fbpx

Velika Britanija razmatra da bi u budućnosti mogla tenkove zamijeniti novim, visokotehnološki razvijenim oružjima

Britanski tenkovi

Radikalni plan, o kojem trenutačno raspravlja britanska vlada, u svojoj srži sadrži informacije koje govore o tome da bi u budućnosti vojska Velike Britanije mogla biti bez oklopništva, ali da bi zato poboljšala svoje ”cyber” i ostale visokotehnološki razvijene komponente ratovanja.

Britanski šefovi obrane iznijeli su planove za deaktivaciju glavnih borbenih tenkova i oklopnih borbenih vozila Arvil Challenger 2 (AFV), budući da su se troškovi njihovog održavanja uvelike povisili, izvijestio je časopis Times.

Bez obzira na troškove, oklopne postrojbe, koje trenutno čine 227 Challengera i 388 Warriora, navodno se smatraju zastarjelima. Neki stručnjaci tvrde da će se ratovanje u 21. stoljeću oslanjati na kibernetičke sposobnosti,  sa svemirskim i drugim visokorazvijenim tehnologijama ratovanja.

“Budućnost leži u autonomnim oružjima, koje na izravan ili neizravan način kontrolira čovjek (osoblje koje daljinski kontrolira ili raspoređuje bespilotnu opremu”), izjavio je za Times general Sir Richard Barrons, bivši zapovjednik Zapovjedništva združenih snaga. Potrošnja novca “na mali broj platformi kojima upravlja čovjek” dovela bi do toga da Britanija bude ”generaciju iza” što se tiče prilagodbe na nove načine ratovanja.

Prema izvješću, odustajanje od oklopništva dolazi kao dio integrirane vladine revizije vanjske politike, obrane i sigurnosti, koja bi trebala biti gotova u studenom. London je, međutim, već stupio u kontakt sa svojim saveznicima u NATO-u, govoreći im o svojim planovima za odustajanje od oklopništva.

Velika Britanija, jedna od rijetkih članica saveza sa značajnom tenkovskom snagom, nudi vodeću ulogu u napadačkim sposobnostima, razvoj zračnih snaga, uključujući i izviđačko zrakoplovstvo, plus neodređeno cyber, elektroničke i ostale, nekonvencionalne načine ratovanja, stoji u članku.

Kritičari kontroverznog plana inzistiraju na tome da će Britanija izgubiti velik dio svoje geopolitičke moći ako se odrekne oklopništva. „Jednostavno nas nitko više neće gledati kao vjerodostojnu vodeću državu NATO-a, ako ne budemo imali mogućnosti sudjelovanja u borbama iz blizine. To će nas postaviti iza zemalja poput Francuske, Njemačke, Poljske i Mađarske“, rekao je za Times visoko rangirani izvor.

U slučaju da planovi dobiju zeleno svjetlo, Challengeri će najvjerojatnije biti stavljeni u status ”duboke konzervacije”, čime bi se omogućilo njihovo implementiranje u slučaju potrebe. Ako se oružane snage odluče na zadržavanje, samo 150-170 tih glavnih tenkova mogli bi biti nadograđeni ili zamijenjeni.

Britanija nije jedina država NATO-a koja želi odustati od oklopništva. Prije nekoliko godina, Nizozemska je raspustila sve svoje tenkovske jedinice. Umjesto za njih, odlučila se za lakša borbena vozila pješaštva. Nizozemska vojska ovaj je potez objasnila nepostojanjem vojnih prijetnji koje bi zahtijevale veliki razmještaj tenkova.

Tenkovi nisu jedino pitanje za raspravu o oružanim snagama u Britaniji. Ranije ove godine, vijest da je London tiho pristao na kupovinu novih američkih nuklearnih bojevih glava kako bi zamijenio domaći Trident, izazvala je prilično velike uzbune među zastupnicima.

Zastupnici su bili ogorčeni činjenicom da je skupi prijenos izvršen apsolutno bez konzultacija kao i bez nadzora, dok je šira javnost optužila torijevsku vladu da služi kao ”poslušni psić” Washingtonu.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
17 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Stara kuka
Gost
Stara kuka
2 mjeseci prije

Britanci su u pravu. Što će im tenkovi kad već imaju zastrašujuće autonomno oružje, koje na izravan ili neizravan način djelomično, ponekad kontrolira čovjek – njihove ružne, neogojene, pijane prostakuše od žena kakve se mogu vidjeti u svim turističkim mjestia širom svijeta.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-1308985/Female-Brits-abroad-branded-ugliest-world.html
comment image

Uno
Gost
Uno
2 mjeseci prije

Ne treba njima vojska. Juče je komentator Brainstorm ostavio slikovit komentar kako to rade gusari:

Brainstorm
ne zaboravi diego garcia. otok u indijskom oceanu. englesko vlasnistvo. prislino izselili cjelokupno stanovnistvo na mauricius. sad je tu najveca americka vojna baza. stanovnici podnijeli tuzbu i dobili sudsku presudu u londonu. sve zakon na njihovoj strani ali onda as iz rukava. kraljica ponistila odluku suda po osnovi zakona iz 14. stoljeca. da ne izazove reakcije javnosti kraljicina odluka je objavljena dan uoci velike nogometne utakmice.

nekoime
Gost
nekoime
2 mjeseci prije

Već zamišljam izbezumljene ruske vojnike kako bježe u suprotnom smjeru od fronta zato jer im šteka Facebook.

tihobl
Gost
tihobl
2 mjeseci prije

Poslije rata u BL bili su rasporedjeni britanci. Zaposlili su u svojoj bazi tenkovske mehanicare bivse JNA. Od njih sam cuo da je britanski oklop teska skalamerija koja se stalno kvari. Za 3-4 godine koliko su radili kod britanaca imali su vise posla nego za 30 godina rada u kasarni Kozara. Britanski izninjeri su pravi strucnjaci da najnekvalitetnije dijelove zavuku na najnepristupacnija mjesta.

Franjo Tahi
Gost
Franjo Tahi
2 mjeseci prije

Vjerujem u pricu, britanski inzinjering i izumiteljstvo je uvijek bilo na niskim granama, zato su i preorali Njemacku dva puta i razjebali Slavene jer se ne mogu nositi s njima. Ali za zakuhati sranje ili nesto opljackati zato imaju prirodan talent.

Max
Member
Max
2 mjeseci prije

Ukinut će tenkove a onda kupovati američke.

Tatanka Yotanka
Gost
Tatanka Yotanka
2 mjeseci prije

To nije tako jednostavno i sigurno je, da će tenkovi još dugo vremena biti nezamjenjivi na bojištima. Istina je, da će se broj njihovih smrtnih protivnika stalno povećavati, a to su u prvom redu PT rakete, koje su sve preciznije probojnije i imaju sve veći domet, još posebno one kategorije, “lansiraj i zaboravi”. U zadnje vrijeme sve veća prijetnja tenkovima postaju bezpilotne letjelice ili dronovi, koji su se već dokazali u Siriji i u Libiji i nema sumnje, da će se ta vrsta oružja i dalje razvijati i usavršavati, ali tenk je još uvjek potreban, da se borbenim manevrom omogući brzo napredovanje na nekom borbenom pravcu uz snažnu potporu tenkova, koji su spoj pokretljivosti jakog oklopa i snažnog topovskog naoružanja. Još jedna činjenica je jako važna. Tenkovi moraju biti pravilno upotrebljeni i ne mogu biti uspješni, ako nastupaju samostalno, bez potpore pješadije i jake protuzračne potpore. Uz pravilnu upotrebu, tenk će još dugo vremena biti gospodar bojišta. Američki stručnjaci su u Afganistanu htjeli tenkove u potpunosti nadomjestiti borbenim vozilima Stryker, ali ta teorija se je ubrzo pokazala pogrešnom, jer borbena vozila Stryker nisu imala odgovarajući oklop ni topovsko naoružanje, a pošto su bili bez gusjenica, znači bili su vozila na točkovima, koja su dobra na cestama, ali na bespućima ubrzo postanu neupotrebljivi i moguće ih je zaustaviti i običnom vatrom iz pješadijskog naoružanja. Tako, da su savezničke sile na tom bojištu opet počeli upotrebljavati tenkove Abramse i Leoparde. Mislim, da će se ova britanska vojna filozofija, da se iz upotrebe izbace tenkovi ubrzo pokazati pogrešnom i ako oni izbace tenkove, ubrzo će ih opet morati uvesti u naoružanje, ali pošto britanci, koji su inače prvi uveli tenkove u vojnu upotrebu i to u prvom svjetskom ratu, kasnije nikada nisu bili među vodećim tenkovskim silama i otočka su država, koja više pažnje mora posvećivati mornarici i avijaciji, možda im čak i uspije nadomjestiti tenkove nekakvim drugim sistemima oružja.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
2 mjeseci prije

S mnogih aspekata modernog strateškog ratovanja teško mi je zamisliti neke oružane snage bez oklopnih postrojbi. Međutim ako VB-u pretpostavimo u prvom redu kao otočnu zemlju, a zatim kao bez nekih aspiracija za osvajanjem i napadačkom strategijom, u tom slučaju može biti da su u pravu. Za takvo sto će ipak biti potrebna korjenita promjena cijelog sustava njihovih OS kao i veliki dio ukupne vojne strategije i doktrine oružanih snaga VB koja će se bazirati obrambenoj doktrini ratovanja.

Spartak
Gost
Spartak
2 mjeseci prije

Što će V. Britaniji tenkovi?. Nju nitko neće napasti kopnenim putem jer je otok. A ona može napadati i bez tenkova huškajući putem medija budale iz recimo, Poljske, Litve, Ukrajine i drugih zemalja da napadnu sa svojim tenkovima i bore se za “slobodu i demokraciju”. Topovskog mesa ima uvijek dovoljno, zašto trošiti funte na oružje

Suze Roni
Gost
Suze Roni
2 mjeseci prije

Nemaju love za odrzavanje tenkova, a buncaju o novom oruzju kao zamjeni.

Ante
Gost
Ante
2 mjeseci prije

Britanci mogu proizvesti već broj bespilotnih letjelica da zamjene ljude. Valjda na to računaju u budućnosti?

Kaj ti
Gost
Kaj ti
2 mjeseci prije

Koliko je rusija zaostala zemlja, strašno nešto

Trt
Gost
Trt
2 mjeseci prije

Nikakav problem.Za borbu iz blizine vec su spremni LGBT komandosi naoruzani snaznim kritikama.

Messerschmitt
Gost
Messerschmitt
2 mjeseci prije

Pješadija na bojnom polju bez pratećih tenkova i adekvatne arterijske podrške je beskorisna. Tj. glineni golubovi. TOČKA.

Angela
Gost
Angela
2 mjeseci prije

Dakle, ako maske nisu paravan što je onda smisao aktualnih zbivanja? Pri nailasku na Svete “smetnje”, od Nikola Tesla preko Bruno Gröning stigla i do Alois Irlmaier! Imao je mnogo toga za reći pa ostao tih u javnosti, nisu to davna prošla vremena. { Sva trojica su Izgubili Riječ poradi budućnosti.} Meni izgleda da je Tesla dobrim dijelom “zaslužan” za frekventni napredak, dok su druga dvojica trebali osvježiti sjećanja. Biti će da je sve “zapisano u zvijezdama”, a čini se da se “Lesi vraća kući” nakon “osvajanja svijeta”.
P.S. Alois Irlmaier nije sanjao niti imao vizije, on je “gledao filmove” iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti?! Osim tzv. korone spominje se još naoružavanje u krizi poradi održavanja mira sukobima.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
17
0
()
x