Urušava se jedinstvo EU-a oko sankcija Rusiji

EU i Rusija
52 komentara

Jedinstvo koje je EU demonstrirala nakon što je Rusija pokrenula ofanzivu na Ukrajinu počinje da se ruši“, rekao je u nedjelju njemački ministar ekonomije Robert Habeck. Upozorenje dolazi uoči samita bloka na kojem će se razgovarati o novom paketu sankcija Moskvi i potencijalnom naftnom embargu.

“Nakon ruskog napada na Ukrajinu, vidjeli smo šta se može dogoditi kada Evropa bude ujedinjena. S obzirom na sutrašnji samit, nadajmo se da će se ovako nastaviti. Ali već počinje da se urušava i ruši”, rekao je Habeck na konferenciji za novinare.

EU se borila da se dogovori oko nametanja naftnog embarga Rusiji, a mnoge zemlje članice izražavaju zabrinutost da bi taj potez postao fatalan za njihove ekonomije. Mađarska, koja većinu svoje nafte dobija iz Rusije, bila je najistaknutiji protivnik embarga, upoređujući potencijalni efekat potpune zabrane sa “atomskom bombom”. Sličnu zabrinutost zbog embarga izrazile su i druge zemlje koje nemaju izlaz na more, odnosno Češka i Slovačka.

Ranije ove sedmice, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ponudila je objašnjenje zašto EU i dalje kupuje rusku naftu.

„Kada bismo potpuno, odmah, od danas isključili rusku naftu, ruski predsednik Vladimir] Putin bi mogao da naftu koju ne prodaje EU iznese na svetsko tržište, gde će cene rasti, i prodati ga za skuplje – i to bi napunilo njegove ratne škrinje,”  rekla je von der Leyen u intervjuu za MSNBC.

Diplomate EU su navodno pokušale pronaći kompromisno rješenje za zastoj sankcija, pokrenuvši embargo zabranom isporuke ruske nafte morem, dok su naftovode izuzeli od potencijalnih ograničenja. Pokušaj je, međutim, očigledno propao, jer su zemlje EU sada spremne pokušati da se dogovore o ograničenjima tokom samita zakazanog za ponedjeljak i utorak.

EU je uvela više paketa sankcija Rusiji nakon što je pokrenula veliku ofanzivu na Ukrajinu krajem februara.

Rusija je napala susjednu državu nakon neuspjeha Ukrajine da implementira uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz njemačko i francusko posredovanje osmišljeni su kako bi otcijepljenim regijama dali poseban status unutar ukrajinske države.

Kremlj je od tada tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a predvođenom SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

eurusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

MSM prodaju priču, da če se ujediniti oko variante, da se zabrani promet tankerima, a ostavi naftovod.
NIJEDAN MEDIJ nije u stanju spomenuti prijetnje Ukrajine, da se tom naftovodu može “nešto desiti!”.
I onda opet one naivne zemlje, koje vjeruju Njemačkoj, ostaju sa pišom u ruci…..

Tupko Glupko
1 godina prije

Europske države će Ukrajinu podržavati sve dok ne dožive veliku inflaciju, nestašicu hrane i energenata zbog sankcija Rusiji.
A onda će biti – Putine, daj više riješi i završi to sa Ukrajinom što si zamislio da opet živimo normalno.
Iza kulisa se vjerojatno baš i održavaju ovakvi razgovori.

Znamo mi na ovim prostorima jako dobro što EU (tadašnja EZ) (ni)je radila kada je bio rat kod nas.
Do prije desetak godina su europski političari gledali da građanima bude što bolji standard.
Sada gledaju da bude što gori.

Змај од Змијања
1 godina prije

Свака част Хрватима. И оној двојици посланика у Скупштини ЕУ и Милановићу. Да је ујединити опет ова наша племена, извана смишљено завађена, радо бих га видио као првог предсједника Владе. Ко не разумије да је у току свјетски рат тај није будан, већ спава. Ропским сном. У овом рату, пошто је Југа разваљена, дошао је ред на Украјину да страда. Да буде жртвована зарад користи западних средишта моћи. У веома накарадном походу на руска блага. Погубном једнако по све! Ми као Славени знамо да назив Украјина означава земљу а не народ, као што је наш појам – крајина. Украјинци су “осмишљени” на простору гдје су живјели Руси, а који су вјековима остали потлачени под Нијемцима. Страни програмери су то искористили да заведу народ. Католичка црква је искориштена у ту сврху. Међутим, пошто је све ово тако добро осмишљено и спроведено намеће се питање откад Запад уствари води ову борбу? Очито… Čitaj više »

ZZ Top
1 godina prije

EU nebi trebala biti tema za Rusiju, pokazali su sto su i kako se odnose prema Ruskom narodu.
Rusija ima dovoljno resursa da bude samodostatna u svim pogledima.
Rusija treba zavrsiti vojnu akciju denacifikacije i deuropeizacije djela ukrajine gdje zive rusi, raspisati referendum o sjedinjavanju sa Rusijom,staviti vojsku na nove granice i unistavsti sve stp se priblizi na 100 km, prekinuti sve veze sa EU i USA i ziviti po svom, onako kako to njima odgovara.

LZN
1 godina prije

Bit će toga još…..
Kao što sam najavio, počet če narod u EU polako kužit da 2+2 nije 22 nego 4…..
Onaj pretučeni mladić je nažalost umro od batina hrabrih ukrajinskoh izbjeglica
I nastavlja se:
YT
Austria: Ukrainian refugees beat up taxi drivers Hrabri ukri na smrt isprebijali taksite u austiji…..
Samo nema toga u medijima iako je prošlo već nekoliko dana …..
Što mislite zašto je referendum o ulsasku u nato zabranjen???

Weteran
1 godina prije

Da se podsetimo:
Ujedinjena Evropa je već par puta kidisala na Moskvu!?
Sa svim svojim ekonomijama i svim sankcijama!?
Hitlerova Ujedinjena Evropa je doživela vojno-ekonomski poraz!
I ovu, ovakvu EU, zakopaćemo u ilovaču!

Schwarze Hunderte
1 godina prije

EU I ako ista ostane od nje , svesce se na koncu na ” Karolinsku Jezgru ” .. Previse je toga na grbini ove I ovakove EU .. US vode bitku za unutarnjepoliticki opstanak te za sto manje , predstojece suzenje Pax Americana . UK , multi vodu , gradec svoju zonu interjesa prijeko Poljske I Pribaltika – primarno ! Rusi – gledaju sebe a ne ” bezbjednosnu architecturu ” Europe , koja je ionak srusena napadom NATO na SR Jugoslaviju 1999 te – bilo je samo pitanje vremena , kada ce ih prvi – dovoljno jak , ” sacekat na krivini ” – I pojavio se – UVIJEK se pojavi !!! Sad .. Sa rusenjem drzavnosti Ukraine SVA vrata su SVUKUD otvorena !! Sada ide ” Dominoes Effect ” jer ako Rusi mogu a prije njih Amerikanci pa onda .. Mozemo I mi .. I mi … I mi… Čitaj više »

hiber
1 godina prije

Na naftu i plin ne treba uvoditi sankcije, nego uvesti porez za Ukrainu u visini ruskog diskonta na naftu. Porez koristiti za oružje za Ukrainu po želji Ukraine. Inače, sukob sve vise lici na bivseg muza koji puca na bivše žene. Dakle, ludi muž aka Putin puca na bivse ljubavnice u vidu Macrona i Merkelice, dok korist ubiru USA i Kina. Smiješno je koliko je očito da se radi o naručenom sukobu kao nastavku pandemije. Rat je, ne racunajući ljudske živote, Rusiju stajao da je mogla kupiti dva Donbasa, tako da općenito, sa te strane, sukob ima sve manje smisla.

ZZ Top
1 godina prije

Citam na sprdexu.hr kako ce ukri dobiti od usra visecjevni bacac raketa dometa 100.km da mogu gadjati Moskvu:))))

Ako to mocnoooo oruzje ne dodje do sutra u 12.00 h , trebat ce im novo, dometa 200.km, jer donbasovci napreduju po 100 km u 24 sata;)

Max
1 godina prije

Svi trebaju Rusku naftu.

nessy
1 godina prije

Lako bi se Eu dogovorila sa Rusijom, njihovi interesi se cesto nadopunjavaju, ali postoji vazan remetilacki faktor-USA. U Njemackoj i Francuskoj, a i ostalim zemljama EU, ima dovoljno pametnih ljudi koji mogu biti most prema Rusiji. Sa druge strane, USA na svaki moguci nacin pokusava omesti takav razvoj situacije. U slucaju saveza EU i Rusije, USA, koja je i inace sila na zalazu, postaje drugorazredni faktor u medjunarodnim odnosima. Zbog pohlepe USA kapitalista, sva proizvodnja je premjestena u Kinu, a oni su odlucili postati ‘postindustrijska ekonomija’, sto god to znacilo. Valjda misle da mogu svijetom vladati pomocu stamparija dolara i vojske. Jedina proizvodnja koja tamo funkcionira je vojna industrija, sve drugo su popratne djelatnosti.

antinato
1 godina prije

Da Putin raketira samo jednu EU državu, EU se isti tren razpadne kao kučica od karata.

antinato
1 godina prije

A najsmešnije je to, da su ukrajinski nacisti kazneno pobili više svojih vojnika, nego što jih je poginulo u borbi sa Rusima. Zato su ukrajinski vojnici počeli ubrzano prelaziti na rusku stranu.

x12
1 godina prije

Svaki put Amerika napane drugu zemlju u coporu.
U Afganistanu je preko 50 drzava ucestovalo u americkoj agresiji na Afganistan.
Cak je i Svicarska sudjelovala.

Franciska Z
1 godina prije

Peking je još jednom napao Washington, navodeći da SAD
“nema pravo govoriti o pravilima”
nakon što ih neprekidno sam krši.

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

”Naše sankcije iscrpljuju rusko gospodarstvo” – Ursula von der Leyen
Od danas sam uvijek na strani jačeg…

P.S.
Jesi ti to plakala zbog sankcija ruskoj nafti?
Kako znaš Viktore…
Vlažni su ti brkovi, Ursula!

MUNSK
1 godina prije

Natovske novine zovu americko-EU zakone medjunarodne.
Da bi neki zakon bio medjunarodni moraju biti izglasan od UN
ako neke sankcije nisu izglasane od UN onda su ilegalne.
Nije ni malo cudno zasto ICE AGE zagovara ukidanje UN.
Pise po zadatku za Natovce.

Praetorian
1 godina prije

Ukrajinski kriminalci batinaju gradjane EU po meteopolama. Zadnji primjer, premlacna dvojica taksista u Becu. Prije toga nasmrt pretucen Poljak u Varsavi od strane ukronacista

1 godina prije

Amerika bi trebalo da je prestravljena “raspadom koalicije”… ali nije.
Sada možemo očekivati neki “ruski zločin” koji će bez ikakve dileme ponovo ujediniti “međunarodnu zajednicu” oko “zajedničkog cilja”.

zapadni neimac
1 godina prije

EU upravo sada dogovara obustavu uvoza nafte iz Rusije. Ova zabrana je za sada na godisnjem nivou 120 milijardi Eura. Kada se zabrani kompletan uvoz nafte i naftnih derivata i preradjevina to je negdje oko 180 milijardi. Plin iz Rusije jedna po jedna zemlja prestaju uvoziti zato sto ne zele placati u rubljama. Recimo ovako, za pet godina iz Rusije se vise nece uvoziti energenti u EU. A to je cca 400 milijardi Eura. Jednu stvar koju je Lavron izrekao a koja govori koliko su nepromisljeno krenuli u rat na Ukrajinu je ta ”..nismo mislili da ce nam devizne i zlatne rezerve konfiscirati. To je pljacka. Nadali smo se da ce se sve vratiti u normalu kada se histerija smiri. Nismo ocekivali ovakve sankcije.” Ako se primjetilo u zadnje vrijeme svako malo sa ruske strane dolaze signali razmjeni ustupaka za ukidanje sankcija. A i Pujtin rece neki dan da kriza… Čitaj više »

goran
1 godina prije

mi u eu smo sami krivi što nas idioti zastupaju u eu parlamentu zato se i dešava ovo što se dešava

Red Dog
1 godina prije

EU je pateticna.
Kao stara aristokratkinja koja jos uvek umislja da je nesto, ali je niko ne sljivi.

Lucija, prva
1 godina prije

Vignano podržava Rusiju. Izgleda da se specijalizirao za podršku malim ljudima; tj da fino objasni što misle mali ljudi. 🙂 Ali, – sve točno. ” — President Biden and the European Union are executing a “criminal plan” to “make impossible any attempt at a peaceful resolution…” “These Ukrainian billionaires wearing kippahs are those who are selling out Ukraine”, 8.3. Naravno, optužba za antisemitizam… ”    “The Russian-Ukrainian conflict is a very dangerous trap that has been set against Ukraine, Russia, and the nations of Europe.”—Archbishop Viganò, in his March 6 “Declaration”     “The United States of America and the European nations should not marginalize Russia, but rather form an alliance with her, not only for the restoration of trade for the prosperity of all, but in view of the reconstruction of a Christian Civilization, which alone can save the world from the globalist techno-health transhumanist monster.”  “I earnestly hope that my appeal for the establishment… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

Predlažem portalu da pogleda cijelu Vignanovu deklaraciju. Ima 24 stranice.
Možda u dva dijela?

Lucija, prva
1 godina prije

Prenosim komentaru. Ukrajinci sada žele omogućiti plaćanje izlaska iz države 😄

“Telegram: Kyiv wants to cash in on those who want to escape from the war, let the poor die on the fronts, the rich can pay off Viktor Andrusiv, adviser to the head of the Ministry of Internal Affairs, proposes to introduce a deposit for men of military age who wish to go abroad in the amount of 3-5 thousand dollars. After that, the person receives a free right to leave, if the person does not return within the specified period, then THE CONTRIBUTION GOES TO THE STATE.”

Tanja
1 godina prije

Svako carstvo koje nije od Boga se unutar sebe raspada… pa tako i EU…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI