Više od 200.000 Nijemaca potpisalo je peticiju kojom se poziva da se Kijevu ne isporučuje teško oružje

Peticija protiv slanja oruzja Ukrajini
19 komentara

Također, narod Njemačke izražava podršku naporima Olafa Scholza da spriječi da događaji u Ukrajini eskaliraju u novi globalni sukob.

Broj njemačkih stanovnika koji se protive snabdijevanju Kijeva teškim naoružanjem i dalje ubrzano raste. Tako je peticija koja poziva njemačkog kancelara Olafa Scholza da ne isporučuje takvo oružje Ukrajini od 4. maja već prikupila 203.913 potpisa, prema podacima change.org.

Tridesetak kulturnih i umjetničkih ličnosti, među kojima njemački novinari, muzičari i umjetnici, kao i jedan od najvećih predstavnika poslijeratne njemačke književnosti, pisac i dramaturg Martin Walser, uputili su 29. aprila otvoreno pismo Scholzu u kojem ga pozivaju da ne snabdijeva Kijev teškim oružjem. 

Kompletan tekst pisma objavljen je na web stranici njemačkog časopisa EMMA. U njemu pozivaju da se ukrajinskoj vojsci ne isporučuje teško oružje, jer bi to u konačnici moglo dovesti do trećeg svjetskog rata. Istovremeno, izražavaju podršku Scholzovim naporima da spriječi da događaji u Ukrajini eskaliraju u novi globalni sukob.

„Stoga se nadamo da ćete Vi (njemački kancelar) zapamtiti svoju prvobitnu poziciju i da nećete direktno ili indirektno isporučivati ​​više teškog naoružanja Ukrajini. Naprotiv, pozivamo vas da učinite sve što je moguće da se primirje postigne što je prije moguće;  Pozivajući na kompromis koji se može prihvatiti obje strane”, navodi se u pismu.

Istovremeno, potpisnici poruke su naglasili da bi snabdijevanje Kijevu većeg broja teškog naoružanja moglo i samu Njemačku učiniti stranom u sukobu. Dakle, moguće zaoštravanje situacije može dovesti do toga da će Njemačka, u skladu sa članom 5 Vašingtonskog ugovora o kolektivnoj odbrani NATO-a, biti prinuđena da uđe u sukob. A to je, pak, prema autorima pisma, ispunjeno opasnošću od početka svjetskog rata.

O isporuci oružja Kijevu

Većina poslanika Bundestaga je 28. aprila glasala za dokument koji poziva vladu da proširi vojnu pomoć Kijevu, kao i osudu neprijateljstava u Ukrajini. U tekstu se govori o potrebi da se “intenziviraju i ubrzaju isporuke iz Njemačke efikasnog, uključujući teško naoružanje i složene sisteme u koordinaciji sa partnerima”. Dokument su dogovorili vladajuća Socijaldemokratska partija Njemačke, Zeleni i Slobodna demokratska partija. Kasnije je tekst podržao i opozicioni blok Hrišćansko-demokratske i Kršćansko-socijalne unije.

Do sada je Scholz pokazao suzdržanost o pitanju isporuke teškog naoružanja Kijevu i bio je pod velikim pritiskom jer nije želio da takvo oružje isporučuje direktno Ukrajini. U intervjuu objavljenom 22. aprila za Der Spiegel, on je istakao da će učiniti sve da NATO ne postane strana u sukobu i da ne počne svjetski rat. Njemačka ministarka odbrane Christine Lambrecht, govoreći 26. aprila u američkoj avio-bazi Ramstein, rekla je da je Njemačka spremna da Ukrajini isporuči protivavionske topove Gepard.

Agencija DPA je prije toga, pozivajući se na izvore, pisala da njemačka vlada priprema isporuke sovjetskih tenkova T-72 Ukrajini preko Slovenije na osnovu takozvane kružne razmjene. Dogovor podrazumijeva isporuku tenkova od strane Slovenije iz zaliha oružanih snaga te zemlje Kijevu, a Njemačka se obavezuje da će ih potom zamijeniti njemačkim borbenim vozilima pješadije Marder i oklopnim transporterima Fuchs. Osim toga, list Die Welt, pozivajući se na izvore, napominje da njemačke vlasti planiraju dostaviti Ukrajini sedam PzH 2000 haubica iz rezervi Bundeswehra.

Procedura peticije u Njemačkoj

Podnošenje peticija je ustavno pravo naroda Njemačke da izrazi svoje mišljenje, da podnese individualnu ili kolektivnu žalbu. Za parlamentarno razmatranje mora prikupiti 50.000 potpisa. Značaj online peticija nije samo u mogućnosti da se ovo ili ono pitanje iznese na razmatranje. Oni se smatraju instrumentom izražavanja. Često je uz njihovu pomoć moguće usmjeriti pažnju javnosti na određeni problem

KijevnjemačkaOlaf ScholzOružjepeticija
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

I zamislimo sada, da “leberwurst” sluša svoj narod, ne Ukrajinskog veleposlanika u Njemačkoj?

rade
1 godina prije

To je 200.000 pametnih njemaca koji znaju sta ce se Njemackoj dogoditi kao osveta zbog njihovih zlodjela u proslosti.Na Sarmatima pise Hamburg,Berlin,Minhen….

eks
1 godina prije

Nemački lideri su 100% vazali američkih globalista psihopata . Oni će raditi protiv Nemaca , protiv naroda , jer su prihvatili agendu američkih psihopata. Svaki patriota , koji bi pokušao nešto učiniti za Nemce , biće proglašen za teroristu , ili nacionalistu (u negativnom smislu) i biće uhapšen, ili likvidiran. Isti šablon koristi se i prema patriotama u drugim državama.

Partizan
1 godina prije

Ovo su ankete koje ne obavezuju nikoga. Toliko o ovoj i drugim anketama. 1981. je trebao početi ovaj rat između tadašnjeg SSSR-a, današnje Rusije, i NATO pakta. Doveli su komedijaša, glumca (kao što je Zelenski) Ronalda Reagana da u fino shebe Gorbačova i lik je uspio. Godinama je Ronald manipulirao naivnog Mihaila dok ovaj nije popustio. Istovremeno je NATO gradio meku silu unutar svake od država SSSR-a. Sve je bilo ko po loju do 2007. godine, Munchenske konferencije i istorijskog obraćanja Vladimira Putina zapadnim “partnerima”. Tada je NATO shvatio da su izgubili 18 godina prednosti i da su na početnoj poziciji kao i 1981. godine. Od 2007. godine traje sistematsko gušenje i opkoljavanje Rusije i samo je bilo pitanje dana kada i gdje će to krenuti. Istina je da Njemačka i Francuska, uz GB i US kao osovine zla NATO pakta ne bi ostvarile ovakav ekonomski uzlet da nije bilo… Čitaj više »

Otpornik
1 godina prije

Di treba potpisati? Zar nitko više nije za mir? Šalju oružje da bi smirili sukob. Genijalno.

nessy
1 godina prije

Za oruzje Ukrajini, u Njemackoj sredstva organizira ‘Institut za Mir’, od drzave osnovano tijelo. Osnivaci su, ocito, bili vrlo ironicno raspolozeni. Sto se tice teskog oruzja, Ukrajina svakodnevno prima donacije, pa cak i iz Rusije. Skoro nema dana da ne prime neku balisticku raketu. Nadajmo se samo da Rusija nece odluciti podignuti donacije raketama na visi nivo, pa poslati koju sa nuklearnim punjenjem.

Lucija, prva
1 godina prije

Nijemci su upozoreni da očiste atomska skloništa… 🙂

Max
1 godina prije

Razuman i razložan zahtijev jer svako daljnje naoružavanje vodi do 3 svijetskog rata.

Jomla
1 godina prije

Bojim se da ni 200 milijuna potpisa ne bi proizvelo traženi učinak. Lijepo je biti optimista, ali ljepota nije na cijeni, jbg takva vremena 😛

abc
1 godina prije

Njemci ništa ne odlučuju, niti se jih za išta pita. Oni su američki robovi, a Njemačka je američka kolonialistička prčija. Po tom principu je u Njemačkoj i postavljana marionetna vlast, koja radi sve po željama američkih milijardera.

tihobl
1 godina prije

Prije dva dana bilo je 100.000. Dobro napreduju.

abc
1 godina prije

Peticija je pokrenuta tek od jučer, tako da je to poprilično velika cifra. Treba pročitati članak.

abc
1 godina prije

Što se tiče parlamentarnog razmatranja je peticija več dostigla svoj cilj. I to samo za dva dana.

hiber
1 godina prije

Ništa ih nitko ne pita, kao sto ih nije pitao ni u “pandemiji”. Kao sto se onda debelo okoristio formaceutski kompleks, sada se omastio i vojno-industrijski kompleks. U Ukrainu se salje drugorazredno oružje na otpis, a NATO zemlje vrše brzu zamjenu oružja. Uz to, deficitarne komponente mora po švercerskim cjenama plaćati i Rusija. Zapravo se, preko grbače Ukrainaca i Rusa vodi koorporativni rat, a naivci vjeruju da se riješavaju nekakvi nacionalizmi i sigurnosne politike.

Rimtutituki
1 godina prije

Ludilo i u Njemackoj vlada,schizofrenija totalna. Kako nece slat oružje kad ministarka ide po tv i prijeti a muž joj u ponedeljak počeo radit za milion eura godišnje kao lovišta za oružje. Pita novinar gazdu te firme,kaze ovaj” imamo 38lobista u Njemackoj po milion,od ponedeljka 39ti,ne mijenja nam ništa,fakturisemo 600miliona e. Znaci Privatni interesi,ok,ali da bas sviju odvedu u sranje?

Rimtutituki
1 godina prije

Ovaj rat nije počeo 2014 samo zbog Frau Mrrkel,ona je znala sa putnom,njena je recenica” Wandel durch die Handel ” promjena,Businessom. I sada bi ga ona mogla i znala zaustavit. Znaci kupila nam je 8 godina,mirnog sna,a ne ove pisuljice,baerbock,finskaMarin,Švedska itd.isto kao da su u ženskom collegio, pa se budalisu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI