fbpx

Uspjeh hrvatskog europarlamentarca Mislava Kolakušića – Prikladnost propisa Europske unije, supsidijarnosti i proporcionalnosti

Mislav Kolakušić

Europski parlament je s ogromnom većinom od 620 glasova ZA od  ukupno 705 zastupnika usvojio izvješće Mislava Kolakušića o boljoj izradi zakonodavstva EU te podržao zahtjev Mislava Kolakušića za revizijom Ugovora o funkcioniranju EU kojom bi se Europskom parlamentu po prvi put u povijesti dala ovlast zakonodavne inicijative, budući da su zastupnici u Europskom parlamentu jedini izravno birani od strane građana i imaju najveći legitimitet predlagati zakone u ime i za korist građana Unije.

Kolakušić je u izvješće na kojem je kroz Odbor za pravna pitanja radio protekla  4 mjeseca kao stav čitavog Europskog parlamenta uspio ugraditi i čitav niz zahtjeva europskim insitucijama na koji način moraju poboljšati mehanizme kontrole poštivanja temeljnih načela EU kojima se štite prava država članica i njihovih građana.

U svome govoru prilikom predstavlja izvješća pozvao je institucije Europske unije na poštivanje temeljnih načela djelovanje EU, a to su načela proporcionalnosti i supsidijarnosti te upozorio da bi svako neopravdano širenje ovlasti institucija EU na štetu država članica u konačnici moglo dovesti u pitanje i budućnost same Europske unije.

https://fb.watch/6lsc5bEW4d/

Citiramo kratku prezentaciju sa plenarne sjednice od 23. lipnja 2021. o Prikladnost propisa Europske unije, supsidijarnosti i proporcionalnosti – izvješće o boljoj izradi zakonodavstva za godine 2017., 2018. i 2019.  23-06-2021 P9_CRE-PROV (2021) 06-23 (1-269-0000)

„Poštovani predsjedavajući, poštovani kolege, poštovani građani, Europska unija je zajednica slobodnih suverenih i neovisnih država nastala voljom njezinih građana da zajedničkim snagama i na ravnopravnoj osnovi unapređuju svoje države i životni standard svojih građana.

Te činjenice nikada i nitko ne treba smetnuti s uma. Danas nerijetko svjedočimo pozivima za neosnovanim jačanjem utjecaja i moći europskih institucija, pogotovo onih koje nisu izabrane direktno od strane samih građana. Brojna su područja i kompetencije u kojima Europska komisija ne može bolje i svrsishodnije djelovati od izabranih predstavnika nacionalnih država.

Svako neosnovano širenje ovlasti Unije, zbog želje za više moći i utjecaja, pogubno je za demokraciju a dugoročno i za sam opstanak unije. Ravnopravnost država članica najvažnija je njezina vrijednost i o tome ovisi isključivo i opstanak same Europske unije. Bez poštovanja prava svake države da se razvije i napreduje unutar Europske unije i bez poštivanja naših različitosti, naš zajednički europski projekt osuđen je na neuspjeh.

Izvješće koje danas stavljamo pred vas, članove Europskog parlamenta, upravo se bavi s dva ključna načela funkcioniranja Europske unije. To su načelo supsidijarnosti i načelo proporcionalnosti kojima smo ograničili i uredili granice nadležnosti Europske unije i definirali kada i u kojemu opsegu Unija može i treba djelovati a kada donošenje zakona treba prepustiti državama članicama.

Također, ovo izvješće sadrži i iznimno važan poziv svim članovima parlamenta, svim državama članicama i građanima Europske unije da se Unija mora mijenjati i da se moć predlaganja zakona mora dati građanima i njihovim zastupnicima u Europskom parlamentu. Zbog toga sam, uz podršku kolega, u ovo izvješće ugradio amandman kojim pozivam na reviziju Ugovora o funkcioniranju Europske unije i uvođenje izravnog prava Europskog parlamenta na zakonodavnu inicijativu. Europski parlament je jedino tijelo Europske unije izravno izabrano od strane građana i Europski parlament predstavlja autentičnu volju građana Europske unije.

Ovo izvješće detektira slabe točke mehanizma kontrole poštivanja načela supsidijarnosti i proporcionalnosti ali nudi i rješenja. Kvalitetnije uključivanje nacionalnih parlamenata u zakonodavni postupak, pružanje kvalitetnih i razumljivih objašnjenja o potrebama za novim zakonodavnim inicijativama, omogućavanje boljeg pristupa pripremi zakonodavnih tekstova i naravno omogućavanje Europskom parlamentu da samostalno predlaže zakone. Poštivanje načela supsidijarnosti i proporcionalnosti, kao temelja Europske unije, trajna je i važna obveza svih institucija jer njihovim poštivanjem poštuju se sve države članice i poštuju se svi građani Europske unije a upravo su oni osnivači, smisao, svrha postojanja Europske unije.

Usvajanjem ovog izvješća doprinijet ćemo poboljšanju mehanizma kontrole poštivanja tih načela i građanima omogućiti kvalitetnije propise a to upravo i jest naš temeljni zadatak. Hvala svima koji su sudjelovali u njegovoj izradi i nadam se da ćemo ga sutra prihvatiti.“

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
97 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
10 mjeseci prije

Na žalost ja ne vidim ikakav Kolakušićev uspjeh.
Tko zna što Kolakušić govori to je znao i prije, malo kome je Kolakušić otvorio oči.
Sutra je novi dan i idemo dalje za iste pare.

Toni
Gost
Toni
10 mjeseci prije

Budite dosljedni pa napišite članak i o uspjehu hrvatskog europarlamentarca Freda Matića.

Realno
Gost
Realno
10 mjeseci prije

Kakva navlakuša. I tako pade zakonodavstveni sistem “suverenih država” unutar EU. Uz pljesak i 620 glasova ZA. Koncentracija zakonodavne moći u jednom entitetu za sve. Samo čekam kad se te sve suverene kvazi države i njihove granice proglase ništavne, pobrišu gumicom i proglase sektorima.

Max
Member
Max
10 mjeseci prije

Iako izgleda prilično prepotentno i ima arogantan gard, riječ je o svjesnom čovjeku koji uz Vilibora Sinčića brani slobode od hordi Sorosevih plaćenika.

MATIJA EMANOVIĆ
Gost
MATIJA EMANOVIĆ
10 mjeseci prije

U Hrvatskim medijima ni crtice o ovome. To se zove DIKTATURA.

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
10 mjeseci prije

Europski parlament…
Skladište nikome potrebnih političara!
P.S.
Goveda mogu vući kola.
Opasno je kad povjeruju da znaju put.
Lao Ce

Čudan lik
Member
Čudan lik
10 mjeseci prije

A što je to točno Kolakušić uspio? Hoće li se prestati pitati Njemačka za svaku sitnicu, zašto se za svaki problem čeka “Merkeličin stav”? Pa naravno da neće! Unija se samo zove europskom a inače je u Njemačkom vlasništvu. Jedini uspjeh Kolakušića se sastoji u tome što se uspio dublje… Pročitaj više »

ledeno doba
Gost
ledeno doba
10 mjeseci prije

jedini uspjeh bio bi raspad EU-a, jer je to kabalina tvorevina, kao i UN, WHO, OESS, OECD, Vijeće Europe i sve ostalo, što je međunarodno ne budite naivni. kada velika većina zastupnika glasa za nešto– to je onda u interesu kabale. jer svi demo(n)kršćani, svi socijaldemokrati, svi liberali, svi ljevičari… Pročitaj više »

Irena
Gost
Irena
10 mjeseci prije

U drugim medijima niti slova o tom izvješću.

lear ZI
Gost
lear ZI
10 mjeseci prije

Možda se portal logično gasi. Samo pitanje.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
10 mjeseci prije

Mislave, vrati se doma, okruži sposobnim i jakim ljudima te konačno uvedi reda u ovu žabokrečinu. Siguran san da i u vojsci i policiji, sudstvu..ima ljudi koji žele napredak. Iako bi to bija najopsniji posal u lijepoj našoj

Gubec
Gost
Gubec
10 mjeseci prije

Glasao sam za Kolakušića nadam se da je pravi evropejac koji zastupa Hrvatsku dobro!?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik