Video dokazi o ”masakru” britanskih specijalnih snaga u Avganistanu misteriozno NESTAJU

Britanske snage
17 komentara

Video koji navodno prikazuje “nevaljalu” jedinicu SAS-a koja vrši ratne zločine u Avganistanu navodno je nestao, jer je istraga o navodnim “masakrima” odreda prouzrokovana nedostatkom dokaza i ćutanjem svedoka.

Saifullah Yar imao je samo 19 godina kada je njegova porodica ubijena u raciji SAS-a na njihovo avganistansko selo 2011. Kada su britanski vojni istražitelji 2017. godine odleteli u Kabul da istraže napad, rekao je da su mu stavljene lisice i da je odveden od oca, brata i dva muška rođaka. Čuo je dva rafala iz vatrenog oružja, a kada su Britanci otišli, njegovi rođaci su bili mrtvi, a tela su im bila “izbušena” mecima.

Video snimke napada očigledno je snimila američka vazdušna podrška, ali prema novom izveštaju Sunday Timesa, američke vlasti su misteriozno izgubile snimke i nisu ih mogle dostaviti britanskom sudu.

Tajanstveni nestanak nije prvi put da ključni dokazi iz racije nestaju ili su namerno sakriveni. Poseta istražitelja Kraljevske vojne policije (RMP) Kabulu 2017. bio je jedan od njihovih poslednjih zadataka tokom tri i po godine istrage optužbi za ratne zločine protiv jedinice SAS, tokom koje su utvrdili da su britanski operativci umešali avganistanske specijalne snage u slična ubistva između 2011. i 2013.

Istražitelji su intervjuisali 42 vojnika koji su rekli da se ne mogu sjetiti misije. Sudski dokumenti o kojima je Times pisao navode da je sudija ovo nazvao slučajem „kolektivne amnezije“. Oružje korišćeno u raciji na selo Saifullah uništeno je iste godine kada je RMP otvorio istragu.

Međutim, dokaza protiv SAS-a se nakupilo. Istražitelji su otkrili da su britanski meci 5,56 mm, umesto metaka 7,62 mm, koje su koristili avganistanski komandosi, korišćeni za ubijanje žrtava. Pored toga, ispitivali su izveštaje da je na tela ovih žrtava podmetnuto oružje, kako bi se kasnije opravdala ubistva.

Izveštaji koji su usledili nakon racije na selo Saifullaha 2011. godine navode da je njegova porodica ubijena kada je posegnula za oružjem dok je SAS pretraživao njihovu imovinu. Stariji komandanti su sa skepticizmom naišli na sumnju, koji su u lancu e-mailova koje je vidio britanski sud, raciju opisali kao „najnoviji masakr“ i izrazili nevericu prema ideji da četvorica svladanih zatvorenika posegnu za skrivenim bombama i puškama tokom prepada.

„Na kraju su upucali čoveka koji se skrivao u žbunju sa bombom u rukama. Ne biste to mogli IZMENITI!, “napisao je jedan stariji podoficir.

Britanska vlada je zatvorila istragu krajem 2017. godine, a da nije procesuirala nijedan slučaj. Iste godine je ugašena još jedna široka istraga za navodne ratne zločine, Irački tim za istorijske navode (IHAT), takođe je ugasio istragu bez pokretanja postupka.

Pošto je SAS obično izuzet od parlamentarnog nadzora, sudovi su sada Saifullahova najbolja nada u pronalaženju pravde. “Naš klijent traži novu istragu o smrti svojih najmilijih i želi da sazna da li je njihova smrt bila deo obrasca nezakonitih ubistava avganistanskih civila”, rekla je njegova advokatica Tessa Gregori za Sundai Times.

AfganistanSaifullah YarSASVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Ovo je čista namještaljka ali će platiti za to kad tad.

Ninja 🥷🏿
3 godine prije

For queen and country !!

Boba Lazarević
3 godine prije

A onda se čude kad im se dogodi teroristički napad u centru Londona. “Pa mi nedužni, što smo skrivili, ajme, kuku”. Isto što i ta afganistanska porodica SAS-ovcima. Ništa.

MDM
3 godine prije

Da , sigurno su ih ucmekali onako iz dosade.

tihobl
3 godine prije

Britanci da osude sasovce – nema sanse. Pazite ovo: Британска полиција покренула је прелиминарну истрагу против жене председника Сирије Асме Асад због сумње да је крива за подстицање терористичких напада.

cbolo
3 godine prije

Prije tri dana citam clanak od neke Kristo gdje govori o komunistickim zlocinima a mogla je i napisati clanak o engleskim zlocinima, kapitalistickim zlocinima.

Vidimanemogunista
3 godine prije

Brisi,brisi mozda ti kraljica daruje koju bojevu glavu

A sad malo ja...
3 godine prije

3x “NAVODNO” u jednoj recenici! Uvodnoj.
.
“Video koji NAVODNO prikazuje “nevaljalu” jedinicu SAS-a koja vrši ratne zločine u Avganistanu NAVODNO je nestao, jer je istraga o NAVODNIM “masakrima” odreda prouzrokovana nedostatkom dokaza i ćutanjem svedoka.”.
Dajte nam clanke o stvarnim, a ne navodnim dogadjajima.
Ili promijenite naziv portala u Navodno.com.
Hvala!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI