Velika Britanija vrši pritisak na Njemačku

Taurus projektil
14 komentara

Zapadne zemlje trebale bi pojačati svoju vojnu podršku Ukrajini i “ulagati” više u NATO, rekao je britanski ministar vanjskih poslova David Cameron za njemački Sueddeutsche Zeitung u intervjuu objavljenom u petak. London je spreman da radi sa Berlinom na „rešavanju problema” koji sprečavaju Nemačku da Kijevu obezbedi svoje rakete Taurus dugog dometa, dodao je on.

Potencijalna nabavka krstarećih raketa njemačke proizvodnje, koje imaju domet od oko 500 kilometara (300 milja), u Ukrajinu je nedavno privukla dodatnu pažnju usljed posljedica iz procurelog snimka visokih njemačkih vojnih zvaničnika koji razgovaraju o upotrebi tog oružja za uništavanje Ruski Krimski most. U audio snimku i transkriptu razgovora koje je objavio RT, visoki njemački vojni oficiri, uključujući komandanta nacionalnog ratnog zrakoplovstva, posebno su govorili o održavanju vjerodostojnog poricanja u slučaju takvog napada.

Curenje je navelo bivšeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva da optuži Njemačku da se priprema za sukob s Rusijom, što je Berlin negirao.

Kancelar Olaf Scholz bio je skeptičan prema ideji slanja projektila Taurus u Ukrajinu. On je tvrdio da bi upotreba takvog oružja zahtijevala strožu kontrolu Berlina i prisustvo njemačkih stručnjaka na terenu. Šolc je takođe tvrdio da neće dozvoliti da se nacionalne trupe direktno uključe u sukob u Ukrajini.

“Odlučni smo da blisko sarađujemo s našim njemačkim partnerima po ovom pitanju, kao i na svim ostalima kako bismo pomogli Ukrajini”, rekao je Cameron za Sueddeutsche Zeitung na pitanje da li London može pomoći Berlinu u “rješavanju problema koji sprečavaju isporuku Taurus” u Kijev .

Kada je dodatno pritisnut na potencijalne scenarije rješenja, uključujući isporuku više britanskih projektila Storm Shadow Ukrajini u zamjenu za isporuke Taurus Velikoj Britaniji, Cameron je rekao da smo “spremni razmotriti sve opcije kako bismo postigli maksimalni učinak za Ukrajinu”. On je odbio da pruži dodatne detalje o ovom pitanju.

Ministar vanjskih poslova je rekao da London neće ohrabrivati ​​Berlin da pošalje svoje projektile u Kijev, dodajući da “svaka zemlja ovdje mora donijeti suverenu odluku”. I dalje je tvrdio da je Velika Britanija “zadovoljna aranžmanima” koje je sklopila s Kijevom, dodajući da je britansko oružje igralo ulogu u poboljšanju borbenih sposobnosti Ukrajine.

Kameron je takođe insistirao na tome da Zapad i dalje treba da teži da postigne svoje ciljeve silom, a ne da traži mir u Ukrajini. „Najbolja stvar koju sada možemo da uradimo je da ulažemo u NATO“, rekao je on nemačkom listu. Uspjeh Rusije u tekućem sukobu doveo bi do “velike neizvjesnosti” u Evropi i ostatku svijeta, kao i do krize povjerenja unutar bloka predvođenog SAD-om, tvrdi on.

“Ako želimo da postignemo pravedan mir, to ćemo postići samo snagom”, rekao je Kameron, dodajući da je traženje mira nespojivo sa pomaganjem Kijevu. “Ako kažemo [da] želimo da podržimo Ukrajinu, ali i mirovni proces, nijedna od te dvije stvari neće uspjeti”, dodao je.

Moskva je više puta govorila da je spremna za mirovne pregovore, ali nije vidjela spremnost za njih ni u Kijevu, ni u Washingtonu ni među svojim saveznicima. Zapad i dalje nastoji da Rusiji nanese poraz na bojnom polju, izjavio je prošle sedmice ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Bivši ruski ministar odbrane Sergej Ivanov, u govoru ranije ove sedmice, također je ubrojio UK među nacije koje su „najneprijateljskije“ prema Rusiji.

njemačkaTaurusUKukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čudan lik
1 mjesec prije

Hahaha… Baš šteta što nitko u Njemačkoj vladi nema grama mozga u glavi.
Rješenje je tako jednostavno, Njemci bi trebali donirati te rakete Britancima, kao saveznicima. Pa da vidimo imaju li Britanci muda poslati te iste rakete Ukrajincima???

Dux
1 mjesec prije

Englezi se navikli kroz stoljeća nametati ” pravedni mir, samo snagom” , a kakav je to ” pravedni mir” još i danas na svojoj koži osjete zemlje koje su englezi kolonizirali i “ispijaju im krv na slamku”.
Kakvi licemjeri….

Josip
1 mjesec prije

Ne nego te anglosaksonske NATO fasiste treba istjerati iz cijele Europe koja i dalje ne vidi koje je to smece. Cak sei Amerikanci odricu NATOa koji je postao sam sebi svrha. Pitam se kuda narodi EU gledaju i zar bas nista nisu naucili kroz povijest? Zar opet potomci fasista Europu zele odvesti u razaranje kakvo je vise puta prosla zahvaljujuci americkoj kuhinji koja je i Hitlera digla na noge?

Bruno
1 mjesec prije

Ulazak u rat nije pitanje ni Lize, ni Camerona ni čupavog Johnsona. Njihova djeca ni unuci neće ići u rov. O tome trba odlučivati narod, referendumom, pri čemu izlaznost MORA biti veća od 70 %. Pa ako je narod odlučio da hoće nestati, ako narod hoće da ugrozi svoje potomke, onda treba snositi i odgovornost. Da posejdon potopi Britaniju, Trass, Johnson, Cameron neće sigurno biti u Britaniji. Ni njihov okot. Pa zansa Ursula donosi odluke. Jedna noga u grobu, a ispred nje idu tjelohranitelji i sklanjaju kore od banana, da joj i druga noga ne bi otišla u grob. Njen nakot sigurno nije u EU. Odjebite EU komisiju. Mogu se članovi birati samo na izborima , dvotrćinskom većinom. I 5 god nakon mandata, okot izabranih ne smije napustiti EU.

Dante
1 mjesec prije

Čitajte sta je Armstrong ekonomista pisao 2013.godine i sve će biti jasno
Ovo jebanje ljudi u mozak datira jos od IV vijeka
Istorija se montira pa bar 50 godina unaprijed…Sve za 🐑🐑🐑🐑🐑🐑😱😱😱😱😱

eks
1 mjesec prije

London – gnezdo zla. Vašington – imperija zla .

Max
1 mjesec prije

Britanci guraju Nijence u propast.

Krle
1 mjesec prije

Siguran sam da će se NATO otvoreno uključiti u sukob u Ukrajini. U tijeku su pripreme i ostvaruju se uvjeti za realizaciju. Zauzimanje Krima je vjerojatno glavni preduvjet a možda i bude povod za uključivanje NATO. Očekujem intenziviranje napada na Krim te strateške vojne ciljeve u Rusiji.Odluka o uključivanju će ovisiti o rezultatima tih napada.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI