UN-u su dostavljeni dokazi o ukrajinskom granatiranju Zaporožja

Vasilij Nebenzija
6 komentara

Rusija je Vijeću sigurnosti UN-a i Generalnoj skupštini dostavila fotografske dokaze ukrajinskih napada na nuklearnu elektranu Zaporožje, izjavio je u utorak ambasador Vasilij Nebenzia. On je također obavijestio Vijeće sigurnosti o najnovijim napadima, od kojih su neki uključivali oružje koje je isporučio NATO, i insistirao na tome da Rusija to mjesto ne koristi kao vojnu bazu.

“Uprkos lažnim izjavama kijevskog režima i njegovih pristalica, Rusija nije postavila teško naoružanje na teritoriju ZNPP-a i ne koristi stanicu u vojne svrhe”, rekao je Nebenzia tokom vanredne sjednice Vijeća u utorak poslijepodne.

“Rusko ministarstvo odbrane spremno je dostaviti IAEA slike visoke rezolucije, koje pokazuju da se oružje, posebno teško, ne nalazi na teritoriji stanice” , dodao je on.

Pored fotografskih dokaza ukrajinskog granatiranja elektrane, Nebenzia je u zapisnik upisao vremensku liniju udara, imenovao ukrajinsku artiljerijsku jedinicu koja je bila uključena i precizirao u kojim udarima su bile haubice M777 koje je Pentagon dao Ukrajini.

“Čini se da naše kolege postoje u nekoj vrsti svoje paralelne realnosti, u kojoj ruska vojska granatira nuklearnu elektranu koju štiti, koristeći pritom američke sisteme”, rekao je Nebenzia.

Suprotno insinuacijama Kijeva i njegovih zapadnih pristalica, primetio je Nebenzia, Moskva je dala saglasnost Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju da poseti Zaporožsku elektranu još u junu, pre nego što su počeli ukrajinski dronovi, artiljerija i raketni napadi.

Nebenzia je okrivio SAD i njihove saveznike za tolerisanje “zločinačkog” ponašanja Ukrajine – od granatiranja NE Zaporožje do autobombe u kojoj je tokom vikenda u Moskvi ubijena ruska novinarka Darja Dugina, a navijali su ga neki zvaničnici NATO-a koje je poimenično spomenuo.

Fabrika u Zaporožju nalazi se u Energodaru, gradu na jugu Ukrajine pod kontrolom ruskih trupa od marta. Civilno osoblje fabrike nesmetano je nastavilo sa radom sve dok nisu počeli artiljerijski napadi u julu. Kijev je negirao odgovornost za napade i optužio Rusiju za granatiranje nuklearne lokacije kako bi diskreditirala Ukrajinu, ali i za postavljanje trupa i teškog naoružanja unutar perimetra nuklearne elektrane i tako od nje postala legitimna meta.

SAD i njihovi saveznici iskoristili su sastanak da zahtijevaju od Rusije da se povuče iz elektrane, optužuju Moskvu za zavjeru za “krađu ukrajinske struje” i zahtijevaju hitan završetak svih vojnih operacija u Ukrajini.

Generalni direktor IAEA-e Rafael Grossi rekao je u utorak da će lično predvoditi misiju u ZNPP u narednim danima, te da nuklearni nadzor UN-a namjerava uspostaviti stalno prisustvo na licu mjesta.

rusijaukrajinaUNZaporožje
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Uzalud.

Sir Oliver
1 godina prije

Slijepi ne vide,glupi ne žele da vide.

gargamel.
1 godina prije

Rusi ce prije sravniti London i Vasington, nego prepustiti nuklearku. Mislim da je ta nuklearka ustvari povod za rusku intervenciju, jer ukri su bili u fazi da naprave atomsku, naravno uz pomoc SAD i satelita.

Vanja
1 godina prije

Gube vreme i energiju,a na terenu se stvari komplikuju.Rusi bi morali pokazati zube da bi ih shvatili ozbiljno,a ovako oklevajući oni ih se uopšte ne boje,a imali bi razlog.Oni dokaze pokazuju englezima,francuzima i amerikancima,kinezi su mudro nezainteresovani.Pa šta očekuju s tim dolazima?Da amerikanci osude sami sebe jer pucaju na atomsku cenrtalu?

tihobl
1 godina prije

Dojcevele kaze da ne postoji nikava konvencija o nuklearnim elektranama i da su legalni vojni cilj. Kazu da Kijev ima puno pravo da ih gadja, a da ce za posljedice biti krivi rusi.

Sojugu se zahvalio na informaciji i pravnom tumacenju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI