansk u regiji Donbas, koje je ranije ovog tjedna službeno priznala Rusija.

Kasnije je Moskva rekla da je spremna razgovarati o uvjetima predaje s Kijevom. Putin je bio posebno voljan razgovarati sa Zelenskim o dobivanju jamstva neutralnog statusa Ukrajine i obećanja da neće biti raspoređeno oružje na njezinom teritoriju. Ukrajinski predsjednik do sada nije odgovorio na prijedlog Rusije niti na pismo zastupnika.

PutinRatrusijaukrajinaVolodimir Zelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Divlji Medvjed
2 godine prije

Najnovija viijest: “Taliban Expresses Concern Over Situation in Ukraine”.

preseren3
2 godine prije

Razgovarao bi sada Zelenski sa Putinom, ali mu Putin ne digne telefona…
Na Sputniku čak piše, da Zelenski nudi neutralnost… Sada. Kad je Ruska vojska zauzela aerodrom, 25 km od Kijeva.
Sada bi bili i Minski sporazumi dobri…
Sve to je moglo, da je Zelenski poštovao 17. člen Ustava Ukrajine.

Kobac
2 godine prije

A korona gde je sada?

Slučajni Čitatelj
2 godine prije

Nema tu kruha. Zelenski je jako zeleno popušio zapadnjački k. i ostao je na vjetrometini. Njega će žrtvovati i on će biti likvidiran vjerjjatno fizički a možda samo politički, ako bude imao sreće.

gigi pinna
2 godine prije

Prošla baba Victoria Nudelaman sa kolačima. Što ste do sada radili? Trpate se tamo gdje vam nije mjesto. Sad ćete imati samo policiju na svom teritoriju i to je to.
A ovo ljeto će svaki iole ozbiljniji poduzetnik moći otvoriti bordel na Jadranu, kad navale ove jadne Ukrajinke.

Praetorian
2 godine prije

Tko sa pedofilima tikve sadi ..Zelenski gotov si, ako ne Rusi, ukrajinski narod ce te dograbiti i suditi za veleizdaju

nekoime
2 godine prije

Gdje su fotografije braće Kličko s prve linije fronta, gdje s puškom u ruci brane domovinu. Barem su tako obećali. Prije nego su utekli.

mislim
2 godine prije

ukraina nikako nije htjela razgovarati sa pobunjenim republikama. tražili su samo sa rusima da pričaju, jbg, putin rekao na kraju ” ok”.

Perun
2 godine prije

Poslanik Vrhovne Rade Ukrajine Ilja Kiva zatražio je ostavku Zelenskog, rekavši da je on kriv za krvoproliće. Kivina video poruka objavljena je na njegovom Telegram kanalu. Kao građanin Ukrajine, kao narodni poslanik Ukrajine, apelujem na predsednika Zelenskog. Ti si taj koji je kriv za današnje krvoproliće, ti si onaj na čijoj su savesti danas ljudski životi, ti si taj koji je moju zemlju doveo u rat –rekao je Kiva.Poslanik smatra da bi Volodimir Zelenski trebalo da podnese ostavku na predsednička ovlašćenja. Danas bi predsednik Zelenski trebalo da, ako ima i trunke savesti i zdravog razuma, da ostavku i ostavku – rekao je Kiva……Druga strana je saglasna da treba da dodje do pregovora….Kremlj ne vidi prepreke za organizovanje razgovora predsednika Ruske Federacije i Ukrajine Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog( ako ga prije toga ne uhapse sami Ukrajinci), ali samo ako je Ukrajina “spremna da razgovara o bezbednosnim zabrinutostima Moskve”, rekao je… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Ukrajina je kapitulirala.

pirat sa kariba
2 godine prije

sad zelenko moze pisati memoare ,,,kako ga naguzio biden sa ekipom

pirat sa kariba
2 godine prije

koliko tup moras biti da mislis da je bolje biti u prijateljskim odnosima sa nekim koji je drugoj strani planeta ,a ne sa prvim susjedom uz tvoja vrata

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI