Velika Britanija priznaje da je poslala trupe u Ukrajinu

Britanska vojska
22 komentara

Britanski kraljevski marinci izveli su operacije visokog rizika u Ukrajini u aprilu, napisao je general-pukovnik Robert Magowan u službenom dnevniku snaga. Prije Magowanovog priznanja, zapadni analitičari i mediji odbacili su ruske tvrdnje da su NATO trupe aktivne u Ukrajini.

Pripadnici grupe od 45 komandosa Kraljevskih marinaca napustili su Ukrajinu u januaru nakon evakuacije britanske ambasade u Kijevu u Poljsku. Međutim, oko 300 pripadnika elitne jedinice poslato je nazad u zemlju u aprilu da ponovo uspostave britansku misiju u Kijevu, pre nego što su nastavili da izvode ” druge diskretne operacije”, napisao je Magowan u časopisu snaga, prema izveštaju The Timesa u utorak.

Ove operacije su se odvijale “u izuzetno osjetljivom okruženju i uz visok nivo političkog i vojnog rizika”, izjavio je Magowan, koji je ranije služio kao komandant kraljevskih marinaca, a sada je zamjenik načelnika štaba odbrane u Ministarstvu odbrane.

Iako Magowan nije precizirao kakve su misije komandosi izveli, njegova izjava predstavlja prvi put da je Ujedinjeno Kraljevstvo priznalo da su njene trupe izvele specijalne operacije u Ukrajini. Ministarstvo odbrane odbilo je potvrditi ranije izvještaje o britanskim specijalnim snagama koje obučavaju ukrajinske trupe u Kijevu u aprilu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin opisao je sukob u Ukrajini kao sukob između Rusije i “cijele zapadne vojne mašinerije”, a u septembru je tvrdio da u Ukrajini postoje čitave vojne jedinice “pod de fakto komandom zapadnih savjetnika”.

Putinove riječi odbacili su zapadni mediji. “Nema dokaza o učešću kopnenih snaga NATO-a u Ukrajini”, rekao je tada za BBC Edward Arnold iz instituta Royal United Services . “Niti za komandante NATO-a koji usmjeravaju ukrajinske jedinice na bojnom polju. Takođe je vrlo mala vjerovatnoća da će se to dogoditi u budućnosti jer NATO nastoji da ublaži rizike od eskalacije.”

Magovanovo priznanje dokazuje da Arnold nije u pravu, ali Velika Britanija nije jedina zemlja NATO koja je priznala prisustvo svojih snaga u Ukrajini. Neimenovani zvaničnik Pentagona rekao je novinarima u oktobru da neodređeni broj američkih vojnika pregleda američke pošiljke oružja negdje unutar Ukrajine.

rusijaUKukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hogar strašni
1 godina prije

imat li podatke koliko takvih je poginulo

tihobl
1 godina prije

Robert Magovan je komandovao specijalcima samo 2 mjeseca. a onda je smijenjen zbog neuspjesnog desanta.

tihobl
1 godina prije

У Кијеву се чују експлозије преносе украјински локални извори. 10 иранских/руских беспилотних летелица камиказа „Шахид/Герањ” учествовало је у ваздушном нападу на објекте у Кијеву. ,,Дронови се крећу са југа, делом дуж Дњепра. Није било лансирања из Белорусије. Сада долази други “талас”.” Шеф Житомирске ОВА Бунечко: могућ други талас удара беспилотних летелица на критичне објекте у Украјини “За Рјазањ” – натпис на крилу дрона пронађен у округу Шевченко у Кијеву Други талас “мопеда”. У Житомирској, Кијевској, Луганској области Герани-2“ настављају да лете изнад Кијева – у граду се чују нове експлозије У Кијеву се на месту удара диже велики стуб дима, што украјински медији покушавају да прогласе као „обарање“ Герана-2. Међутим, јасно је да је инфраструктурни објекат погођен. У међувремену, у Кијеву настављају да се чују сирене. Истовремено, локалне власти износе различите изјаве. Тврде да је било укупно 10 дронова и сви су оборени. Међутим, снимак пожара великих размера над једним од… Čitaj više »

Dokurčilomi
1 godina prije

Sva sreća pa NATO ne ratuje protiv Rusije.

eks
1 godina prije

Samo mentalno ograničenim osobama nije jasno da rat u Ukrajini, de facto, vode USA-NATO . USA je imperija zla .

1 godina prije

Bit Ce da ih je do sada toliko izginulo da vise nema smisla igrati se skrivaca.osim toga,same obitelji znaju gdje su im poginuli bliznji.hvala.

Ante
1 godina prije

To samo znači da sve te NATO snage koje su poslane u Ukrajinu nisu nešto uspješne u Ukrajini. Neki će odmah napomenuti da su uspjeli potisnuti Ruse. ja samo podsjećam s obzirom da su se Rusi suzdržavali od napada na infrastrukturu Ukrajine u početku rata, i da su pokušali bez većih civilnih žrtava voditi rat, to je Ruse koštalo. Sada kada se vidi da su se borili protiv NATO snaga Ruska vojska se dobro drži.

gigi pinna
1 godina prije

Priznali su ono što je opće poznato – svi složeniji napadi na Ruse u Ukrajini, ili samoj Rusiji, su njihov i američki proizvod.
Rusija očito nema muda odgovoriti direktno, ako ne na britanski i američki teritorij, onda barem na njihove trupe.
VOLodimir neka bude sretan da mu je tu još Putko, jer on i dalje misli da je ovo neka “policijska akcija”, pa ne bi baš htio eskalirati situaciju, lol!

Max
1 godina prije

seve priznala pornić.

Red Dog
1 godina prije

Dakle, u ratu je sa Rusijom.
Nije pogresio onaj drug kad je rekao da treba sravniti London sa zemljom.

Voltaire
1 godina prije

neka im je Bog i svi sveci u pomoci koga Runje zarobe. guza ka meduza 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI