Vlada SAD tuži Google

Google
4 komentara

Google je koristio “antikonkurentne, isključive” prakse kako bi nezakonito ugušio ili umanjio sve veće prijetnje svojoj dominaciji nad industrijom oglašavanja na mreži, navela je administracija predsjednika Joea Bidena u tužbi protiv kompanije.

Američko ministarstvo pravosuđa (DOJ) podnijelo je u utorak tužbu protiv Gugla na američkom Okružnom sudu u Aleksandriji u Virdžiniji, pozivajući kompaniju da bude primorana da rasproda dijelove svog reklamnog poslovanja. Oglašavanje čini oko 80 % prihoda Big Tech behemota.

Google posjeduje dominantne usluge koje korisnicima omogućavaju da ponude oglasni prostor, kreiraju bolje oglase i povezuju izdavače s oglašivačima. Kompanija je iskoristila svoju veličinu i domet kako bi otkupila ili ometala “stvarne ili potencijalne” konkurente i ostavila oglašivačima i web stranicama malo izbora osim da koriste njene usluge, navodi se u tužbi.

“Google je osujetio značajnu konkurenciju i odvratio inovacije u industriji digitalnog oglašavanja, uzeo za sebe nadkonkurentski profit i spriječio da slobodno tržište funkcionira pošteno kako bi podržao interese oglašivača i izdavača koji omogućavaju današnji moćni internet”, navodi DOJ.

Google je tvrdio da je vlada pokušavala odabrati pobjednike i gubitnike u “visoko konkurentnom” poslovanju oglašavanja na mreži. Pogrešni argumenti DOJ-a u velikoj mjeri dupliraju one u teksaškom tužbi koju je federalni sud nedavno odbacio, navodi kompanija u saopćenju.

Osam država, uključujući Guglovu matičnu državu Kaliforniju, pridružilo se saveznoj vladi u tužbi u utorak. “Poduzimamo mjere podnošenjem ove tužbe kako bismo uklonili Googleov monopol i vratili konkurenciju u poslovanje digitalnog oglašavanja”, rekao je državni tužilac Kolorada Phil Weiser.

Administracija Bajdenovog prethodnika, tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, podnijela je antimonopolsku tužbu protiv Googlea 2020. godine, navodeći antikonkurentske prakse u dominantnom poslu internetske pretrage kompanije. Sudski postupak u tom predmetu zakazan je za kasnije ove godine.

BidenGoogleSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 godina prije

Sto se barem mene tice – i jedni i drugi ste HOVNA ! Vlada je lazna a google ne koristim i iskrjeno — ZABOLE ME !

tuf
1 godina prije

Dozvoljavam si čitanje između redova pa mi ovo miriši na neki pozadinski sukob gdje Google nije htio napraviti neki novi ustupak vlastima (uz postojeće tisuće ispunjenih) i onda naravno odmah ide prijetnja državno-pravnom odmazdom. Jer sve se njih tolerira dok su poslušni sluge jednoumlja. Čim se Facebook odupro totalnoj cenzuri konzervativaca tijekom prošlih američkih izbora što je tražio Soros – eto niza problema za njih. Čim je Elon Musk odlučio dati prostor konzervativcima na Twitteru – više ne valja, prijeti se istragama i kaznama. A primjetite da fašist i CIA-in suradnik Bezos sa Amazonom nema problema od strane saveznih vlasti (i režimskih medija, naravno) jer surađuje na svemu što zamisle. Amazon koji terorizira svoje djelatnike ako im pozivi traju minutu duže i ako se drznu ići na WC (ovo sam direktno saznao od njihove bivše djelatnice u talijanskoj podružnici).

Schroder
1 godina prije

Dali je google postao neposlosan vladama? Cencura cim kazes istinu

Max
1 godina prije

Ista bagra.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI