fbpx

Utrka za Deir Ez-Zor kao za Berlin 1945.

Deir Ez Zor - Berlin

U razmaku od samo nekoliko kilometara u području rijeke Eufrat se Rusija i SAD bore protiv terorista ”Islamske države” za kontrolu nad pokrajinom Deir Ez-Zor, ključnim dijelom Sirije.

U članku objavljenom u prošli petak, američki časopis Bloomberg je naveo da je sukob u Siriji dosegao točku preokreta 5. rujna, kada je sirijska vojska, uz potporu provladinih milicija i ruskog ratnog zrakoplovstva, nakon tri godine uspjela razbiti opsadu terorista ”kalifata” u Deir Ez-Zoru i oko obližnje vojne zrakoplovne baze.

Nekoliko dana kasnije, kurdsko-arapske ”Sirijske demokratske snage”, koje imaju potporu Sjedinjenih Država, suspendirale su ofenzivu na Raqqu i najavile operaciju protiv ISIL-a uz Eufrat, gdje teroristi još uvijek kontroliraju više naselja i za ekonomiju zemlje najvažnija naftna polja.

”Ovo me podsjeća na bitku za Berlin, kada su sovjetske trupe prema gradu marširale s jedne strane, a savezničke s druge”, rekao je za Blomberg potpredsjednik Odbora za obranu ruskog parlamenta, Franz Klincevič, aludirajući na kraj Drugog svjetskog rata kada su se SAD i SSSR ”natjecali” tko će prvi ući u njemačku prijestolnicu.

Ayham Kamel iz konzultantske tvrtke  ”Asia Group” tvrdi da bi bitka za pokrajinu Deir Ez-Zor mogla biti i posljednja faza sukoba koji u Siriji traje od 2011. godine.

Ovo područje je strateško posebno važno, jer ima gospodarski potencijal koji omogućava pristup naftnim bušotinama i plodnim sirijskim područjima uz Eufrat.

Ayham Kamel je istaknuo kako sirijski predsjednik Bashar Al-Assad želi preuzeti kontrolu nad ovim područjem, jer bi time potvrdio kako želi i može vratiti kontrolu nad cijelim teritorijem zemlje.

U međuvremenu, čelnik ruskog Vijeća za međunarodnu politiku, Andrej Kortunov, tvrdi ”kako će trijumf sirijske vlade u Deir Ez-Zoru promijeniti ravnotežu snaga u zemlji, a spriječit će i američke planove za komadanje Sirije”.

Kako su se prokurdske snage suočile s ultimatumom Damaska i Rusije, da će biti spriječene ako budu dalje napredovale prema Deir Ez-Zoru sa sjevera, morale su promijeniti pravac i sada, ne s velikim učinkom, napreduju prema istoku i naftnim poljima u pokrajini. Do sada su uspjele zauzeti naftna i plinska polja Tabiyeh i Al-Isba. Najbogatija naftna područja istočno od rijeke Khabour do iračke granice još uvijek drži ISIL.

Danas si sirijske snage oslobodile cijelo područje jugoistočne Raqqe i sjeverozapad pokrajine Deir Ez-Zor, uključujući grad Ma’adan.

U tom području više nema potrebe za prisutnošću većeg kontingenta sirijske vojske i njenih saveznika, stoga se očekuje je se da će ove trupe biti prebačene istočno od Deir Ez-Zora, gdje će nastojati osloboditi sva područja do iračke granice, koja su ranije za ”svoja” proglasili SDF snage predvođene sirijskim Kurdima i američkim specijalnim postrojbama.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
45 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Jure
Gost
Jure
3 godine prije

Mislim da je bila ogromna strateška pogreška forsirati zauzimanje teritorija uzvodno od Deir ez Zora nakon probijanja koridora. Očito je netko u vrhovnoj komandi SAA potpuno krivo procijenio vojni potencijal Kurdo-USA hordi koje su bile stacionirane u okolici Deir ez Zora, te je poslao Tigrove na sjever računajući da oponenti nemaju snage ništa ozbiljnije napraviti dok god ne izbace ISIL Raqqa-e. Međutim, sada vidimo da razvoj događaja nikako nije dobar po Siriju, jer Kurdo-USA horde vrlo brzo zauzimaju ključne energetske objekte i naftna polja smještena na lijevoj obali Eufrata. Ako se nešto vrlo brzo ne promijeni USA može preko Kurda u kratkom vremenu uspostaviti kontrolu nad čitavom lijevom obalom Eufrata i tako uzeti približno 50% energetskih resursa zemlje. Mislim da uz takav scenarij politički dogovor s Kurdima nije realna opcija, jer ako se oni domognu nafte i plina neće im trebati ničija milostinja pošto već imaju američku vojnu i političku zaštitu. To onda neminovno vodi u sveopću vojnu konfrontaciju SAA-SDF uz ogromne ljudske žrtve i nepredvidiv ishod, te uz kritično zaoštravanje odnosa Rusija-USA.
Također, ne treba zaboraviti da USA vješto manipulira islamističkim militantima u pokrajini Idlib, te ih prema potrebi huška na SAA što se upravo sada događa. Na taj način pokušavaju odvući značajan dio snaga SAA od Deir ez Zora, te tako olakšati Kurdima zauzimanje tj. otimanje najvrijednijeg dijela zemlje.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Jure

Složio bi se ali su najvažnije rezerve Eufrat Khabur iračka granica , dakle ova dva polja su niti deset posto od tog bazena, tako da tamo treba ići. A što su okupirali, nije rečeno da će i zadržati

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Na Kurde mislim. Naravno

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Jure

Slažem se Jure uglavnom sa ovim što pišeš.Teško jest zato što SDF uzima naftna polja bez borbe.Žalosno i jadno.Imaju dil sa Isilom i kraj bez obzira šta ovaj @Zijo baljezga.Danas su se prošetali na dva kilometra od Al Suvara Nevjerovatno.Opet,glavna polja su južno od Mazluma a tu je pravac napredovanja SAA.Nesmiju im dozvoliti da ih tu presjeku i opet se inicijativa vraća na stranu SAA.Malo mi je čudno što se forsirao Madan a ne nizvodno prema Majadenu jer na drugoj obali nema Tigrova samo hantersi.Ipak su ovi koji planiraju pametniji od nas..bit će opet po planu u to ne sumnjam.

ZIJO
Gost
ZIJO
3 godine prije

znaju to sve i SDF-ovi planeri, plan SDF-a je zauzimanje što većeg područja istočno od Eufrata i izbijanje na iračko-sirijsku granicu

Jurica
Gost
Jurica
3 godine prije
Reply to  Jure

Čekaj malo, nije sve tako crno. Dosad smo toliko puta mislili da je Sirija na izdisaju i da joj nema pomoći, a vidi kakva je situacija sada. Puno bolja nego prije 2 ili 3 godine. Ja mislim da Kurdi imaju previše neprijatelja oko sebe da bi mofli išta zadržati nakon rata u vidu bilo kakve države, a posebno ova područja gdje ih uipće nema. Kada se istrijebe kozojebi, uključujući i one tzv umjerene iz Idliba, vidjet ćeš da će Kurdi malo promijeniti ploču i shvatiti da im je bolje s Assadom uz neke male promjene, nego da budu uništeni. Amerikanci će se vjerojatno u situaciji da recimo Turci napadnu Kurde povući i ostaviti ih same, a vjerujem da su i Kurdi toga ipak svjesni. Oni sada vjerojatno ovo rade samo kako bi kasnije imali što bolje pozicije u pregovorima

ZIJO
Gost
ZIJO
3 godine prije

SDF nisu najavili nego već osvajaju veliku teritoriju i naftna nalazišta istočno od Eufrata i približavaju se rijeci kabur, na tom terenu aktivni su vojno vijeće za Deir Ez Zor sastavljeno od bivših pripadnika FSA, arapske milicije i YPG svi oni u sastavu SDF-a, pitanje je koji će koncept na kraju prevladati, Assadov koncept unitarne Sirije pod vlašču socijalističke baat partije ili SDF-ov koncept, višestranačka sekularna demokratska federacija Sirija, zato se vode ovakve borbe oko Deira

logo
Gost
logo
3 godine prije
Reply to  ZIJO

pricas gluposti sdf nikakve borbe ne vodi vec po naredbi se spaja s isilom sva ta bagra bez obzira kako se zove a pod upravom amerikanaca nadam se da nece dobro proci

Jurica
Gost
Jurica
3 godine prije
Reply to  ZIJO

SDF i sekularizam ti ne mogu u istu rečenicu ako pod SDF-om računaš i taj fantomski FSA

Tuberajt
Gost
Tuberajt
3 godine prije
Reply to  ZIJO

Lik si sam dao palac gore,i budali dosta

Brane
Gost
Brane
3 godine prije

Rusi ne bi bili Rusi da nisu predvidjeli ovakav razvoj događaja. Tim prije što ‘uspjesi’ kurdskih bandi oko Deir Ezzora nisu posljedica njihovog ‘vojnog potencijala’. već svima dobro poznate činjenice da i oni i ISIL imaju istog gospodara, anglozionističku ekipu koja sdf-u miče ISIL s puta bez borbe, i dio njih presvlači u sdf uniforme, nakon pomnog izbrijavanja. Rusi će napraviti najbolje što mogu, a do sada su se pokazali više nego sposobnima, tako da ne treba prenagljivati sa zaključcima. Ja vjerujem da će naftna polja u konačnici biti u rukama Sirijske vlade, s tim da će se nesretnim kurdima dati prilika da izvuku žive glave i ne služe kao topovsko meso zioameričkim interesima, što im je namijenjeno od strane njihovih zloćudnih sponzora.

Crveni Komesar
Gost
Crveni Komesar
3 godine prije

Kurdi i Turci su veoma nepouzdani igraci za obe strane. Videcemo mi jos dosta komešanja…

max
Gost
max
3 godine prije

Ja sam možda dosadan kolegama komentatorima jer ne iznosim svoj stav za neku pojedinačnu situaciju već uvijek govorim gledajući širu sliku i u daljinu. A moja šira slika je da će sirija ostati cjelovita te da će svi koji su u nju ušli nepozvani i iz nje izaći ili biti istjerani. Domaći narodi i narodnosti (uključivo i kurdi) imati će određeni oblik autonomije koja će biti veća nego što je do sada ali ne tolika da na područiju gdje obitavaju kao većinski narod na granici prema turskoj ili iraku bude kurdska zastva.
Tektonske promjene koje se događaju u cijelom svijetu su toliko velike s jedne strane a slabosti dosadašnjih hegemona tolike da nekadašnja politika (zavadi,podjeli,skroji neprirodne granice,zacementiraj to stanje) više neće proći.

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije

Sve je očitije da SAD vodi rat sa Sirijom i Rusijom. Aktivirali su opet sve moguće poluge za pritisak na Rusiju, često otvoreno im pripisujući stvari i metode koje oni sami rade. Po dejstvima u Siriji je čigledno da je borba protiv ISILA zadnja stvar koja ih interesira i imaju dogovor s njima ili su i oni dio američkih „demokratskih“ snaga u Siriji. Imam osjećaj da su spremni i na otvorene sukobe sa SAA ako im planovi zapnu. Drago mi je da su i Rusija i Sirija sve glasniji i konkretniji u prozivanju SADista ali ne vidim da UN to uopće uzima u obzir. Rekao bih da su se više posvetili potpunom uskraćivanju utjecaja Rusije te omogućavanju potpune dominacije SAD na odluke UN-a.
Situacija oko Deir ez-Zora mi izgleda dosta loše. Znam da Rusija i Sirija nisu naivni, ali bojim se kolike su im konkretne mogućnosti, boreći se protiv ISIL-a, prestići one koji faktički samo prebacuju trupe. Mislim da bi trebali bi i sami već da prave planove i razrađuju scenarije u direktnim sukobima sa SDS.
Nije prvi put da se strah rasprši neočekivanim potezima Rusije, pa se iskreno nadam da će se to desiti i sada.

antun comb
Gost
antun comb
3 godine prije

jes, jedino je problem sto su berlin napadali rysi kojih nije bilo onda briga za zrtve, I vone I civilne. sad napadaju sirijski arapi koji nisu I bas neki ratnici, pa I sad im uz svesrdnu rusku pomoc svako malo nedje ISIS probije frontu pa onda Rusi ponovo moraju dva dana bombardirati da se to izgubljeno vrati.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

Sve je u najboljem redu. Očigledan je deal rusije i amerike i sada predstoji samo bitka zo golo osvajanje. Ionako će to u najvećoj mjeri pripasti damasku ali za zelenim stolom. Možda bi se trebala obraćati pozornost na neka zelena područja.

logo
Gost
logo
3 godine prije
Reply to  Zvrk

slazem se s tobom vec deset dana pricam da je globalni dogovor postignut podjeljene sfere uticaja za cijeli svijet normalno je da ce tu biti jos svacega jer treba slamati otpor mnogobrojnih koji su tu lose prosli sto se tice sirijskog ratista vidim da su turci i rusi u dogovoru vjerovatno ce turci pocistiti kurde a onda se maknuti u dogovotu s rusima a sto se tice ovih sdf isil nusra i jenkije treba izbaciti iz strije samo sto ce ih onda prerusiti u migrante poslati u evropu i kako stvari stoje mogli bi mozda sirijski komentatori komentirati rat u evropi

antun comb
Gost
antun comb
3 godine prije

ahahaaa hebali vas pijani rusi I glupi sirijci, evo vam ih kako ratuju, ne mogu preci doslovno potok nego nekakav camac vuku tamo I amo sa po par ljudi u njemu. da su ovo americki saveznici amerikanci bi I’m napravili za jedan st most I to sa 6 traka. a ovi ni posten ponton nemaju…..

https://southfront.org/video-national-defense-forces-crossing-euphrates-to-saqr-island-near-deir-ezzor-city/

Split1
Gost
Split1
3 godine prije
Reply to  antun comb

daaa, i onda bi preko tog mosta prešao notorni Rambo i nakon Afganistana i u Siriji bi počistio zlikovce sam samcat. To je i u redu. U Hollywoodu. Ali, prije ruganja bi u jednadžbu morao uvrstiti i činjenicu kako su SDF po nalogu gospodara pustili vodu iz brane i dvostruko povećali struju u Eufratu, te zbog te činjenice nije moguće postaviti pontone.

antun comb
Gost
antun comb
3 godine prije
Reply to  Split1

kakva brana kakva struja u eufratu, pa oni prelaze jednim camcem od dva metra a sirina bice 10 metara I to mirno da ne moze biti mirnije, moze macka plivat kako POTOK sporo tece, idi na link pa vidi. da sam ja SAA a pogotovu Rusi mene bi bilo sram to snimati a kamo li objaviti.

antun comb
Gost
antun comb
3 godine prije
Reply to  antun comb

comment image

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  antun comb

.

Anarho: Zukov nidje veze ... vratite se temi.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Rusi su u berlin usli borbama”prsa u prsa” za svaku zgradu, ulicu i kvart a amerikenjci su se prisuljali kad je sve bilo gotovo , rusi su usli prvi u aleppo , rusi ce uci i u deir ez zor ako su utvrdili da to tako mora biti .

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Berlin su oslobađale sovjetske trupe, a savezničke snage su se zaustavile na stotinjak kilometara od njemačke prijestolnice, iako je američki predsjednik Franklin Roosevelt još 1943. godine izjavio da “Sjedinjene Države moraju dobiti Berlin”.

Oko Berllina je bilo koncentrirano oko milijun njemačkih vojnika . Najteži zadatak su imali vojnici Prve bjeloruske fronte pod zapovjedništvom Georgija Žukova. Oni su morali jurišati na dobro utvrđene položaje Nijemaca na Zelovskim visovima blizu grada. Juriš je počeo noću 16. travnja izuzetno moćnom artiljerijskom vatrom, a zatim su, ne čekajući zoru, u bitku krenuli tenkovi uz podršku pješadije. Juriš je bio osvijetljen snažnim reflektorima koji su postavljeni odmah iza prvih borbenih redova.
Hitlerove trupe su se očajnički branile. Na teritoriju Berlina su bile dvije linije obrane. Bilo je na stotine bunkera, a mnoge kuće s debelim zidovima su korištene kao utvrđenja.

U napadu na Berlin korišteno je iskustvo Staljingradska bitke. Sovjetska vojska je formirala specijalne jurišne skupine u kojima su važnu ulogu igrali tenkovi. Te grupe su djelovale u pravilu na sljedeći način: pješaštvo je napredovalo s obje strane ulice kontrolirajući prozore na suprotnoj strani i otkrivajući položaje koji su opasni po tehniku, tj. maskirana oruđa, barikade i ukopane tenkove. Čim bi ispred sebe primijetili takvu prepreku, pripadnici pješadije su čekali da dođe njihov tenk, samohodno artiljerijsko oruđe ili samohodna haubica (takve haubice su vojnici zvali “Staljinov malj”).Nakon toga su iz oklopne tehnike, obično izravnim navođenjem, uništavani njemački utvrđeni položaji.

Kulminacija juriša na Berlin bila je bitka za Reichstag, tj. za zdanje njemačkog parlamenta. Tada je Reichstag bio najviša zgrada u centru grada, tako da je njegovo osvajanje imalo simboličan značaj. Pokušaj da se Reichstag zauzme u naletu 27. travnja bio je neuspješan. Borbe za ovu zgradu trajale su četiri dana. Prijelomni trenutak se dogodio 29. travnja kada su sovjetski odredi uspjeli zauzeti dobro utvrđeni objekt , koji je zauzimao čitavu četvrt. Reichstag je prešao u ruke sovjetskih vojnika 30. travnja navečer.
U ranu zoru 1. svibnja nad njim je podignuta crvena zastava 150. jurišne divizije, koja je kasnije nazvana Zastavom Pobjede.

Adolf Hitler je 30. travnja u svom bunkeru izvršio samoubojstvo. On se do posljednjeg trenutka nadao da će postrojbe iz drugih dijelova Njemačke stići u pomoć glavnom gradu, ali se to nije dogodilo. Berlinski garnizon je kapitulirao 2. svibnja.

panStje
Gost
panStje
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Samo da nadodam da je tada na Berlin otvorena najveca artiljerijska vatra u povijesti ratovanja. Kacuse (Staljinove orgulje) bile su poredane na razmak od 2 metra svaka. Svjedocanstva ljudi iz grada su da je temperatura isla preko 50℃ zbog bombardiranja. Skrivali su se u gacama po zgradama i rusevinama jer je bilo pre vruce…

Nil1
Gost
Nil1
3 godine prije

saa ce ih presjeć kod as suwara.. ono gore di su očistili ma adan vezo je znacajne snage udarne i sto cuvaju liniju.. kurdi polja nece zauzeti.. al ce biti napeto poslje toga sa amerima… jako napeto

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije
Reply to  Nil1

Sad gledam na miltarymaps, SDF je već pred As Suwarom a na syria.liveuamap je SAA blokirana prema njemu, Prije nekoliko sati SDF nije bio ni blizu As Suwara. Ni jedno nije dobro ali ne znam ko je tačniji liveuamap ili militarymaps.

rock melvudin
Gost
rock melvudin
3 godine prije
Reply to  Tomica

saa izgubila kusham,a ove seronje sdf na 3 km od suwara,uzeli su i conoko gasno polje. kažu od sutra tigrovi se uključuju u tom delu fronta

Nil1
Gost
Nil1
3 godine prije
Reply to  Tomica

Ne smiju kurdi vise juznije jer se tamo nalazi mnogo asadovih ‘bankomata’ nisu ni glupi jer znaju da ce ih neko spržit odozgor.

ZIJO
Gost
ZIJO
3 godine prije
Reply to  Nil1

nisu sve Kurdi na tom podrčju, osim YPG tamo su u sastavu SDF-a razne arapske plemenske milicije s tog područja i bivši pripadnici FSA u vojnom vijeću za Deir Zora koje je još 2014 ISIL potisnuo iz Deira, društvo se vraća kući skupa s YPG-om da zauzmu iračko-sirijsku granicu južno od Hasake do istočnog Eufrata

Tuberajt
Gost
Tuberajt
3 godine prije

Nevezano za temu ali me zanima vaše mišljenje zasto smo mi balkanci ostali iza žice,šta nam elita priprema? Iz slavonije sam pa svjedocim totalnom egzodusu.sa čime planiraju popuniti te rupe?

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije
Reply to  Tuberajt

Pa sa arapskim migrantima, sa kim drugim?

posmatrač
Gost
posmatrač
3 godine prije
Reply to  Tuberajt

Evo jedna friska vest iz Srbije.Ako nam Americki ambasador tako kaze, treba mu verovati.
“Ambasador SAD Kajl Skot obišao je sa ministrima Zoranom Đorđevićem i Aleksandrom Vulinom osnovnu školu “Branko Pešić” u Zemunu, koju pohađa 47 dece izbeglica. Skot je rekao da će za mnoge migrante Srbija biti kraj dugačkog puta, a da će ljudi iz Avganistana i Pakistana na kraju postati Srbi.”

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije
Reply to  posmatrač

Nije se dzaba Vucic sreo sa Sorosem i nekoliko sati razgovarao sa njim. Samo naivni i budale su verovali kako ce svi “migranti’ otici iz drzave. To nikada nije ni bio cilj, na zalost jos ima glupaka koji u to veruju. Digne li neko glas protiv, ide lavina optuzbi po oprobanim metodama, rasizam, fasizam, holokaust i ostala sranja.

Nil1
Gost
Nil1
3 godine prije
Reply to  Tuberajt

Tuberajt.. u pravu si.. kod nas u bosni je u tijeku ne masovni odlasci nego EVAKUACIJA ili kako se mi vamo zezamo multietnicko čišćenje. Jedna od teorija nas ce u bosni pola iselit a pola ostat.. 2 ipol miliona ce bit sve tri nacije u bosni. Čekat ce se jos demografski slom do te razine da nas bude iza 2 miliona.. uci ce Njemacka bez otpora i zauzet zemlju.

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije
Reply to  Nil1

Nemacka?!!! Ohohooo iz kojeg si ti filma ispao?!!! Ha-ha-ha, odavno se nisam ovako nasmejao!!! Neka pecina u okolini Drvara? Pa jel naseljavaju Nemce ili arape? Eeee, svakakvih nas ima na svetu…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Ivan

ma neće doći Nijemci, nego okupirati resurse….. kao Austrougari i dovest roblje da to šalje gore.

rock melvudin
Gost
rock melvudin
3 godine prije

drugovi,tema je sirija,deir ez zor

Nil1
Gost
Nil1
3 godine prije
Reply to  Ivan

arapi dolaze ko i mi hrvati, srbi, bosnjaci na odmor kad je bozic, uskrs, bajram, ljetni praznici, racunaj sad nema nas ni 3 mj u godini u bosni a tako i arapi.. prico sam s njima u sarajevu.. oni ovde dolaze al zivit zauvjek pa nije balgo receno munjen jer znaju da ovde zive 3 divlja plemena ( ratuju između sebe, sutra mu ovaj traktor drva dovlaci i raduje se ovaj drvima drugi parama) znaju da smo sportski i ratnicki narod-roba s greskom, nemamo genetiku za ekonomiju.. ljudi rata tesko postaju ljudi mira sve 3 naroda oni to prijatelju jako dobro znaju!!!

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije
Reply to  Nil1

A oni su inace pitomi. Avganistanac kad ima 7 godina uci pucati iz kalasnjikova. Sto se ekonomije tice, najbolje im ide kad ti prodaju fals ili pokvarenu robu a jos bolje ako ti ukradu novcanik iz dzepa. Doduse verovatno se nece zauvek zadrzati, nego ce da pobegnu u bogatije zemlje gde su veca socijalna davanja, cim im se ukaze prilika.

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Miris pobjede je u zraku!
🙂

Netkić iz Netkićevaca
Gost
Netkić iz Netkićevaca
3 godine prije

Meni nije nikako nije jasno, kako je Putin branio Savezničkoj Koaliciji Oslobodilačkih Zapadnih Zemalja da bombarduje ovaj diktatorski režim, a onda je on mogao da bombarduje i ubija civile po Dumi, Goti, Idlibu, Alepu, Hami, Homsu, Suvejdi??

SDF se bori za sirijsku naftu, tj bori se protiv prave Putinove politike u Siriji, a to je da on postane naftni car.

Čisto se nadam da će SDF uspjti, o sirijskoj vojsci ponovo pišem, ako izgube teritorij, to više nije njihovo.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
3 godine prije

Ne seri Sinisa!!!

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Rusi ih izblamirali sa snimkama kako se šetaju po teritoriju njihovog čeda sisila što sisa heksagonalnu star i kako kurde i ostale puštaju ko pravi saveznici…….

Nik
Gost
Nik
3 godine prije

Negdi san procita da su ova plinska postrojenja sta su ih kurdi zauzeli bila pod americkom koncesijom ne znam je li to tocno ali bilo bi dobro kada bi logicno stavilo mapu koncesija ovih plinskih i naftnih postrojenja na istoku rijeke mozda bi nam bilo jasnije i ova utrka iako su sve koncesije ponistene ali imam nekakav osjecaj da ce ih kompanije traziti nazad tj pokusati ih traziti nazad.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik