Ulazak u NATO bi dodatno destabilizovao situaciju u Ukrajini – tvrdi Švedska

Magdalena Andersson - NATO
26 komentara

Premijerka upozorava naciju da ne pokušava da se pridruži NATO usred sukoba u Ukrajini.

Švedska premijerka Magdalena Andersson upozorila je da bi podnošenje zahtjeva za ulazak u NATO u ovom trenutku „dodatno destabilizovalo situaciju u Evropi“. Ona je to komentarisala na konferenciji za novinare u utorak, nagovještavajući da bi dalji koraci ka pridruživanju NATO imali „negativan uticaj“ na bezbjednosnu situaciju u Ukrajini.

Dok je Andersson opisala ruske akcije u Ukrajini kao “sve brutalniji i neselektivniji rat koji pogađa civile”, osuđujući sukob kao “nezakonit” i pozivajući da se nasilje nad civilima “odmah” zaustavi, izgleda da nije zainteresovana za dalje uplitanje Švedske u sukob. Stockholm je uspješno isporučio vojnu opremu, objasnila je ona, i izgleda da traži dalje načine da podrži Kijev – kao što je jačanje njegovog otpora na sajber napade – koji ne rizikuju direktno uključivanje nacije u neprijateljstva.

Švedska i Finska su nedavno napisale zajedničko pismo drugim članicama EU podsjećajući ih na zajedničku odbrambenu klauzulu u okviru Lisabonskog sporazuma, koja zahtjeva od zemalja EU da pruže međusobnu podršku i pomoć „ako bi država članica bila izložena oružanom napadu na svoju teritoriju“.

Klauzula služi istoj svrsi kao i član 5 NATO, koji proglašava da se napad na jednu državu članicu NATO smatra napadom na sve članice i da će se prema tome uzvratiti.

Švedske opozicione stranke desnog centra dugo traže članstvo zemlje u NATO, potez kojem su se vladajuće socijaldemokrate istorijski protivile. Dok je Andersson u subotu priznala da je „bezbjednosna situacija“ „promijenjena na dramatičan način“, a generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je nagovijestio da su vrata otvorena za brzo pristupanje alijansi, nisu napravljeni nikakvi javni planovi za pridruživanje.

Andersson je u utorak odbila da odgovori na pitanja o tome kako bi se promijenilo mišljenje Švedske o članstvu u NATO ako se Finska pridruži. Dok je ovaj susjed Švedske izrazio obnovljeno interesovanje da postane dio alijanse, sa kvorumom građana koji su prošle sedmice potpisali peticiju da se pitanje članstva iznese pred parlament, većina finskih poslanika koje su lokalni mediji pitali u utorak odbila je da iznese njihova mišljenja o ulasku u NATO.

Zemlje EU, uključujući Švedsku, Rusija je u ponedjeljak stavila na listu „neprijateljskih zemalja“, nakon što je blok uveo opsežan režim sankcija Moskvi nakon ofanzive u Ukrajini.

Andersson je napomenula da bi ova oznaka vjerovatno imala “posljedice” po švedsku ekonomiju. Pored zemalja EU i Five Eyes, na listi su Island, Južna Koreja, Norveška, Singapur, Švajcarska, Japan, Crna Gora, San Marino i Tajvan.

Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
1 godina prije

Ulazak u NATO znači, da Švedska više ne upravlja svojom sudbinom sama, nego postaje alat za upravljanje geopolitičkih ciljeva SAD! Bez obzira, koliko če to šveđane koštati.
Ako im gazda naredi, da se upucaju u glavu, to če morati učiniti.
Kao što je uradila EU.

NTK
1 godina prije

Gospođa Andersson je rekla da će destabilizirati situaciju u sjevernoj Europi, a ne u Ukrajini (što bi moglo biti još gore od rata?). Rekla je to na sastanku s premijerom Finske, koji je drugačijeg mišljenja jer dijele dugu granicu s Rusijom i ne osjećaju se sigurno imajuci susjeda poput Rusije koja godinama prijeti Finskoj. Stranka gospođe Andersson uvijek je bila za neutralnost, ali to se sada mijenja zbog barbarskog napada Rusije na Ukrajinu.

Tupko Glupko
1 godina prije

Eh, da Ukrajina ima pametno vodstvo kao Švedska..

gigi pinna
1 godina prije

Švedima i Fincima je najbitnije da im se njihovo oružje dato ukrajinskim mamlazima dobro izreklamira. Navodno su Švedi u Iraku tražili od Amera da krenu u neki nepotrebni napad (naravno, cijela američka agresija je bila nepotrebna) kako bi se pokazali Gripeni za daljnju prodaju.
Kao što je Izraelcima najbitniji bio beskrajni rat u Siriji kako bi se tu napaćenu zemlju vratilo u Kameno doba, tako je i Amerima u Ukrajini najbitnije naoružati Ukrajince taman toliko da rat potraje što duže, misleći da će tako napakostiti Rusiji. A sredno- i dugoročno, dolazi do dedolarizacije, a Amerika u rekordnom dugu i inflaciji.

tihobl
1 godina prije

Rusi se primakli Poltavi i odmah svedima zima oko srca.

1 godina prije

Već sam napisao…
Ako Ukrajina ne bude dovoljna, Finska i/ili Švedska mogu biti “širenje” problema.
(Ovo pod uslovom da je Putin igrač “onih čije se ime šapuće)
Plan mora ići dalje…kugu smo imali, sada rat, pa glad…redukcija stanovništva svim sredstvima, a već ove jeseni/zime ćemo znati da li će se nastaviti sa injektiranjem ili je ta faza završena.
Ako nastave, to će značiti da su u pravu oni koji tvrde da su ubrizgani operativni sistemi koji se updatiraju.
Ako ne, šou ide dalje.
Ako krene na ove dvije zemlje koje nemaju 15 mil. stanovnika, onda bi svima trebalo biti jasno čiji je igrač.

Max
1 godina prije

Bolje im je da su suvereni a braniti se imaju čime.

nessy
1 godina prije

Primiti Ukrajinu u NATO moze sada pasti na pamet samo poremecenom samoubojici. Da ne govorim o tome da bi NATO trebao izmjeniti statut, posto ne primaju drzave sa nerjesenim granicnim sporovima sa susjedima, a pogotovo zemlju u ratu. Primanje Ukrajine u NATO bi bilo jednako objavi rata Rusiji, pa neka stvari nazovu pravim imenom. Ako USA misli mijesati shit u Evropi, i proci bez posljedica, malo su se preracunali, jer je do sada svakoj budali vec jasno da je cijela ova kriza njihovo djelo. Pocnu li rakete padati po USA, mogli bi naglo shvatiti da rat nije samo biznis, nego da ponekad ima i posljedice za njih.

Zoran
1 godina prije

Bili su najpametnija nacija i kad je počela plandemija pa im je poslije gazda naredio da se moraju pelcovati i uvedu covid pasoš tako da im je smrtnost sada 63% iznad prosjeka. Ako im gazda naredi da uđu u NATO ima da uđu trčeći.

abc
1 godina prije

Ukrajina nije ni bila predviđena za NATO. Bila je predviđena kao zapadna kolonija za rat protiv Rusije, od kojeg bi imale korist zapadne sile. Ukrajinci bi poslužili izključivo kao topovska hrana i ratnici za odpis.
Putin je shvatio, da je bolje voditi rat u Ukrajini, nego čekati da rat stigne na tlo Rusije, jer od zapada nametnuti rat neče moči izbeči. Zato je on prvi izabrao teren.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI