SAD pokreću novu utrku u naoružanju – Kojim novcem i po koju cijenu?

US force - Vojne snage SAD-a
97 komentara

U ponedjeljak, 14. svibnja, na Capitol Hillu se dogodilo nešto na što su mnogi upozoravali još prošle godine, kada su se na vlast u Sjedinjenim Državama, zajedno s predsjednikom Donaldom Trumpom, vratili stari veterani iz prvog Hladnog rata iz druge polovice prošlog stoljeća. Odbor za oružane snage američkog Zastupničkog doma je odobrio mjeru kojom se predsjedniku Trumpu dao ovlasti da otkaže Ugovor o uklanjanju nuklearnih projektila srednjeg dometa (INF).

Ovaj ugovor su 8. prosinca 1987. potpisali SAD i SSSR, a stupio na snagu 1. lipnja 1988. Nakon raspada Sovjetskog Saveza je postao multilateralan i “obvezuje obje strane da najkasnije tri godine od stupanja ugovora na snagu unište sve svoje balističke i krstareće rakete koje se lansiraju sa zemlje s dometom od 500 do 5500 kilometara”, navodi UN.

Odlukom Kongresa, a nema sumnje da ove odredbe će biti usvojene, otvorena su vrata utrci u naoružanju i SAD su je podigle na najveću razinu.

Ranije je američki Kongres odobrio neviđeni američki vojni proračun za sljedeću godinu od gotovo 800 milijardi dolara. Mnogi jastrebovi i divovi iz vojno-industrijskog kompleksa jedva čekaju da mogu trošiti novac američkih poreznih obveznika. Ovaj iznos je gotovo tri puta veći od vojnog proračuna Kine, koja je na drugom mjestu na svijetu po izdvajanjima za obranu.

Za usporedbu, ruski obrambeni proračun, je u tekućoj fiskalnoj godini smanjen za 20% i iznosi samo 66,3 milijarde dolara.

Međutim, to ne sprečava američke kongresmene ga guraju amandmane kojima će uništiti rusko-američku “ravnotežu snaga” i INF kojem je cilj bio spriječiti međusobno uništenje. Naravno, medijima se daju pojašnjenja “kako Rusija ionako krši postojeći sporazum, stoga Pentagon i vojno-industrijski kompleks moraju dati adekvatan odgovor”.

Ovaj se diskurs posebno intenzivirao nakon što je 1. ožujka rusko predsjednik Vladimir Putin, obraćajući se godišnjom porukom Saveznoj skupštini, pokazao niz novosti u proizvodnji domaćeg oružja, uključujući sustav nadzvučnih projektila koji bilo koji postojeći sustav proturaketne obrane pretvaraju u gomilu vrlo skupog metalnog otpada.

Rusko zrakoplovstvo
FOTO: Ilustracija, SU-57, SU-34 i SU 35

Dakle, na iznenađenje američkih jastrebova, Rusija je na novoj tehnološkoj razini u ovom sektoru, koju SAD tek trebaju doseći, što priznaju vodeći američki vojni stručnjaci i mediji.

Međutim, Sjedinjene Države se, uz Rusiju, moraju natjecati s Kinom i drugim velikim vojnim silama, što znači da će izdvajanja za vojsku i proizvodnju novih oružja biti još veća. To je jedan od ključnih razloga zbog kojeg američki predsjednik insistira da saveznici plate američku zaštitu, jer je svjestan da će probijanje stropa američkog duga pogoršati financijsku situaciju u zemlji do mjere u kojoj bi se mogla oteti kontroli.

U tom smislu, svi sporazumi iz vremena prvog Hladnog rata o razoružanju, ograničenjima za sve vrste raketnih lansera i neproliferaciji nuklearnog oružja su definitivno zastarjeli.

Suprotno svim odredbama takvih ugovora, Sjedinjene Američke Države su u proteklih četvrt stoljeća uporno minirale jedan po jedan stup postojećeg sustava svjetske sigurnosti, izgrađenog u drugoj polovici prošlog stoljeća. Bilo da govorimo o poticanju lokalnih sukoba na Bliskom istoku i istoku Europe ili izgradnji takozvanih sustava proturaketne obrane na zapadnim granicama Rusije, ova je zemlja doslovno u vojnom okruženju. Istovremeno sa stezanjem obruča NATO pakta i približavanjem ruskom teritoriju se vodi  medijska kampanja koja javnost uvjerava da su sve ove akcije “odgovor na neprijateljske i otvoreno agresivne akcije Moskve”.

Ugovor o smanjenju nuklearnih snaga (INF) bio je jedan od posljednjih velikih ugovora u razoružanja detant paketa između Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država kojeg su u prosincu 1987. godine potpisalo Mihail Gorbačov i Ronald Reagan. Prema tim sporazumima, Sjedinjene Države i SSSR su se obvezali kako neće proizvoditi projektile dometa od 500 do 5500 kilometara, a postojeće rakete su se trebale ukloniti pod zajedničkom kontrolom. Sovjetski Savez, kasnije Rusija, ispunili su skoro cijeli sporazum. SAD su odlučile kako ne treba žuriti s njegovom implementacijom, obzirom da se, nakon sloma Sovjetskog Saveza, Washington smatrao velikim pobjednikom.

Ipak, usred prvog Hladnog rata, unatoč određenim napetostima u odnosima, tadašnja američka elita je poštovala svoje protivnike. Svi su shvatili da bi alternativa tim sporazumima bila rat i međusobno uništenje većine zemalja i naroda. Danas je raspoloženje u Sjedinjenim Država potpuno drugačije.

Prethodni američki predsjednik Barack Obama je uspio uvjeriti američku javnost i političke snage na nižim razinama vlasti “kako je Rusija slaba, da je njezina ekonomija u rasulu i da je zbog njezine politike treba pretvoriti u američku benzinsku pumpu”.

Dmitrij Rogozin
FOTO: Dmitrij Rogozin

U Rusiji na takve izjave uglavnom nisu reagirali. Izuzeci su bili potpredsjednik vlade Dmitrij Rogozin ili potpredsjednici raznih odbora u Državnoj Dumi koji su davali šaljive ili drske odgovore, uglavnom za unutarnje političke prilike, tek toliko “da se nekako ipak odgovori”.

Dugo prije početka antiruske histerije u Sjedinjenim Državama, ruski predsjednik Vladimir Putin je pretvoren u negativnog aktera cijele priče, poput vrlo popularne televizijske serije o američkoj politici “House of Cards”. No, čini se da su u Washingtonu pogriješili.

Ispalo je da taktička šutnja bila praksa tijekom koje je Rusija ostvarila cilj i uspješno modernizirala oružane snaga i iznenadila svijet. S novim oružanim sustavima, za koje se u početku govorilo da su “propagandni crtani filmovi Kremlja”, uništeni su svi agresivni planovi Sjedinjenih Država.

Naravno, ovo je prisilni odgovor američkog Kongresa i Bijele kuće. S druge strane, uspjeh ruskog vojno-industrijskog kompleksa je Moskvi dao svo potrebno vrijeme da konačno shvati koliko ozbiljno treba provesti unutarnje reforme. To je bila i poruča čelnika Kremlja prilikom njegovog obraćanja Saveznoj skupštini i kada je potvrdio novi kurs zemlje u svom inauguracijskom govoru 7. svibnja.

Za kraj, navedimo priopćenje švedskog Instituta za mirovna istraživanja Stockholm (SIPRI), koji je nedavno objavio izvješće o objektivnim vojnim rashodima u svijetu tijekom prethodne godine.

Tako su troškovi za ratove 2017. godine premašili rekord iz 2011. i iznosili su 1739 milijardi dolara. To je 2,2% svjetskog bruto društvenog proizvoda. Podijeljeno statistički, svaki stanovnik planete Zemlje, uključujući novorođenčad i starije osobe, godišnje je za ratove dao 230 dolara. Bez ikakve sumnje, najveći dio tih troškova otpada na Sjedinjene Države.

Hoće li američko gospodarstvo izdržati takvu “utrku u naoružanju”? U sličnoj je situaciji bilo sovjetsko gospodarstvo osamdesetih godina prošlog stoljeća i slomilo se. Nije mali broj stručnjaka koji ovaj čimbenik vide kao korijen uzroka raspada Sovjetskog Saveza.

I ovdje govorimo samo o konfrontaciji Washingtona s Moskvom. Dodamo li tome iznos kojeg Pentagon traži da bi se mogao nositi s rastućom kineskom vojnom silom na Pacifiku, čak i laiku je jasno da će se Kongres i Bijela kuća  suočavaju s velikom dilemom – spasiti zemlju od ekonomskog i financijskog kolapsa ili ustrajati u utrci u naoružanju do posljednjeg dolara u državnoj riznici, kojih praktično nema?

bliski istokDmitrij RogozinHouse of CardINFNaoružanjeutrka
Pretplatiti se
Obavijesti o
97 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
5 godine prije

Veeeliki dobar offff….izgleda Damask oslobodjen,ID se predala u Jarmuku!!!!!

igi
5 godine prije

Hoće li američko gospodarstvo izdržati takvu “utrku u naoružanju”? U sličnoj je situaciji bilo sovjetsko gospodarstvo osamdesetih godina prošlog stoljeća i slomilo se. Nije mali broj stručnjaka koji ovaj čimbenik vide kao korijen uzroka raspada Sovjetskog Saveza.
….raspad SSSRa je uzrokovan negiranjem i neprihvačanjem ekonomskih zakonitosti…srušiti i oslabiti kvalitetu osobnog života građana zbog masovne proizvodnje oružja i davanja po bagatelnim cijenama sirovine ex varšavskom paktu dovelo je do sloma SSSR…danas je ista stvar na zapadu…sve NATO članice su države ograničenog suvereniteta izuzev gospodara USA i od njih se traži da financiraju obrambene napore i da kupuju sirovine po višim cijenama kod politički podobnih…u ulozi su SSSRa…neprihvačanje ekonomskih zakonitosti dovest će do sloma EU zapad ali ne od strane rusije već od kine koja će ih tako iscrpljene i nekonkuretne pokupiti lopatom poput dreka na ulici.

Siniša
5 godine prije

Ima nos jedan bitan ugovor koji su u USA rastegnuli..hemijsko/biolosko oruzje,taj ugovor u glavnom nisu izpostovali.

Splićo
5 godine prije

800 milijardi dolara je odličan put u bankrot. Neka troše neka se zadužuju, neka degradiraju u dekadenciju. Bolje za nas male.

Laki Topalović
5 godine prije

Tipfeller ne postoji???? Što su pročitao od svega, ništa,….samo naslov?

bbbb
5 godine prije

Naoružat će stvor svoje hijene, što bi trebali prai rusi a ne podmetnuti najbolje reće general: ” GENERAL rusija ne moze drugacije da obezbedi svoju realnu bezbednost bez vojne intervencije u svom okruzenju ,stvaranja bezbednosne zone i ciscenja teritorija od antiruskog stanovnistva koje nato pretvara u teroriste ,obucava i naoruzava za borbu protiv rusije i priprema unistavanje rusije. rusija mora sto brze da povecava svoju vojnu moc i da obucava svoju armiju i stanovnistvo za pruzanje otpora nato i uopste eu i americkom klubu. u vezi sa time u rusiji vlada rusije mora da nalozi forsirana sprovodjenja obuke stanovnistva rusije za rat i ciscenje rusije od antiruski usmerenih lica ukljucujuci pristalica eu i americkog kluba . rusija mora sto brze da stvara sto jacu i obuceniju armiju za suprostavljanje eu i americkom klubu i odbranu i zastitu rusije i ruskog naroda. rusija u svom strateskom dokumentu mora jasno da stavi… Čitaj više »

Laki Topalović
5 godine prije

Malo teže. Može, ali će se morati odreći svih projekata i proračun pretvoriti samo u vojni.

udav
5 godine prije

babicu, nema nikakve dileme: cenu ce platiti one zemlje koje ne budu imale hrabrosti da se usprotive petrodolaru.
a za one koje su se usprotiviole sledi ovo: jednom kada izrael zarati sa jacim muslimanskim zemljama, amerika se stavlja na njegovu stranu i unistava iran, ako treba i tursku, nema nafte ni po koju cenu, dzaba vam evri i juani ako nafte nema i brodovi ne plove, nastupa haos.
saudiiski princ salman je vec nestao, vec smo zaboravili pokusaj atentata dok je bio u americi.

Weteran
5 godine prije

Jeste današnju Trku u naoružanju nametnula Rusija!
Kina ?
Niz regionalnih sila?
I kako to pratiti?
Zapad nezaustavljivo gubi ili je već izgubio svetski primat!?
G – 7 : da li neko još spominje tu Zapadnu sedmorku ?
Nema novaca – nema ni pušaka.
A nemaju koga više ni nekažnjeno da pljačkaju!
Pukovnik i njegova Libija su bili poslednji, mislim?
Udariće sada sami na sebe!?

nekoime
5 godine prije

Bilo bi pametnije plaćati zaštitu od Amerike, nego američku zaštitu.

Ellessar
5 godine prije

Pa dobro, nisu ameri puno dužni…samo 21,16 trilijun…..and still growing….http://www.usdebtclock.org/

fenix
5 godine prije

Amerikanci su sada napravili nosac zrakoplova mislim da se zove John F. Kennedy kostao je nenormalnih 13 miliardi dolara pustili ga u vodu i sto? Nista nije radilo ponovo ga vrate i traze jos novca da ga dovrse. Ipak mozda gledamo pad Americke imperije vise skoro pa nista nemogu napraviti i ako naprave jedva da funkcionise F22 jedva leti F 35 nemoze ni da leti ovaj nosac aviona koji nemoze ni da plovi zatim bombarder (neznam kako se zove mislim 52 ) on leti ali kosta po komadu cak 1 miliardu dolara. Jedino neznam kakva je ekonomska situacija obicnom stanovnistvu da li je recimo na rangu one u Njemackoj ili ne ako netko zna.

Son of Alerik
5 godine prije

Recimo da su brojke o vojnim proračunima točne pa da SAD troši 800 milijarda na godinu, Rusija 66 milijarda i Kina 173 milijarde dolara.
I sad je Rusija s 66 milijarda dolara na većem tehnološkom nivou od SAD?
Ili su Rusi 11,5 puta pametniji od Amerikanaca, ili Amerikanci pokradu sav vojni proračun pa su zato zaostali u 20 stoljeću s tehnologijom?

Galus 92
5 godine prije

Ima tu jedna kvaka! Sva ta silna lova, od 800 milijardi dolara koju je američki kongres izglasovao za slijedeću godinu ipak ostaje u Sjedinjenim državama. Sve to oružje, koje mora biti plaćeno tim novcem, kao i razvoj novih oružnih sistema izrađuju uglavnom američke kompanije i to uglavnom na teritoriju Sjedinjenih država i sav taj novac će biti injektiran u američko gospodarstvo, pa bila to vojna ili civilna industrija i vjerovatno će doći do otvaranja novih radnih mjesta i popunjavanja kapaciteta za proizvodnju vojne opreme mnogih kompanija koje proizvode oružje i vojnu opremu, a dobar dio tog oružja i vojne opreme će se izvoziti i tako će se državi vratiti veliki dio utrošenih sredstava! Pa i kod nas u Hrvatskoj sve novine pišu o tome, kad neka firma na primjer karlovački HS produkt usvoji neki novi program proizvodnje oružja, da će se zaslugom tog novog programa zaposliti toliko i toliko novih… Čitaj više »

Spartak
5 godine prije

Svjetski pljačkaši povećavaju novce za svoj razbojnički alat koji eufemistički zovu “obrana”. Problem je međutim što te novce ne daju samo oni već SVI MI, cijeli svijet preko dolara kao svjetske valute plaća usansku vojsku. Zato si oni to mogu priuštiti i nema ni govora u nekom probijanju “plafona” dugova. Pa oni se mogu zadužiti do u beskraj, to nije “njihov” dug već “naš” dug. On će se u nekoj dalekoj budućnosti promjenama u svijetu otpisati, postat će besmislen. Jedan od načina da se toj nemani stane na kraj je da svaki svjestan pojedinac prestaje kupovati usansku robe i usluge. To se na žalost ne može potpuno provesti, ali se negdje može i to treba činiti. Svaki svjestan čovjek, milijuni, stotine milijuna. Ja to već činim gdje god mogu, uvijek se raspitam je li predmet ili usluga usanska, pa ako ima zamjenu, uzmimam od drugog proizvođača, Neka vrsta osobnih sankcija.… Čitaj više »

Galus 92
5 godine prije

Naslov ovog članka je pogrešan! Utrku u naoružanj je započeo Putin, kad je u predizbornoj kampanji objelodanio svijetu, da je rusiji uspjelo razviti mnoga nova revolucionarna oružja kako reče, koji nitko izvan Rusije još nema i što se je drugo moglo očekivati?Svaka akcija izaziva reakciju i to je prirodni zakon! Zar se je moglo očekivati? Da će Ameri šokirani Putinovim saopćenjem odmah potpisati bezuvjetnu kapitulaciju i početi Rusima plaćati “neku vrstu reketa,, za njihovu zaštitu ili slično i sad, Amerika počinje utrku u naoružanju, hehehe! Oni su samo podigli rukavicu, koju im je Putin bacio pred noge i znači, prihvatili taj izazov!

eu kolonija
5 godine prije

mogli bi kupiti rusko zastarjelo naoružanje po dosta povoljnijim cijenama nego da izrađuju novo koje će biti lošije od ruskog zastarjelog naoružanja:)

Duki
5 godine prije

Neki dan smo raspravljali o funkcioniranju Američkog sustava obrane i napada .deseci kompanija bliskih vlasti ,za podzemne zemne nadzemne,podvodne navodne izračune sustave za ubijanje i spašavanje vlastite guzice! Od koga ?od neprijatelja ? Čega demokracije?kapitalizma?ajde neka mi netko odgovori kada je i dali je ikada na U.S.A. bačen ijedan kamen ili ispaljen i jedan metak,a nedaj Bože kakva raketica ??hajde molim lijepo ?
Pa kažu “800 mlrd za obranu ?ha,ha,ha,!
Ne gospodo samo za napad,klanje i kokanje onih koji ne štite “americas interrest”?
A u odnosu na RF “kasno Marko na Kosovo stiže “??

minimoris
5 godine prije

Ovde se preplice mnogo stvari.koliko mogu da primetim Rusi(Putin) su dugo proucavali kako su izgubili Hladni rat tj kako su propali.Neko je rekao da su davali zemljama Varsavskog pakta jeftino energiju,davali velike novce KP-u tih drzava,ali nisu radili glavnu stvar tj nisu obicnim ljudima obezbedjivaloi osnovne stvari,kao sto su kola,sporeti,televizori i ostale sitnice,tj stav Komunisticke partije i ideologija je da svi zivimo po principu uzmi koliko ti treba i radi koliko mozes.U principu komunisticka ideologija je idealno stanje ljudskog duha,ali je jos neostvariva obzirom na covekovu svest danas. Amerikanci(na tome im se mora odati priznaje imaju strasno dobar marketing) i kada je R.Regan objavio njihov plan Rat zvezda koji je u principu bio marketinski trik Rusi su pokusali da dostignu tu tehnologiju,sto u to vreme naravno nije bilo moguce,mislim da je nemoguce ni danas.E sada neki optuzuju Gorbacova za propast SSSR-a sto mislim da nije tacno,on je samo bio zrtveno… Čitaj više »

Segota
5 godine prije

Sta god odluce , ne pise mam se dobro…nikome na ovom jadnom planetu…

Brainstorm
5 godine prije

postoje i drugi elementi osim tiskanja – porez i dugovi. prvo, iznos od 800 mld. dolara za drzavu nije izdatak od 800 mld. drzava odmah ubire porez koji ne bi bio kad ne bi doslo do tog obrtaja. ako je to 25% onda je 800 zapravo 600. ali porez ide i dalje. 600 mld. ukljucuje place, radnici placaju porez na place. daljnih 15-20%. ostatak radnici trose gdje opet placaju porez (na dodatnu vrijednost). proizvod kojeg trgovina prodaje sadrzi u sebi troskove rada i poreza svih koji su dovezli, skladistili, stvorili proizvod. svi oni placaju porez na rad i porez na potrosnju. u cijenu proizvoda uracunat je trosak rada i poreza proizvodaca alata. u generalnoj slici skoro sve je porez, skoro sve se vraca drzavi. jedino sto u ekonomiji vrijedi je odnos izmedju proizvodnje i potrosnje. zaboravi ponuda-potraznja. to je nesto druge vrste. drugo, prebacivanje novca na vojnu proizvodnju ne znaci… Čitaj više »

luni lunovic
5 godine prije

jos jedan od supljaka samo za primjer jeli pocela trka ili nije austal australijska kompanija stanca ratne brodove kao na traci i placaju ljude vise nego solidno i nikoga ne intersuje jeli od stampanog novca ili nije na vase razocarenje moracete se malo strpiti da propadne imperija ovo nije ni rim ni ausrougarska ni njemacka pripazite na svoj dotok

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI