Boris Johnson povlači se iz takmičenja za premijera Velike Britanije

Boris Johnson
26 komentara

Bivši britanski premijer Boris Johnson povukao se iz trke za liderstvo stranke Torijevaca, čime je utro put do premijerskog mjesta u Velikoj Britaniji za svog bivšeg kancelara Rishija Sunaka, trenutno favorita takmičenja.

U izjavi objavljenoj u nedjelju uveče, Johnson je rekao da je riješio “veoma visoku prepreku od 102 nominacije” od poslanika i da bi se “zaista mogao vratiti u Downing Street u petak” i da bi bio “u dobroj poziciji” da za svoju stranku donese pobeda na opštim izborima 2024.

“Ali posljednjih dana, nažalost, došao sam do zaključka da to jednostavno ne bi bila prava stvar. Ne možete efikasno vladati ako nemate ujedinjenu stranku u parlamentu”, objasnio je Johnson.

Otkrio je da je došao do oba sadašnja kandidata za liderstvo – svog bivšeg kancelara Rishija Sunaka i njegove bivše sekretarice odbrane Penny Mordaunt – nadajući se da će se „udružiti u nacionalnom interesu“. Međutim, objasnio je bivši šef vlade, “način da se to uradi” nije pronađen.

“Stoga, bojim se da je najbolja stvar to što ne dozvoljavam da moja nominacija ide naprijed i dam podršku onome ko uspije”, najavio je.

Johnsonova izjava došla je na dan kada su neki od njegovih dugogodišnjih saveznika, uključujući Suellu Braverman, koja je bila državna tužiteljica u njegovoj vladi, podržali Sunaka.

Rok za prijavu na izbore za lidere Konzervativne stranke isteći će u ponedjeljak u 14 sati. Sunak je sada vodeći, sa više od 140 pristalica koji ga javno podržavaju, dok Penny Mordaunt ima nešto više od 20 podrške.

Ako Mordaunt ili bilo koji drugi kandidat također dosegne prag od 100 glasova, utrka će ići na elektronsko glasanje članova Konzervativne stranke. Ako Sunak ostane jedini kandidat koji će proći standard, u ponedjeljak će biti proglašen za sljedećeg premijera.

Johnsonova odluka da se povuče iz utrke očito će biti razočaranje za mnoge članove torijevske stranke. Nedavno istraživanje YouGova otkrilo je da bi 32 % ispitanika željelo da se Johnson vrati na mjesto premijera, uprkos nizu skandala i ostavki vlade koji su na kraju ubrzali njegov odlazak.

Sunak, prema anketi, značajno zaostaje za svojim bivšim šefom u popularnosti: samo 23 % od 530 torijevskih ispitanika izrazilo mu je podršku.

boris johnsonpovlačenjepremijerUKutrkaVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
kio
1 godina prije

Opaaa…neki veliki drek u toj zemlji..

tihobl
1 godina prije

…nažalost, došao sam do zaključka…

…da su vec prebrojani internet glasovi 100.000 clanova stranke. Pobjednik je vec poznat.

Eto sta je engleska demokratija. Kod njih se zna ko ce biti premijer i prije internet glasanja. A kod mene ne zna se ko je pobjednik ni nakon sto su listici prebrojani dva puta. Blago njima pa oni nemaju englesku amasadu kao mi u Sarajevu.

Nekoime
1 godina prije

Za njega uvijek ima mjesta kod Zelenskog. Na istoj banderi.

Vrata
1 godina prije

Sunak je Indijac rodjen u britaniji,i dobio je prednost jer britanija zeli da sacuva i popravi odnose sa azijom,a posebno sa Indijom koja se sve vise okrece prema Rusiji.

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

”Moj cilj je napraviti Britaniju opet velikom…. ili barem izdržati duže od 45 dana!”

slijedeći britanski premijer nakon Liz Truss

P.S.
Od britanskih tradicija izdvajamo…

Oplakivanje monarha u Britaniji je regulirano tisuću godina starom tradicijom, koja propisuje ceremonijalne obrede, brzo nasljeđivanje…
I otkazivanje utakmica Premier lige kada Liverpool igra kod kuće.

Max
1 godina prije

Vrijeme je za tamnog Britanca.

tuf
1 godina prije

Sunak ima veću eskalacijsku fiksaciju na Kinu nego Rusiju. Biti će humoristično gledati kako se njegova igla na kompasu pomiče dolaskom u Downing Street, sukladno trenutnim radnim nalozima deep state-a. Ako već kao prethodnica lujka Truss već bude spominjao nuklearni gumb u maniri časne pionirske – valjda je barem imao bolje ocijene iz geografije.

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

”Džaba se šiša…” – Baba

P.S.
“Engleska proizvodi samo tri dobre stvari: čaj, viski i moje knjige. Ali zapravo čaj je kineski, viski je škotski, a ja sam Irac. Drugim riječima, jedine dobre stvari koje Engleska ima su one
preuzete iz drugih zemalja.”
Oscar Wilde

1 godina prije

Cesto se naglasava njegovo podrijetlo ali elitama takve sitnice ne igraju ulogu kada postavljaju izvršitelje svojih zlih ideja.bitno je pratiti trag utjecaja i novca..ovaj ogavni sunak dolazi iz goldman sacs miljea i to je,u biti,jedina relevantna informacija.hvala.

Roccos
1 godina prije

Lukavo,zna slamnati da dolazi vrijeme teških odluka,pa bolje se povući nego preuzeti odgovornost.Jasno da su se briti zaglibili do grla u ukro močvari,pa Bojo velikodušno prepušta nekom drugom nek vadi kestenje iz vatre.

1 godina prije

Uvalite premijersku fotelju kakvoj ambicioznoj sekretarici i bjezite iz zemlje jer i onako sve propada..

Nena
1 godina prije

Eno im Indijac premijer..
Došao čovek da vrati oteto..🙃

zapadni neimac
1 godina prije

E ovo je čistokrvni nacista.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI