Ukrajinu pogodio “jedan od najvećih” ruskih napada dronovima

Zelenski - Donbas
59 komentara

Rusija je izvela jedan od najmasovnijih napada dronovima na Ukrajinu do sada, rekao je predsednik Vladimir Zelenski u nedelju uveče, usred medijskih izveštaja o eksplozijama širom zemlje. Ministarstvo odbrane Moskve još nije komentarisalo ovo pitanje.

U izjavi za Telegram, Zelenski je rekao: ” danas je naša zemlja prošla kroz jedan od najvećih ruskih napada Shaheda – 54 drona odjednom”, misleći na bespilotne letjelice Kamikaze, za koje zapadne zemlje i Kijev tvrde da ih je Rusiji dostavio Iran. Teheran je negirao da je snabdjevao Moskvu bespilotnim letjelicama tokom sukoba. Kremlj je rekao da u Ukrajini koristi samo oružje ruske proizvodnje.

Ukrajinski predsjednik je ustvrdio da su gotovo svi dronovi oboreni, a dodao je da je, “nažalost, bilo pogodaka u Žitomirskoj oblasti” u centralnom dijelu zemlje.

Ranije je Vitalij Bunečko, šef lokalne administracije, rekao da je Rusija izvršila udar na infrastrukturni objekat u regionu. On nije iznio više detalja o eksploziji, ali je naveo da nema žrtava.

Zelenski je dodao da je “najsnažniji udar bio usmjeren na Kijevsku oblast”, tvrdeći da je u toj oblasti oboreno 36 dronova.

Njegovi komentari podsjećaju na raniju izjavu kijevske vojne administracije, koja je rekla da je “ovo bio najmasovniji napad dronom na prijestolnicu” od početka sukoba prije više od godinu dana, što je rezultiralo najmanje jednom osobom mrtve, a dvije povrijeđene. On je dodao da je oštećeno više objekata, a jedno skladište je zapaljeno.

Administracija regije Hmeljnicki u zapadnom dijelu zemlje saopćila je da su ruski udari gađali vojni objekat, što je rezultiralo požarom u skladištu, a pet aviona je onesposobljeno.

Moskva je značajno pojačala raketne napade na ukrajinsku vojnu i energetsku infrastrukturu krajem oktobra 2022. kao odgovor na smrtonosno bombardovanje Krimskog mosta, za koje je Rusija rekla da ga je orkestrirao Kijev.

Novi prijavljeni talas napada takođe je usledio nakon ukrajinske prekogranične racije u Belgorodskoj oblasti ranije ovog meseca, u kojoj je najmanje jedan civil odneo život, a nekoliko je povređeno. Područje, zajedno s drugim ruskim regijama koje graniče s Ukrajinom, također je bila meta artiljerijskih i bespilotnih udara Kijeva.

Dronovirusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
59 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
10 mjeseci prije

Od ukupno lansiranih 40 dronova, NATO-Ukro Wermacht je oborio 48 .

Entoni Fauci
10 mjeseci prije

Kad pogode skladiste droge rat je gotov

Zvrk
10 mjeseci prije

mislim da ondje izraz ‘roj’ je poprimio skroz drugačije značenje

NOVI STARI
10 mjeseci prije

ne…od 42 39

Ico
10 mjeseci prije

NAJVEĆI NAPAD NA UKRAJINU JE IMBECIL VOL odimir ZELEN ski!

Ico
10 mjeseci prije

Putin treba do kraja provesti denacifikaciju Ukrajine. Amerikanci financiraju nacifikaciju Ukrajine, kao nekada Hitlera!

darijoman
10 mjeseci prije

Odjekuju eksplozije širom Ukrajine, ali su gotovo svi dronovi oboreni 😀 😀

Dux
10 mjeseci prije

Shahed-54 košta cca 3-5 000€, a PZO ispali raketu koja košta cca 100-300 000€, pa da im obore sve Shahede koji polete….. pametnom dosta, a izgleda da baš i ne obaraju kako pišu, barem ovo što se vidi na dostupnim snimkama. Sad, ko koga iscrpljuje, ne znam. Uglavnom Rusi ratuju pametno, a glavne snage i “opasnije” oružje čuvaju za veću eskalaciju, do koje sigurno dolazi jer Ukri ne mogu ništa na bojnom polju, i sigurno će se NATO umješat. Nadam se da se varam.

Max
10 mjeseci prije

Toliko o ruskom porazu a Rusi tuku sve jače.

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Doći će i Ukrima iz guzice u glavu.
Tada ćemo imati prekaljenu i naoružanu vojsku koja će shvatiti da ih je Zapad iskoristio.
A Europa do tada prilično razoružana sa vojnicima koji nikada pravog rata osjetili nisu.
Fascinantno je primjetiti da su upravo susjedne države Ukrajine najžešće zagovornice rata u Ukrajini, umjesto da zagovaraju mir.

Mario
10 mjeseci prije

Amerikanci su upozorili Sqiptare kako dižu tenzije na Kosovu isto kao što su upozorili Ukrajince da ne koriste američku opremu i oružje za napade na Rusiju.
Nagradno pitanje glasi jesu li to Amerikanci neinformirani o tome šta rade Ukrajinci i Sqiptari?

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Nije ni Zelenskom lako.
Zapad hoće rezultate i proljetnu ofenzivu za sve te desetine milijardi poslanog naoružanja, a ovaj odgađa jer zna da ne može praktički napraviti ništa.
Odgodom omogućava Rusiji da polagano uništava pridošlu opremu predviđenu za ofenzivu.
Pokrenuo je ili ne pokrenuo, uskoro postaje prošlost.

Nena
10 mjeseci prije

Udri bagru Putine 🇷🇺❤️

tihobl
10 mjeseci prije

У Кијеву је ухапшено 27 људи јер су снимали рад украјинских (тачније: америчких) система ПВО на мобилни телефон.

10 mjeseci prije

Tukli su po aerodromu…Izgleda da je bio dzekpot 😁👍.. Svašta nešto gori 😉

Ivan
10 mjeseci prije

Ne gadaju dobro kad im ovaj stakor stalno izmice i vrslja po EU..

Noname
10 mjeseci prije

Ukrajinska vojska se žali na američku opremu, posebno na američki oklopni transporter MaxxPro.
Hvalili su ga, hvalili ga, ali ti automobili nisu dobri: klize, ne penju se u blato, razbijaju se. Neće biti posla s njima “, jada se ukrajinski ratnik.
International MaxxPro je oklopni transporter proizvođača Navistar International, usvojen od strane Sjedinjenih Američkih Država 2007. za hitno ponovno naoružavanje trupa u Iraku, obećavajuća zamjena za HMMWV u svim naprednim postrojbama američkih oružanih snaga.

Antiglobalist
10 mjeseci prije

Čitam naslov na jednom portalu :

IMPRESIONIRALI ZAPAD
‘Uspjeh Ukrajinaca je nevjerojatan. Ni Pentagon nije mislio da to mogu izvući iz Patriota!‘Moćni američki sustav za Kijev se pokazao kao oružje od strateškog značenja

Prijevod: Uspjeh cjepiva protiv Covid-19 je nevjerovatan.Ni Pfizer nije mislio da to mogu izvući iz cjepiva !!Novo moćno mRNA cjepivo pokazalo se kao oružje od strateškog značenja protiv virusa.

Utah
10 mjeseci prije

Zasto se nesmi pisati o Siptarstanu?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI