Velika Britanija izbacila Kinu iz nuklearnog projekta

Sizewell C
12 komentara

Otkup kineskog udjela u nuklearnoj elektrani Sizewell C koštat će britanske porezne obveznike 700 milijuna funti

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva uklanja China General Nuclear (CGN) iz projekta Sizewell C, što će biti prvo izravno državno financiranje nove nuklearne elektrane u zemlji u više od tri desetljeća, navodi se u izjavi Ministarstva za poslovanje, energetiku i industrijska strategija (BEIS). “Ulaganje vlade Ujedinjenog Kraljevstva u Sizewell C podržat će nastavak razvoja projekta.

Ulaganje također omogućuje izlazak China General Nucleara iz projekta”, izjavio je odjel u utorak. Prema izjavi, London planira uložiti 679 milijuna funti (814 milijuna dolara) u projekt, odnosno 50% troškova razvoja. To će odgovarati iznosu koji je u Sizewell C uložio francuski proizvođač električne energije Electricité de France (EDF). BEIS nije otkrio koji će dio ulaganja ići u CGN, ali je napomenuo da bi to uključivalo troškove otkupa, sve porezne obveze i komercijalne povrate na dosadašnji rad tvrtke.

Kineska tvrtka imala je 20% udjela u projektu prema ugovoru potpisanom još 2015. Trebalo je pomoći u financiranju i razvoju ukupno triju nuklearnih elektrana u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao manjinski partner s EDF-om u Hinkley Point C i Sizewell C elektrane i vodeći programer u tvornici u Bradwellu, Essex. Hinkley Point C trenutno je u izgradnji, a CGN ostaje partner u projektu. Sizewell C je u ranim fazama razvoja, a dužnosnici kažu da će morati privući privatne investitore za daljnje financiranje projekta.

O sudbini treće elektrane do sada nije bilo nikakvih informacija. Objava Sizewella C uslijedila je nakon opetovanih poziva unutar vlade Ujedinjenog Kraljevstva da se smanji uključenost Kine u opskrbu energijom u zemlji i potpuno prekine veze s drugom po veličini svjetskom ekonomijom. U ponedjeljak je britanski premijer Rishi Sunak rekao da je “zlatno doba” britansko-kineskih odnosa “gotovo”, dodajući da Peking predstavlja “sustavni izazov našim vrijednostima i interesima”.

kinaSizewell CUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Korak po korak…

Ipak, nešto u ovoj vesti je izuzetno bitno: “Vlada Ujedinjenog Kraljevstva uklanja China General Nuclear (CGN) iz projekta Sizewell C, što će biti prvo izravno državno financiranje nove nuklearne elektrane u zemlji u više od tri desetljeća”

Korak po korak se izbacuje Kina sa Zapada a umesto nje se pojavljuje država. Izgradnja državnog suvereniteta u svim oblastima pa i u ekonomiji, privredi je nešto što apsolutno podržavam… ukoliko je država u službi svoje populacije ali već je kristalno jasno da to nije slučaj “rast države” bi trebalo da nas prestravi a ne da nas ohrabri (što bi bilo normalno).

Jednostavno receno
1 godina prije

Neće, imaju oni štampariju isprintaj i to je to. Poslje okrivi strašne ruse za inflaciju i zato što ne dopuštaju pederluk, samo zato što su oni zaboravili ugasiti printer i naprinrtali par milijardi viška i problem riješen sve ovce na broju a vuk sit.

eukolonija
1 godina prije

Zbog toga je premijer Britanije Sunak jurio predsjednika Kine Xi Jipinga na samitu G20 na Baliju. Vjerojatno mu želio poručiti da raskida zlatno doba britansko-kineske suradnje😂. Isto kada Šolc moli Putina da mu se javi na telefon da mu se “nagovori”

Šele
1 godina prije

Odakle im pare,pa oni mogu štampati funte,Hrvatska, Srbija, BiH, moraju uzeti kredit da bi nešto napravili,od MMFa ili Svjetske banke,najveći ,,dužnici ,, su ujedno i najbogatije zemlje,kad se riječ dug zamjeni sa pravom istinitom riječi koja glasi poklonjeno,dato ,tad je jasno zašto su bogati bogati,a siromašni siromašni,zašto Srbija ne štampa dinare na Topčideru,i pravi autoputeve,ne nemože,mora uzeti kredit od gore navedenih,ko i BiH ili Hrvatska, mislite li da če Englezi nekome vratiti spomenute milione funti,

Max
1 godina prije

Britanija i bi i ne bi.

Anto
1 godina prije

I Britanija treba da se pokaje covjecanstvu zbog genocida i zlocina koje pocini u svojoj proslosti po kolonijama i da plati odstetu.

tihobl
1 godina prije

Rasid Sinak je odrzao govor o novoj strategiji Britanije na najvaznijem skupu na planetu – banketu kod lorda protektora Londona. Govor je slican, ali ostriji govorima Borisa Dzonsona od proljetos protiv Rusije. Bili su prisutni svi bitni ljudi za razliku od bezveznjakovica iz Davosa. Govor je zavrsio sa: Nasu strategiju usaglasicemo sa zemljama Komonvelta (citaj kolonijama) SAD, Kanadom i Australijom.

U prevodu: idemo u rat i sa Kinom.

PS. on je kadar londonskog sitija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI