UN reaguje na zabranu viza za Rusiju

Ujedinjene nacije
16 komentara

UN su se odmjerile na odluku Estonije da zabrani Ruse sa šengenskim vizama izdatim u toj baltičkoj zemlji, a glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Antonio Guterres rekao je novinarima u četvrtak da je organizacija protiv diskriminacije.

“Zemlje imaju pravo da implementiraju vlastitu politiku viza”, rekao je Stephane Dujarric, glasnogovornik Guterresa, novinarima na brifingu za medije upitan da prokomentariše nedavni potez Talina. On je, međutim, dodao da je organizacija protiv diskriminacije.

“Mi se protivimo diskriminaciji, ali neću početi da komentarišem svaku dosjetku” , rekao je on, odbijajući dalje elaborirati ili potvrditi da li UN smatra da su izjave ili politike Estonije diskriminatorne.

Estonska premijerka Kaja Kallas ranije je rekla da je posjeta Evropi “privilegija, a ne ljudsko pravo” za turiste, jer je pozvala EU da zabrani Rusima da dobiju šengenske vize. Tallinn je u četvrtak potvrdio da će zatvoriti svoje granice za ruske državljane sa šengenskim vizama koje je izdala ta baltička nacija početkom sljedeće sedmice.

Izuzetak bi bili samo oni koji rade u diplomatskim misijama i članovi njihovih porodica, kao i oni koji se bave međunarodnim prevozom tereta i putnika. Izuzeti su i rođaci estonskih državljana, stalni stanovnici i oni koji ulaze iz humanitarnih razloga.

Estonska vlada također planira razgovarati o mogućem putu da se svim ruskim državljanima koji imaju šengenske vize zabrani ulazak u zemlju. EU će također navodno razgovarati o potencijalnoj zabrani izdavanja šengenskih viza Rusima kasnije u avgustu. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski postavio je slične zahtjeve, pozivajući Ruse koji žive u Evropi i SAD-u da budu deportovani i poslati kući.

Međutim, čini se da EU do sada nije bila voljna slijediti put koji su predložili Kallas i Zelensky. Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je u četvrtak da je “teško zamisliti” da se u potpunosti zabrani šengenske vize za Ruse. Zvaničnici u Briselu također su bili skeptični prema toj ideji, navodi Financial Times.

U međuvremenu, Moskva je ocjenila prijedlog kao “deliričan” i “iracionalan”. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova također je istakla da bi potpuna zabrana viza za ruske putnike bila u suprotnosti sa pravilima i obavezama EU, u kojima se navodi da se ulazak u blok ne može odbiti na osnovu nacionalnosti.

estonijarusijaUNzabrane
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Suze Roni
1 godina prije

Posjet EU je privilegija za turiste, a ne ljudsko pravo, rekla je estonska premijerka Kaja Kallas.
Ali ako se radi o ilegalnim migrantima iz Azije i Afrike, onda je to ljudsko pravo – dodao sam ja!

eks
1 godina prije

Estonska premijerka doslovno primenjuje USA-EU demokratiju, a američke UN zameraju da je to diskriminacija. Gospodja Kaja nije obavila konsultacije sa gazdama iz američke UN , radi uskladjivanja stavova.

eks
1 godina prije

Zelenski i Kaja Kallas zaslužuju ozbiljnu psihijatrijsku analizu .

Mahatma
1 godina prije

Blago onim milijunima privilegiranih Afganistanaca i Sirijaca koji uživaju u blagodatima Europe.

Admin
1 godina prije

Poštovani,

Svi komentari idu pod validaciju, a samo registrirani i provjereni korisnici ne.

Katkad, prođe poneki komentar jer se validiraju grupno, ali to korigiramo.

Vaš komentar je validiran.

Lp

Redakcija

Max
1 godina prije

Odluka je nezakonoita.

tihobl
1 godina prije

A sta ce sad liberali koji su pobjegli proljetos na obozavani zapad?
Istece im vize, sutnuce ih nazad Putinu, a onda ce im on reci: da vidimo sta ste lajali, pa ce ih srediti lajanje protiv ruske vojske od 7-10 godina.

tuf
1 godina prije

Ajmo zamisliti reakciju UN-a da su se sličnoga dosjetili Rusi i zabranili ulaz amerikancima dok su trajali pokolji u Afganistanu, Iraku, Libiji, Siriji?
Ili zašto Saudijci mogu bilo kuda, čak dapače euroatlantske vrhuške ih posjećuju? Odgovorni su za 380.000 mrtvih Jemenaca, daleko više od 5.000 civila ubijenih u Ukrajini od veljače ove godine.

Inzersdorf
1 godina prije

Ove male baltičke zemlje su bile,zajedno sa Finskom,uz Adolfa.Ne čudi njihovo ponašanje,ali čudi kako EU nijemo posmatra širenje mržnje i fašizma prema ruskom narodu.

ogo
1 godina prije

Mjera je odlicna treba sprijeciti Ruse da pricaju po svijetu da imaju jeftini plin naftu,da tri cetri puta imaju obrok pogotovo na zmu da se griju nemaju redukcija struje .
To bi stetno djelovalo na EU stanovnike jer bi mogli razviti depresiju a kako nauka tvrdi ni cjepiva koja su u planu nebi razvila potpunu zastitu.
Svakako Rusima treba zabraniti dolazak u lijepu nasuEU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI