Ukrajinski zvaničnici šalju različite signale o kontraofanzivi

Mihail Podoljak
22 komentara

Zvaničnici ukrajinske vlade iznijeli su kontradiktorne tvrdnje o tome da li je počela dugo očekivana kontraofanziva protiv ruskih snaga. Rukovodstvo u Kijevu je proteklih nekoliko mjeseci insistiralo da se zemlja sprema da protjera neprijateljske snage sa teritorija pod kontrolom Moskve.

Govoreći u četvrtak za Bloomberg, viši savjetnik predsjednika Vladimira Zelenskog Igor Žovkva izjavio je da će Ukrajina “i dalje pripremati kontraofanzivu”. On je objasnio da će operacija početi kada Kijev dobije svo neophodno oružje od svojih podržavalaca, uključujući artiljeriju velikog dometa, municiju i borbene tenkove.

Govoreći istog dana, glasnogovornik ukrajinske Glavne obavještajne uprave (GUR), Andrej Jusov, također je koristio buduće vrijeme kada je govorio o planiranoj kontraofanzivi.

„Što se tiče specifičnosti, definitivno ne bi trebalo da se svakodnevno pitamo: ‘Šta ima novo u kontraofanzivi?’ Ali, bez sumnje, biće oslobođenja”, insistirao je zvaničnik i dodao da će “sve biti u redu”.

Izjave su uslijedile ubrzo nakon što je drugi viši pomoćnik predsjednika Zelenskog, Mihail Podoljak, rekao italijanskom TV kanalu Rai da “kontraofanziva traje već nekoliko dana, da je u toku intenzivan rat duž granice duge 1.500 kilometara”.

Takođe je naglasio posvećenost Ukrajine da ne koristi oružje koje je obezbedio Zapad za izvođenje napada na ruskom tlu. Istovremeno, Podoljak je istakao da Kijev vidi Krim, kao i Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku kao legitimne mete. Ukrajina i Rusija smatraju ove teritorije svojim.

Nekoliko sati kasnije, Podoljak se javio na Twitter kako bi pojasnio svoje primjedbe, tvrdeći da kontraofanziva “nije ‘jedinstveni događaj’ koji će početi u određenom satu određenog dana svečanim presecanjem crvene vrpce”.

Umjesto toga, rekao je da ukrajinska vojska već neko vrijeme preduzima akcije na različitim lokacijama kako bi oslabila ruske snage, s posebnim naglaskom na “uništavanje neprijateljske logistike”.

Najviši ukrajinski zvaničnici, uključujući predsjednika Zelenskog, u nekoliko su navrata iznijeli ideju da bi kontraofanziva mogla biti odgođena zbog spore isporuke zapadnog oružja. Mnogi posmatrači su očekivali da je to već počelo.

Javno, SAD i drugi zapadni pristalice izjavljuju da su spremni da podrže Kijev “koliko god bude potrebno” kako bi osigurali da povrati svu teritoriju koju je izgubio od Rusije.

Međutim, ranije ovog mjeseca, ukrajinski ambasador u UK Vadim Pristaiko požalio se da je Zapad izvršio “previše pritiska” na Kijev i izgradio “previše očekivanja” u vezi sa kontraofanzivom.

New York Times je u aprilu izvijestio da će ukrajinske zapadne pristalice vjerovatno početi vršiti pritisak na Kijev da pregovara s Moskvom, ako dugo očekivana ofanziva ne donese veliki uspjeh.

kontraofanzivaPodoljakrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
10 mjeseci prije

Znalac rata, Mekgregor je potvrdio da su Rusi namerno držali otvorenu komunikaciju Bahmuta sa Ukri pozadinom. Pojačanja su stizala u grad i odande upucivana u Valhalu. I tako se završila naveliko reklamirana Ukr. kontraofanziva. Najbolje trupe su se istopile, kao Hitlerove kod Staljingrada. Pretpostavljam da Rusi ni nadalje neće žuriti.

Dragačevac
10 mjeseci prije

Poslaće masu vojnika na ukopane ruske položaje u teške borbe da bi postigli bilo kakav uspeh i napravili privid kontraofanzive u medijskom prostoru da tako opravdaju nove pakete pomoći i produže svoju besmislenu agoniju još koju godinu. Rusi su izgradili nekoliko linija odbrane duž cele linije fronta, da bi to probili potrebno je puno brigada, puno tehnike, koncentrisane na malom prostoru radi proboja fronta, a s obzirom da ne kontrolišu vazdušni prostor i generalno rusima ne mogu da pariraju u brojkama tehnike ljudstva i municije, a idu u napad, biće velikih gubitaka sa malim pomacima linije fronta, ako u opšte do toga i dodje, pošto o kontraofanzivi se priča od početka godine, te se čekalo da prodje zima pa da se zemlja stvrdne pa da stigne tehnika, mnogo se odugovlači i mnogo se priča u medijima za tako ozbiljnu stvar. Mislim da Rusima i odgovara da sede u rovovima i… Čitaj više »

Dupla Kamilica
10 mjeseci prije

Slava Ukrajini a postoje jedva 100 godina i izgleda da neće još dugo.

Ivan
10 mjeseci prije

Ovo već postaje “Mit o kontraofanzivi”.

Amar
10 mjeseci prije

Novinari moraju znati kada ce biti kontraofanziva a Mišo je nestrpljiv , doci ce misune mali ne brini.

Kosir i Bat
10 mjeseci prije

Ne razumjem se u ratovanje ali ako sam dobro shvatio 100 metara naprijed pa 500 metara natrag zovu kontraofanziva !?

tihobl
10 mjeseci prije

Kontraofanziva je pocela: ОС Украјине синоћ су још једном покушале да ударе дроновима на Крим. Укупно је коришћено седам беспилотниһ летелица Мугин-5. Ознаку циља дала је америчка беспилотна летелица РК-4Б. На северу Крима дрон је спуштен електронским ратовањем. Северно од Џанкоја, два Мугина су уништена од стране ПВО у близини железничке станице Мамут: ОС Украјине поново су намеравале да поремете логистику са Херсоном. Такође, једна беспилотна летелица је потиснута код Маслова и кретала се или даље ка железничкој прузи или ка војним депоима на југоистоку. На југу је уништен један дрон код села Заветное. Његова мета је највероватније била пумпна станица: беспилотна летелица је оборена од стране стрељачког одреда неколико стотина метара даље. Такође, две беспилотне летелице Мугин-5 оборио је мобилни одред ПВО на аеродрому морнаричке авијације Црноморске флоте Ратне морнарице Русије код Каче. Напад дроном је био сасвим очекиван. У ишчекивању ваздушног напада изнад Црног мора деловало је пет… Čitaj više »

tihobl
10 mjeseci prije

украјински канал Резидент пише:

Наш извор јавља да људи настављају масовно да напуштају Украјину, плашећи се не рата, већ мобилизације. Међутим, најгора ствар је што су западне институције симулирале случај мобилизације и дошле до закључка да ће до 2025. године Кабинет председника исцрпети људски потенцијал и више неће бити људи за мобилизацију.

Закључак је трагичан за Украјину: Мушки ресурс Украјине се брзо “топи”, пошто генерали (штабни официри) често нису спасавали животе војника.

Шта мислите зашто је данас министар унутрашњих послова Игор Клyменко рекао да се Украјина припрема да уведе кривичне казне за оне људе који су илегално отишли током рата?

Ова претња треба да заустави бекство људи из Украјине и делимично покуша да врати оне који су већ отишли.
Сви који се врате биће одмах послати на фронт. Ове године ће бити општа офанзива Оружаних снага Украјине, а то су десетине хиљада мртвих, рањених и будућих инвалида.

tihobl
10 mjeseci prije

Кијевв је у “Бахмутску машину за млевење меса” убацивао мобилисане људе који су масовно гинули, да би спасио обучене борце за контраофанзиву, – Wall Street Journal
Украјина је слала необучене и недавно мобилисане раднике због великих губитака професионалаца, које су желели да сачувају за контраофанзиву са новим западним оружјем. 

ogo
10 mjeseci prije

Ukrajinci cekaju da dodje u pomoc prva pederska proleterska brigada iz EU na celu sa Klaus Smradom

Max
10 mjeseci prije

Datum Ukrajinskog Protunapada je toliko tajan da ga ni oni sami ne znaju.

Herc
10 mjeseci prije

Ko tu koga zajebaje, oćemo hljeba ,igara i ofanzive

Valter Sapajev
10 mjeseci prije

Druga sila svijeta se toliko ustrtarila od Ukrainskog kontranastupljenja da su im gaće požutjele . Jedno malo veće selo nisu mogli mjesecima osvojiti . Ukrainske velike kontraofenzive vjerojatno neće biti ,biti će to manje akcije na nekom određenom prostoru jer dužina fronte je predugačak za jedan veliki napad ili jedan veliki klin. Druga stvar veliki je priljev tehnike na kojoj se treba nauciti raditi kako to najbolje iskoristiti. Treća stvar koja je moguća da su ipak Rusi nešto naučili do sada ,osobno u to nevjerujem jer ipak radi se o jednom glupom narodu

Tom
10 mjeseci prije

sve Ukrajince eliminirat a ukrajinke podijelit vojsci za nagradu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI