Visa i MasterCard obustavljaju ruske operacije

visa, mastercard
9 komentara

Korporacije za finansijske usluge isključuju iz međunarodnih transakcija sve bankarske kartice koje je izdala Rusija.

Međunarodne kartične kompanije MasterCard i Visa objavile su da prestaju sa radom i isključuju sve ruske banke sa svojih platnih sistema zbog sankcija u vezi sa tekućim ratom Moskve u Ukrajini.

Međutim, kartice izdate u Rusiji će nastaviti da rade unutar zemlje, pošto se sva lokalna plaćanja obrađuju preko internog nacionalnog sistema platnih kartica (NSPK), kreiranog 2014. godine.

Visa Inc. objavila je u subotu uveče da „odmah“ počinje „da radi sa svojim klijentima i partnerima u Rusiji na obustavljanju svih Visa transakcija u narednim danima“.

Kada završe, sve transakcije započete sa Visa karticama izdatim u Rusiji više neće raditi van zemlje i sve Visa kartice izdate od finansijskih institucija van Rusije više neće raditi unutar Ruske Federacije.

„Žalimo zbog uticaja koji će ovo imati na naše cijenjene kolege, kao i na klijente, partnere, trgovce i vlasnike kartica kojima služimo u Rusiji“, rekao je Al Kelly, predsjednik i izvršni direktor kompanije Visa.

Kompanija MasterCard je donijela sličnu odluku koja je uslijedila nakon njene „nedavne akcije blokiranja više finansijskih institucija iz mreže MasterCard plaćanja, kako to zahtijevaju regulatori širom svijeta“.

„.Uzimajući u obzir prirodu trenutnog sukoba bez presedana i neizvjesno ekonomsko okruženje – odlučili smo da suspendujemo naše mrežne usluge u Rusiji.“

Dok će sve kartice sa brendom Visa i MasterCard koje izdaju ruske banke prestati da rade u inostranstvu – očekuje se da će se sve interne transakcije odvijati uobičajeno pošto se obrađuju preko NSPK još od prvih rundi zapadnih sankcija u vezi sa Ukrajinom 2014.

Rusija takođe ima svoj nacionalni platni sistem Mir, koji je pokrenula Centralna banka 2015. godine, godinu dana nakon uvođenja sankcija toj zemlji. Tada je nekoliko ruskih banaka bilo privremeno onemogućeno da koristi Visa i Mastercard zbog kazni.

Neviđen nalet zapadnih sankcija ruskim bankama, preduzećima, medijima, visokim zvaničnicima i zakonodavcima dolazi kao osveta za rat Moskve u Ukrajini.

Kremlj tvrdi da je napad 24. februara pokrenut sa ciljem „demilitarizacije“ i „denacifikacije“ zemlje, kao i zaštite naroda istočne Ukrajine nakon godina iscrpljujuće blokade koja je odnijela hiljade života.

Kijev insistira da je invazija bila ničim izazvana, tvrdeći da nije planirao da silom ponovo zauzme otcjepljene oblasti Donjeck i Lugansk.

MasterCardrusijaukrajinaVISAZabrana
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Ruski narod ce ispastati za ove putinove gluposti.

nekoime
2 godine prije

Amerikanci sami provode dedolarizaciju.

Mahatma
2 godine prije

Rusi se polako rješavaju globohoma a zapad misli da pobjeđuje. Visa i Mastercard su se razotkrili kao političko oružje i ovo je početak njihovog kraja. PayPal također.

Boba Lazarević
2 godine prije

Interesantno da iste firme koje su podržale BLM i blokirale Trumpa i “šestojanuarce” sada blokiraju Rusiju…

Jasno je da je pritisak DNC-a na korporacije ogroman i da se uopće ne radi o optici tih firmi za javnost. Jer da ih je briga za optiku, odavno bi bili ukinuli robovske manufakture po istočnoj Aziji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI