Ukrajinsko žito ide u EU umjesto u Afriku

Zito
28 komentara

Najmanje 38 posto žitarica izvezenog iz Ukrajine u okviru sporazuma uz posredovanje UN-a otprema se u EU umjesto u zemlje u razvoju u Africi za koje je namijenjeno, objavio je u četvrtak španski list El Pais, pozivajući se na podatke UN-a i podatke o praćenju brodova.

Prema izvještaju, više od 2,3 miliona tona kukuruza, pšenice, ječma i drugih poljoprivrednih proizvoda izvezeno je preko crnomorskog koridora iz Ukrajine između 1. avgusta i 7. septembra. Od toga je oko 900.000 tona poslato u luke EU državama članicama. U izvještaju se navodi da je iz dostupnih podataka nemoguće ući u trag da li je EU krajnje odredište pošiljki ili tranzitna tačka.

U Istanbulu su 22. jula potpisani multilateralni sporazumi kojima se uspostavlja okvir za izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora. Sporazumi su takođe ukinuli ograničenja na izvoz ruskog žita i đubriva. Međutim, prema riječima stalnog predstavnika Rusije pri UN-u Vasilija Nebenzija, dio dogovora o hrani koji se odnosi na izvoz ruskih proizvoda nije implementiran, što bi moglo dovesti do raskida dogovora od strane Moskve.

Govoreći na plenarnoj sednici Istočnog ekonomskog foruma u srijedu, ruski predsednik Vladimir Putin optužio je zapadne zemlje da lažu kada tvrde da je Ukrajini potreban pristup pomorskom prevozu da bi ublažila porast cena hrane i rizik od gladi u siromašnim zemljama, kao lavovski udio žito se izvozi u zapadne države. U svojoj izjavi ranije u četvrtak, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan stao je na stranu ruskog lidera, rekavši da ukrajinsko žito “nažalost” uglavnom ide u bogate zemlje.

afrikaerdoganPutinukrajinažito
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ponavljanje povijest
1 godina prije

Pad “imperije” u najavi.

LZN
1 godina prije

I to nije sve……..ima i gore……….većina toga ide za prehranu stoke.

Čudan lik
1 godina prije

Pa naravno da će EU prvo napuniti svoje silose a višak će po “tržišnim” cijenama otići za Afriku. Zar ste mislili da će gospoda iz Davosa dopustiti glad u Europi? Jeste li normalni? Zar želite da se ovce pobune protiv Gospodara?

David Davidović
1 godina prije

Valjda bi Ukrajina trebala određivati gdje će ići njeno žito, a ne Rusija

Krim
1 godina prije

Bilo je nekih Info da,neke zemlje nece zito jer ” nie po ugovoru” tja kasni
Vajda cekajuu rusku psenicu

Ja to onako
1 godina prije

Zakon bitangi.

Jimmy
1 godina prije

Otkad je to Europa bogatija od Afrike?

gigi pinna
1 godina prije

Ajde Putko, uvijek kad vjeruješ Zapadu (inače si mogao 2014. u Blitzkriegu rješit stvar za mjesec-dva dana) ispadneš bedast. Budi dobar i pojedi znaš već što.
Em žito i gnojivo ide bogatima (ajme, “Putler” širi glad po svijetu), em lova ide ukrajinskom neo-nazi šljamu i ološu.
Ubaci na fronti u višu brzinu i završi više ovu priču. Pa barem djelomičnu mobilizaciju možeš proglasiti? Nemaš dovoljno ljudi niti da ti čuvaju teritorij, a kamoli za ofanzivne akcije. Što misliš da će (Z)lensky uvijek ići baš tamo gdje imaš dovoljno trupa. Lud je, ali nije baš tako glup – ponekad i on posluša normalnije od sebe, kao što je to (Z)alužnji.
Ovako će se ovaj rat može rastegnuti unedogled, a to je ono što Victorija, muž joj i ostatak te hazarske ekipe žele..

nena
1 godina prije

Moje zito ima da ide gdje ja hocu i tacka.

Promatrac
1 godina prije

Ako tako nastave eto afrikanaca kod nas. Navalit će na pekare, vedri, nasmijani i rastrošni (sarkazam).

Darko
1 godina prije

Što smo mogli drugo očekivati od lopovskog zapada? Jedino što znaju je krasti i pljačkati. Hvala Bogu da to zlo Rusija zgazi ko crve..

tedi
1 godina prije

Sto ne jedu kukce,koje popularisu.Vec kradu zito i kukuruz,kao sto su krali jedni od drugih u EU,medicinsku pomoc iz Kine i Rusije.

Max
1 godina prije

Planska depopulacija.

rade
1 godina prije

Rusi su dozvolili da ukrajina razmijeni zito za oruzje koje ce ubijati Ruse.Zito ide direktno njihovim neprijateljima koji su im uveli sankcije.Ne razumijem Putinovu logiku,a ako misli da ce pridobiti ukrajince kao sto je to uspio sa Cecenima grdno se vara.Ukrajinci su nacisti koje zapad vec godinama okrece protiv Rusije.Zato,osloboditi teritorije gdje zive Rusi,a ostalo unistiti,poravnati,tako da svi ukrajinci odu u EU.U isto vrijeme dati jasan signal Moldaviji,Poljskoj i baltickim zemljama da ce isto tako proci ako pocnu nesto protiv Rusije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI