fbpx

Venezuela krenula s ponudom kriptovalute – Prvi dan zaradila 4,7 milijardi juana

Maduro - Venezuela - Petro kriptovaluta

Jučer je vladina zgrada u Caracasu služila kao mjesto za pokretanje inicijalne ponude venezuelanske kriptovalute Petro. U vladi su jučerašnji dan opisali kao povijesni.

Venezuela sada ima svoju kriptovalutu, Petro, koja će službeno funkcionirati s potporom državnih rezervi nafte.

Vlada je ovlastila sektore poput turizma i lokalnih zrakoplovnih tvrtki da koriste valutu u svojim transakcijama. Za vladu Venezuele ova inicijativa ima stratešku vrijednost. Naime, embargo i sankcije protiv koje je zemlji nametnuo Washington su uzrokovali visoku inflaciju i krizu, a ekonomski rat je stvorio povoljne uvjete za zahtjeve oporbe za nasilnim svrgavanjem vlasti. Međutim, to se nije dogodilo, kao ni američka intervencija kojoj su se usprotivile brojne zemlje Latinske Amerike, čak i saveznici Washingtona, poput Kolumbije.

Predsjednika Nicolasa Madura su zbog inicijative s kriptovalutom Petro mnogi opisivali kao “komičnog superjunaka”, ali se čini da počinje nova era u lokalnim i međunarodnim financijama.

Oklada je velika i od sada ključne tvrtke u Venezueli, poput državne naftne tvrtke PDVSA, moraju koristiti Petro u dijelu svojih međunarodnih transakcija. Gorivo na granici s Kolumbijom također će se plaćati venezuelanskom “kripto aktivom”.

Osim toga, predsjednik Maduro je potpisao sporazum o suradnji s ruskom tvrtkom koja dominira dijelom tržišta tehnologije blockchain, sustavom koji se bavi transakcijama u kriptovalutama.

venecuela

FOTO: Ilustracija, Venecuela

Predsjednik Maduro je rekao kako je u jednom danu bilo narudžbi za kupnju Petra za više od 4,7 milijardi juana, što je oko 735 milijuna dolara.

Interes za Petro nije slučajan. Naime, radi se o jedinoj kriptovaluti kojoj su garancija prirodni resursi i to velike dokazane rezerve venezuelanske nafte.

Cijena Petra se veže za barel nafte, ali je u inicijalnoj ponudi  prodavan po 60 dolara, iako se barel nafte tipa Brent danas prodaje za skoro 65 dolara i nema naznaka da će pasti ispod 60, obzirom da bi niže cijene uništile proizvodnju na poljima škriljevca u Sjedinjenim Državama.

Venezuelanska kriptovaluta će se koristiti za kupnju dobara ili usluga i bit će zamjenjiva za novac i ostale kriptovalute kroz digitalne kuće za razmjenu.

Predsjednik Venezuele je jučer otvorio ponudu i na  nacionalnom i međunarodnim tržištima lansirao Petro.

“Zajedno je moguće graditi povijest, a mi smo na tehnološkoj fronti svijeta”, rekao je predsjednik Venezuele.

Maduro je izvijestio je da je u roku od 20 sati od početka ponude Petra ostvarena kupnja u iznosu od 4,777 milijardi juana, što je 596 milijuna eura ili 735 milijuna dolara.

“Počeli smo visoko”, rekao je zadovoljno Maduro

Carlos Vargas je prikazao alate digitalnog rudarstva i naglasio “kako su ti strojevi izrađeni u Kini i kasnije montirani u Venezueli”.

S obzirom na transakcije u juanu i alate digitalnog rudarstva dobivene iz Kine, nije teško prepoznati tko stoji iza ovog projekta, kojeg podržava i Rusija.

Kao što smo rekli, za razliku od više od 1500 postojećih kriptovaluta i burzi širom svijeta, Petro je jedina koja ima fizičku potporu i iza ove kriptovalute stoji 5 342 milijuna barela venezuelanske nafte iz Ayacucho bloka naftnog Pojasa Orinoco.

U ponoć u ponedjeljak je potpredsjednik vlade, Tareck El Aissami, objavio priručnik o stjecanju i komercijalizaciji ove kriptovalute. Kako bi dosegao  raznovrsnu publiku, ovaj je dokument napisan na nekoliko jezika.

Kriptovalutu Petro je stvorila venezuelanska vlada kako bi se suočila s financijskom blokadom, potaknula strana ulaganja i stvorila novi sustav plaćanja dobara i usluga. Ranije je priopćeno da će biti izdano 100 milijuna jedinica ove kriptovalute i da neće biti dodatnih emisija.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
40 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Janoš
Gost
Janoš
3 godine prije

Hvala stvoritelju, počelo je

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije

Embargo i sankcije protiv Venezuele koje je zemlji nametnuo Washington su uzrokovali visoku inflaciju i krizu. Bezvezarija. Netočno. Visoku inflaciju je izazvala nesposobna socijalistička vlast, koja je prije toga uspjela uništiti vlastitu ekonomiju do temelja. Venezuela je godinama živjela samo na visokoj cijeni nafte (SAD su 9% nafte koju troše uvozile iz Venezuele). Hugo Chavez je zamrzavanjem cijena uspio uništiti vlastitu proizvodnju i u trenutku kad je cijena nafte pala više nisu imali s čim plaćati uvoznu robu, a svoju ionako nisu proizvodili.
Međutim, ostale su im ogromne količine nafte. I ogromna inflacija. Čak su ostali i bez papira za tiskanje novca pa se dosjetili kriptovalute.
Eto, sad su socijalisti dobili od komunista i prvih 700 mlijuna dolara u juanima. Kinezi će za to povući naftu i gledati kako naplatiti dosad dane zajmove. Venezuelanska kriptovaluta sa socijalističkom oligarhijom na vlasti će propasti, kao i sve dosad s prefiksom socijalističko. U to nema sumnje. Nevjerojatno je da najbogatija zemlja naftom na svijetu po glavi stanovnika bude istovremeno zemlja trećeg svijeta, gladna.

Njofra
Gost
Njofra
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Koja je tu razlika u vezi Balkana(Hrv,Bos,Srb) isti k , stavi im sankcije i propast ce 3 dan 😀

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Son of Alerik, libertarijance sto zastupas interese krupnog kapitala, morao bi znati da je upravo socijalizam i Chavez izvukao zemlju iz bijede u kakvoj su danas americke kolonije poput Haitija, Dominikane, Portorika…omogucio je jeftino stanovanje, skolstvo, zdravstvo. Zemlja je u devedesetima bila sirotinjska. Volio bih da pojasnis zasto SAD organizira nasilje u Venezueli i zasto je toliko zainteresiran za sudbinu zemlje!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

Nije Chavez izvukao zemlju iz bijede, nego je napravio sve preduvjete da zemlja trajno ostane u bijedi, neimaštini i kriminalu. Besplatnog ručka nema. Netko mora platiti. Jeftino školstvo, zdravstvo i ostale beneficije nisu bile posljedica ingeniozne avangardne socijalističke ideje, nego visokih cijena nafte – koje su bile dostatne za ‘jeftinoću’ koja se pokazala preskupom za Venezuelu. Kad je cijena nafte pala . jbg, u međuvremenu propalo u gospodarstvu sve što je propasti moglo.
SSSR je prije raspada imao više nafte i plina, nego li Rusija ima danas. Je li nekadašnji SSSR bio bogatiji, moćniji, nego li manja Rusija danas? Što se promijenilo?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Ok filozofe, BDP Venezuele je preko 400 milijardi dolara, a dug 180 milijardi. dakle, da nema ovih smradova što u dogovoru s washingtonom stvaraju umjetne nestašice, crnu burzu i crno tržište, sve bi išlo normalno, kao i prije. Kad je tako, kako je Madurova stranka dobila 18 saveznih država od 23 na prošlim izborima, a imaju najbolji sustav glasanja, otiskom i samo jednom na tvom mjestu. Oporba je izgubila čak Mirandu, državu utvrdu buržoazije. Sad su najavili da će bojkotirati predsjedničke izboe. Naravno da će bojkotirati, kad je čak oporbena televizija dala anketu 55% Maduro, ostatak ostalim kandidatima.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Ko onda laže?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije

Profesore
Lažem ja. Ako netko ima prihod od 400 (a nema, barataš sa starim brojkama), a dug od 180 i unatoč tomu stanovništvo na rubu gladi, šverceri održavaju ljude na životu, znači samo jedno – mora da je u pitanju nesposobna socijalistička vlast.
Inače, što se tiče demokratskih izbora – jedino su u Venezueli, Sjevernoj Koreji i Kubi oni pošteni, drugdje se namještaju.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Oš ti meni iskreno odgovorit ne jedno pitanje? Ajde, ionako smo inkognito, nick name. što ti je po profesiji bio pradjed ili djed. Moj je bio kovač i čoban, a drugi samo čoban s ovcama i dva konja i dve krave Seljaci uglavnom. I sve koje znam u gradu, osim desetak starih obitelji, svima su đedovi bili čobani. Ko nas je sve školovo, jebem mu sumpor? Jel bi sad , kao moj djed, mogao školovati pet od osam ćeri, fakultetski ili s viškom školom, samo od ovaca i dva tri junca godišnje? Ne, to je mogao jer ga “komunjare” nisu davile porezima, knjigama, poticajima, konkurencijom i raznim je*adama , A nije bio čak u partizanima. E sad mi reci oklen je tvoj prađed i čime je hranio djecu, ako si mlađi , ili djed, ako imaš barem 40 – 45 godina?

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije

Pa ako “vas” nisu davili porezima, koga su onda davili da bi se platila ta visa skola i fakultet? Jel’ ti djed vukao ovce profesorima kao naknadu?

Citac
Gost
Citac
3 godine prije
Reply to  Gordan

Ili si stvarno malo ‘obrazovan’ ili… U oba slucaja ne zasluzujes odgovor.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Gordan

Niko nikoga nije davio, jer je država vodila cijelu ekonomiju, osim malih poljoprivrednika i obrtnika, a kako je sve do ’80-ih realni sektor koji proizvodi robu, a ne zrak, ostvarivao takvu dobit, sve je bilo moguće. Kasnije se zna kako je išlo. Ali to nije tema, iako ukratko to već nije bila socijalistička ekonomija, nego tipična tržišna ekonomija, hibrid nečega i ničega.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Vraćajući se ranije, Krleža je napisao da je za KuK monarhije 93 Hrvata na selu bilo nepismeno, nešto malo pismenih je bilo u gradovima, ali je tamo bilo puno Švaba. Mađara, Židova i Srba, također, kojih više nema. Za kraljevine Jugoslavije ne znam što se to izgradilo i napravilo? Dakle, RH jedini period rasta , industrijalizacije, elektrifikacije, opismenjavanja, ……. ima toga još, ima od ’53. i raskida sa sovjetskim modelom, do sredine ’80-ih i prelaska na kapitalizam, od neovisnosti da ne govorim. Tako i Venezuela, sve što su stvorili, izgradili, opismenili, napravili bolnica škola i sveučilišta, napravili su od ’99 do smrti Chaveza i brojni projekti idu dalje, usprkos niskoj cijeni nafte.

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije

Ipak postoji izraz za one koje ne dave porezima i raznim drugim doprinosima u drustvenu kasu, a koji se sluze drustvenim dobrima. Ne mislim na “snalazljiv.”

Ali ja bih ipak koristio “snalazljiv” jer, da osudjujem, bio bih licemjer. Kakva nam je klasna i drustvena svijest vidi se vec po tome kako su ljudima uredjeni stanovi iznutra, a “zajednicki” prostori izvana.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Son of Alerik, prepricavanje tekstova Janusza Bugajskog ne znaci da si u pravu. Upravo suprotno. U svim socijalistickim zemljama narod je zivio bolje nego u tim istim zemljama kad je vladao kapitalizam. Prije ili poslije. Uzmi juznoslavenske zemlje. Socijalizam je digao standard u svim sferama zivota. Kad je socijalizam srusen, klerofasistickom kontrarevolucijom, nastupilo je vrijeme krize koje traje i danas. Iseljavanje Hrvata je rezultat djelovanja krupnog kapitala koji je nasao sluge poput tebe i tvojih liberala koji su zajedno s nacionalistima sudjelovali u rusenju tekovina socijalizma. Jos niste uspjeli. Niste u stanju ni odrzavati ono sto je socijalizam izgradio.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

@Koča Popović
Niti jedan tekst od spomenutog nisam pročitao pa ne mogu ni prepričati. O uspjesima socijalizma sam se naslušao, a bogme i napisao pa nemam namjeru ponavljati (svi socijalizmi su se ugasili sami od sebe, nije bilo potrebe za klerofašistima, tako će se ugasiti i ovaj u Venezueli). Ne čudim se tvom arhaičnom rječniku kojeg je pregazilo vrijeme, baš kao i socijalističke tekovine koje su proizlazile iz stranog duga. Kriza je stalno stanje na ovom prostoru barem od 1980. Tako da ničeg novoga. Ovo o slugama, možete vi lažni socijalisti i bolje – uvrede koristiti kao argumente. Da je vaše vrijeme, zbog ovakvih komentara biste slali ljude na robiju u boljem slučaju. U gorem ne bi bilo ni suđenja.

Saddam Panonski
Gost
Saddam Panonski
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Svejedno koji si tekst pročitao, kad su svi potpuno jednaki i jednako retardirani. To šta ti ovdje prenosiš je upravo bezumno papagajsko ponavljanje smeća što je proizvela armija imperijalnih klonova. Niti jedno mikroskopsko zrnce origialnosti i individualizma. Te o socijalizmu gdje se živjelo na dug, iako su dugovi u vrijeme socijallizma bili neusporedivo manji, da biu se na kraju završilo sa žalopojkama o robijama i kazamatima, toliko puta prožvakanih, progutanih i ponovo izbljuvanih da izgledaju poprilično ljigavo. Kao i balade tatinih sinova koji se, trošeći tuđe pare i drkajući po mobitelu po cijeli dan u kafiću, žale na nedostatak privatne inicijative i poduzetništva i ostatke komunizma i udbe koji ga sprečavaju da raširi krila i vine se u obećani kapitalistički raj. Dosadno. Reciklirano. I do zla boga ograničeno.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije

Zamalo pa Satan Panonski s komentarom koji je zapravo izljev frustracija. Kao i svaki izljev, nema veze s objektivnom stvarnosti, već sa stvarnošću onog iz koga se izlijeva.

Saddam Panonski
Gost
Saddam Panonski
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Son of Alerik Sasvim moguće. Čovjeka može isfrustrirati dosadna parola na zidu koju mora svaki dan vidjeti na putu za posao pa joj se u stanju lagane nervne slabosti počne i obraćati. Sorry, neću više. Od razgovora s parolama i zidovima nema nikakve koristi.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije

Suosjećan s tobom i tvojim tegobnim putovanjem na posao. Em moraš raditi, em moraš putovati, em dospijevaš u stanja ‘lagane nervne slabosti’. Probaj potražiti stručnu pomoć.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Son of Alerik, argumenti nisu niti pamfleti ponavljani kroz medije, film, glazbu, sport…nastali u vasem glavnom gradu Washingtonu. Vasa demokracija je bitno neslobodnija i siromasnija od socijalizma.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

‘Vaša’ se ne može odnositi na mene. Kod socijalista je sve ‘naše’. Ne postoji nešto što bi se zvalo Moj glavni grad. Drago mi je da se slažeš da ste lažni socijalisti i da uvrede koje obavezno koristite u komunikaciji nisu argumenti, već izraz porobljenosti uma ideologijom i emocijama (ova zavisna rečenica je moj dodatak).

mmm
Gost
mmm
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

postojala je u venezuela vlast i prije socijalista, pa je stanje po prosjecnog gradanina bilo visestruko gore nego danas

White patriarch
Gost
White patriarch
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Son of Alerik – ne trudi se, to je ko da majmunima ideš objašnjavati nuklearnu fiziku. Ovdje “raja” okida na Tita i socijalizam jer su onda dobivali državne stanove i radili 5 min dnevno u OOURu, a nisu se nikad zapitali tko je to sve platio (odn. još plaća…). Najgore od svega misle da je ovaj crony sustav u kojem živimo kapitalizam. Da nije smiješno bilo bi tragično…

cinjenice
Gost
cinjenice
3 godine prije

@White patriarch Ako se radilo samo 5 minuta ko onda izgradi brodogradilista, metalsku industriju, namjensku proizvodnju, hemisku, farmaceutsku hidro i termo centrale, pruge, putove …koju vi jos uvijek i danas prodajete. Ko napravi skole, vrtice, naucne ustanove, koliko ste vi napravili skola, centrala, fabrika… I pazi dug bio 22 milijarde dolara, a koliko su danasnje drzavice ex juge duzne.A u cijem vi stanu stanujete i kako danas doci do stana.

tipidipi
Gost
tipidipi
3 godine prije
Reply to  cinjenice

Pa da malo srušimo te mitove!!! Koje su to tvrtke ajd mi nabroj par njih eto u Hrvatskoj koje je to “blaženo” proleterstvo i onaj zločinac bravar uzdigao i napravio gigantom i velikanom?!!? Sve te tvrtke koje je zapala kao i cijeli hrvatski narod jad i bijeda kad su došli “osloboditelji” pa su ih ili skratili za glavu i uzeli im svu imovinu i radnike i obespravili ih (to ak su bili sretni) ili su ih sam obespravili i sve im uzeli(pa i dan danas njihovi potomci nemogu dobiti ni lipe od toga) da se napomene ima eto i dosta Židova koji su “nekim čudom” preživjeli “strašnu” Hrvatsku državu al o tome nekom drugom prilikom. Eto da ti ja navedem par primjer velikih tvrtki koje ću eto prenijeti ne iz svog pera već od jednog magistra pa da vidimo a te podatke lako možeš sam potvrditi i pronaći bez pol muke, pa da krenemo: – KRAŠ(osnovan pod imenom UNION,al eto mora biti neki prvoborac na čokoladi) Zagreb 1911.; DTR Zagreb 1914. ; PIK Vrbovec 1938.; KOESTLIN Bjelovar 1905.; MEĐIMURSKA TRIKOTAŽA (MTČ) Čakovec 1923.; BELJE Darda 1911.; PODRAVKA, Koprivnica 1934.; ZVEČEVO Požega 1921.; ĐURO ĐAKOVIĆ( gle čuda) Slavonski Brod 1921.; BOROVO… Pročitaj više »

Alxx
Gost
Alxx
3 godine prije

Odlično, duh je izašao iz boce…! Da vidimo sad kako blokirati transakcije kriptovalutom…. haha…

Citac
Gost
Citac
3 godine prije
Reply to  Alxx

Tesko ako iza njihovih ledja stoje Kinezi i Rusi .

ZigAtman
Gost
ZigAtman
3 godine prije

Maduro pise povijest!

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  ZigAtman

Maduro je inace kolokvijalni naziv za prezrelu bananu. Prikladno.

Saddam Panonski
Gost
Saddam Panonski
3 godine prije
Reply to  Gordan

A Gordan je kolokvijalni naziv za Jandrokovića. Još prikladnije.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

“”Osim toga, predsjednik Maduro je potpisao sporazum o suradnji s ruskom tvrtkom koja dominira dijelom tržišta tehnologije blockchain, sustavom koji se bavi transakcijama u kriptovalutama.””
Ovo je nesto novo?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Sinisa

El presidente firmó un acuerdo de colaboración con una empresa rusa que domina parte del mercado de las cadenas de bloques, el sistema que se utiliza para negociar las criptomonedas. Vidio sam ovaj dio na Rt španjolskom, ostalo je , ne znam, pojma nemam. Čini se dobro prevedenim, ali ne i pojašnjenim. Znam da Sberbanka s kriptovalutama i blockchain tehnologijom nešto radi u Švicarskoj, ali slabo ja to pratim, jer ionako ništa ne razumijem.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Ukupno je 100 milijuna Petra, po 60 dolara inicijalne ponude, je 6 milijardi dolara, ali to treba pretvarati u juane, rublje itd itd itd. Ovdje se gadno zapetljalo.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

Laki,spremi se da platu/penziju dobijas u kriptu i ne budiniznenadjen ako prva kripto platna kartica bude Ruska.
Meni zanimljivo da je Rusija ozbiljan igrac na ovom planu.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Sinisa

Jeste, Sberbanka u prvom redu. Stvara nešto i svoje, ali ne razumijem baš , čitao sam da u Švicarskoj Sberbank AG nudi trgovinu kriptovalutama. dok u zemlji stvaraju , e jbg, da prostiš, sve te tehnologije, > Sberbanka je već stvorila više od 20 različitih projekata temeljenih na blockchain tehnologiji, uključujući rješenja sa Severstalom, M. Video i FAS (ruski Federal Antimonopoly Service). Ništa ja tu ne razumijem, ali su izgradili i svoj blockchain laboratorij i nešto rade

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

Eto,znas puno puno vise od mene.
Zanimljivo mi je to kako Rusija pocinje njuskati gdje ima novca i neceka da ih neko pretekne ili im proda svoju tehnologiju…postaju pravi lideri i trebalo bi obavijestiti Bajdena da je Rusija izasla iz “duboke crne rupe”.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

Elem…drago mi je zbog kripto fanova koji su ispred nas obicnih u znanju i spretnosti,ovo je zbilja dobra vijest.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Čuuj prvi dan pa skoro milijarda, ajd, preciznije 735 milijuna dolara, ali u juanima…

davor
Gost
davor
3 godine prije

Son of Alerik ……sine,koliko si onog sranja od Coca-Cole popio……nemoj više,majke ti,uništava ti mozak

POVEZANE VIJESTI

Izbornik