Velika Britanija razmatra da bi u budućnosti mogla tenkove zamijeniti novim, visokotehnološki razvijenim oružjima

Britanski tenkovi
16 komentara

Radikalni plan, o kojem trenutačno raspravlja britanska vlada, u svojoj srži sadrži informacije koje govore o tome da bi u budućnosti vojska Velike Britanije mogla biti bez oklopništva, ali da bi zato poboljšala svoje ”cyber” i ostale visokotehnološki razvijene komponente ratovanja.

Britanski šefovi obrane iznijeli su planove za deaktivaciju glavnih borbenih tenkova i oklopnih borbenih vozila Arvil Challenger 2 (AFV), budući da su se troškovi njihovog održavanja uvelike povisili, izvijestio je časopis Times.

Bez obzira na troškove, oklopne postrojbe, koje trenutno čine 227 Challengera i 388 Warriora, navodno se smatraju zastarjelima. Neki stručnjaci tvrde da će se ratovanje u 21. stoljeću oslanjati na kibernetičke sposobnosti,  sa svemirskim i drugim visokorazvijenim tehnologijama ratovanja.

“Budućnost leži u autonomnim oružjima, koje na izravan ili neizravan način kontrolira čovjek (osoblje koje daljinski kontrolira ili raspoređuje bespilotnu opremu”), izjavio je za Times general Sir Richard Barrons, bivši zapovjednik Zapovjedništva združenih snaga. Potrošnja novca “na mali broj platformi kojima upravlja čovjek” dovela bi do toga da Britanija bude ”generaciju iza” što se tiče prilagodbe na nove načine ratovanja.

Prema izvješću, odustajanje od oklopništva dolazi kao dio integrirane vladine revizije vanjske politike, obrane i sigurnosti, koja bi trebala biti gotova u studenom. London je, međutim, već stupio u kontakt sa svojim saveznicima u NATO-u, govoreći im o svojim planovima za odustajanje od oklopništva.

Velika Britanija, jedna od rijetkih članica saveza sa značajnom tenkovskom snagom, nudi vodeću ulogu u napadačkim sposobnostima, razvoj zračnih snaga, uključujući i izviđačko zrakoplovstvo, plus neodređeno cyber, elektroničke i ostale, nekonvencionalne načine ratovanja, stoji u članku.

Kritičari kontroverznog plana inzistiraju na tome da će Britanija izgubiti velik dio svoje geopolitičke moći ako se odrekne oklopništva. „Jednostavno nas nitko više neće gledati kao vjerodostojnu vodeću državu NATO-a, ako ne budemo imali mogućnosti sudjelovanja u borbama iz blizine. To će nas postaviti iza zemalja poput Francuske, Njemačke, Poljske i Mađarske“, rekao je za Times visoko rangirani izvor.

U slučaju da planovi dobiju zeleno svjetlo, Challengeri će najvjerojatnije biti stavljeni u status ”duboke konzervacije”, čime bi se omogućilo njihovo implementiranje u slučaju potrebe. Ako se oružane snage odluče na zadržavanje, samo 150-170 tih glavnih tenkova mogli bi biti nadograđeni ili zamijenjeni.

Britanija nije jedina država NATO-a koja želi odustati od oklopništva. Prije nekoliko godina, Nizozemska je raspustila sve svoje tenkovske jedinice. Umjesto za njih, odlučila se za lakša borbena vozila pješaštva. Nizozemska vojska ovaj je potez objasnila nepostojanjem vojnih prijetnji koje bi zahtijevale veliki razmještaj tenkova.

Tenkovi nisu jedino pitanje za raspravu o oružanim snagama u Britaniji. Ranije ove godine, vijest da je London tiho pristao na kupovinu novih američkih nuklearnih bojevih glava kako bi zamijenio domaći Trident, izazvala je prilično velike uzbune među zastupnicima.

Zastupnici su bili ogorčeni činjenicom da je skupi prijenos izvršen apsolutno bez konzultacija kao i bez nadzora, dok je šira javnost optužila torijevsku vladu da služi kao ”poslušni psić” Washingtonu.

Challenger 2NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Uno
3 godine prije

Ne treba njima vojska. Juče je komentator Brainstorm ostavio slikovit komentar kako to rade gusari:

Brainstorm
ne zaboravi diego garcia. otok u indijskom oceanu. englesko vlasnistvo. prislino izselili cjelokupno stanovnistvo na mauricius. sad je tu najveca americka vojna baza. stanovnici podnijeli tuzbu i dobili sudsku presudu u londonu. sve zakon na njihovoj strani ali onda as iz rukava. kraljica ponistila odluku suda po osnovi zakona iz 14. stoljeca. da ne izazove reakcije javnosti kraljicina odluka je objavljena dan uoci velike nogometne utakmice.

nekoime
3 godine prije

Već zamišljam izbezumljene ruske vojnike kako bježe u suprotnom smjeru od fronta zato jer im šteka Facebook.

tihobl
3 godine prije

Poslije rata u BL bili su rasporedjeni britanci. Zaposlili su u svojoj bazi tenkovske mehanicare bivse JNA. Od njih sam cuo da je britanski oklop teska skalamerija koja se stalno kvari. Za 3-4 godine koliko su radili kod britanaca imali su vise posla nego za 30 godina rada u kasarni Kozara. Britanski izninjeri su pravi strucnjaci da najnekvalitetnije dijelove zavuku na najnepristupacnija mjesta.

Max
3 godine prije

Ukinut će tenkove a onda kupovati američke.

Tatanka Yotanka
3 godine prije

To nije tako jednostavno i sigurno je, da će tenkovi još dugo vremena biti nezamjenjivi na bojištima. Istina je, da će se broj njihovih smrtnih protivnika stalno povećavati, a to su u prvom redu PT rakete, koje su sve preciznije probojnije i imaju sve veći domet, još posebno one kategorije, “lansiraj i zaboravi”. U zadnje vrijeme sve veća prijetnja tenkovima postaju bezpilotne letjelice ili dronovi, koji su se već dokazali u Siriji i u Libiji i nema sumnje, da će se ta vrsta oružja i dalje razvijati i usavršavati, ali tenk je još uvjek potreban, da se borbenim manevrom omogući brzo napredovanje na nekom borbenom pravcu uz snažnu potporu tenkova, koji su spoj pokretljivosti jakog oklopa i snažnog topovskog naoružanja. Još jedna činjenica je jako važna. Tenkovi moraju biti pravilno upotrebljeni i ne mogu biti uspješni, ako nastupaju samostalno, bez potpore pješadije i jake protuzračne potpore. Uz pravilnu upotrebu, tenk… Čitaj više »

Davor drugi
3 godine prije

S mnogih aspekata modernog strateškog ratovanja teško mi je zamisliti neke oružane snage bez oklopnih postrojbi. Međutim ako VB-u pretpostavimo u prvom redu kao otočnu zemlju, a zatim kao bez nekih aspiracija za osvajanjem i napadačkom strategijom, u tom slučaju može biti da su u pravu. Za takvo sto će ipak biti potrebna korjenita promjena cijelog sustava njihovih OS kao i veliki dio ukupne vojne strategije i doktrine oružanih snaga VB koja će se bazirati obrambenoj doktrini ratovanja.

Stara kuka
3 godine prije

Smogi
Već sam se zabrinuo di si. Da su ti stričeki u bijelim mantilima za kaznu uskratili terapiju internetom.

Spartak
3 godine prije

Što će V. Britaniji tenkovi?. Nju nitko neće napasti kopnenim putem jer je otok. A ona može napadati i bez tenkova huškajući putem medija budale iz recimo, Poljske, Litve, Ukrajine i drugih zemalja da napadnu sa svojim tenkovima i bore se za “slobodu i demokraciju”. Topovskog mesa ima uvijek dovoljno, zašto trošiti funte na oružje

Mlayak
3 godine prije

Smogovac
Očito ti je smog pojeo sav mozak ako si ga uopče i imao

Suze Roni
3 godine prije

Nemaju love za odrzavanje tenkova, a buncaju o novom oruzju kao zamjeni.

Ante
3 godine prije

Britanci mogu proizvesti već broj bespilotnih letjelica da zamjene ljude. Valjda na to računaju u budućnosti?

Kaj ti
3 godine prije

Koliko je rusija zaostala zemlja, strašno nešto

Trt
3 godine prije

Nikakav problem.Za borbu iz blizine vec su spremni LGBT komandosi naoruzani snaznim kritikama.

Messerschmitt
3 godine prije

Pješadija na bojnom polju bez pratećih tenkova i adekvatne arterijske podrške je beskorisna. Tj. glineni golubovi. TOČKA.

Angela
3 godine prije

Dakle, ako maske nisu paravan što je onda smisao aktualnih zbivanja? Pri nailasku na Svete “smetnje”, od Nikola Tesla preko Bruno Gröning stigla i do Alois Irlmaier! Imao je mnogo toga za reći pa ostao tih u javnosti, nisu to davna prošla vremena. { Sva trojica su Izgubili Riječ poradi budućnosti.} Meni izgleda da je Tesla dobrim dijelom “zaslužan” za frekventni napredak, dok su druga dvojica trebali osvježiti sjećanja. Biti će da je sve “zapisano u zvijezdama”, a čini se da se “Lesi vraća kući” nakon “osvajanja svijeta”.
P.S. Alois Irlmaier nije sanjao niti imao vizije, on je “gledao filmove” iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti?! Osim tzv. korone spominje se još naoružavanje u krizi poradi održavanja mira sukobima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI