UN skeptičan u vezi kineske pomoći za završavanje rata u Ukrajini

António Guterres
14 komentara

Ni ponuda Brazila za posredovanje vjerojatno neće uspjeti, smatra glavni tajnik UN-a Antonio Guterres

Ponude za posredovanje u tekućem sukobu između Rusije i Ukrajine trenutno vjerojatno neće biti ostvarene jer se čini da su obje strane “u potpunosti uključene” u nastavak rata, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. “Mirovni pregovori u ovom trenutku nisu mogući”, rekao je Guterres u intervjuu za španjolske novine El País. Upitan jesu li mirovne inicijative koje su pokrenuli Kina i Brazil “osuđene na propast”, šef UN-a je rekao da se čini da su obje strane u sukobu previše odlučne da nastave neprijateljstva da bi ponude za posredovanje uspjele. “Već sam rekao da mirovnih pregovora u ovom trenutku neće biti. Nadam se u budućnosti, da. Govorilo se o ruskoj ofenzivi zimi i ukrajinskoj u proljeće. Očito je da su strane u potpunosti uključene u rat”, rekao je Guterres.

Sumorno predviđanje dolazi usred očitog uspona u borbama, pri čemu i Moskva i Kijev posljednjih dana pojačavaju dalekosežne napade jedni protiv drugih. Porast vojnih aktivnosti dolazi usred dugo hvaljene protuofenzive kijevskih snaga, koju su više puta pozdravili najviši dužnosnici zemlje.

Početkom ove godine Kina je predstavila mirovni plan od 12 točaka osmišljen kako bi okončao sukob koji bjesni od veljače 2022. Inicijativa je naišla na pozitivan prijem u Moskvi, a rusko je rukovodstvo signaliziralo spremnost za daljnji razgovor o tome. Međutim, Kijev i njegovi zapadni podupiratelji loše su primili plan puta, koji su optužili Peking da je navodno već stao na stranu Rusije i stoga nema nikakvog utjecaja na potencijalne mirovne pregovore. Brazil se također aktivno zalagao da Moskva i Kijev dođu za stol, a zemlja je zauzela neutralan stav o sukobu. Brazilski predsjednik Lula da Silva osudio je i rusku vojnu operaciju i kolektivni Zapad zbog “poticanja rata”, pozivajući ih da prestanu naoružavati Kijev i umjesto toga guraju prekid vatre.

“Nema smisla sada govoriti tko je u pravu, a tko u krivu. Ono što sada moramo učiniti je zaustaviti rat”, rekao je Lula krajem travnja, ustvrdivši da “nitko na svijetu ne govori o miru osim mene”.

BrazilkinarusijaukrajinaUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alexosijek
11 mjeseci prije

Ti i tvoja UN organizacija je apsolutno nepotrebna…Nemate više nikakva prava bilo što “pomagati” bilo kome ili docirati i lagati, lagano odjedrite u sumrak…Btw koliko ste nam migranata nafilovali u SAD i Europu zadnjih godina, vi sljedbenici i provoditelji agende? Fuj…lp

Antee
11 mjeseci prije

6 000 000 naoružanih kineskih dobrovoljaca za stvarno i stalno bi pomoglo riješiti stvar. Zauvjek.
A šta je kinezima 6 000 000?
Evo čitam procjenu po dojavama kineskih disidenata da su bojnim otrovom zvanim Cjepivo ubili 400 000 000 svojih u ime depopulacije. Da je 10% od toga bili bi strašno…ma 1% je čisti genocid.
Šta ih Rusi ne pozovu na megdan protiv Amera i ostalih nacista?

tihobl
11 mjeseci prije

Guteres je kao Solc u BiH – sorosevac kojeg niko ne zarezuje.

abc
11 mjeseci prije

UN je zaražen američkim lopovlukom i američkom korupcijom. Kao takav nema više legitimnosti.

Noname
11 mjeseci prije

KINA JE “ZAROBILA SVIJET”, RUSIJA POMOGLA. SAD JE U PANICI.Kina je “preuzela svijet” širenjem svoje valute. Rusija je pomogla u napuštanju dolara i prelasku na juan. Vrijeme je za paniku u SAD-u, pišu u Japanu. Na stranicama Shūkan Gendaija kolumnist Kazuhiko Fujii procijenio je širenje kineskog juana planetom. Bilo je to dosta brzo, pravo “hvatanje svijeta”. Govorimo o širenju prisutnosti juana kao međunarodne valute. Tome je pridonijela specijalna operacija Rusije u Ukrajini. Vrijeme je za paniku u SAD-u. Bloomberg je primijetio: u ožujku 2023. udio dolara u uvozno-izvoznim plaćanjima bio je 47%, a juana – 48%. Kineska valuta je prvi put pretekla američku. Najveće promjene uočavaju se pri obračunu u juanima u trgovini između Kine i Rusije. Postoji nekoliko razloga. Prvo, Rusija je isključena iz globalne mreže za financijsku namiru SWIFT – Društva za svjetske međubankarske financijske komunikacije. Stoga je Moskva morala prijeći na CIPS. Ovo je sustav međunarodnih plaćanja u juanima, koji je stvorio Peking. Prije nešto više od mjesec… Čitaj više »

Noname
11 mjeseci prije

Odbacivanje dolara priznao je čak i Međunarodni monetarni fond. Direktorica MMF-a Kristalina Georgieva bila je prisiljena izjaviti da svijet “svjedoči postupnom napuštanju dolara”. Međutim, Zapad iskreno vjeruje da se situacija neće dramatično promijeniti u skoroj budućnosti. Kao, dolar je previše moćan i poznat alat, tako da će odbijanje od njega trajati jako dugo. Ni zapadne zemlje ne vjeruju u juan. Georgieva smatra da ona ni u teoriji neće moći postati nova rezervna valuta. No šefica MMF-a prešutjela je razlog koji je doveo do takvih zaključaka. U međuvremenu se u SAD-u sprema bankrot. Američki Kongres odbio je podići gornju granicu duga. Joe Biden je zbog toga čak dao posebnu izjavu, zaprijetivši cijelom planetu. Ako ne platimo dug, cijeli svijet će imati problema –  rekao je predsjednik SAD-a. Dodao je da Amerika već jako dugo stječe reputaciju “pouzdanog partnera kojemu se može vjerovati”. Sada se postavlja pitanje kako zaštititi tu reputaciju. Sada nije vrijeme za riskiranje recesije, milijune radnih mjesta, status Amerike na… Čitaj više »

Max
11 mjeseci prije

Odlućeno je da se rat nastavi.

pinčunela
11 mjeseci prije

Unutar MMF i Svjetske Banke (WB) njene institucije (IDA) Međunarodne udruge za razvoj, koje su obe pod kontrolom i upravom milijardera hegemona (US_UK) intenzivno se radi na kreiranju valute koja bi zamjenila dolar kao glabalna platežna i obračunska jedinica sa podlogom u zlatnom paritetu.
Ovaj pokušaj Zapada da na taj način zadrži poluge globalne kontrole kroz postojeće institucije nastale po Bretton Woodskoj konferenciji 1944g. nema izgleda jer se BRICS grupacija ne želi ni privoliti na komunikaciju a bez privole-pristajanja nema ni vladanja. (stara mudrost: vlada se samo onda kada vladar dobije pristanak od podložnika da njime vlada) Usporedite: dok su crkve bile pune svećenstvo je vladalo vjernicima, sada kada su crkve prazne svećenstvo su smješna strašila za imaginarni -virtualni Pakao-

joškoboško
11 mjeseci prije

Ma kako se Kina i neki tamo Lulu usuđuju predlagati mirovne planove, ma tko su oni, Zna se (nije HDZ) da pravo zaključivanja mira imaju samo USranci, i G ( 7-patuljaka), da za zelenim stolom (pokera) iscrtavaju po atlasima i pisu pravila mira. Naravno tako je bilo posle svih ratova u Europi i Mediteranskome Priobalju i Bližem i Daljem Istoku. Pa oni su i Antartik podjelili samo ti necivilizirani pingvini nikako da se discipliniraju i prelaze iscrtane granice bez viza, ali već če Ujak Sem doći i njima na Kraj Sveta!!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI