UN osuđuju pogubljenja ruskih zarobljenika od strane Ukrajinaca

Ujedinjene nacije
15 komentara

Ured visokog komesara UN-a za ljudska prava (OHCHR) svjestan je nedavno objavljenih snimaka koji očigledno pokazuju pogubljenje ruskih vojnika koji su se predali od strane ukrajinskih trupa, rekla je glasnogovornica nadzornog tijela UN-a Marta Hurtado.

„Izneli smo zabrinutost u vezi sa tretmanom ratnih zarobljenika, uključujući navodna ubistva ratnih zarobljenika od strane ukrajinskih oružanih snaga, sa Ministarstvom odbrane Ukrajine“, rekao je Hurtado za u saopštenju u petak.

Snimak o kojem je riječ pojavio se ranije ove sedmice, a snimio ga je naoružani pojedinac koji govori ukrajinski i zahtijeva odgovore od trojice muškaraca u vojnim uniformama koji leže na zemlji. Nakon što nije uspio da izazove koherentan odgovor od njih, muškarac puca jednom od muškaraca u glavu više puta iz neposredne blizine.

Jedan od muškaraca, koji nepomično leži na tlu, također ima vidljivu krv oko glave, očigledno je upucan i ubijen prije nego što je video počeo. Činilo se da je kolega ukrajinski vojnik pokušao da urazumi napadača, ističući da je treći zarobljenik držao granatu. Ubica je nakratko pokazao svoje lice na samom kraju videa, zaključivši ga opscenošću i sloganom ‘Slava Ukrajini’, koji se obično povezuje sa nacističkim kolaboracionistima iz Drugog svetskog rata, ali se široko koristi u današnjoj Ukrajini.

Dodatni snimci koji su naizgled snimljeni neposredno nakon incidenta pokazuju kako ubica pokušava pronaći izgovore da opravda svoje postupke. I UN su svjesne ovog snimka, rekao je Hurtado, dodajući da nijedan od izgovora zapravo nema smisla.

“Također smo svjesni još jednog videa koji se pojavio na platformama društvenih medija koji uključuje dodatne snimke originalnog incidenta i također se čini da prikazuje ukrajinskog vojnika koji priznaje ubistvo i pokušava ga opravdati tvrdnjom da su se žrtve odbile predati ili da su bili dio vojnih i sigurnosnih izvođača Wagner grupe koji se bore u ime Ruske Federacije”, rekla je glasnogovornica . “Ovi izgovori ne daju opravdanje za akcije vojnika prema međunarodnom humanitarnom pravu.”

Prema ruskom ministarstvu odbrane, ubijanje nenaoružanih vojnika koji su se predali predstavlja “široko rasprostranjenu praksu” kijevskih trupa, a više incidenata ove vrste dogodilo se usred sukoba koji je u toku, a neke od njih su same ubice objavile na internetu. Ruski istražni komitet saopštio je u četvrtak da se čini da snimci pokazuju nedavno ubistvo trojice ruskih zarobljenika od strane “ukrajinskih nacionalista”, obećavajući da će dalje istražiti i identifikovati počinioce.

pogubljenjarusijaukrajinaUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

UN je morao da reaguje kad su se snimci pojavili na netu inače…
Ali da su Rusi napravili tako nešto onda bi UN zaista radila svoj posao i sama tražila krivce.

Najtužnije od svega je da ćemo i za ovakvim UN žaliti kad se rasformira i kad na svojoj koži osetimo zakon jačega.

alexosijek
1 godina prije

A kemijsko oružje? Cijanovodik? Dronovi? Ništa?!…lp

Zlovenac
1 godina prije

Ukrajinci su svetionik demokratije u Eu. Neeeebi oni.

Max
1 godina prije

Jano vidljiv zločin vIdim promijenio se dizajn portala.

Damir
1 godina prije

Da imaju malo više mozga ne bi ubili ni jednog koji se preda pa bi ih se daleko više predalo i rat bi prije završio

freedom
1 godina prije

bica je nakratko pokazao svoje lice na samom kraju videa, zaključivši ga opscenošću i sloganom ‘Slava Ukrajini’, koji se obično povezuje sa nacističkim kolaboracionistima iz Drugog svetskog rata, ali se široko koristi u današnjoj Ukrajini.

tata mata
1 godina prije

Cudno nisu istjerali Rusku delegaciju iz UN-a ,,, opet …

Jack
1 godina prije

Dobro, sad su Ukrajinci malo krivi, za koji tjedan ce opet Rusi biti glavni negativci. I tako se ratuje.

Gnostic
1 godina prije

Arestovič i Zaslužni su 100% etnički Rusi.Hm?

Tri p
1 godina prije

Pazi gadove, “navodna ubistva ruskih zarobljenika” …

Vlado
1 godina prije

Očito u UN postoje dvostruka mjerila i različiti postupci kada su u pitanju Ukrajinski zločini nad Rusima koji se gotovo ignoriraju s onim bezveznim ,,svjesni smo objavljenih snimaka”, a da je bilo obrnuto zvonila bi sva zvona u svim javnim medijima od USA do EU POSLUŠNIKA .

Tim
1 godina prije

Izbacite Izraelske transplantacijske timove iz Ukrajine pa za ubijanjem zarobljenika neće biti potrebe.

Buničar
1 godina prije

Ma zamisli ratni zlocini u ratu 😮. Koji je to ljudski rat do sada prosao bez ratnih zlocina? Naravno SVAKA ukljucena strana negira svoje a potencira (ili cak i izmislja) neprijateljske. Onda se kao neki zgrazaju jer zamisli takovi zlocini se ipak dogadaju. Vijest bi bila da je neki sukob (rat) prosao bez ratnih zlocina

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI