Utrka za Deir Ez-Zor kao za Berlin 1945.

Deir Ez Zor - Berlin
45 komentara

U razmaku od samo nekoliko kilometara u području rijeke Eufrat se Rusija i SAD bore protiv terorista ”Islamske države” za kontrolu nad pokrajinom Deir Ez-Zor, ključnim dijelom Sirije.

U članku objavljenom u prošli petak, američki časopis Bloomberg je naveo da je sukob u Siriji dosegao točku preokreta 5. rujna, kada je sirijska vojska, uz potporu provladinih milicija i ruskog ratnog zrakoplovstva, nakon tri godine uspjela razbiti opsadu terorista ”kalifata” u Deir Ez-Zoru i oko obližnje vojne zrakoplovne baze.

Nekoliko dana kasnije, kurdsko-arapske ”Sirijske demokratske snage”, koje imaju potporu Sjedinjenih Država, suspendirale su ofenzivu na Raqqu i najavile operaciju protiv ISIL-a uz Eufrat, gdje teroristi još uvijek kontroliraju više naselja i za ekonomiju zemlje najvažnija naftna polja.

”Ovo me podsjeća na bitku za Berlin, kada su sovjetske trupe prema gradu marširale s jedne strane, a savezničke s druge”, rekao je za Blomberg potpredsjednik Odbora za obranu ruskog parlamenta, Franz Klincevič, aludirajući na kraj Drugog svjetskog rata kada su se SAD i SSSR ”natjecali” tko će prvi ući u njemačku prijestolnicu.

Ayham Kamel iz konzultantske tvrtke  ”Asia Group” tvrdi da bi bitka za pokrajinu Deir Ez-Zor mogla biti i posljednja faza sukoba koji u Siriji traje od 2011. godine.

Ovo područje je strateško posebno važno, jer ima gospodarski potencijal koji omogućava pristup naftnim bušotinama i plodnim sirijskim područjima uz Eufrat.

Ayham Kamel je istaknuo kako sirijski predsjednik Bashar Al-Assad želi preuzeti kontrolu nad ovim područjem, jer bi time potvrdio kako želi i može vratiti kontrolu nad cijelim teritorijem zemlje.

U međuvremenu, čelnik ruskog Vijeća za međunarodnu politiku, Andrej Kortunov, tvrdi ”kako će trijumf sirijske vlade u Deir Ez-Zoru promijeniti ravnotežu snaga u zemlji, a spriječit će i američke planove za komadanje Sirije”.

Kako su se prokurdske snage suočile s ultimatumom Damaska i Rusije, da će biti spriječene ako budu dalje napredovale prema Deir Ez-Zoru sa sjevera, morale su promijeniti pravac i sada, ne s velikim učinkom, napreduju prema istoku i naftnim poljima u pokrajini. Do sada su uspjele zauzeti naftna i plinska polja Tabiyeh i Al-Isba. Najbogatija naftna područja istočno od rijeke Khabour do iračke granice još uvijek drži ISIL.

Danas si sirijske snage oslobodile cijelo područje jugoistočne Raqqe i sjeverozapad pokrajine Deir Ez-Zor, uključujući grad Ma’adan.

U tom području više nema potrebe za prisutnošću većeg kontingenta sirijske vojske i njenih saveznika, stoga se očekuje je se da će ove trupe biti prebačene istočno od Deir Ez-Zora, gdje će nastojati osloboditi sva područja do iračke granice, koja su ranije za ”svoja” proglasili SDF snage predvođene sirijskim Kurdima i američkim specijalnim postrojbama.

utrka
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jure
6 godine prije

Mislim da je bila ogromna strateška pogreška forsirati zauzimanje teritorija uzvodno od Deir ez Zora nakon probijanja koridora. Očito je netko u vrhovnoj komandi SAA potpuno krivo procijenio vojni potencijal Kurdo-USA hordi koje su bile stacionirane u okolici Deir ez Zora, te je poslao Tigrove na sjever računajući da oponenti nemaju snage ništa ozbiljnije napraviti dok god ne izbace ISIL Raqqa-e. Međutim, sada vidimo da razvoj događaja nikako nije dobar po Siriju, jer Kurdo-USA horde vrlo brzo zauzimaju ključne energetske objekte i naftna polja smještena na lijevoj obali Eufrata. Ako se nešto vrlo brzo ne promijeni USA može preko Kurda u kratkom vremenu uspostaviti kontrolu nad čitavom lijevom obalom Eufrata i tako uzeti približno 50% energetskih resursa zemlje. Mislim da uz takav scenarij politički dogovor s Kurdima nije realna opcija, jer ako se oni domognu nafte i plina neće im trebati ničija milostinja pošto već imaju američku vojnu i političku… Čitaj više »

ZIJO
6 godine prije

SDF nisu najavili nego već osvajaju veliku teritoriju i naftna nalazišta istočno od Eufrata i približavaju se rijeci kabur, na tom terenu aktivni su vojno vijeće za Deir Ez Zor sastavljeno od bivših pripadnika FSA, arapske milicije i YPG svi oni u sastavu SDF-a, pitanje je koji će koncept na kraju prevladati, Assadov koncept unitarne Sirije pod vlašču socijalističke baat partije ili SDF-ov koncept, višestranačka sekularna demokratska federacija Sirija, zato se vode ovakve borbe oko Deira

Brane
6 godine prije

Rusi ne bi bili Rusi da nisu predvidjeli ovakav razvoj događaja. Tim prije što ‘uspjesi’ kurdskih bandi oko Deir Ezzora nisu posljedica njihovog ‘vojnog potencijala’. već svima dobro poznate činjenice da i oni i ISIL imaju istog gospodara, anglozionističku ekipu koja sdf-u miče ISIL s puta bez borbe, i dio njih presvlači u sdf uniforme, nakon pomnog izbrijavanja. Rusi će napraviti najbolje što mogu, a do sada su se pokazali više nego sposobnima, tako da ne treba prenagljivati sa zaključcima. Ja vjerujem da će naftna polja u konačnici biti u rukama Sirijske vlade, s tim da će se nesretnim kurdima dati prilika da izvuku žive glave i ne služe kao topovsko meso zioameričkim interesima, što im je namijenjeno od strane njihovih zloćudnih sponzora.

Crveni Komesar
6 godine prije

Kurdi i Turci su veoma nepouzdani igraci za obe strane. Videcemo mi jos dosta komešanja…

max
6 godine prije

Ja sam možda dosadan kolegama komentatorima jer ne iznosim svoj stav za neku pojedinačnu situaciju već uvijek govorim gledajući širu sliku i u daljinu. A moja šira slika je da će sirija ostati cjelovita te da će svi koji su u nju ušli nepozvani i iz nje izaći ili biti istjerani. Domaći narodi i narodnosti (uključivo i kurdi) imati će određeni oblik autonomije koja će biti veća nego što je do sada ali ne tolika da na područiju gdje obitavaju kao većinski narod na granici prema turskoj ili iraku bude kurdska zastva.
Tektonske promjene koje se događaju u cijelom svijetu su toliko velike s jedne strane a slabosti dosadašnjih hegemona tolike da nekadašnja politika (zavadi,podjeli,skroji neprirodne granice,zacementiraj to stanje) više neće proći.

Tomica
6 godine prije

Sve je očitije da SAD vodi rat sa Sirijom i Rusijom. Aktivirali su opet sve moguće poluge za pritisak na Rusiju, često otvoreno im pripisujući stvari i metode koje oni sami rade. Po dejstvima u Siriji je čigledno da je borba protiv ISILA zadnja stvar koja ih interesira i imaju dogovor s njima ili su i oni dio američkih „demokratskih“ snaga u Siriji. Imam osjećaj da su spremni i na otvorene sukobe sa SAA ako im planovi zapnu. Drago mi je da su i Rusija i Sirija sve glasniji i konkretniji u prozivanju SADista ali ne vidim da UN to uopće uzima u obzir. Rekao bih da su se više posvetili potpunom uskraćivanju utjecaja Rusije te omogućavanju potpune dominacije SAD na odluke UN-a. Situacija oko Deir ez-Zora mi izgleda dosta loše. Znam da Rusija i Sirija nisu naivni, ali bojim se kolike su im konkretne mogućnosti, boreći se protiv ISIL-a,… Čitaj više »

antun comb
6 godine prije

jes, jedino je problem sto su berlin napadali rysi kojih nije bilo onda briga za zrtve, I vone I civilne. sad napadaju sirijski arapi koji nisu I bas neki ratnici, pa I sad im uz svesrdnu rusku pomoc svako malo nedje ISIS probije frontu pa onda Rusi ponovo moraju dva dana bombardirati da se to izgubljeno vrati.

Zvrk
6 godine prije

Sve je u najboljem redu. Očigledan je deal rusije i amerike i sada predstoji samo bitka zo golo osvajanje. Ionako će to u najvećoj mjeri pripasti damasku ali za zelenim stolom. Možda bi se trebala obraćati pozornost na neka zelena područja.

antun comb
6 godine prije

ahahaaa hebali vas pijani rusi I glupi sirijci, evo vam ih kako ratuju, ne mogu preci doslovno potok nego nekakav camac vuku tamo I amo sa po par ljudi u njemu. da su ovo americki saveznici amerikanci bi I’m napravili za jedan st most I to sa 6 traka. a ovi ni posten ponton nemaju…..

https://southfront.org/video-national-defense-forces-crossing-euphrates-to-saqr-island-near-deir-ezzor-city/

Georgij Žukov
6 godine prije

Rusi su u berlin usli borbama”prsa u prsa” za svaku zgradu, ulicu i kvart a amerikenjci su se prisuljali kad je sve bilo gotovo , rusi su usli prvi u aleppo , rusi ce uci i u deir ez zor ako su utvrdili da to tako mora biti .

Georgij Žukov
6 godine prije

Berlin su oslobađale sovjetske trupe, a savezničke snage su se zaustavile na stotinjak kilometara od njemačke prijestolnice, iako je američki predsjednik Franklin Roosevelt još 1943. godine izjavio da “Sjedinjene Države moraju dobiti Berlin”. Oko Berllina je bilo koncentrirano oko milijun njemačkih vojnika . Najteži zadatak su imali vojnici Prve bjeloruske fronte pod zapovjedništvom Georgija Žukova. Oni su morali jurišati na dobro utvrđene položaje Nijemaca na Zelovskim visovima blizu grada. Juriš je počeo noću 16. travnja izuzetno moćnom artiljerijskom vatrom, a zatim su, ne čekajući zoru, u bitku krenuli tenkovi uz podršku pješadije. Juriš je bio osvijetljen snažnim reflektorima koji su postavljeni odmah iza prvih borbenih redova. Hitlerove trupe su se očajnički branile. Na teritoriju Berlina su bile dvije linije obrane. Bilo je na stotine bunkera, a mnoge kuće s debelim zidovima su korištene kao utvrđenja. U napadu na Berlin korišteno je iskustvo Staljingradska bitke. Sovjetska vojska je formirala specijalne jurišne… Čitaj više »

Nil1
6 godine prije

saa ce ih presjeć kod as suwara.. ono gore di su očistili ma adan vezo je znacajne snage udarne i sto cuvaju liniju.. kurdi polja nece zauzeti.. al ce biti napeto poslje toga sa amerima… jako napeto

Tuberajt
6 godine prije

Nevezano za temu ali me zanima vaše mišljenje zasto smo mi balkanci ostali iza žice,šta nam elita priprema? Iz slavonije sam pa svjedocim totalnom egzodusu.sa čime planiraju popuniti te rupe?

čitatelj portala
6 godine prije

Miris pobjede je u zraku!
🙂

Netkić iz Netkićevaca
6 godine prije

Meni nije nikako nije jasno, kako je Putin branio Savezničkoj Koaliciji Oslobodilačkih Zapadnih Zemalja da bombarduje ovaj diktatorski režim, a onda je on mogao da bombarduje i ubija civile po Dumi, Goti, Idlibu, Alepu, Hami, Homsu, Suvejdi??

SDF se bori za sirijsku naftu, tj bori se protiv prave Putinove politike u Siriji, a to je da on postane naftni car.

Čisto se nadam da će SDF uspjti, o sirijskoj vojsci ponovo pišem, ako izgube teritorij, to više nije njihovo.

bbbb
6 godine prije

Rusi ih izblamirali sa snimkama kako se šetaju po teritoriju njihovog čeda sisila što sisa heksagonalnu star i kako kurde i ostale puštaju ko pravi saveznici…….

Nik
6 godine prije

Negdi san procita da su ova plinska postrojenja sta su ih kurdi zauzeli bila pod americkom koncesijom ne znam je li to tocno ali bilo bi dobro kada bi logicno stavilo mapu koncesija ovih plinskih i naftnih postrojenja na istoku rijeke mozda bi nam bilo jasnije i ova utrka iako su sve koncesije ponistene ali imam nekakav osjecaj da ce ih kompanije traziti nazad tj pokusati ih traziti nazad.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI