UN odbijaju da podrže ukrajinske tvrdnje o „genocidu“

UN - Ujedinjene nacije
11 komentara

Međunarodno tijelo kaže da nije dokumentovalo takve obrasce tokom ukrajinske krize.

UN su odbile da podrže optužbe Kijeva i Washingtona da su akcije Rusije tokom njene vojne ofanzive na Ukrajinu bile genocid.

Ravina Shamdasani, portparol visokog komesara UN za ljudska prava (OHCHR), izjasnila se u petak povodom ovog pitanja.

„Ne, nismo dokumentovali obrasce koji bi mogli da dovedu do genocida“, rekla je ona.

Shamdasani je istakla da „mnogo ovih pravnih kvalifikacija – zločini protiv čovječnosti i genocid – na kraju dana treba da utvrdi sud“.

Prema sopstvenoj definiciji UN, „genocid“ uključuje „djela počinjena sa namjerom da se uništi, u cjelini ili djelimično, nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa“.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Moskvu za „genocid” nakon događaja u kijevskom predgrađu Buča, gdje su 1. aprila otkrivena brojna tijela sa znacima pogubljenja, ubrzo nakon povlačenja ruskih trupa iz tog područja.

Rusija, koja insistira na tome da ne gađa civilno stanovništvo u Ukrajini i pogađa samo vojne ciljeve, odbacila je tu tvrdnju i zauzvrat okrivila Kijev da je organizovao namještenu provokaciju kako bi optužio ruske snage.

Međutim, američki predsjednik Joe Biden odlučio je da slijedi vođstvo Zelenskog i takođe je optužio Moskvu za „genocid“ i da „pokušava da izbriše ideju da čak postoje Ukrajinci“.

Bivši ministar spoljnih poslova Kijeva Pavel Klimkin je 2018. godine priznao da u Rusiji živi 3 miliona Ukrajinaca.

Oštri komentari su izazvali čuđenje u Washingtonu, a NBC je izvijestio da američke obavještajne agencije nisu imale informacije koje bi podržale Bidenovu tvrdnju.

Dvojica zvaničnika State departmenta su se takođe požalila emiteru da su predsjednikove riječi „otežale agenciji da kredibilno radi svoj posao“ jer je na resoru da formalno utvrdi ratne zločine.

genocidrusijaukrajinaUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
abc
1 godina prije

Forenzičari na terenu su več dokazali da se radi o ukrajinskoj podmetačini i da Rusi s masakrom nemaju veze; Objavljeni su rezultati forenzičkog liječničkog pregleda tijela pronađenih u Irpinu i Buchi, prenosi   britansko izdanje The Guardian. Sudeći po njima, oni ljudi koje su stručnjaci imali vremena ispitati nisu ubijeni mecima, već udarnim elementima protupješačkih granata. Odnosno, ubijeni su tijekom granatiranja. Publikacija piše da su u tijelima žrtava pronađene male metalne strelice zvane flechettes. “Pronašli smo neke vrlo tanke predmete nalik na nokte u tijelima muškaraca i žena”, rekao je ukrajinski forenzičar Vladislav Perovsky za Guardian. Prema njegovim riječima, većina tih tijela je iz okruga Bucha-Irpensky. Flešeta je protupješačko oružje koje se naširoko koristilo tijekom Prvog svjetskog rata. Trenutno se razne bljeskalice koriste kao gotova podstreljiva u granatama tenkova ili pušaka. Nisu zabranjene konvencijama, ali njihovo korištenje u gradovima predstavlja kršenje humanitarnog prava. Publikacija za ono što se dogodilo krivi rusko topništvo, no očito je da… Čitaj više »

abc
1 godina prije

A vrednost rublja i dalje raste, dok je vrednost eura pala na stanje iz 2020;

Rublja je tjedan započela jačanjem prema dolaru i euru, pokazuju podaci Moskovske burze.
Dakle, do 12:18 (po moskovskom vremenu) tečaj eura pao je za 3,07 rubalja, na 77,08. A nekoliko minuta ranije pao je na točno 77 rubalja – minimum od lipnja 2020.
Istovremeno, dolar je izgubio 2,48 rubalja, pao je na 72,97. 
Istodobno, rusko tržište dionica je u padu – u prvim minutama trgovanja indeks Moskovske burze je prvi put od 24. veljače pao ispod 2200 bodova, a zatim se vratio na 2207,62 boda.
Situacija s naftom također utječe na situaciju: barel marke Brent sada se trguje nešto iznad 100 dolara, WTI oko 97 dolara. 
Prema analitičarima, rublja sada nema drugog scenarija osim da nastavi rasti – kada proračunsko pravilo nije na snazi, a ponuda deviza od izvoznika znatno premašuje domaće potrebe za njom.

MrKamenjarac
1 godina prije

TREBALO BI TATU I SINCICA BAJDEN OSUDITI ZA GENOCID NAD COVECANSTVOM POMOCU KORONE;A PORED NJIH SVE DRZAVNIKE ZAPADNOG FASISTICKO SISTEMA….

Max
1 godina prije

Možda i nema osnove za njih.

tihobl
1 godina prije

Genocid je „djela počinjena sa namjerom da se uništi, u cjelini ili djelimično, nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa“.

Putin je naredio da se uniste nacisti, a i oni su nekakva vjerska grupa. Znaci genocid.

Buničar
1 godina prije

Obzirom da imam “ponesto” ratnog iskustva mislim da je svaku vjest iz Ukrajine potrebno uzeti sa dozom skepse (kako Rusku tako i Ukrajinsku). Pred novinarima je vrlo lako postaviti scenarij. Oni objavljuju iskljucivo ono sto im se servira. Vojnike je vrlo lako pretvoriti u civile (i obratno). Rane nastale djelovanjem oruzja dosta jednostavno se novinarima (pogotovo neiskusnima) servira kao “djelovanje” sjekira, nozeva itd. Leseve je lako premjestati, grupirati “dizajnirati” za potrebe snimanje. Moguce je izvesti toliko manipulacija svime da tek strucnjaci (forenzicari) mogu dati “ispravke netocnih navoda”, naravno ako to stvarno zele

Lucija, prva
1 godina prije

Ma kakvi.
Par dana nakon Buče, dok smo i mi još raspravljali, rekao BBC ( !!!) da nisu Rusi.

Kao i za onaj projektil što je pao na željezničku stanicu, pa se lijepo vidi da ima krilca, odnosno da je od “Točke”, ukrajinske.
Iskander nema krilca.

Rimtutituki
1 godina prije

Kad se rijec ” genocid” diskriminirano koristi,izgubi joj se znacaj,inflacija kao svaka druga,zato je neki dan dobi po usima Zelensky u Knesset-u. Mora sedobro razmisliti prije nego lupis glupost.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI