Venezuela i Rusija žele povećati trgovinsku razmjenu i koristiti Petro

22 komentara

Jučer je u Caracasu održan sastanak rusko-venezuelanske Međuvladine komisije na visokoj razini. Delegacije dviju zemalja su vodili potpredsjednik Venezuele za gospodarstvo Wilmar Castro Soteldo i ruski zamjenik ministra industrije i trgovine Oleg Nikolaevič Rjazancev. Sjednica je bila posvećena jačanju suradnje i trgovine između Rusije i Venezuele.

“Međuvladina komisija je razmatrala mogućnost trgovine i financijski transakcija između dvije zemlje u kriptovaluti Petro”, izvijestio je Wilmar Castro Soteldo novinarima nakon sastanka u Caracasu sa zamjenikom ministra industrije i trgovine Rusije, Olegom Rjazancevim.

Venezuelanski dužnosnik je naglasio kako je Rusija spremna ulagati u novu kriptovalutu Petro, koja je pokrenuta u prosincu prošle godine od strane predsjednika Venezuele Nicolasa Madura.

Na ovaj korak se Maduro odlučio kako bi prevladavao financijsku blokadu nametnutu od strane Sjedinjenih Država, privukao nova ulaganja i stvorio novi mehanizam plaćanja roba i usluga.

DW prenosi kako su se na sastanku dužnosnici bavili temama poput unaprjeđenja suradnje u sektoru farmaceutike i zdravstva, automobilske industrije, obrade metala, rudarstva, nafte, transporta i hrane, što je Wilmar Castro Soteldo objasnio u kratkom susretu s novinarima u sjedištu Ministarstva gospodarstva i financija u Caracasu.

“Cilj nam je, kao što su predložili ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Nicolas Maduro, trgovinsku razmijeni povećati za 30%”, rekao je ministar poljoprivrede Venezuele.

Rad zajedničkih povjerenstava će završiti ovaj utorak, 3. travnja, nakon niza posjeta proizvodnim pogonima i venezuelanskim državnim objektima, a potom će se sklopiti sporazumi s vladom Venezuele.

Sa svoje strane, visoki ruski dužnosnik je rekao “kako njegova zemlja Venezuelu vidi kao strateškog partnera i da će Rusija usmjeriti najveću pozornost na sve bilateralne projekte između zemalja i ovakve skupove”.

Državna venezuelanska novinska agencija AVN je priopćila da su međuvladine komisije dogovorila povećanu razinu suradnje između ruske kompanije Rosneft i Petro Monagas u Venezueli, dok će se u sektoru tranzita  ocijeniti mogućnost izgradnje lokomotiva i novog sustava željeznica.

DW također navodi kako se raspravljalo o vojnoj suradnji i obrani nacije Venezuele, a navodi kako se pozornost posvetila korištenju kriptovalute Petro i ruskim ulaganjima u kriptovalutu Venezuele.

Venecuela je u Rusiji pronašla strateškog saveznika multipolarne politike, dobavljača oružja, tehnologije i drugih resursa. Strateško partnerstvo dvije zemlje je potvrdio i Oleg Rjazancev, koji je rekao kako je Rusija uvijek Venezuelu smatrala za svog strateškog partnera i pažljivo će motriti sve bilateralne projekte između zemalja.

Odnosi Venezuele s Rusijom su doživjeli uspon pod predsjednikom Hugom Chavezom (1999. – 2013.) i razvijali su se u različitim područjima kao što su energetika, vojna suradnja, a ostali su isti i tijekom vladavine Chavezovog nasljednika, Nicolasa Madura.

Što se tiče venezuelanske kriptovalute Petro, podsjetimo da je na savjet američkog ministra financija predsjednik Donald Trump naložio zabranu financijskih transakcija s novom kriptovalutom južnoameričke zemlje, iako to ne može spriječiti trgovinsku razmjenu između Rusije i Venezuele, koju po nalogu dva predsjednika treba povećati za 30%.

FOTO – Sjednica rusko-venezuelanske Međuvladine komisija na visokoj razini

Sastanak u Venezueli
Sastanak u Venezueli
Petro
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kenan
6 godine prije

Rastavljanje dolara na proste faktore se nastavlja diljem planete.

Son of Alerik
6 godine prije

Aha. Venezuela bi trebala biti Rusima ono što je Ukrajina SAD i EU. Malo će ih naoružavati, malo im dobaciti pšenice i žita, a Rosnjeft će uletjeti tamo gdje su nekad bili Esso i Shell. Rosnjeft je potreban Maduru zato što nisu u stanju niti izvaditi naftu s obzirom na stanje u njihovoj nacionaliziranoj naftnoj kompaniji (čitati – ukradenoj).
Jedino je upitno što će Rusima petro, kao kolateral za dobavu oružja, za tehnologije? Pa će onda venezuelansku naftu prodavati Kinezima za juan, a petro prodavati sveudilj po svijetu investitorima i kladioničarima. I eto Atlantskog pakta na koljenima. Lavrovu pišu molbe za pomilovanje.
Malo su se prešli, ne bu to tako lako išlo.

Busola
6 godine prije

Uložiti ću nešto malo love u Petro … čini mi se kao dobro ulaganje.

thames
6 godine prije
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI