fbpx

SAD pokreću novu utrku u naoružanju – Kojim novcem i po koju cijenu?

US force - Vojne snage SAD-a

U ponedjeljak, 14. svibnja, na Capitol Hillu se dogodilo nešto na što su mnogi upozoravali još prošle godine, kada su se na vlast u Sjedinjenim Državama, zajedno s predsjednikom Donaldom Trumpom, vratili stari veterani iz prvog Hladnog rata iz druge polovice prošlog stoljeća. Odbor za oružane snage američkog Zastupničkog doma je odobrio mjeru kojom se predsjedniku Trumpu dao ovlasti da otkaže Ugovor o uklanjanju nuklearnih projektila srednjeg dometa (INF).

Ovaj ugovor su 8. prosinca 1987. potpisali SAD i SSSR, a stupio na snagu 1. lipnja 1988. Nakon raspada Sovjetskog Saveza je postao multilateralan i “obvezuje obje strane da najkasnije tri godine od stupanja ugovora na snagu unište sve svoje balističke i krstareće rakete koje se lansiraju sa zemlje s dometom od 500 do 5500 kilometara”, navodi UN.

Odlukom Kongresa, a nema sumnje da ove odredbe će biti usvojene, otvorena su vrata utrci u naoružanju i SAD su je podigle na najveću razinu.

Ranije je američki Kongres odobrio neviđeni američki vojni proračun za sljedeću godinu od gotovo 800 milijardi dolara. Mnogi jastrebovi i divovi iz vojno-industrijskog kompleksa jedva čekaju da mogu trošiti novac američkih poreznih obveznika. Ovaj iznos je gotovo tri puta veći od vojnog proračuna Kine, koja je na drugom mjestu na svijetu po izdvajanjima za obranu.

Za usporedbu, ruski obrambeni proračun, je u tekućoj fiskalnoj godini smanjen za 20% i iznosi samo 66,3 milijarde dolara.

Međutim, to ne sprečava američke kongresmene ga guraju amandmane kojima će uništiti rusko-američku “ravnotežu snaga” i INF kojem je cilj bio spriječiti međusobno uništenje. Naravno, medijima se daju pojašnjenja “kako Rusija ionako krši postojeći sporazum, stoga Pentagon i vojno-industrijski kompleks moraju dati adekvatan odgovor”.

Ovaj se diskurs posebno intenzivirao nakon što je 1. ožujka rusko predsjednik Vladimir Putin, obraćajući se godišnjom porukom Saveznoj skupštini, pokazao niz novosti u proizvodnji domaćeg oružja, uključujući sustav nadzvučnih projektila koji bilo koji postojeći sustav proturaketne obrane pretvaraju u gomilu vrlo skupog metalnog otpada.

Rusko zrakoplovstvo

FOTO: Ilustracija, SU-57, SU-34 i SU 35

Dakle, na iznenađenje američkih jastrebova, Rusija je na novoj tehnološkoj razini u ovom sektoru, koju SAD tek trebaju doseći, što priznaju vodeći američki vojni stručnjaci i mediji.

Međutim, Sjedinjene Države se, uz Rusiju, moraju natjecati s Kinom i drugim velikim vojnim silama, što znači da će izdvajanja za vojsku i proizvodnju novih oružja biti još veća. To je jedan od ključnih razloga zbog kojeg američki predsjednik insistira da saveznici plate američku zaštitu, jer je svjestan da će probijanje stropa američkog duga pogoršati financijsku situaciju u zemlji do mjere u kojoj bi se mogla oteti kontroli.

U tom smislu, svi sporazumi iz vremena prvog Hladnog rata o razoružanju, ograničenjima za sve vrste raketnih lansera i neproliferaciji nuklearnog oružja su definitivno zastarjeli.

Suprotno svim odredbama takvih ugovora, Sjedinjene Američke Države su u proteklih četvrt stoljeća uporno minirale jedan po jedan stup postojećeg sustava svjetske sigurnosti, izgrađenog u drugoj polovici prošlog stoljeća. Bilo da govorimo o poticanju lokalnih sukoba na Bliskom istoku i istoku Europe ili izgradnji takozvanih sustava proturaketne obrane na zapadnim granicama Rusije, ova je zemlja doslovno u vojnom okruženju. Istovremeno sa stezanjem obruča NATO pakta i približavanjem ruskom teritoriju se vodi  medijska kampanja koja javnost uvjerava da su sve ove akcije “odgovor na neprijateljske i otvoreno agresivne akcije Moskve”.

Ugovor o smanjenju nuklearnih snaga (INF) bio je jedan od posljednjih velikih ugovora u razoružanja detant paketa između Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država kojeg su u prosincu 1987. godine potpisalo Mihail Gorbačov i Ronald Reagan. Prema tim sporazumima, Sjedinjene Države i SSSR su se obvezali kako neće proizvoditi projektile dometa od 500 do 5500 kilometara, a postojeće rakete su se trebale ukloniti pod zajedničkom kontrolom. Sovjetski Savez, kasnije Rusija, ispunili su skoro cijeli sporazum. SAD su odlučile kako ne treba žuriti s njegovom implementacijom, obzirom da se, nakon sloma Sovjetskog Saveza, Washington smatrao velikim pobjednikom.

Ipak, usred prvog Hladnog rata, unatoč određenim napetostima u odnosima, tadašnja američka elita je poštovala svoje protivnike. Svi su shvatili da bi alternativa tim sporazumima bila rat i međusobno uništenje većine zemalja i naroda. Danas je raspoloženje u Sjedinjenim Država potpuno drugačije.

Prethodni američki predsjednik Barack Obama je uspio uvjeriti američku javnost i političke snage na nižim razinama vlasti “kako je Rusija slaba, da je njezina ekonomija u rasulu i da je zbog njezine politike treba pretvoriti u američku benzinsku pumpu”.

Dmitrij Rogozin

FOTO: Dmitrij Rogozin

U Rusiji na takve izjave uglavnom nisu reagirali. Izuzeci su bili potpredsjednik vlade Dmitrij Rogozin ili potpredsjednici raznih odbora u Državnoj Dumi koji su davali šaljive ili drske odgovore, uglavnom za unutarnje političke prilike, tek toliko “da se nekako ipak odgovori”.

Dugo prije početka antiruske histerije u Sjedinjenim Državama, ruski predsjednik Vladimir Putin je pretvoren u negativnog aktera cijele priče, poput vrlo popularne televizijske serije o američkoj politici “House of Cards”. No, čini se da su u Washingtonu pogriješili.

Ispalo je da taktička šutnja bila praksa tijekom koje je Rusija ostvarila cilj i uspješno modernizirala oružane snaga i iznenadila svijet. S novim oružanim sustavima, za koje se u početku govorilo da su “propagandni crtani filmovi Kremlja”, uništeni su svi agresivni planovi Sjedinjenih Država.

Naravno, ovo je prisilni odgovor američkog Kongresa i Bijele kuće. S druge strane, uspjeh ruskog vojno-industrijskog kompleksa je Moskvi dao svo potrebno vrijeme da konačno shvati koliko ozbiljno treba provesti unutarnje reforme. To je bila i poruča čelnika Kremlja prilikom njegovog obraćanja Saveznoj skupštini i kada je potvrdio novi kurs zemlje u svom inauguracijskom govoru 7. svibnja.

Za kraj, navedimo priopćenje švedskog Instituta za mirovna istraživanja Stockholm (SIPRI), koji je nedavno objavio izvješće o objektivnim vojnim rashodima u svijetu tijekom prethodne godine.

Tako su troškovi za ratove 2017. godine premašili rekord iz 2011. i iznosili su 1739 milijardi dolara. To je 2,2% svjetskog bruto društvenog proizvoda. Podijeljeno statistički, svaki stanovnik planete Zemlje, uključujući novorođenčad i starije osobe, godišnje je za ratove dao 230 dolara. Bez ikakve sumnje, najveći dio tih troškova otpada na Sjedinjene Države.

Hoće li američko gospodarstvo izdržati takvu “utrku u naoružanju”? U sličnoj je situaciji bilo sovjetsko gospodarstvo osamdesetih godina prošlog stoljeća i slomilo se. Nije mali broj stručnjaka koji ovaj čimbenik vide kao korijen uzroka raspada Sovjetskog Saveza.

I ovdje govorimo samo o konfrontaciji Washingtona s Moskvom. Dodamo li tome iznos kojeg Pentagon traži da bi se mogao nositi s rastućom kineskom vojnom silom na Pacifiku, čak i laiku je jasno da će se Kongres i Bijela kuća  suočavaju s velikom dilemom – spasiti zemlju od ekonomskog i financijskog kolapsa ili ustrajati u utrci u naoružanju do posljednjeg dolara u državnoj riznici, kojih praktično nema?

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
97 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Veeeliki dobar offff….izgleda Damask oslobodjen,ID se predala u Jarmuku!!!!!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Siniša

Propao dogovor,teroristi zapucali na vozila za evakuaciju.

igi
Gost
igi
2 godine prije

Hoće li američko gospodarstvo izdržati takvu “utrku u naoružanju”? U sličnoj je situaciji bilo sovjetsko gospodarstvo osamdesetih godina prošlog stoljeća i slomilo se. Nije mali broj stručnjaka koji ovaj čimbenik vide kao korijen uzroka raspada Sovjetskog Saveza. ….raspad SSSRa je uzrokovan negiranjem i neprihvačanjem ekonomskih zakonitosti…srušiti i oslabiti kvalitetu osobnog života građana zbog masovne proizvodnje oružja i davanja po bagatelnim cijenama sirovine ex varšavskom paktu dovelo je do sloma SSSR…danas je ista stvar na zapadu…sve NATO članice su države ograničenog suvereniteta izuzev gospodara USA i od njih se traži da financiraju obrambene napore i da kupuju sirovine po višim cijenama… Pročitaj više »

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  igi

Propasti SSSR-a je djelomično pripomoglo i to, da su oni prodavali velike količine oružja na kredit, na primjer Iraku Egiptu Siriji i velikom broju sličnih država i to na vrlo dugi rok otplate i bez kamata, jer su to bile savezničke zemlje a kako znamo gospodarstvo SSSR-a je bilo plansko tj neprofitno i poslije raspada Sovjetskog saveza, te zemlje su prestale vraćati kredite i nastankom Rusije kao glavne slijednice bivšeg SSSR-a ti krediti su bili uglavnom otpisani, Također je sve oružje prodano članicama Varšavskog pakta bilo prodano vrlo jeftino i bez profita. A poznata je činjenica, da je SSSR nemilice… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije
Reply to  igi

ajmo reci i ono glavno.
bez slobode onoga koji hoce i zna i bez neslobode onoga koji nece i ne zna, sistem ne moze funkcionirati. sloboda omogucava kreativnost. nesloboda omogucava da se izvuce ekonomska korist i od ljencina.
jednostavno, ne mozes nekom dati stan a zatim traziti da vrijedno radi da bi se izgradio jos jedan stan za slijedeceg. proizvodjac takodjer ne smije biti privilegiran pred kupcem. kupac je gazda a proizvodjac ima da sluzi.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  igi

Izvršna ravnateljica ”Lockheed Martin”, Marillyn Hewson je početkom 2015. g. procjenjujući utjecaj nuklearnog sporazuma s Iranom i eventualnog smanjenja napetosti na Bliskom Istoku, koji bi mogao potkopati strategiju regionalnog izvoza oružja te tvrtke, javno zaključila da nema razloga za zabrinutnost i da će”područje Bliskog istoka i Azije i u doglednoj budućnosti biti područje rasta”. I da ”Lockheed Marti” ima cilj podići vanjsku prodaju oružja na razinu od 30 % ukupnog poslovanja tvrtke. Prevedeno, žena je javno izjavila da je smirivanje napetosti zbog sporazuma sa Iranom gubitak, a a nastavak napetosti i sukoba dobit. Američkim tvorničarima oružja ide fenomenalno. Kad je… Pročitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije

Novim 10-godišnjem ugovorom o vojnoj pomoći USA Izraelu, pomoć bi se trebala povećati za 25 %, na oko 4 milijarde dolara godišnje. Za zauzvrat ukinula se odredba kojom je Izraelu bilo dopušteno jednu četvrtinu pomoći utrošiti na nabavu iz vlastite vojne industrije. Izrael će nabavu oružja isplaćivati američkim proizvođačima, kao spomenutom ”“Lockheed Martinu” za F-35 čija je isporuka nedavno krenula. Zbog kaosa na Bliskom istoku ”General Dynamics” je u Ohiou i Michiganu uspio zadržati kapacitete za proizvodnju tenkova ”M-1 Abrams” za Saudiju. Kuvajtu 40 F-18, pa su ostale otvorene proizvodne linije ”Boeinga” u St. Louisu. Neki analitičari zamjeraju USA da… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

@Dalton:Kako braca,imam informacije,hocemo zajedno u pljacku?
AKCIJA:
DOJDI DA OPLJACKAMO ZAJEDNO?
Bizi se priko Radunice?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

SADA SAM U TUZI,
A VI SVI U CUZI?

Koba
Gost
Koba
2 godine prije
Reply to  igi

Priče za malu djecu, na raspad SSSr-a najmanje je uticala utrka u nauružanju, te godine su i usprkos političkim problemima neki vrhunac tehnološke moći koji današnja Rusija nije, niti će ikad više, dosegnuti. Težina pobjede amerike nije u pristupu sirovinama, već u uništavanju intelektualnog i tehničkog potencijala Rusije (odnosno cccp-a) koji se rasuo širom svijeta, a najbolji dio završio je upravo u USA. Taj, kako anglosaksonci kažu, “know how” je ono najvažnije i najnedostižnije u ovom vijeku. Što se tiče “satelita” tu i leži uzrok hladnog rata i njegovog završetka. CCCp je jednostavno u dijeljenju dobio loše karte, ostalo su… Pročitaj više »

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Koba

Ispravno razmišljanje!

Sparkling
Gost
Sparkling
2 godine prije
Reply to  Koba

Ti znaš, da ja znam, da oni znaju! Da Kina nikad ne razmišlja kratkorocno. Vrijeme radi za Kinu. To je njihova filozofija. Njihova kultura postoji 5 tisuča godina.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  igi

Ljudi MOJI, nemojte se nervirati za stvari koje mi “mali” ljudi ne možemo promijeniti, nažalost!
OFF TOPIC Kako to da Židovi, nemam ništa protiv dobrih pripadnika tog a i svakog drugog naroda, kontroliraju SVE! Kako to uspijevaju sa Kinom? Čudno je da mali Izrael (zemljopisno mali) napada koga hoće i kada hoće…a da “velike sile” kao Rusija, Kina, “veliki brat”, “EU” etc. to toleriraju!? U slučaju Židova i “malog” Izraela sve je dozvoljeno?? A Židova na planeti Zemlji ima oko 18 milijuna!!

Koba
Gost
Koba
2 godine prije
Reply to  Željko

Židovi su nešto drugo. Oni su vjerojatno jedina prava nacija danas. Uz sve međusobne razlike i podjele, koje postoje ali mnogim nisu znane, očuvali su relativnu kompaktnost kroz vijekove. Tajna je kako u vjeri i običajima tako i u odnosu prema njima koji je na daleko višoj razini u odnosu na ostale grupacije kroz povijest. Prvo što bi židovi osnovali tamo gdje bi došli bila je škola, prvo vjerske, pa u moderno doba i sekularne koje su financirali obični radnici od svojih mizernih plaća. To pokazuje puno o zavidnoj razini svijesti toga nadora, i to je ono što ih je… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Ima nos jedan bitan ugovor koji su u USA rastegnuli..hemijsko/biolosko oruzje,taj ugovor u glavnom nisu izpostovali.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Siniša

Vele da nemaju para za uništavanje kemijskog arsenala, ali hoće jednog dana.

Splićo
Gost
Splićo
2 godine prije

800 milijardi dolara je odličan put u bankrot. Neka troše neka se zadužuju, neka degradiraju u dekadenciju. Bolje za nas male.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Splićo

Dugovi naših država su većinom u Dolarima , tako da ćemo manje da vratimo , što je lepa vest 🙂 za ceo svet.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Riddick

Samo se ti raduj, hehehe!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Riddick

@Riddick:GRIJESIS!
Drugovi nasih drzava su u parlamentima(stoka krupnog zuba)?

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Splićo

Neće bankrotirati, nego će se time dodatno obogatiti!

White patriarch
Gost
White patriarch
2 godine prije
Reply to  Splićo

Misliš da će ti Kina sutra biti bolji gospodar od Amera? Nemoj požaliti svoju aroganciju…

Nenad
Gost
Nenad
2 godine prije
Reply to  Splićo

Jeste oni se zaduzuju a mi placamo. Kao prave veliki budjet da bi se odbranili od Rusije i uvode istima sankcije a od uvodjenja istih najveci ceh platila evropa.Rusija se preporodila,sve proizvode sami,prodaja oruzja nikad bolja, nafta ponovo 80$,prave se plinovodi i mostovi na sve strane….Ma od svega ovoga jedino Rusi i Ameri i imaju korist. Nemogu nikako da se otmem utisku da oni rade skupa a da smo mi opasno namagarceni.Ili oni rade svako u svom interesu sto najvise pogadja nas.Ma kako god da okrenem ja sam magarac samo je izgleda pitanje ko ce od njih da me jase.

White patriarch
Gost
White patriarch
2 godine prije
Reply to  Nenad

@NENAD Ovo. Napokon netko pametan u komentarima…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Tipfeller ne postoji???? Što su pročitao od svega, ništa,….samo naslov?

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Naoružat će stvor svoje hijene, što bi trebali prai rusi a ne podmetnuti najbolje reće general: ” GENERAL rusija ne moze drugacije da obezbedi svoju realnu bezbednost bez vojne intervencije u svom okruzenju ,stvaranja bezbednosne zone i ciscenja teritorija od antiruskog stanovnistva koje nato pretvara u teroriste ,obucava i naoruzava za borbu protiv rusije i priprema unistavanje rusije. rusija mora sto brze da povecava svoju vojnu moc i da obucava svoju armiju i stanovnistvo za pruzanje otpora nato i uopste eu i americkom klubu. u vezi sa time u rusiji vlada rusije mora da nalozi forsirana sprovodjenja obuke stanovnistva rusije… Pročitaj više »

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  bbbb

Budimo realni, dok duga strana ima nukse i kaže da neće nimalo dvojiti da ih upotrebi u slučaju bilo kakvog vojnog napada do tada psi mogu samo da reže i laju. Zašto trošiti Rublju više kad imaš sve što ti treba a psi rata neka izmišljaju neprijatelja i troše. Tko će to platiti, pa mi svi koji kupujemo energente za Dolare i američka sirotinja.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Malo teže. Može, ali će se morati odreći svih projekata i proračun pretvoriti samo u vojni.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije

Tako je bilo i tijekom WWII kad je Amerika proizvodila oružje za cijelu protuhitlerovsku koaliciju i time se je silno obogatila. Ta linija između vojnog i civilnog sektora proizvodnje nije jasno zacrtana i dobar dio civilnog sektora proizvodi za vojsku i obratno! A oni uostalom naštampaju toliko dolara, koliko god treba i za vojsku i za ostale!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Ne ide to ‘sa štampanjem dolara’ tako lako, kao što se čini. Da su sva rješenja u tiskanju novca, Venzuela bi bila najjača sila na svijetu, odmah iza Jugoslavije.

White patriarch
Gost
White patriarch
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Ali Venezuela nema svjetsku rezervnu valutu koju SVAKA država svijeta svake godine sve više gomila kako bi imala podlogu za svoju valutu i međunarodnu trgovinu. Taj sustav je star već skoro 100 godina i već polako truli , ali i dalje igra svoju ulogu u osiguranju svjetske dominacije Američke (čitaj Cionisticke) oligarhije. Takvi sistemi NIKAD ne propadaju zbog ratova nego iznutra, zbog unutarnjih proturječnosti koje generiraju. Ali ne treba se nadati njihovom kolapsu jer pravi krivci NIKAD neće ispaštati kad se sruši kula od karata nego svi mi. A na kraju ćemo samo dobiti novog gospodara (Changa?) i ciklus kraće… Pročitaj više »

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije

Ispravno razmišljanje! Taj dolar kojega sve države drže kao devizne rezerve u bankama je bitan a ne nekakav petrodolar! na tom tržištu nafte ima dovoljno mjesta za Petrodolar, Petrojuan , Petrorubalj i to je dobro da i na tom području ima zdrave konkurencije, da se svi ti akteri malo bolje potrude, a ne da s postizanjem monopola, postanu lijeni i nekreativni i oholi! Te petrovalute ne istiskuju jedna drugu mnego se međusobno dopunjavaju!

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Stavrno ne razumijes…Taj dolar i drze jer za nista drugo niti ne mogu kupiti naftu… Jesi shvatio….

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Alen

Nema to mnogo veze sa naftom! Svi će čuvati svoje devizne rezerve u dolarima i onda kad krenu električni automobili i kad nafta neće biti tako važna kao danas!

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Zbog cega ?

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Alen

Zato, jer je taj projekt već uhodan i jednostavno preskupo bi bilo dolare mijenjati nekom drugom valutom! Projekt “Euro” iskreno rečeno visi u zraku, zbog neizvjesnosti sudbine Europske zajednice, još posebno poslije “Brexit-a” i novih prijetnji nekih zemalja EU da će provesti referendume za istupanje iz EU u tom primjeru bi opet vjerovatno dobili njemačku marku i ostale prijašnje valute Franak Gulden Liru itd. Što se tiče uvođenja kineskog Juana kao rezervne svj. valute, ne znam, mnoge države još jako zaziru od takve mogućnosti jer su još uvjek nepovjerljive prema Kini, koja je usprkos ogromnom napretku i rastu gospodarstva u… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Zaboravio si da ce prestankom trgovine nafte u dolarima pasti potraznja za njim a preko toga i njegova vrijednost a s obzirom da ga ima ko gov.na ta vrijednost ce pasti do bezvrijednosti pa ces imati samo papir…

To je samo papir … Ukljuci mozak malo…

Uostalom zasto mislis da svijetom mora da dominira jedna valuta tj samo moj ili tvoj papir…

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Alen

Upravo sam htio nadodati, da Dolar nije ključan samo u trgovanju naftom, nego je isto tako glavna valuta u svjetskoj trgovini oružjem, čija vrijednost ne zaostaje mnogo za vrijednosću trgovine s naftom! I sve dok Sjedinjene države budu daleko najveći izvoznik oružja na svijetu primjerno tome i Dolar će biti i dalje glavno sredstvo plaćanja za kupljeno i prodano oružje! Još nešto! Zbog velikog napretka u tehnologiji bušenja i crpljenja nafte i njenog izvlačenja iz naftnog škriljevca, postoje predviđanja, da će SAD u dogledno vrijeme (vrlo skoro) postati prvi, tj najveći proizvođač te sirovine i to će dobrim dijelom izvoziti… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Haha ,lijepo od tebe sto se tjesis ipak stvari nisu tako idilicne kako si ih opisao ..
Vidis dolara ima jako ,jako puno i u tom je problem…
Njegovu vrijednost tj bezvrijednost nece spasiti niti izvoz oruzja niti vlastita prodaja nafte…
Vidis jako puno su ih proizveli ,dolare mislim , i tu su se i zakopali…

Cim monopol bude razbijen ide bezvrijednost….

Ps. Amerika.neka smisli kako da vrati 21 trilion dugova ?

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Alen

Mislim, da oni nisu namjeravali niti namjeravaju vratiti te dugove od 21 “trilion dolara! Poznavajući Amere mogu skoro sa sigurnošću reći, da će oni nešto opako smisliti, kao na primjer ono s iranskim milijardama dolara, kje su bile zamrznute u američkim bankama! Jednostavo, neki američki sud je Iranu odredio, da mora platiti odštetu za žrtve napada 11 septembra (napad tornjeve blizance u NY) i to u milijardama dolara i prisvojili im lovu a koliko je Iran kriv za te napade, to je drugo pitanje! Mislim, da je to model, po kojem će oni “vratiti” i ove svoje dugove od 21… Pročitaj više »

Raptor
Gost
Raptor
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Zlato nije obični metal, nego super vodič struje i topline! Imaš ga gotovo u svako električnom uređaju!

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Raptor

@Raptor- Ispravak krivog navoda.
Najbolji vodiči su srebro i bakar. U elektronici se zlato koristi isključivo zbog niske korozivnosti.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Piretis

Zaboravili ste spomenuti izradu nakita, hehehe!

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Preskupo je i mjenjati ženu/supruga pa se to preživi, preskupo je bilo spajati dvije Njemačke pa su preiživjeli i polako dobivaju staru snagu. Sve je zamjenjivo pa i Dolar, to što je trenutno jednostavnije trgovati Dolarom nije garancija da će tako i ostati. Kad neko zaljulja Dolar prođe ko Gadafi, kad ga zaljulja cijeli svjet možemo samo očekivati nukse od kljuseta na umiranju. Uostalom i Kinezi polako prdaju svoju robu za Euro, sramežljivo ali ide. Kad se nafta prestane plaćati u dolarima nastaje problem za USA.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Direktor

Već sam prije napisao, da zamjena petrodolara neće uslijediti u totalnom obliku, nego samo možda djelomično, jer Amerika je još uvjek vrlo utjecajna u svijetu i ima mnoge poluge moći u svojim rukama, kojima će u većoj mjeri spriječiti sve što je nepovoljno za nju! Treba samo počekati i vidjeti i ne donositi neke ishitrene zaključke bez ikakve osnove, po onoj narodnoj izreci, što je babi milo, to se babi snilo!

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Električni u ovakvom obliku su balon od sapunice, sve dok el. energiju dobivamo iz plina, nafte, ugljena to neće biti nikakva budućnost.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Direktor

Nafta, plin i ostala fosilna goriva će jednom u bližoj ili malo daljoj budućnosti dati mjesto čistijim i rentabilnijim oblicima energije! Koliko znam, već je poprilično napredovao postupak, koji se za razliku od prijašnjeg načina koji se zove “fuzija ili razbijanje jezgre urana ili plutonija, zove “fizija” ili stapanje jezgri nekih lakih eklemenata kao što je na primjer Deuterij, uz oslobađanje veliikih količina energije i razvijanje temperature od nekih 10 milijuna stupnjeva. I kad se to do kraja razvije, nafta i ostali smrdljivi energenti će otići u ropotarnicu povijesti, a usput, što će se dogoditi s onim državama, koje su… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Alen

Taj dolar je spasen sa poskupljenjem nafte,nadjena je zanimacija za visak dolara…jos uvijek ima potrebe za njim.

udav
Gost
udav
2 godine prije

babicu, nema nikakve dileme: cenu ce platiti one zemlje koje ne budu imale hrabrosti da se usprotive petrodolaru.
a za one koje su se usprotiviole sledi ovo: jednom kada izrael zarati sa jacim muslimanskim zemljama, amerika se stavlja na njegovu stranu i unistava iran, ako treba i tursku, nema nafte ni po koju cenu, dzaba vam evri i juani ako nafte nema i brodovi ne plove, nastupa haos.
saudiiski princ salman je vec nestao, vec smo zaboravili pokusaj atentata dok je bio u americi.

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Jeste današnju Trku u naoružanju nametnula Rusija!
Kina ?
Niz regionalnih sila?
I kako to pratiti?
Zapad nezaustavljivo gubi ili je već izgubio svetski primat!?
G – 7 : da li neko još spominje tu Zapadnu sedmorku ?
Nema novaca – nema ni pušaka.
A nemaju koga više ni nekažnjeno da pljačkaju!
Pukovnik i njegova Libija su bili poslednji, mislim?
Udariće sada sami na sebe!?

nekoime
Gost
nekoime
2 godine prije

Bilo bi pametnije plaćati zaštitu od Amerike, nego američku zaštitu.

Ellessar
Gost
Ellessar
2 godine prije

Pa dobro, nisu ameri puno dužni…samo 21,16 trilijun…..and still growing….http://www.usdebtclock.org/

Tink
Gost
Tink
2 godine prije
Reply to  Ellessar

Americku dugovi su preko 150 trilijona. Ovih 21trilijona su samo drzavni javni dug, aukupni unutrsnji dugovi po svim osnovama su gore navedeni, tako da je to nemoguce vratiti nito to iko i pomislja, kada dodje vreme kraha, ameri ce se ratosiljati te bezvredne valute, ali tog trenutka prestaju biti hegemoni, kada ce do toga Doci???….

fenix
Gost
fenix
2 godine prije

Amerikanci su sada napravili nosac zrakoplova mislim da se zove John F. Kennedy kostao je nenormalnih 13 miliardi dolara pustili ga u vodu i sto? Nista nije radilo ponovo ga vrate i traze jos novca da ga dovrse. Ipak mozda gledamo pad Americke imperije vise skoro pa nista nemogu napraviti i ako naprave jedva da funkcionise F22 jedva leti F 35 nemoze ni da leti ovaj nosac aviona koji nemoze ni da plovi zatim bombarder (neznam kako se zove mislim 52 ) on leti ali kosta po komadu cak 1 miliardu dolara. Jedino neznam kakva je ekonomska situacija obicnom stanovnistvu… Pročitaj više »

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  fenix

Nosač se zove “Gerald ford” A nosač John f. Kenedy će mislim, biti slijedeći iz te serije!!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Recimo da su brojke o vojnim proračunima točne pa da SAD troši 800 milijarda na godinu, Rusija 66 milijarda i Kina 173 milijarde dolara.
I sad je Rusija s 66 milijarda dolara na većem tehnološkom nivou od SAD?
Ili su Rusi 11,5 puta pametniji od Amerikanaca, ili Amerikanci pokradu sav vojni proračun pa su zato zaostali u 20 stoljeću s tehnologijom?

nbava kua
Gost
nbava kua
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Son of Alerik,proracun amerike jeste 800 milijardi dolara ali sve te silne milijarde dolara moraju pokriti i troskove baza po cijelom svijetu,place osoblja,vojnika, logistika,odrzavanje postojece tehnike,razvoj postojecih programa, itd itd. i nisu samo ulaganje u nove tehnologije.Koliki je postotak koji oni odvajaju za nove programe ja ne znam.Kod Rusa je obrnuta situacija.Nakon pada Sovjetskog Saveza ,Rusija nije zadrzala vojne baze u inozemstvu tako da dobar dio novca ostane za razvoj naoruzanja.Rusi su u povijesti uvijek imali bolje naoruzanje dok su amerikanci imali bolju elektroniku.Eksplozijom kompjuterske tehnike i interneta taj jaz izmedju zapada i istoka je dramaticno smanjio

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  nbava kua

Misliš da Amerikanci plaćaju troškove svojih baza po Europi? A Nijemci, Talijani još i zarađuju servisiranjem baza?

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Krivo procjenjuješ! Rusija nije na višem tehnološkom nivou nego SAD, u općem smislu, nego samo u nekim segmentima naoružanja a u nekima daleko zaostaje! Usporedi američke nosače aviona i Ruski nosač Kuznjecov, koji se toliko dimi, da je vidljiv na više od 100 km razdaljine a moraju ga pratiti dva tegljača jer se često kvari! To što Rusija ima na nekom užem podrućju vojne tehnologije neku prednost je samo njihov “asimetrički odgovor na prijetnje” druge strane!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Kapo od makinje na Gerald Fordu je zavapio:
PROPELERI SVIH ZEMALJA,UJEDINITE SE?

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

A ča je zavapija Gerald Fordov “mali od kužine!?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Evo je!
Raketa je od cetiri MACH-a,
nemo`s kuvat,samo srat od STRACH-a!

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Mislim, da je on povika, judi moji srbi me kesa, poskupit će so!!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Veliki ratnik”NI ZA JUHU NIJE 92″je napisao!

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Kikirikiiiiiiiiiiiiiiii!!!!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Galusegaluse,sve i jedna Ruska barka koka je reparorana/osavremenjena je ako ne ispred onda u ravni sa Americkom kočaricom. Nije problem imaju li Rusi ili znaju li vec kada ce osavremeniti svo oruzje a taj proces je odavno poceo;svo novo oruzje je isto tako ispred ili u ravni Americkog…novi PVO sistemi,novi napadacki sistemi,nove podmornice,nove barke,itd,itd prosto ne zaostaju a za neke NATO nema odgovor ili odbranu. Kara bi me optuzila da sam RUSofil,sto je tacno,ali sve su fakti koje si i ti imao priliku cuti.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije

Ima tu jedna kvaka! Sva ta silna lova, od 800 milijardi dolara koju je američki kongres izglasovao za slijedeću godinu ipak ostaje u Sjedinjenim državama. Sve to oružje, koje mora biti plaćeno tim novcem, kao i razvoj novih oružnih sistema izrađuju uglavnom američke kompanije i to uglavnom na teritoriju Sjedinjenih država i sav taj novac će biti injektiran u američko gospodarstvo, pa bila to vojna ili civilna industrija i vjerovatno će doći do otvaranja novih radnih mjesta i popunjavanja kapaciteta za proizvodnju vojne opreme mnogih kompanija koje proizvode oružje i vojnu opremu, a dobar dio tog oružja i vojne opreme… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Galus 92

S bankarskog stajališta je doista svejedno u što će tko trošiti novac. Na kocku, na letove na Mars, na proizvodnju električnih auta ili na oružje. Sve dok plaća kamate i glavnicu i dok ima dovoljno jamstava za izdane kredite. Sa stajališta najamnog radnika je sasvim svejedno u što se ugrađuju dijelovi koje proizvodi njegova firma. On je pošten, vrijedan, moralan, zarađuje svoju plaću, brine o obitelji. Kao i vojnik, policajac, izvršitelj smrtnih presuda, zatvorski čuvar… Psihopati koji vode (sve) države su napravili savršeni sistem koji od milijuna poštenih poslova i milijarda vrijednih i čestitih ljudi slaže mozaik Zla. 1739 milijarda… Pročitaj više »

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Tako bi trebalo biti, ali eto vidiš da nije i to je znak, da s tim našim svijetom nesto nije u redu!

Spartak
Gost
Spartak
2 godine prije

Svjetski pljačkaši povećavaju novce za svoj razbojnički alat koji eufemistički zovu “obrana”. Problem je međutim što te novce ne daju samo oni već SVI MI, cijeli svijet preko dolara kao svjetske valute plaća usansku vojsku. Zato si oni to mogu priuštiti i nema ni govora u nekom probijanju “plafona” dugova. Pa oni se mogu zadužiti do u beskraj, to nije “njihov” dug već “naš” dug. On će se u nekoj dalekoj budućnosti promjenama u svijetu otpisati, postat će besmislen. Jedan od načina da se toj nemani stane na kraj je da svaki svjestan pojedinac prestaje kupovati usansku robe i usluge.… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Spartak

@Spartak- Tvoja ideja sa kažnjavanjem krvopija je dobra ali teško ostvariva. Strašno puno vremena bi trebalo da se utvrdi čije je konkretna roba. Ako i dolazi iz neke druge zemlje ne znači da nije SAD kapital u tome. Osim toga postoje robe i usluge kojih bi se teško većina nas odrekla. Npr Google (iako ga je moguće zamijeniti), Youtube, Levis, američki rock & roll, soul, blues itd.
Nije da ne bih i sam htio kazniti Ameriku ali ne pod svaku cijenu.

Spartak
Gost
Spartak
2 godine prije
Reply to  Piretis

Imaš pravo, teško je, ni ja ne mislim da zbog toga treba prestati slušati blues, na primjer, Ali Google ti ne treba, sve možeš obaviti preko Yandexa, na primjer. Ja ovo pišem, a ulogiran sam na Yandex.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Spartak

Kako kupujes gorivo..

Spartak
Gost
Spartak
2 godine prije
Reply to  Alen

Na Lukoil pumpi, osim kad ostajem bez goriva negdje gdje nema Lukoila (na primjer u Italiji)

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije

Naslov ovog članka je pogrešan! Utrku u naoružanj je započeo Putin, kad je u predizbornoj kampanji objelodanio svijetu, da je rusiji uspjelo razviti mnoga nova revolucionarna oružja kako reče, koji nitko izvan Rusije još nema i što se je drugo moglo očekivati?Svaka akcija izaziva reakciju i to je prirodni zakon! Zar se je moglo očekivati? Da će Ameri šokirani Putinovim saopćenjem odmah potpisati bezuvjetnu kapitulaciju i početi Rusima plaćati “neku vrstu reketa,, za njihovu zaštitu ili slično i sad, Amerika počinje utrku u naoružanju, hehehe! Oni su samo podigli rukavicu, koju im je Putin bacio pred noge i znači, prihvatili… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Galus 92

gdje se ti gasiš, glupuse? Plaćaju te po objavi? Utrku u naoružanju vode oni koji imaju 1000 baza po svijetu, ne oni koji imaju dvije. Kao i oni koji imaju 12 modernih nosača aviona, a ne jedan prastari. Uključi mozak kad kreneš lupati po tipkovnici.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Ivo

Aaa probudija se tovar i doša vamo revat!

Raptor
Gost
Raptor
2 godine prije
Reply to  Ivo

Dosadan je ko proljev!

Tomaskomvelt
Gost
Tomaskomvelt
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Zašto misliš da Putinova namijera nije bila baš to?

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  Galus 92

A Galus iz devdesdruge Balkanski bik predvodnik !

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Direktor

Jašta bolan!! Hehehehe!

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

mogli bi kupiti rusko zastarjelo naoružanje po dosta povoljnijim cijenama nego da izrađuju novo koje će biti lošije od ruskog zastarjelog naoružanja:)

Iti
Gost
Iti
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Faluse jesi zaboravio terapiju danas

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Iti

Mlatimudane, probaj se držati teme članka, a ne da ebeš ježa u leđa, hehehehe!

Raptor
Gost
Raptor
2 godine prije
Reply to  Iti

Ahaahahhahaa, pa to je Ida Galić!!! ???

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Raptor

Raptore, ti i nisi baš neki “Raptor avion 5. generacije negoli si prije stari MiG 21, koji će svaki čas pasti s neba na zemlju, hehehehe!

Raptor
Gost
Raptor
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Ahahahhhaahahaaaa, niti ne mislim biti avion!!! ????

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Ma, kruva ti!?

Duki
Gost
Duki
2 godine prije

Neki dan smo raspravljali o funkcioniranju Američkog sustava obrane i napada .deseci kompanija bliskih vlasti ,za podzemne zemne nadzemne,podvodne navodne izračune sustave za ubijanje i spašavanje vlastite guzice! Od koga ?od neprijatelja ? Čega demokracije?kapitalizma?ajde neka mi netko odgovori kada je i dali je ikada na U.S.A. bačen ijedan kamen ili ispaljen i jedan metak,a nedaj Bože kakva raketica ??hajde molim lijepo ?
Pa kažu “800 mlrd za obranu ?ha,ha,ha,!
Ne gospodo samo za napad,klanje i kokanje onih koji ne štite “americas interrest”?
A u odnosu na RF “kasno Marko na Kosovo stiže “??

minimoris
Gost
minimoris
2 godine prije

Ovde se preplice mnogo stvari.koliko mogu da primetim Rusi(Putin) su dugo proucavali kako su izgubili Hladni rat tj kako su propali.Neko je rekao da su davali zemljama Varsavskog pakta jeftino energiju,davali velike novce KP-u tih drzava,ali nisu radili glavnu stvar tj nisu obicnim ljudima obezbedjivaloi osnovne stvari,kao sto su kola,sporeti,televizori i ostale sitnice,tj stav Komunisticke partije i ideologija je da svi zivimo po principu uzmi koliko ti treba i radi koliko mozes.U principu komunisticka ideologija je idealno stanje ljudskog duha,ali je jos neostvariva obzirom na covekovu svest danas. Amerikanci(na tome im se mora odati priznaje imaju strasno dobar marketing) i… Pročitaj više »

Segota
Gost
Segota
2 godine prije

Sta god odluce , ne pise mam se dobro…nikome na ovom jadnom planetu…

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije

postoje i drugi elementi osim tiskanja – porez i dugovi. prvo, iznos od 800 mld. dolara za drzavu nije izdatak od 800 mld. drzava odmah ubire porez koji ne bi bio kad ne bi doslo do tog obrtaja. ako je to 25% onda je 800 zapravo 600. ali porez ide i dalje. 600 mld. ukljucuje place, radnici placaju porez na place. daljnih 15-20%. ostatak radnici trose gdje opet placaju porez (na dodatnu vrijednost). proizvod kojeg trgovina prodaje sadrzi u sebi troskove rada i poreza svih koji su dovezli, skladistili, stvorili proizvod. svi oni placaju porez na rad i porez na… Pročitaj više »

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

Jednom rječju, to je ispunjavanje jednog od obećanja, koje je dao Trump u predizbornoj kampanji, a to je otvoriti nova radna mjesta osnažiti domaću industriju i realni sektor i to upumpavanje ne samo 800 milijardi dolara, nego još mnogo više od toga, neće dovesti do bankrota SAD nego do njihovog jačanja i revitalizacije, ali to mnogi ovdje namjerno zaboravljaju i dalje trube po svoje, daleko od svake pameti i logike! Americi je ovo hvalisanje Putina o njihovim novim oružjima sjelo kao naručeno i upravo to je pripomoglo, da se upali zeleno svjetlo za ono, što su američki jastrebovi i ne… Pročitaj više »

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Njihovi jastrebovi ne sanjaju o američkoj industriji nego kako rusima skočiti za vrat i zatuči ga jer kao što je njihov jastreb izjavio, Rusija ima previše prirodnih bogatstava da bi sama raspolagala sa njima. Pametnome dosta a ti svršavaj sa jastrebovima i dalje.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Direktor

A ti svršavaj na “kepeca” Putka i na “ćopavog šumskog maršala”!

luni lunovic
Gost
luni lunovic
2 godine prije

jos jedan od supljaka samo za primjer jeli pocela trka ili nije austal australijska kompanija stanca ratne brodove kao na traci i placaju ljude vise nego solidno i nikoga ne intersuje jeli od stampanog novca ili nije na vase razocarenje moracete se malo strpiti da propadne imperija ovo nije ni rim ni ausrougarska ni njemacka pripazite na svoj dotok

POVEZANE VIJESTI

Izbornik