Velika Britanija otkriva uslove za ukidanje sankcija Rusiji

Liz Truss
21 komentar

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Truss rekla je za britanski list da bi takav potez bio uslovljen povlačenjem Moskve iz Ukrajine.

Velika Britanija bi mogla da ukine svoje „snažne“ sankcije ukoliko se Rusija povuče iz Ukrajine i obaveže se na uzdržavanje od „dalje agresije“, otkrila je britanska sekretarka spoljnih poslova Liz Truss.

U intervjuu za Sunday Telegraph, Truss je rekla da bi „trebalo da obezbijede samo potpuni prekid vatre i povlačenje, ali i obećanje da neće biti dalje agresije“. Ona je sankcije opisala kao „snažnu polugu“ koju bi trebalo koristiti u odnosima sa Rusijom – za koju je tvrdila da nije ispoštovala „više sporazuma“ koje je potpisala.

Truss smatra da bi ukidanje sankcija trebalo posmatrati kao podsticaj koji bi primorao ruskog predsjednika Vladimira Putina da prekine svoju vojnu kampanju u Ukrajini. Međutim, ako dođe do „dalje agresije u budućnosti“ od strane Moskve, na stolu bi morala da postoji opcija za uvođenje „brzopoteznih sankcija“, primijetila je ona.

Truss je otkrila da je osnovala specijalnu „jedinicu za pregovore” u Ministarstvu inostranih poslova, zaduženu da pomaže u budućim mirovnim pregovorima.

Ona je prvi britanski zvaničnik koji je sugerisao da bi sveobuhvatne sankcije nametnute Rusiji mogle da budu uklonjene kao dio nagodbe između Moskve i Kijeva.

Njene opaske podsjećaju na one američkog državnog sekretara Anthony Blinkena, koji je u izjavi prošle srijede istakao da „sankcije same po sebi nisu osmišljene da budu trajne“. Blinken je slično primijetio da bi kaznene ekonomske mjere mogle da „nestanu“, ako „Putin zaustavi agresiju“.

Sunday Telegraph citira izvor blizak Truss koji je rekao da bi, kako je „Rusija pokazala da se jednostavno ne pridržava međunarodnih pravila i sporazuma“, mogućnost da se sankcije povuku „bilo značajno odvraćanje od buduće agresije ili kršenje pravila.”

Od 24. februara, kada su ruske trupe i vojna oprema prešli granicu Ukrajine, SAD, EU, Velika Britanija i nekoliko drugih država uvele su Moskvi nekoliko rundi ekonomskih sankcija bez presedana, ciljajući, između ostalih entiteta i pojedinaca, na imovinu ruske centralne banke, određeni ibroj njenih komercijalnih banaka, mnoštvo poslovnih ljudi i direktno rusko rukovodstvo.

Kao odgovor, Rusija je zahtijevala da svaka država koja kupuje njenu naftu i gas i koja je uvela sankcije uvoz ugljovodonika plati u rubljama.

Moskva je poslala svoju vojsku u Ukrajinu prije mjesec dana, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspjeha Kijeva da sprovede uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Rusije. Protokoli uz posredovanje Njemačke i Francuske osmišljeni su da regulišu status tih regiona unutar ukrajinske države.

Rusija sada zahtjeva da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom državom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

Liz TrussrusijaSankcijeukrajinaVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čudila se aman ja
2 godine prije

..ne laje pas radi sela.

nekoime
2 godine prije

Treba li Rusija omogućiti uplovljavanje 5. flote u Kijev?

sakib
2 godine prije

ko tebe nasto pita kada ce se vasa oligarhija dozvati pameti pravo je pitanje a znamo i odgovor kad dobije po repu niko jos nije napravio zla u svijetu kao englezi u ime krune ali sve se vraca sve se placa

Ja to onako
2 godine prije

Nemoj te Rusiji ukinuti snkcije ko Boga vas molim,sto ih budete duze drzali to ce biti bolje po Rusiju.

MrKamenjarac
2 godine prije

…PRVO SE OSLOBODITE PEDOFILIJE…MADERFUCKER-i….
…NEZNA SE KO JE SUPLJOGLAVIJI:TI ,DZOGLAVI BORIS ILI PARKINSON-DEMENTNI BIDEN…ZVALE ZVALAVE…..POZOVITE ONOG SVONJU SOLCA I TOPLOG MAKRONA U PONMOC…

minimoris
2 godine prije

Ovo je veoma interesantno.
Sada bi Rusija trebalo da kaze da uvode sankcije zapadu,ali da im pri tom zajedno sa Kinom otkidaju africke kolonije,to je najbitnije.Kada im ukinu izvor prihoda tj prihod od pljacke nece moci da zive kako su do sada ziveli.Tako mogu da ih dovedu do stadijuma da moraju da mole ne na kolenima vec u mnogo ponizavajucem polozaju.

gsx
2 godine prije

Mislim da još nisu shvatili ili prihvatili novu realnost.

Tupko Glupko
2 godine prije

To je ona zbog čije je izjave Putin stavio nuklearne snage u borbenu pripravnost 28. veljače.

Evo što je o tome tada rekao glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov:

“Razni predstavnici na raznim razinama govorili su o mogućim svađama pa čak i sukobljavanju i okršajima između NATO-a i Rusije. Smatramo da su takve izjave potpuno nepotrebne. Neću imenovati tko stoji iza tih izjava, iako se radi o britanskoj ministrici vanjskih poslova.”

lurker
2 godine prije

Da, baš će vam Rusi povjerovati… kao da su zaboravili Irak i vječne sankcije glede nikad viđenog WMD.

Dok je Putin na vlasti u Rusiji ništa od toga.

abc
2 godine prije

Svakim sankcijama je Rusija još jača i neovisnija. Još kad rublja postane nezaobilazna valuta, koja temelji na energentima i rudnim bogastvima, dolar odlazi u zaborav.

ANTIFAŠISTA
2 godine prije

U znak pooštravsnja sankcija Rusiji, UK će sav kapital koji su Ruski oligarsi unjeli vratiti u Rusiju, skupa sa svim uvećanjem vrijednosti.

Sve samo HDZ NE
2 godine prije

Zbog poštivanja ljudskih prava vlada UK je odlučila Juliana Asange osloboditi i deportirati u Rusiju..

HEKPCT
2 godine prije

Pazi, ministrica VANJSKIH POSLOVA a ne razlikuje Donbas od Rostova. Bit će da je ona unosila koordinate u onaj zagrebački dron/raketu.

Max
2 godine prije

Truss nema veze ni s čim.

Roccos
2 godine prije

Samo što još ne kaže”Rusijo molim te daj nam neki povod da ukinemo sankcije,ne možemo više izdržati”.He he,samo se vi nadajte.

abc
2 godine prije

I da zapadni klaunovi ukinu sve sankcije, Rusija je več odlučila, da če zapad svo rusko blago plačati u rubljima. A to je smrt za dolar.

abc
2 godine prije

VB ne može Rusiji postavljati uslove. Može dobiti samo jak šamar od kojeg se nikad neče oporaviti. Rusija je ubica fašističkih i rasističkih imperija.

abc
2 godine prije

Ovi Britanci ne samo da su jako ružni izvana, nego su još više ružni iznutra. To nije vređanje, to je činjenica.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI