fbpx

Vladimir Putin: „Ne dirajte Ukrajinu, to je naša susjedna i bratska nacija“

Vladimir Putin

Vladimir Putin je jučer izjavio nešto što karakterizira njegov stav o Ukrajini od početka krize i iz čega se prepoznaje namjera da se, prije ili kasnije, susjedna zemlja vrati u takozvani „ruski svijet“, kamo i pripada. No, neki će ruski novinari morati korigirati retoriku, prije svega oni koji Ukrajince smatraju „neprijateljskim narodom“.

Ruski predsjednik Ukrajinu naziva “našim najbližim susjedom i bratskim narodom Rusije” i otvoreno se usprotivio predstavljanju Ukrajine i Ukrajinaca u nepovoljnom svjetlu na nekim ruskim kanalima. Ruski predsjednik je to rekao na plenarnom sastanku Raspravnog kluba Valdai, odgovarajući na pitanje ima li potrebe za promjenom uređivačke politike prema Ukrajini na nekim ruskim federalnim televizijskim kanalima, koji, prema riječima građana zemlje, Ukrajinu prikazuju u ne baš povoljnom svjetlu.

“Ne čini se čudnim da čak i državni kanali ruske televizije imaju neovisnu uređivačku politiku. Ako oni, kao što ste rekli, pokazuju Ukrajinu u nepovoljnom svjetlo,… ako je tako, slažem se s vama, onda je to pogrešno. Ne bismo trebali izlagati našeg najbližeg susjeda i bratski narod u bilo kakvom nepovoljnom svjetlu. Možemo govoriti o politici aktualnih vlasti, ali ne o državi, ne o narodu “, rekao je Vladimir Putin.

Prema njegovim riječima, ako je se informacije o Ukrajini na ruskoj televiziji tumače u tom svjetlu, “onda ruskim programima nešto nedostaje”.

Ovo je zapravo politika službene Moskve od prvih dana ukrajinske krize, iako su mnogi zagovarali odlučnu akciju, čak i vojnu intervenciju. Na primjer, zbog takvih izjava je Aleksandar Dugin, ruski filozof, politički analitičar i akademik, zagovornik Velike Euroazije s Rusijom kao imperijalnim centrom, izgubio katedru na Moskovskom državnom sveučilištu. Govoreći o gnusnom zločinu ukrajinskih neonacista u Odesi, kada je 2. svibnja 2014. u Domu sindikata za živo zapaljeno nekoliko desetaka proruskih aktivista, Dugin je rekao: „Ali ono što smo vidjeli 2. svibnja prelazi sve granice. Ubijte ih, ubijte ih, ubijte. Nema više razgovora. Kao profesor, mislim da je to tako.“ Iako je on tvrdio kako je govorio o “onima koji su 2. svibnja počinili zločine”, ruski mediji i gotovo svi komentatori  su to protumačili kao poziv na ubojstvo Ukrajinaca kao naroda, zbog čega je ostao bez mjesta profesora sociologije na Moskovskom državnom sveučilištu.

U Rusiji postoje dvije većinske struje o ukrajinskom pitanju. Jedna vjeruje da će hunta u Kijevu prije ili kasnije pasti i da će se odnosi između dva bratska slavenska naroda normalizirati, dok drugi zagovaraju vojnu opciju i aneksiju područja do Dnjepra, uključujući Odesu, čak i više, dok u dio, kao najmanje što Moskva može učiniti, traži priznanje neovisnosti Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Vladimir Putin očito pripada prvom taboru, koji vjeruje da će hunta u Kijevu biti kratkog vijeka i da će se odnosi između Moskve i Kijeva prije ili kasnije normalizirati i vratiti na razinu prije prevrata u veljači 2014. godine.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
59 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

To ne zvuči dobro.

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

Sto bi to trebalo znaciti “ruski svijet”?

Jel to onaj svijet,gdje su kuce od cokolade a prozori od marmelade?

Đuro
Gost
Đuro
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Prostor na kome je dominantan ruski jezik.
Moglo bi se reći prostor bivšeg SSSR-a.

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije
Reply to  Đuro

Ok, po cemu se osim po jeziku taj “ruski svijet” razlikuje od recimo “njemackog ili americkog svijeta”?
Odnosno koliko je “ruski svijet” bivseg SSSR-a bio ili je danas bolje mjesto za zivot covjeka, od “njemackog ili americkog svijeta”.

Karanfil
Gost
Karanfil
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Ti baš omašio temu.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Đuro

Hm…ne baš. Iako su oni razni – stanovi prvi put pod SSSRom dobili države, nacije, obrazovanje itd, ipak je drugačije s prostorom na kojem je bila prva povjesna ruska država, tamo gdje su ruska tradicija, kultura i običaji…

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Pitaj učiteljicu

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije
Reply to  Kvisko

@Kvisko, sve osim “Snickers-a” i ostalih svjetlećih industrijskih isprdaka .. Junk food first ..

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Jesi li ti ogranicen tvornicki, ili su ti na servisu stavili blokadu?

igi
Gost
igi
1 godina prije

…nadanje ludom radovanje…

davor
Gost
davor
1 godina prije

Vladimira Putina je gnjusna angloamerička politika pokušala gurnuti u tucet ratova ali unatoč vojnim intervencijama čovjek je i dalje mirotvorac i zagovaratelj mira. Svakodnevno smo svjedoci na ovim prostorima gdje vidimo kako se društvena “krema” i inteligencija vrlo lako povede za par medijskih otrovnih igala i proglasi neki narod neprijateljskim, bilo to slavenski, arapski, germanski ili neki treći.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  davor

davor
Gdje vi to vidite i kako definirate ” društvenu kremu”?
Ja vidim tzv političku elitu , toliko glupu i primitivnu, da je kao elitu ne mogu prihvatiti ni najbedastiji…?
Intelektualaca – nema ili im se ne daje medijski prostor…
Stručnjaci…?
Nema ni visoke klase, jer su visoki prihodi samo nužan, ali ne i dovoljan uvjet za visoku klasu…

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija, ne srdi se bespotrebno. @davor je dao odličan komentar, kratak i britak, navodnike je stavio baš na “kremu” (euro kremu -čitaj: drek)
P.S: Dobri su Ti komentari, ne složim se uvijek, ali nije bitno .. Samo Ti piši, bude mi lakše pa kažem sebi – vidiš i drugi misle slično .. 🙂

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije
Reply to  EU dismr

…samo da ne počne o otkrivenjima…

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  davor

Mali dvolični gad!! Ukrajina im je predala svoje nuklearno oružje i još mnogo ostalog vojnog materijala od raketa do bombardera, koji su joj preostali poslije raspada SSSR–a i potpisala uz svjedočanstvo i poroštvo Amerike, da se nitko, pa ni Rusi neće više mješati u njene unutrašnje poslove i državno uređenje, a on joj maznuo Krim i još im blokirao otvoreni morski put do najvažnije ukrajinske luke mariopola i još k tome svakodnevno Rusi i njihovi trabanti u TZV “Donbasu ” ubijaju ukrajinske vojnike, a Putin sad Ukrajince cinično naziva svojom braćom!! Netko će ovdje reći, da oični Ukrajinci nisu nastrojeni protiv rusije, nego da je to samo “fašistička” ukrajinska vlast ali i većina običnih Ukrajinaca ima loše povijesno pamćenje i loša iskustva iz nekih prošlih vremena zloglasnog “holodomora u kojem je umrlo nekoliko milijuna Ukrajinaca i najmanje što bi Putin trebao učiniti je to, da ih ostavi na miru, da sami odluče kako će živjeti i s kim će se politički i vojno povezivati.

Karanfil
Gost
Karanfil
1 godina prije
Reply to  Jack

Odakle se stvore ovi likovi? Ovako bahato krenuti u komentar sa potpuno pogrešnim podacima i izvrtanjem činjenica.
Hajde malo provjeri ko je insistirao na nuklearnom razoružanju Ukrajine.

Iskeno, da li bi se osjećao sigurno da ovakva Ukrajina ima nuklearno naoružanje? Sigurno ti godi pomisao da bi ga upotrijebili protiv Rusije ali da li si toliko glup da misliš da bi to ostalo između njih?

Popaj
Gost
Popaj
1 godina prije
Reply to  Jack

Umrlo je nekoliko miliona Rusa od holodomora.Ukrajinska nacija nije tad postojala. Ne lupaj ko maksim po diviziji. Urađeno namjerno da se pobiju Rusi
Znaš li ko je vladao sa Rusijom tada? Znaš li uopšte ko živi u Mariupolju?Etnički Rusi. Ne petljaj se u nešto o čemu nemaš pojma.

Marshal
Gost
Marshal
1 godina prije
Reply to  Jack

Da SAD nije organizovao Majdan niko Krim ni Donbas nebi ni dirnuo.
Za sav svoj jad koji Ukrajina prezivljava zadnjih godina moze zahvaliti samo SAD-u i svojoj gluposti.

jbg
Gost
jbg
1 godina prije
Reply to  Marshal

Nije točno. SAD se htjela dočepati Krima. Na njihov “demokratski” način. Rusija je na vrijeme skužila situaciju i uzela Krim sebi.

neznanac
Gost
neznanac
1 godina prije
Reply to  Jack

To nisu bile ukrajinske nuklearne bojeve glave. Ukrajina nema niti je imala resurse za razvoj nuklearnog oružja. Holodomor je boljševički a ne ruski zločin, a mnogi Ukrajinci su bili boljševici.I nije se desio samo u Ukrajini…A dio Ukrajine u kojem se desio je proruski orijentiran. Najteže je bio pogođen Donbass…A što se tiče povijesnog naslijeđa Ukrajinci daleko najneprijateljske odnose imaju s Poljacima…

Bokan
Gost
Bokan
1 godina prije
Reply to  neznanac

Kakve su ovo gluposti?!!! Gladomor je boljsevicki a ne ruski zlocin? Onda su banderovci nacisti a ne Ukrajinci? Jack je dao točan i kirurski precizan presjek ruske politike. Samo, dalo bi se o tome jos pisati. Nevjerojatno koliko je taj mali Hitler bahat. Jedan dio medunarodno priznate drzave pripoji, drugi okupira i givori kako mu je to prijateljska drzava. Kao, narod mu je ok, ali ne valja vlast. Mozda da postavi onog svog potrcka Medvedeva za ukrajinskog predsjednika bilo bi mu sve u redu. A sta ukrajinski narod misli o njemu pokazuju prosvjedi danas u Kijevu. Jedino sto se slazem s njim je to da ce se odnosi dvaju drzava poboljsati kad se promijeni vlast. Ali u Moskvi.

jbg
Gost
jbg
1 godina prije
Reply to  Bokan

ne razumiješ ti stvari!!!

Zax
Gost
Zax
1 godina prije
Reply to  Jack

Taj dogovor o neutralnosti ukrajine su prvi prekrsili amerikanci kad su srusili legalnu ukrajinsku vladu te instalirali proamericki fasisticki rezim. Samim time taj ugovor pravno vise ne vazi.

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  Jack

@Jack, kada bi se oslobodio rusofobije i amerofilstva, mogao bi dati i neki realan i objektivan komentar.

Saddam
Gost
Saddam
1 godina prije
Reply to  Jack

Bojim se da je istina negdje na pola puta između tebe i autora teksta – Rusi Ukrajince smatraju braćom, ali će zgaziti brata ako im se ne sviđa bratova njegova politika…

Savio
Gost
Savio
1 godina prije
Reply to  Saddam

Nije to stvar svidjanja ili nesvidjanja Ukrajinske politike, vec je stvar o bezbjednosti Ruske drzave i civilizacije, koka se nalazi pod geopolitickim napadm SADa. A Rusija ce se naravno boriti protiv svih koji stanu na stranu SADa, a protiv Rusije, bez obzira da li su to neki od Ukrajinaca ili neki od samih Rusa.
Ali u principu Rusi gledaju na Ukrajince ne samo kao bratski narod, vec kao na dio ruske civilizacije, to jest ne prave razliku izmedju Rusa i Ukrajinaca.

Mate
Gost
Mate
1 godina prije
Reply to  Jack

Tadašnji ukrajinski predsjednik (mislim da je to bio Leonid Kravčuk) je izjavio:
“Ukrajina s atomskom bombom je poput majmuna s bombom u ruci”

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Mate

A što bi tek predstavljala Turska koja posjeduje nuklearno oružje!? Bila bi sličana pijanom majmunu s bombom u ruci!!

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije

Ono što se je desilo u nesretnoj Ukrajini je posledica slabosti same Rusije koja je po kolapsu sssr spasavajuči svoju vlastiru kožu zakasnila trenutak da spasi i samu Ukrajinu .Rusija za spašavanje tonučeg komšije nije imala ni sredstava ni vremena a imali su prekomorski kriminalci koji su tamo preuzeli medijski primat i baš potom medijskog trovanja samih ljudi je privelo do samog državnog prevrata.Od samog prvog saziva vrhovne rade je tamo večina poslanika imala izraelsko a ostali Rusko državljanstvo a treba odmah napomenuti da su i ovi poslednji više manje svi jevreji .Ali želio bih pomenuti ovu poslednje što se desilo jadnoj ukro sirotinji…naime amerosi se spremanu na izbore i tam če se odlučivati izmedžu Trampa i Bydena koji je pod upravom Porošenka ubacio svoga lopovskoga sina Hantera u jednu vodečih ukroenergetskih tvrtki i on se tamo napljačkao kolko se moglo .I tako se ove prljavštine latio ukrodržavni tužioc koga je na zahtev starijeg Bidena Porošenko odmah smenio.I tu sada žučo zove Zelenskog u ameriku jer mu strašno trebaju opterečujuče informacije radi izbornog linča svoga lopovskog opunenta .I tako je Tramp odmah povukao blokadu vojne pomoči ukro armiji u vidu sistema javelin i kojekakve skalamerije za nagradu za informacije totalno zbunjenog Zelenkog koji ne zna drugo osim slušati upute svoga gazde Kolomoiskog koji se nedavno vratio iz izraela da opljačka ono što još nije zbog svadže sa Porošenkom oko vlastništva u tvrtki Privatbank.
Ako nekoga interesuje i razumije ruski ja ču mu rado napisati povezave sa intelektualcima koji su migrirali u Rusiju i aktivno se bave ukroproblematikom i može jih se pratiti na youtube kanalima.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Tvingo

Ona šta je dilila sendviče na Majdanu je urbi et orbi izjavila kako je Amerika, od dolaska ”demokracije” u Ukrajinu početkom 1990-ih, u tu ”demokraciju” uložila 5 miljardi dolari . . .

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno
Za one kojima nije jasno, ako vide tih ‘5 milijardi’, uopće ne znači da je više od npr 1,5 milijardi ušlo u Ukrajinu…bitno je samo da je neki ukrajinski dužnosnik nešto potpisao i da Ukrajina duguje te novce…na koje račune je lova otišla, drugo je pitanje…

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno,vidim dasi jako popularan.Zato mi objasni ,zasto su na ovim prostorima ljudi bacali ti devedeseti cvjece na tenkove.Velike vozd izjavljuje,nece niko danas bije.Ima dosta slicnosti sa Ukrajinom,samo je razlika u obrani.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Slavonac Najprij mi odgovori jesi li posluša moj jučerašnji savjet, i ako jesi javi šta ti se čini . . . pa ću ti onda i o ovome sad sve objasnit 🙂

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Slavonac Razlika između Hrvatske i Ukrajine je enormna jer ”demokracija” u Hrvatsku i Ukrajinu nije došla niti u isto vrime. niti na isti način. ”Demokracija” je u Hrvatsku došla 1990, a u Ukrajinu 2014. U Hrvatskoj je Tuđman na vlast doša na izborima, a Porošenko u Ukrajini državnim udarom. Stvari ni prij, a ni posli dolaska ”demokracije” u Hrvatsku i Ukrajinu nisu bile iste, osim toga niti je SFRJ bila SSSR, niti je Srbija bila Rusija, ka šta ni danas nije, a između Ukrajine i Rusije nije bilo Bosne i Hercegovine. Rat je ovde počeja pri raspadu SFRJ dok republike još nisu postale međunarodno priznate, a rat u Ukrajini se vodija 14 godin posli raspada SSSR-a, kad je Ukrajina već bila međunarodno priznata država . . . itd.

Šta se cvića i tenkova tiće to je bila klasična ratna propaganda koju su podupirali isti oni koji su donili ”demokraciju” u Ukrajinu 2014 i koji su sve do kraja 1991 podupirali jedinstvenu državu Jugoslaviju, uveli embargo na oružje u Jugoslaviji . . . a koji su danas, kako kaže Kolindica, ”naši prijatelji i saveznici” . . .

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Slavonac A kako je na ”ovim prostorima” izgledala ratna propaganda vođena od stranih obaviještajnih službi moš vidit na ovome videu, pa mi javi jeli ti se sviđa;
https://www.youtube.com/watch?v=zHrD_iYZsag&list=LLThjX4-UH3rtgVQjAM4vFJw&index=21

Karanfil
Gost
Karanfil
1 godina prije
Reply to  Moreno

Hvala za video. Uvijek i svugdje ističem ulogu medija u raspadu Jugoslavije. Sigurno to ne bi bilo tako stravično krvavo i devastirajuče bez njihovog doprinosa. Haški tribunal je trebao prvo njih pozvati i osuditi na najstrože kazne. Nažalost, i danas rade po istom modelu održavajući budale spremnim za nove demokratizacije i oslobađanja – “od svega” kako reče jedan Sarajlija.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

To je isto ka da lavu rečeš, nemoj mi dirat to mlado tele, to je moj mlaji brat . . . 🙂

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno, 🙂 ja Te volim !!
No sikiriki , nisam derpe .. 🙂

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije

Budimo iskreni i ne navijajmo kao na nekoj nog. utakmici. Rusko vodstvo i njihove tajne službe su pogriješile ili ako hočete “baba s kolačima ih je preduhitrila”. Janukovič je bio najslabija karika između Ukrajine i Rusije. Reči čete – lako je biti general poslije bitke. Ali meni nisu na raspolaganju info. svih službi u Rusiji koje bi trebale predvidjeti neke stvari i o tome iskreno izvjestiti svoje nadređene. Da su makli Janukoviča na vrijeme, izbili bi karte izuzetnima za kaos koji su napravili. Vlado igra na kartu da će večina Ukrainaca kad tad progledat i uvidjeti kakvu su grešku napravili ali zaboravlja da su Ameri maheri korupcije i obečanja koje ispunjavaju samo kad je njima u interesu. Dovoljno je da iza tih desetak ili više korumpiranih političara i nekoliko tisuća pristalica fašističkog desnog sektora, dobro naoružanih koji siju strah među normalnim ljudima, ništa se ne mora promijeniti ako to izuzetni ne žele. I teško će biti vratiti Ukrajinske političare na put za normalizaciju odnosa s Rusijom. Zar opet još jedna revolucija za napačeni Ukrajinski puk?
LP

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Bi li Krim ikad postao ruski da nije bilo Majdana? Misliš da Rusi nisu mogli spriječiti? Mogli su, ali nisu htjeli. Pričekali i evo Krima, zamalo i Donbasa i Donjecka.

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

I cijele Novorusije

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Donbas i Donjeck nisu poluotok na Crnom moru kao Krim,vec su to zapusteni rudarski krajevi napuceni ukrajinskom i ruskom sirotinjom, koja je prepustena na milost i ne milost ukrajinsko ruskim drumskim bandama i razbojnicima.Apsolutno su ne zanimljivi ruskoj oligarhiji osim u domeni sahovskih geopolitickih partija sa zapadom. Krim je druga prica jer je bio i ostati ce luksuzno odmaraliste ruske oligarhije dok ce Donbas i Donjeck ostati napusteno rudarsko okno ukrajinske i ruske sirotinje.

Zax
Gost
Zax
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Donbas i donjeck su najrazvijeniji I najbogatiji djelovi ukrajine koji su prije rata stvarali gotovo pola bdp ukrajine. Ruralni i nerazvijen je zapadni dio ukrajine. Gdje dominiraju ukrajinsku nacionalisti i nacisti, zanimljivo

Karanfil
Gost
Karanfil
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Kao što sam odgovorio Sparklingu, Krim je bio ozbiljna ugroza i tu nije bilo mjesta za diplomatiju. Da, mogli su da spriječe Majdan ali sa ozbiljnim uplitanjem što mislim da nije politika ove i ovakve Rusije. Uradili su puno dobrih stvari o kojima se ne piše i ne priča ali ni to nije pomoglo i stvari su se odvijale po unaprijed utvrđenom scenariju.

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije
Reply to  Karanfil

Majdan su mogli spriječiti direktnim ulaskom u Kijev ali to zaista nije politika ove Rusije. Možete misliti kako bi se onda trubilo o ulasku ruskih trupa u glavni grad Ukrajine ali ne bi bilo Majdana. Sad da li je bolje ovako ili onako o tome se može raspravljati. Putin je učinio najbolje što je mislio da može u toj situaciji i to je zona njegove odgovornosti. U takvoj situaciji aneksija Krima je bila neizbježna iako je to Rusiji bila zadnja opcija. Bez obzira tko bio na vlasti morao bi ići na to. Čak i veliki ljubitelj vodke Jeljcin ne bi im ostavio Krim da se to dogodilo za njegove vladavine.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Pajdo, olako koristiš pojam “fašizam” pitam se, dali znaš ustvari na što zapravo misliš, kad nekome prilijepite tu etiketu!!

Karanfil
Gost
Karanfil
1 godina prije
Reply to  Sparkling

@Sparkling
Rusija nije tu mogla ništa da uradi bez očiglednog uplitanja koje bi zapad iskoristio za sataniziranje i diskreditaciju Rusije. Sve je bilo pripremljeno u tančine i rezultat bi bio isti bez obzira na intervenciju Rusije. Svi zahtjevi su bili ispunjeni ali to nije ništa promijenilo. Osim toga, stekao sam dojam da Rusija, pod vodstvom Putina, ni ne pokušava da promijeni stanje u drugim državama i pokreće se tek kad su joj interesi ozbiljno ugroženi.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Karanfil

@Katanfil
Dobro, ne tvrdim da tvoja teoria ne drži vodu? To je samo tvoje mišljenje. Pa kud češ veče diskreditacije Rusije nego ovo što vidimo danas bez obzira na Krim. Pa zar ne vidiš kako zapadna Eu želi promijeniti povjest na štetu Rusije? Sve bi se to isto dogodilo i sa intervenciom Rusije u Ukrajini ili bez toga. Ovakva močna Rusija na čelu s vodstvom Putina, nikome od ovih protuha s zapada ne odgovara. Po svaku cijenu (i rata ako treba) hoče je rastavit na desetke malih državica i postaviti svoje poslušnike na čelo. Ne moram više pisat, sve se zna.
LP

Karanfil
Gost
Karanfil
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Naravno, iznosim isključivo svoje mišljenje i ne tvrdim da sam u pravu. Smatram da je razumno pogledati stvari i tuđim očima prije nego stvoriš vlastito mišljenje ili ga eventualno korigiraš, odnosno odbaciš tuđi pogled.

Svašta su Rusiji pripisali ali niko do sada nije to dokazao. I najveći rusomrsci već preispituju takve objede i ne prihvataju stvari zdravo za gotovo. Direktna vojna intervencija se ne može prikrivati dugo kao npr. na Krimu. Ma šta mislili o tome, Rusija je to morala uraditi. Za ostalo su dali puno nekih pogodnosti i uložili novca u Ukrajinu ali kad krene lavina ništa je ne može zaustaviti. Smatram da je prijateljski odnos dobra odluka jer će se stvari vremenom riješiti i to će omogućiti da se uspostave normalni odnosi između 2 države. Da raspad Jugoslavije nije bio takav kakav je bio, već bi bila neka unija bivših republika ili čak nova Jugoslavija. Ovako je mržnja zacementirana i spriječeno bilo kakvo približavanje. Sad je svako svakome neprijatelj.

denis
Gost
denis
1 godina prije

Putin je kao i obično naivan što se tiče amera.Nikada oni neče ispustiti Ukrajinu iz svojih prljavih kanđi.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Treba znati da se raspadom SSSR-a, preko noći, 25 milijuna Rusa našlo da živi izvan Rusije, u inozemstvu. Preko noći…. 25 milijuna ljudi!!? Više nego je imala bivša Jugoslavija.
A Rusi, za razliku od nekih na Balkanu, nisu pokazali volju za prekrajanjem granica drugih bivših sovjetskih republika. Pa su odlučili da svoju bivšu federaciju raskroje po šavovima, granicama, koje su im sašili još vođe komunističke revolucije. Imali su dovoljno umnih ljudi, da tri puta izmjere, prije nego počnu sjeći. Zbog svojih nacionalnih i državnih interesa nisu se odlučili na ”otkidanje” dijelova drugih bivših sovjetskih republika za koje su smatrali da pripadaju ruskom narodu. A možda su Rusi propustili veliku šansu jer su za “otkidanja” od drugih imali i te kakvih mogućnosti, a našlo bi se i opravdanja.
Npr. Kazahstan, teritorijem duplo veći od čitave Zapadne Europe, po podacima iz 1997. g. sa 16.534.000 stanovnika, od čega su 46 % bili Kazasi, a 34,8 % Rusi. Tamo je i poznati svemirski centar Bajkonur. Ni Rusima ni Kazasima nije bilo do toga da neke teritorije “ne mogu ostati u sastavu bilo kakvog nezavisnog Kazahstana, već se moraju naći u sastavu današnje Rusije”. Ni u peti im nije bilo da ratuju, nego su se jednostavno dogovorili da granice ostanu iste, a da Bajkonur i dalje bude pod ruskom kontrolom. I mirna Bosna, kako se nekad davno znalo u narodu reći….. U čak 7 od 15 republika bivšeg SSSR-a Rusa je bilo relativno mnogo; u Bjelorusiji 13,5%, Estoniji 29%, Kazahstanu 34,8%, Kirgistanu 16,2%, Latviji 32,6%, Moldaviji 13%, Ukrajini 22,2%.
Rusija je vratila svoj dug MMF-u. Vratila je i dug svih ostalih republika bivšeg SSSR-a. Vratila je i ukrajinski dio duga od 16 milijardi dolara.
P.S.
Kome je suđeno da ga objese, neće se utopiti…. kažu Rusi

Max
Member
Max
1 godina prije

Vrlo mudra i znakovita izjava.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Čovik je u pravu, Ukrajina jest bratska zemlja. Svi Slaveni su bratski narodi (ma svi smo braća, j… t ga), samo smo to zaboravili. Možda jednoga dana…

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije

Igrom slučaja imao sam priliku upoznati nekoliko Ukrajinaca koji duže ili kraće vrijeme rade u Hrvatskoj. Manje-više ista priča: U Ukrajini je ekonomska katastrofa i tamo se više ne može normalno živjeti. Zanimljivo da nitko ne krivi Rusiju za takvo stanje iako je to malo i poželjno u Hrvatskoj. Primjetan je jedan strah i grč jer to je običan puk totalno apolitičan i normalno da su zabrinuti jer imaju dosta rodbine i prijatelja tamo. I što je najbolje njima je Hrvatska super jer su došli iz još goreg. Ja sam im objašnjavao da je Hrvatska teška banana ali oni tu mogu nešto prodati, zaraditi, preživjeti što im u Ukrajini više nije bilo moguće. Tako da zaista ne treba kriviti cijeli narod. Jednom je negdje rečeno da se je EU (Zapad) spremna boriti do zadnjeg Ukrajinca. Takav i je njihov stav dok je Putin odmah rekao da neće dopustiti jugoslavenski scenarij. Radi se o narodima istoga porijekla kao i mi na području bivše Jugoslavije. Ako ćemo pošteno i nama sa Juga su srodni i Rusi i Ukrajinci da ne nabrajam sad sve slavenske narode. Primjetna je jedna tendencija razbijanja Slavenstva. Osim dobro nam poznatog primjera Jugoslavije rastočen je i SSSR gdje su Slaveni imali dominantnu ulogu (Rusi, Ukrajinci, Bjelorusi). Zatim bez nekog razloga mirnim putem razmontirali su Čehoslovačku dok je recimo Njemačka imala ujedinjenje. Što se mene tiče takav rasplet nije nimalo slučajan a pisalo se i ovdje o planovima dodatnog razbijanja Rusije koji nisu uspjeli ali su postojali. Što se tiče ukrajinskog nuklearnog arsenala to su si sami krivi. Predali su to dobrovoljno za neku sitnu lovu a skočio se i Zapad jer nisu htjeli novu nuklearnu silu koja je u to vrijeme bila treća na svijetu. Budući da im nije nasilno oteto mogu samo naricati nad glupom odlukom tadašnjeg rukovodstva. To je jedan od rijetkih slučajeva gdje su se poklopili interesi SAD i Rusije. Lova je potrošena a s ugovorima si mogu brisati gu*icu. Najbolja garancija sigurnosti u ovakvom svijetu su operativne bojeve glave. Tadašnji ukrajinski vođe Kravčuk i ekipa sigurno su podebljali i privatne račune.

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije

Hahahahaha… ovo je za pet!

Pa taj je covjek veci komedijas od Trumpa!

Gozzo
Gost
Gozzo
1 godina prije

Ukrajina i Hrvatska, uvjerljivo najgluplje zemlje Europe.. pusionicari bez premca, za saku sarenih stakalaca…

Gerber
Gost
Gerber
1 godina prije
Reply to  Gozzo

Sve je to isto samo puno njih još nije bilo na testiranju. Niko se tu ne ističe u gluposti i svi imaju svoj okidač.

kum
Gost
kum
1 godina prije

Nije to nikakva istinska bratska nacija nego,nego prva linija odbrane Rusije.

NSU
Gost
NSU
1 godina prije

Care, sretan ti rođendan!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik