Ukrajinsko žito isporučeno uprkos ruskoj suspenziji

Brod iz ukrajine prevozi zito
22 komentara

Desetak brodova koji su prevozili ukrajinsko žito odobreno je u ponedjeljak da napuste turske luke, dok je Zajednički koordinacioni centar (JCC) u Istanbulu dogovorio plan za inspekciju još 40 brodova, uprkos odluci Moskve da obustavi svoje učešće u sporazumu koji je osigurao sigurnost Kijevski izvoz preko Crnog mora.

Delegacije Ukrajine, Turske i Ujedinjenih naroda dogovorile su plan kretanja za sutra, 31. oktobra, za pomorski humanitarni koridor od 16 plovila, 12 odlaznih i 4 ulazna, objavio je JCC u priopćenju u nedjelju.

Osim toga, ukrajinska strana se složila s prijedlogom da “delegacije Turske i Ujedinjenih naroda sutra obezbijede 10 inspekcijskih timova koji imaju za cilj inspekciju 40 odlaznih plovila”, bez učešća ruskih inspektora.

Ruska delegacija je “obaviještena” o oba plana, dodaje se u saopštenju, uz napomenu da prema procedurama JCC -a “svi učesnici koordiniraju sa svojim odgovarajućim vojnim i drugim relevantnim vlastima kako bi osigurali siguran prolaz” brodova.

Moskva tek treba da izda zvanično saopštenje, ali izvor na koji se pozivaju RIA Novosti tvrdi da Rusija nema  „nikakve obaveze“  ni po jednoj  „odluci donijetim bez nas“. Međutim, prema JCC-u, ruska delegacija je izrazila spremnost da “nastavi dijalog” i “sarađuje na daljinu u pitanjima koja zahtijevaju hitnu odluku”.

Rusija je u subotu zaustavila poštovanje pakta, nakon što je Kijev pokrenuo veliki napad dronom na Crnomorsku flotu i civilna plovila uključena u osiguravanje sigurnog prolaza za poljoprivredni teret iz ukrajinskih luka. U nedjelju, nakon proučavanja olupina bespilotnih borbenih vozila, rusko ministarstvo odbrane je saopćilo da su oni koji stoje iza napada aktivno koristili koridor za žito uz posredovanje UN-a.

Većina dronova lansirana je sa ukrajinske obale Crnog mora, nedaleko od lučkog grada Odese, saopštila je ruska vojska. “Pomorske bespilotne letjelice su se tada kretale unutar sigurnosne zone koridora za žito prije nego što su promijenile kurs i krenule prema ruskoj pomorskoj bazi u Sevastopolju”, navodi se u saopštenju. Podaci o navigaciji najmanje jedne pomorske bespilotne letjelice pokazuju da je lansiran s morske lokacije u zoni sigurnosti koridora žitarica, dodalo je ministarstvo.

Probojni sporazum o izvozu žitarica između Moskve i Kijeva postignut je u Istanbulu u julu uz posredovanje UN-a i Turske. Sporazum je hvaljen kao ključan za ublažavanje globalne krize s hranom i pomaganje najsiromašnijim zemljama svijeta da izbjegnu glad.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je, međutim, više puta optuživao zapadne zemlje da preuzimaju žito izvezeno iz Ukrajine, umjesto da dozvoljavaju isporuku u zemlje u razvoju. Nakon eksplozije na strateškom Krimskom mostu ranije ovog mjeseca, Putin je također upozorio da bi, ako se ispostavi da je Ukrajina koristila koridore za žito za krijumčarenje eksploziva, “to bi samo postojanje ovih koridora dovelo u pitanje”.

rusijaturskaukrajinažito
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Matko
1 godina prije

Opet su Ruse Anglosaksi zahebali Sad su brodovi bez ruskih inspektora pa ce se uvoziti i oruzje. Ja bi postavio ratne brodove i svaki trgovacki brod poslao prema Sevastopolju. Tu bi drzao brod za pregled mjesec dana a onda bi ga pustio. Ostali brodovi nek budu usidreni ispred Sevastopolja.

Optimista
1 godina prije

Ruska briga za mir I blagostanje na svijetu je neprocjenjiva

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Valjan text sami ga PAZLJIVO valja citat ! Dvije recenice SVE objssnjavaju 😉 ! 1.) UKRAINA KORISTILA KORIDORE ZA PRIJEVOZ ZITA — ZA SVERC NAORUZANJA ! 2.) ZAJEDNICKA INSPEKCIJA CARGO ! ….. Trece ne treba 😉 😁

Vrata
1 godina prije

Ruski politicari su opet ispali glupi i naivni.Naravno da nikada nisu smjeli dozvoliti da ukrajina izvozi zitarice,to im je neprijateljska zemlja.Te zitarice se izvoze u EU koja je neprijatelj Rusije,a samo par procenata se izvozi u gladnu Afriku.Tim zitom ukrajinci placaju oruzje kojim ubijaju ruske civile u Donbasu.Napad dronovima su izveli britanci upravo zato da naprave ovakvu situaciju,da se navodno pokaze cijelom svijetu da Rusija ne da hranu gladnima.Od jutros informacija da ce turska (ruski gasni saveznik?) zajedno sa UN nastaviti isporuku zitarica,i to bez Rusije.A ako Rusi to sprijece MSM ce se uzariti da pokazu kako Rusija izgladnjuje cijeli svijet.Rusima dobro ide na bojnom polju,samo su previse mekani,stede neprijatelja.Da su Amerikanci na njihovom mjestu citava ukrajina bi bila bez zeljeznice,struje,vode,hrane,gasa…

Lucija, prva
1 godina prije

No, i?
Otišli brodovi iz Turskih luka/ voda.
Rusi su trebali sudjelovati u nadzoru. Nisu.
Je li to bitno?
A za ova 4 što su ušla do Turske…bumo vidli… 😁

Japanac
1 godina prije

Mic po mic Rusi sakupljaju opravdanja zašto će i Odesa ići na referendum….

tihobl
1 godina prije

Pa naravno da ce rusi pustiti sve brodove koji se nalzae u Odesi da se natovare i isplove. Nije to Zelenski koji je strane mornare drzao koa taoce mjesecima. Svaki brod koji je od rusa dobio dozvolu da uplovi dobice mogucnost i da isplovi, osima ako Zelenski ne odluci da ih drzi kao taoce. Ne ocekujte od Putina da se ponasa koa zapad koji kaze:ulozite u nasu banku da vam otmemo pare i zlato kao Libiji, Veneuceli, Iranu, Avganistanu, Njemackoj, Rusiji …

Vojni analitičar
1 godina prije

Pa dobro, gdje se ustvari kontroliraju ti brodovi? U ukrajinskim lukama ili tek kad stignu u Tursku? I gdje se točno proteže taj “humanitarni koridor” i čije pomorske snage ga nadziru i kontroliraju? Meni nekako izgleda da tu Rusi ionako nemaju ništa pod svojom kontrolom. Crnomorska flota se nakon potapanja “Moskve” manje više povukla u svoje luke i Ukrajince ništa ne spriječava da izvoze žito iz Odese jer Rusi sigurno neće potapati civilne brodove drugih zemalja koji voze to žito i dovoze tko zna što (a sigurno i oružje) u Odesu..

Hogar
1 godina prije

Jeli to GMO unakazeno zito? Bolje ga u more bacit.

Lucija, prva
1 godina prije

Evo gdje je išlo Ukrajinsko žito: “Ukrajinski brodovi su 66% žitarica isporučili na Zapad Od kolovoza do listopada 350 od 455 brodova sa 6,1 od ukupno 9,3 milijuna tona, odnosno 66% ukrajinskog žita i njegovih proizvoda, poslano je iz neblokiranih luka Ukrajine u razvijene zemlje, izračunalo se prema podacima koje su objavili UN i MarineTrafficu. 65% izvezenih proizvoda je bila stočna hrana. Zemlje koje gladuju, u kojima više od 10% stanovništva pati od pothranjenosti, dobile su samo 1,18 milijuna tona ili 13% žitarica, te 25% pšenice. Konkretno, 11 brodova s ​​0,36 milijuna tona žita (4%) otišlo je u najsiromašnije zemlje Afrike. Ukupno 9,3 milijuna tona je isporučeno ovako: Španjolska – 1,80 tona ili 19% težine; Turska – 1,29 ili 14%; Italija – 0,86 ili 9% težine; Kina – 0,84 (9%); Nizozemska – 0,55 (6%); Egipat – 0,42 (5%); Bangladeš – 0,27 (3%); Rumunjska – 0,25 (3%); Izrael – 0,24 (3%);… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Rusija ne želi glad ali neće trpjeti napade.

Vojni analitičar
1 godina prije

Zanimljivi su podaci koliko pojedine zemlje ovise o uvozu žitarica iz Rusije i Ukrajine u 2022. godini. Pa tako Laos uvozi 98,4% žita iz Ukrajiine, Moldova 81,4, Tunis 73,1, Somalija 53,1% , a Pakistan 41%. S druge strane Amernija, Mongolija, Benin, Kazahstan, Azerbejdžan, Gruzija, Sjeverna Koreja i Ruanda između 92 i 100% žita kojeg uvezu, uvoze iz Rusije. O ruskom žitu su uvelike ovisni i Turska, Tanzanija, Kongo, Kirgistan i zanimljivo Finska koja se toliko kurči kojima uvoz žita iz Rusije čini između 70 i 75 posto ukupno uvezenog žita. Egipat i Albanija uvoze iz Rusije oko 63% svbog uvezenog žita, a Pakistan 44% i Somalija 36% žita uvoze iz Rusije.. Za sve naborjane zemlje je zajedničko da žito iz Rusije ili Ukrajine čini 3/4 njihovog uvoza žita. Ukupan udio Ukrajine u svjetskom izvozu žitarica u 2020. bio je 13,5% za kukuruz i 9,4% žita. Inače ukrajinska proizvodnja žita iznosila… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

Evo malo za razmišljanje…😌

“Britanska osiguravajuća kompanija Lloid’s Ascot saopštila je da obustavlja osiguranje brodova koji prate žitni koridor iz Ukrajine dok se ne razjasni situacija sa učešćem Rusije u poslu.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI