fbpx

PETRO venezuelanski BITCOIN – novo monetarno oružje protiv SAD-a

Maduro - Venezuela - Petro kriptovaluta

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro najavio je u nedjelju stvaranje “Petro”, virtualne valute temeljene na rezervama nafte u zemlji, a u cilju borbe protiv “financijske blokade” Sjedinjenih Država.

“Najavljujem da će Venezuela stvoriti novi monetarni sustav temeljen na domaćim rezervama nafte. Venezuela će stvoriti kriptovalutu Petro, kako bi stvorila i unaprijedila svoju monetarnu suverenost, a u cilju izvršenja svojih financijskih transakcija unatoč financijskoj blokadi”, kazao je predsjednik Venezuele Nicola Maduro tijekom tjedne TV emisije.

“Osim nafte, nova virtualnu valuta će se temeljiti na plinu, zlatu i dijamantima“, nastavio je predsjednik, čija zemlja posjeduje najveće svjetske rezerve nafte.

“To će nam omogućiti kretanje prema novim oblicima međunarodnog financiranja za gospodarski i društveni razvoj zemlje”, kazao je Maduro.

Zemlja, koja se bori s padom cijena nafte od koje nam dolazi 96% deviznih priliva, sankcionirana je od strane rejting agencija. Venezuela je prisiljena restrukturirati vanjski dug koji, prema nekim još neprovjerenim estimacijama, iznosi oko 150 milijardi dolara. Narod Venezuele gladuje, nedostaje mu lijekova, a sve zbog sankcija koje Venezueli uvode Sjedinjene Države. Sankcijama se ciljano smanjuje količina novca u Venezueli koja stvara monetarnu depresiju – glavnog uzročnika svih ekonomskih kriza.

Prema rejtingu nekoliko zapadnih agencija, Venezuela i državna naftna kompanija PDVSA su već u nemogućnosti otplatiti svoje dugove.

Suočeni s tim, Caracas optužuje Washington za “financijski progon“, kojeg je Venezueli nametnuo američki predsjednik Donald Trump krajem kolovoza ove godine.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
16 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Korisnik_postoji
Gost
Korisnik_postoji
3 godine prije

To bi im definitivno bio dobar potez. Samo ako se planira i izvedbe kako spada.
Postoji više tehnologija kojima bi praktički cijelu državu mogli prebaciti na kripto.
Venecuela već godinama ima sustav elektroničkog glasanja i prelazak na kripto je idući logičan korak.
Zamislite scenarij u kojem jedan sustav služi za plaćanje, glasanje na izborima (i nadzor nad istim), nadzor nad državnom upravom i njenim financijama i još mnogo toga.
S blockchain tehnologijom smo bliže direktnoj demokraciji nego ikad prije. Pravilno dizajniran i implementiran sustav koji je skoro nemoguće manipulirati je trenutno izvediv sa nekoliko različitih tehnologija, a nove se pojavljuju svako malo.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Državne obveznice na novi način – hajde da i to vidimo.

Petar JASAK
Noble Member
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac, moraš priznati da će biti interesantno. 🙂

Doista se radi o jednoj vrsti državnih obveznica gdje je dolar zaobiđen.

Petro valuta će imati pokriće u isporuci buduće nafte. Kako vidimo traži se i konvertibilnost jer se spominju i neki drugi prirodni resursi.

Vrlo interesantna situacija. Sada će se moći investirati u Venezuelu bez putovanja, a kako vidimo početna monetarna kreacija je impresivna.

Ostaje samo osigurati eksploataciju i siguran transport. Oko toga će sada biti velike borbe. Tko će to sve graditi?

Mercury
Gost
Mercury
3 godine prije
Reply to  Petar JASAK

@ JASAK

Po toj analogiji, skoro sve bi mogli zvati državne obveznice. Prva ideja ovoga, prema ovome šturom članku jer detalji još nisu poznati, da se izbije bilo kome iz ruke opcija valutnog rata. Ovo je kao nekada “zlatni standard”. Znači da bi to uspjelo, valute mora biti izdano isključivo koliko ima vrijednosti nafte. Samim time će snaga te valute ovisiti o kretanju cijene nafte…da ne idem dalje. Još uvijek se radi o valuti, a ne obveznicama ili nekim drugim izvedenicama.
Razumijem taku potrebu, ali to nije rješenje problema i ja se nadam da će im Rusi reći da se prime posla. Plivaju u nafti, a ne mogu srediti gospodarstvo što je zbilja sramota. Ameri ih guze na sve strane i pokušavaju uništiti da se dokopaju nafte, a oni samo galame i ništa ne rade.

Petar JASAK
Noble Member
3 godine prije
Reply to  Mercury

Mercury, ovo oko posla se slažem. Sličnu situaciju imamo i u drugim državama, gdje pored resursa, niskih poreza, niske cijene rada, zemljopisnog položaja, opet su svi uvjereni da im je najgore. Radi se o mentalnom sklopu “ništa se ne može”. Zamislimo kako je narodima koji nemaju ni resurse ni mogućnosti da bilo što naprave, a grcaju u dugovima i problemima. Međutim treba uzeti u obzir i vanjski faktor, kojeg i vi spominjete. Čim nešto pokušate, pojave se sponzorirani “profesionalni huškači” koji to sve unište. Okrenu jedne protiv drugih, nakon čega bilo kakva polemika o ekonomiji pada u vodu. Oni koji imaju kapital u Venezueli, danas ne ulažu, nego špekuliraju. Umjetno se stvaraju nestašice kako bi pala aktualna vlada. Vezano za Petro i obveznice ima se puno toga za reći. Kriptovalute su interesantna stvar. Njima je omogućena novčana fluidnost, izbjegavanje granica i dominirajućih financijskih institucija. Zašto je Petro jedan oblik obveznica? Obveznice Venezuele su do danas bile ocjenjivane putem rejting agencija. One pišu što god žele i prema potrebama. Ovim više to neće moći. Jer će “kvaliteta” obveznice postati cijena nafte, a ne ocjena rejting agencija. Kamate će biti niže, jer iza Petra će biti nafta kao nacionalni tj. državni resurs.… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Petar JASAK

Petre, šta god oni pričali i pisali ovo neodoljivo podseća na zajmove koje je organizovala Jugoslavija pa onda novijeg datuma “zajam za preporod Srbije” – a znamo kako je to završavalo. Doduše, politička pozadina je interesantna, Rusija i Kina imaju veliki interes da pomognu, koini se mogu brzo unovčiti… ali ipak se ne bih osećao prijatno da ulažem u privredu koja je u “čabru”. Naravno, u takvim situacijama se može lepo zaraditi – kao i sa ostalim kriptovalutama samo što to sve kocka višeg nivoa nego što je za mene prihvatljivo.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Da dodam: kada se govori o ratu ovakvim intenzitetom kao danas kupuje se zlato (srebro još bolje, dosta mu je povoljna cena).

Petar JASAK
Noble Member
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Dok sam pisao, pisao si i ti Shumadinac. 🙂

Slažemo se. Samo krediti i resursi nisu rješenje.

Neko ime
Gost
Neko ime
3 godine prije

Ovo je vrhunski potez, definitivno moze biti jedan od najjacih poteza na dedolarizaciji. Prakticki mogucnost da gradjani svijeta direktno kupuju obveznice/”petro”-e. Problem je sto se to moze relativno lako blokirati, ako ce blockchain validacija biti distribuirana samo u Venecueli.

Korisnik_postoji
Gost
Korisnik_postoji
3 godine prije
Reply to  Neko ime

@neko ime
“Problem je sto se to moze relativno lako blokirati, ako ce blockchain validacija biti distribuirana samo u Venecueli”

Upravo zato samo i napisao “ako bude pravilno implementirano”. Ako validacija bude ograničena na nekoliko servera u Venecueli, to “ubije” svaki wannabe hacker a o ozbiljnim da i ne govorim.
Naravno da se uvijek može desiti problem, pogotovo ako misliš da znaš bolje od onih koji godinama rade u nekom području.
Ja bih na njihovom mjestu uzeo par neovisnih timova stručnjaka za kripto (Kina, Rusija…) i da uz pomoć njih razradi robusno rješenje problema.
Potom bih dao svim timovima da validiraju rješenja drugih timova i tek bi onda išli u odabir najboljeg.
Kao što sam već rekao, blockchain ima jako puno mogućnosti i puno prednosti naspram postojećih sustava. Izgradi svoj sustav na osnovu postojeće mreže i nema te države ili organizacije koja tim može manipulirati.

Miki
Gost
Miki
3 godine prije

Kakva ludost kao da će to nešto pomoči bankrotiranoj državi.

Wswsws
Gost
Wswsws
3 godine prije

I Gadafi je to htio samo je prerano kukuriknuo.

Alerik
Gost
Alerik
3 godine prije

Još jedna u nizu socijalističkih budalaština iz Venezuele. Opet se pokazuje kako socijalisti ništa iz povijesti nisu naučili i to samo zato što socijalistički mozak nije sposoban učiti. Socijalisti bi otimali tuđe, smetaju im kapitalisti, kapital, poduzetnici, a radnic koji su glupi ko k su svete krave. Kad pokradu sve tuđe, onda bankrotiraju, gladuju, izvode vojsku na ulice. Socijalistička Venezuela je uspjela, unatoč enormnim količinama nafte završiti u bankrotu i vanjskom dugu od preko 150 milijarda dolara. Nevjerojatno! Pa to nije uspjelo ni jahačima deva iz Saudijske Arabije. S istih poetnih pozicija dogurali su do relativno bogate države, a ovi socijalisti doveli vlastiti narod do gladi. Isto kao što je to Jugoslavija osamedesetih učinila nama. Dovela nas do gladi, nestašica, par.nepar, crni kruh, bonovi, bez kave, bez banana, i s nevjerojatnom inflacijom. Maduro se sad sjetio nove valute. Valjda samo zato što mu sveučilišni profesori preživljavaju rudarenjem bitcoina. Da je njegov glavni problem u monetarnoj sferi, mogli bismo imati razumijevanja, ali ne – on nema monetarni problem (student ekonomije je u stanju zaustaviti inflaciju na nulu u roku od 24 sata, kao što je to učinio Ante Marković u Jugoslaviji i Škegro u Hrvatskoj), ima kognitivni problem. Dok god se… Pročitaj više »

Bear
Gost
Bear
3 godine prije
Reply to  Alerik

Jahace deva je Rusvelt postavio.Oni rade,kako USA kaze.

Bear
Gost
Bear
3 godine prije
Reply to  Bear

Znas onaj brod klase Iowa,posle Teheranske konferencije….
I Churchill- da ne zaboravim.

Nagard
Gost
Nagard
3 godine prije

Ko se na vrijeme ukrcao i vlak kriptovaluta sad je miliooner

POVEZANE VIJESTI

Izbornik