Velika Britanija ne želi zamijeniti Challenger 2 tenk koji je uništen u Ukrajini

Challenger II
30 komentara

Britansko vozilo pogođeno je ruskim topništvom, a zatim ponovno pogođeno dok su ga vojnici čuvali, kaže britanski ministar obrane Grant Shapps

Novoimenovani britanski ministar obrane Grant Shapps priznao je gubitak u Ukrajini prvog od 14 glavnih borbenih tenkova Challenger 2 britanske proizvodnje, koje je London isporučio Kijevu usred sukoba s Moskvom.

Na društvenim mrežama u ponedjeljak se pojavila video snimka koja prikazuje nešto što izgleda kao tenk Challenger 2 kako gori na bojnom polju u regiji Zaporožje. Više dokaza o uništenju britanskog oklopnog vozila pružila je snimka dronom viđena na ruskim Telegram kanalima sljedeći dan. ”Mogu potvrditi da je to točno. To bi mogao biti prvi gubitak tenka Challenger 2, koliko mi znamo”, rekao je Shapps tijekom nastupa uživo na Sky Newsu u srijedu.

”Prihvaćamo da u ratnoj zoni može biti materijalnih gubitaka, što se ovdje i dogodilo”, dodao je.

Ministar obrane opisao je kako je tenk Challenger 2 uništen, rekavši da ga je “pogodila ruska artiljerija i dok su ukrajinski vojnici pokušali ugasiti požar, tenk je ponovno pogođen”.

Shapps je tvrdio da je šest ukrajinskih vojnika upravljalo tenkom i da su svi preživjeli kada je pogođen, što je, prema njegovim riječima “velika potvrda kvalitete tog britanskog tenka”.

Na pitanje planira li Velika Britanija dati Kijevu zamjenu za izgubljeni tenk, ministar obrane je jednostavno odgovorio “ne”.

Početkom 2023., usred iscrpljivanja ukrajinskih zaliha naoružanja iz sovjetske ere, Zapad je obećao Kijevu isporučiti desetke naprednih tenkova kao što su njemački Leopard 2, britanski Challenger 2 i američki Abrams M1. Ukrajinska vojska aktivno koristi Leopard 2 od pokretanja svoje protuofenzive prije tri mjeseca, pri čemu su ruske snage uništile određeni broj tih tenkova.

Challenger 2 je stigao u Ukrajinu prije nekoliko mjeseci, ali sve do nedavno nije bilo izvješća o njihovom raspoređivanju na bojnom polju. Što se tiče Abramsa M1, oni tek trebaju biti isporučeni Kijevu, a obaviješteni izvori rekli su Politicu prošli tjedan da će deset od 31 tenka koje je obećao Washington stići u zemlju za nekoliko tjedana.

Rusija je neprestano upozoravala da bi isporuke sofisticiranijeg oružja Ukrajini, što planiraju SAD, Velika Britanija i EU mogle prijeći njezine ‘crvene linije’ i rezultirati velikom eskalacijom neprijateljstava. Moskva također tvrdi da opskrba oružjem, razmjena obavještajnih podataka i obuka kijevskih postrojbi već znači da su zapadne nacije de facto postale strane u sukobu.

Challenger 2rusijaUKukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Žele ! No više nemaju novca za takvo što .

Dragačevac
7 mjeseci prije

Abramsi stižu u Ukrajinu za nekoliko nedelja tako piše u dnu teksta.
Ni oni neće puno bolje proći ja mislim.

hiber
7 mjeseci prije

Pohebali mi rusi tenkiće , this is not good!!!!!!!

Гавран
7 mjeseci prije

Cela priča usmeravanje pažnje na nebitno. Tenkovi u modernom ratu su zaostala stvorenja koja ne odlučuju rat. Pritom se uništavaju u tempu u kome se proizvode.
Čelendžer 2 ima zastareli top malog kalibra, loše nišanske sprave, sporiji je od konkurencije. Oklop ima bolji od drugih tenkova. 
Oružje koje je bilo pod velom “teorija zavere” je udarno.
Biološko, hemijsko, meteorološko…
U krajnjem je odlučujuće da li će i kome  destruirati psihu.
Naša stvarna, nesavladiva odbrana je da  smo utemeljeni u realnosti a ne u  matriksu kreiranom za lakoverne i slepe.
“Sadašnji trenutak” , Bog , Tao, Praznina.
Kome šta najmilije legne na dušu, ili sve zajedno.    
U samoj dubini suprotnosti nema.
Suprotnost je samo na nivou preovlađujućih verovanja (matriksa)

tihobl
7 mjeseci prije

Shapps je tvrdio da je šest ukrajinskih vojnika upravljalo tenkom…
Vozac, nisandzija i 4 lozaca.

Alibaba
7 mjeseci prije

Lepi tenkovi lepo gore

giovani
7 mjeseci prije

Poodiš tenk, a onda ga budalečuvaju

Dux
7 mjeseci prije

Dok je challenger u pozadini i služi kao topničko oružje sve OK, ali čim uđe u borbu, adio, gori….

giovani
7 mjeseci prije

Pogodiš tenk, a onda ga budale čuvaju, čudan neki rat.

Dux
7 mjeseci prije

Kad dođu abramsi, ako dođu, morat će ih ukri držat u skladištima pa kad se sranje završi, nijedan abrams nije uništen….super reklama…👌👌

Max
7 mjeseci prije

Nije,to,toster,da.ide,na.reklamaciju.

Tupko Glupko
7 mjeseci prije

Ovo me podsjeća na seriju “Alo, alo”, poručnika Grubera i njegovog tenkića kojeg jako čuva.
A ovaj je ipak stradao.

hiber
7 mjeseci prije

Rusima ponestaje artiljerije. Na jedan ukrainski top, gore tri ruska. Placaju danak neinteligrntnih zrna. Ukrato, lako je pogoditi tržnicu, ali britanski tenkovi su po formuli: i čorava koka zrno ubode…🤣🤣🤣

nessy
7 mjeseci prije

Evo, off-topic, ali moram. Onom monstrumu-degeneriku koji radi  za Hrvatsku biskupsku konferenciju u Briselu (Ivor Ivanisevic), osudjenom na (smijesnu) godinu dana zatvora zbog silovanja pasa , snimanja svojih djela i distribucije, za dva tjedna sve odlazi u zastaru. Crkva, sve u duhu milosrdja, dobro cuva gnjusobe pod svojim skutima. Zanima me ima li netko da ode u Brisel, da mu se pokriju dnevnice, troskovi, i da dobije neki honorarcic, partisuca eura, a on da prebroji rebra ovom ljubitelju pasa. Vjerujem da bi se brzo skupilo dovoljno novca u fondu za tu namjenu.

Lucija, prva
7 mjeseci prije

Mislim da je ovo drugi a ne prvi Challenger?

Snimke pokazuju oštećenje desnog donjeg dijela i gusjenica, pa je moguća i mina.
Tko će više znati…

Dokurčilomi
7 mjeseci prije

Hajde pustite neka ga odvuku sakupljači sekundarnog otpada. Neka i oni imaju nekakve koristi od ovog rata.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI