Ukrajinski zvaničnici privatno priznaju da gube

Ukrajina-Vojska
12 komentara

Dok ukrajinska vlada na konferencijama za novinare prikazuje idiličnu sliku sukoba, visoki zvaničnici priznaju u privatnim razgovorima da je situacija ozbiljna, izjavio je Paul Ronzheimer, zamjenik glavnog urednika njemačkog izdanja BILD-a, u petak.

Ronzheimer je upravo proveo tri dana u Ukrajini, sastajući se s ministrom odbrane Rustemom Umerovim i drugim visokim vladinim i vojnim zvaničnicima, napisao je na X (nekadašnjem Twitteru).

“Njihove izjave sve manje odgovaraju slici koja je službeno prikazana na konferencijama za novinare i intervjuima, posljednje od strane [ukrajinskog predsjednika Vladimira] Zelenskog”, napisao je.

Oni koji su mu govorili privatno “vrlo jasno” prepoznali su nekoliko glavnih problema za Kijev i u ovom trenutku “vide malo šansi za ukrajinske ofanzivne napore”, napisao je Ronzheimer.

Izvještavajući o svojim saznanjima, njemački novinar je primijetio da, iako tvrdi da je Rusija izgubila “desetine hiljada vojnika i mnogo tenkova”, svi s kojima je razgovarao kažu da je vrijeme na strani Moskve i da su “priče s fronta gotovo nepodnošljive”.

Ukrajinski zvaničnici bi trebali iznijeti ove stvari javno jer “ništa drugo neće pomoći”, rekao je Ronzheimer, istovremeno tvrdeći da će Europa, posebno Njemačka, morati učiniti više 2024. godine, a ne manje.

Ove novinarske otkrića odražavaju ton nekoliko ukrajinskih zastupnika koji su govorili za The Times of London. U članku objavljenom u petak, Roman Kostenko – član odbora Verhovne Rade za nacionalnu sigurnost, odbranu i obavještajne poslove – rekao je da je pobjeda na bojištu “izuzetno malo vjerovatna” i izrazio sumnju da bi bilo koje zapadno oružje moglo promijeniti tok događaja.

Još jedan zastupnik, Svyatoslav Yurash, opisao je borbe kao “bolne” i rekao da bi Ukrajinci trebali “se nadati najboljem, ali se pripremiti za najgore”. Jedina stvar za koju se sada može nadati je da će se Rusi pobuniti i svrgnuti svoju vladu, dodao je.

Kijev je pokrenuo veliku ofanzivu početkom juna, s ciljem da dosegne Krim u roku od 60 do 90 dana, ali nije uspio proći prve ruske linije odbrane. Ruske trupe od tada su preuzele inicijativu i napreduju gotovo na svakom dijelu fronta.

Ranije ove sedmice, rusko Ministarstvo odbrane objavilo je procjenu da je Ukrajina izgubila gotovo 400.000 vojnika od eskalacije sukoba u februaru 2022., uključujući one koji su poginuli, ranjeni, zarobljeni ili se vode kao nestali. Jedan istaknuti njemački vojni analitičar procijenio je gubitke Kijeva na 800 vojnika dnevno.

Paul RonzheimerrusijaRustem Umerovukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 mjeseci prije

Nekidan rusi su sa dva iskandera pogodili bordel Evropa u Pokrovsku pun visokih oficira i zapadnih savjetnika. U tom kupleraju drzali su “savjetovanje” o stanju u Avdejevci.  Московски војни експерт Борис Рожин: „Наредних дана ће се у западној штампи појавити серија читуља у којима се тврдити да је тај и тај официр НАТО погинуо при паду хеликоптера, да се неки други у Алпима или Пиринејима сурвао у провалију, а да се трећи удавио једући укусне баварске кобасице…“ Za osvetu NATO je juce prebacio patriot u Herson i avaks iznad Crnog mora otkrio je Su-34 koji je isao da baci fabove na Krinki kao sto radi svaki dan. Na telegramu se zbog tog obaranja digla citva panika kod rusa kao da su im oborene citave eskadrile. Rusi postaju razmazeni kao amerikanci. Ocekuju da njihova vojska bude toliko jaka da je nedodirljiva kao sa je sastavljena od supermena. Ne shvataju da rat… Čitaj više »

nastran
4 mjeseci prije

koja fantazija…rusi će se pobuniti i srušiti svoju vladu? i..postaviti navaljnog koji će pristati “mirovni plan Z”, predat se ukrajini i rasturiti Rusiju..mokri snovi?

Max
4 mjeseci prije

Nego što.

HowT
4 mjeseci prije

USrani su gradili 50 godina WTO, zagovarajuci slobodu trgovina I said s sankcijama na Rusiju i Kinu sve ruse.

xyz
4 mjeseci prije

Ukrajinci ili nisu nacija ili su samodestruktivni idioti. Normalan narod ne može ovako srljati u klaonicu ili dopuštati domačim kriminalcima da s njim rade što hoče.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI