Venezuela kao članica UNHRC-a poziva Madrid da prekine s brutalnom represijom u Kataloniji

Prosvjedi
24 komentara

U Barceloni i ostalim katalonskim gradovima već šesti dan traju prosvjedi i sukobi s policijom, koji su počeli nakon izricanja drakonskih zatvorskih kazni katalonskim političarima koji su proveli referendum za neovisnost Katalonije od Španjolske.

Jučer se u Barceloni okupilo oko 6000 osoba u mirnom prosvjedu zatraživši puštanje na slobodu katalonskih čelnika osuđenih u ponedjeljak na kazne zatvora od 9 do 13 godina zbog organiziranja zabranjenog referenduma 2017. godine.

„Živjela Katalonija“, „Sloboda političkim zatvorenicima“ i „Ulice će uvijek biti naše“, vikali su. Neki su prosvjednici, kako ne bi došlo do sukoba kao u petak, kada je bilo 182 ranjenih, sjeli na pločnik između radikalnijih skupina prosvjednika i kordona policije.

Međutim, kasnije su u drugim dijelovima grada prosvjednici postavljali barikade i palili kontejnere za smeće, pa su morali djelovati interventna policija i vatrogasci, iako su, prema španjolskim medijima, „imali manje posla nego prethodnih dana“. Osim Barcelone, prosvjedi su se održali u Gironi, Tarragoni, Mataru i Sabadellu.

Oko 4000 osoba su sinoć okupilo i u Madridu, tražeći oslobađanje zatvorenih katalonskih dužnosnika, nakon čega je došlo do sukoba s policijom u kojem je ranjeno 26 osoba.

Organizatori ovog prosvjeda su rekli da je taj skup bio sazvan prije donošenja presuda „katalonskim separatistima“, istaknuvši kako je u zatvorima u Španjolskoj između 300 i 500 političkih zatvorenika. Na skupu su istaknuli španjolske republikanske trobojnice bez obilježja vladajuće dinastije.

Venezuela poziva Madrid da poštuje pravo na prosvjede

Vlada Venezuele, zemlje nove članice Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda, poziva španjolsku vladu da zajamči pravo na prosvjede i izbjegne pretjeranu uporabu sile protiv demonstranata u Kataloniji.

Venezuela je zabrinuta zbog scenarija nasilja u Kataloniji i poziva španjolsku vladu da osigura pravo ljudima na prosvjed.

„Vlada Bolivarske Republike Venezuele izražava zabrinutost zbog pogoršanja nasilja u autonomnoj pokrajini Kataloniji”, navodi se u bilješci objavljenoj od strane Ministarstva vanjskih poslova Venezuele.

Venecuelansko ministarstvo reagiralo je na kritičnu situaciju u Kataloniji zbog masovnih demonstracija i represije od strane sigurnosnih snaga.

Zapravo, Katalonci nastavljaju s prosvjedima od prošlog ponedjeljka, kada je španski Vrhovni sud osudio devet lidera za neovisnost na zatvor.

Nakon nedavne presude protiv čelnika katalonske neovisnosti je Međunarodna komisija pravde (ICJ) opisala to kao kršenje ljudskih prava i “ozbiljno uplitanje u ostvarivanje slobode izražavanja”.

Venecuelansko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je španjolske vlasti da “na moguće izbijanja nasilja reagiraju proporcionalno” i “da u svakom trenutku osiguraju pravo ljudima na mirne demonstracije”.

U napomeni se naglašava potreba da madridska vlada “izbjegne pretjeranu uporabu policijskih snaga i da se očuvaju temeljna prava Katalonaca“.

Također poziva na nacionalni dijalog između dviju stranaka. Venecuelanska vlada, kojom predsjeda Nicolas Maduro, opetovano je kritizirala “sramotno ponašanje države Španjolske u nasilnoj represiji procesa neovisnosti”. Caracas kritizira i pravne radnje protiv političkih čelnika Katalonije, kao i potiskivanje demonstracija pretjeranom uporabom sile od strane središnjih vlasti Madrida.

VIDEO: Nasilni prosvjedi u Barceloni 18.10. 2019.

<hr />

UNHRC
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nessy
4 godine prije

Pa, ovo je neprocjenjivo! Venecuela, sa punim pravom, poziva Spanjolsku, na postivanje ljudskih prava!

Laki Topalović
4 godine prije

Jel viču Katalonci: “Hoćemo oružje, Hoćemo oružje!” Ako nema toga, ništa od borbe i neovisnosti. Suze babe liju ,a junaci krv….

Ivo
4 godine prije

Samo gube vrijeme sa madridskim režimom. Vrijeme je za postavljanje uličarskog predsjednika Španije, kao i trgovinsku blokadu. U Madridu je na vlasti zloglasna liberalna hunta, koja ugnjetava vlastiti narod. S takvima nema pregovora.

Toni
4 godine prije

Neka vide kako to izgled i Venecuelu su prozivali jer se borila da sačuva državu.

Max Payne
4 godine prije

Meni je tu jedino glupo što Katalonci ne žele izaći iz EU nego samo stvoriti novu administrativnu jedinicu. Nema tu govora o nezavisnosti, pa jasno je koliko države gube suvereniteta ulaskom i usklađivanjem sa zakonodavstvom EU. Uvođenjem eura kao valute ostaje im samo zastava (krpa), himna (pjesmuljak) i ovlasti na kolonijalnom nivou. Zbog toga mi je taj pokret za navodnu “nezavisnost” otpočetka sumnjiv. EU birokracija nije još načisto s tim da li podržati unutrašnje prekrajanje granica (onda može i Bavarska) pa nisu dobili podršku iako su EU lojalisti. Taman se lijepo smirili i vlasti u Madridu išle dolijevati ulje na vatru s političkim presudama. Nije mi jedino jasno kako Katalonci ne shvaćaju da se ovdje uopće ne radi o nezavisnosti nego novoj administrativnoj jedinici gdje i dalje imaju status neokolonije. Ne bi imali Madrid nad sobom ali Bruxelles ostaje. Iako sada ispadaju žrtve i Madrid je glupo postupio misleći da… Čitaj više »

Karlo
4 godine prije

Problem sa protestima je što ako su mirni niko te ne šljivi a ako postanu agresivni onda ih policija opravdano suzbija. Izgleda da je postalo nemoguće postići ispunjavanje zahtjeva bez primjene sile a to opet otvara mogućnost za manipulaciju te stvara probleme čitavoj sredini gdje se to odvija. Na kraju sve završi nasiljem, žrtvama i materijalnom štetom bez postizanja ciljeva. Naravno, nisu svi protesti opravdani i svaki treba posebno procijeniti.

Kvisko
4 godine prije

Spanjolci bi Kataloniju trebali ekspresno izbaciti iz ustavno pravnog poretka Spanije, samim tim cinom Katalonci se mogu smatrati izbacenim i iz EU. Nakon toga prekinuti sve veze s Katalonijom ,pogotovo one ekonomske, neka si nadju drugog financijera, jer igrati se drzave skup je sport,bar bi to najbolje trebali znati narodi bivse Ex Jugoslavije ili opet nisu naucili lekciju?

Kajzer Soze
4 godine prije

Karma is bitch ! Zašto sada NATO ne bombarduje Španiju kao što su to uradili Srbiji zbog Kosova a članice EU zdušno priznaju Kataloniju za državu hahahaha stvarno je karma velika kučka a mečka kad tad zakuca na svačija vrata !comment image

nessy
4 godine prije

Da je Venecuela postupila sa prosvjednicima kao Spanjolska, bili bi proglaseni fasistima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI