Vladimir Putin: „Ne dirajte Ukrajinu, to je naša susjedna i bratska nacija“

Vladimir Putin
59 komentara

Vladimir Putin je jučer izjavio nešto što karakterizira njegov stav o Ukrajini od početka krize i iz čega se prepoznaje namjera da se, prije ili kasnije, susjedna zemlja vrati u takozvani „ruski svijet“, kamo i pripada. No, neki će ruski novinari morati korigirati retoriku, prije svega oni koji Ukrajince smatraju „neprijateljskim narodom“.

Ruski predsjednik Ukrajinu naziva “našim najbližim susjedom i bratskim narodom Rusije” i otvoreno se usprotivio predstavljanju Ukrajine i Ukrajinaca u nepovoljnom svjetlu na nekim ruskim kanalima. Ruski predsjednik je to rekao na plenarnom sastanku Raspravnog kluba Valdai, odgovarajući na pitanje ima li potrebe za promjenom uređivačke politike prema Ukrajini na nekim ruskim federalnim televizijskim kanalima, koji, prema riječima građana zemlje, Ukrajinu prikazuju u ne baš povoljnom svjetlu.

“Ne čini se čudnim da čak i državni kanali ruske televizije imaju neovisnu uređivačku politiku. Ako oni, kao što ste rekli, pokazuju Ukrajinu u nepovoljnom svjetlo,… ako je tako, slažem se s vama, onda je to pogrešno. Ne bismo trebali izlagati našeg najbližeg susjeda i bratski narod u bilo kakvom nepovoljnom svjetlu. Možemo govoriti o politici aktualnih vlasti, ali ne o državi, ne o narodu “, rekao je Vladimir Putin.

Prema njegovim riječima, ako je se informacije o Ukrajini na ruskoj televiziji tumače u tom svjetlu, “onda ruskim programima nešto nedostaje”.

Ovo je zapravo politika službene Moskve od prvih dana ukrajinske krize, iako su mnogi zagovarali odlučnu akciju, čak i vojnu intervenciju. Na primjer, zbog takvih izjava je Aleksandar Dugin, ruski filozof, politički analitičar i akademik, zagovornik Velike Euroazije s Rusijom kao imperijalnim centrom, izgubio katedru na Moskovskom državnom sveučilištu. Govoreći o gnusnom zločinu ukrajinskih neonacista u Odesi, kada je 2. svibnja 2014. u Domu sindikata za živo zapaljeno nekoliko desetaka proruskih aktivista, Dugin je rekao: „Ali ono što smo vidjeli 2. svibnja prelazi sve granice. Ubijte ih, ubijte ih, ubijte. Nema više razgovora. Kao profesor, mislim da je to tako.“ Iako je on tvrdio kako je govorio o “onima koji su 2. svibnja počinili zločine”, ruski mediji i gotovo svi komentatori  su to protumačili kao poziv na ubojstvo Ukrajinaca kao naroda, zbog čega je ostao bez mjesta profesora sociologije na Moskovskom državnom sveučilištu.

U Rusiji postoje dvije većinske struje o ukrajinskom pitanju. Jedna vjeruje da će hunta u Kijevu prije ili kasnije pasti i da će se odnosi između dva bratska slavenska naroda normalizirati, dok drugi zagovaraju vojnu opciju i aneksiju područja do Dnjepra, uključujući Odesu, čak i više, dok u dio, kao najmanje što Moskva može učiniti, traži priznanje neovisnosti Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Vladimir Putin očito pripada prvom taboru, koji vjeruje da će hunta u Kijevu biti kratkog vijeka i da će se odnosi između Moskve i Kijeva prije ili kasnije normalizirati i vratiti na razinu prije prevrata u veljači 2014. godine.

Valdai
Pretplatiti se
Obavijesti o
59 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tbilisi
4 godine prije

To ne zvuči dobro.

Kvisko
4 godine prije

Sto bi to trebalo znaciti “ruski svijet”?

Jel to onaj svijet,gdje su kuce od cokolade a prozori od marmelade?

igi
4 godine prije

…nadanje ludom radovanje…

davor
4 godine prije

Vladimira Putina je gnjusna angloamerička politika pokušala gurnuti u tucet ratova ali unatoč vojnim intervencijama čovjek je i dalje mirotvorac i zagovaratelj mira. Svakodnevno smo svjedoci na ovim prostorima gdje vidimo kako se društvena “krema” i inteligencija vrlo lako povede za par medijskih otrovnih igala i proglasi neki narod neprijateljskim, bilo to slavenski, arapski, germanski ili neki treći.

Tvingo
4 godine prije

Ono što se je desilo u nesretnoj Ukrajini je posledica slabosti same Rusije koja je po kolapsu sssr spasavajuči svoju vlastiru kožu zakasnila trenutak da spasi i samu Ukrajinu .Rusija za spašavanje tonučeg komšije nije imala ni sredstava ni vremena a imali su prekomorski kriminalci koji su tamo preuzeli medijski primat i baš potom medijskog trovanja samih ljudi je privelo do samog državnog prevrata.Od samog prvog saziva vrhovne rade je tamo večina poslanika imala izraelsko a ostali Rusko državljanstvo a treba odmah napomenuti da su i ovi poslednji više manje svi jevreji .Ali želio bih pomenuti ovu poslednje što se desilo jadnoj ukro sirotinji…naime amerosi se spremanu na izbore i tam če se odlučivati izmedžu Trampa i Bydena koji je pod upravom Porošenka ubacio svoga lopovskoga sina Hantera u jednu vodečih ukroenergetskih tvrtki i on se tamo napljačkao kolko se moglo .I tako se ove prljavštine latio ukrodržavni tužioc koga… Čitaj više »

Moreno
4 godine prije

To je isto ka da lavu rečeš, nemoj mi dirat to mlado tele, to je moj mlaji brat . . . 🙂

Sparkling
4 godine prije

Budimo iskreni i ne navijajmo kao na nekoj nog. utakmici. Rusko vodstvo i njihove tajne službe su pogriješile ili ako hočete “baba s kolačima ih je preduhitrila”. Janukovič je bio najslabija karika između Ukrajine i Rusije. Reči čete – lako je biti general poslije bitke. Ali meni nisu na raspolaganju info. svih službi u Rusiji koje bi trebale predvidjeti neke stvari i o tome iskreno izvjestiti svoje nadređene. Da su makli Janukoviča na vrijeme, izbili bi karte izuzetnima za kaos koji su napravili. Vlado igra na kartu da će večina Ukrainaca kad tad progledat i uvidjeti kakvu su grešku napravili ali zaboravlja da su Ameri maheri korupcije i obečanja koje ispunjavaju samo kad je njima u interesu. Dovoljno je da iza tih desetak ili više korumpiranih političara i nekoliko tisuća pristalica fašističkog desnog sektora, dobro naoružanih koji siju strah među normalnim ljudima, ništa se ne mora promijeniti ako to izuzetni… Čitaj više »

denis
4 godine prije

Putin je kao i obično naivan što se tiče amera.Nikada oni neče ispustiti Ukrajinu iz svojih prljavih kanđi.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Treba znati da se raspadom SSSR-a, preko noći, 25 milijuna Rusa našlo da živi izvan Rusije, u inozemstvu. Preko noći…. 25 milijuna ljudi!!? Više nego je imala bivša Jugoslavija. A Rusi, za razliku od nekih na Balkanu, nisu pokazali volju za prekrajanjem granica drugih bivših sovjetskih republika. Pa su odlučili da svoju bivšu federaciju raskroje po šavovima, granicama, koje su im sašili još vođe komunističke revolucije. Imali su dovoljno umnih ljudi, da tri puta izmjere, prije nego počnu sjeći. Zbog svojih nacionalnih i državnih interesa nisu se odlučili na ”otkidanje” dijelova drugih bivših sovjetskih republika za koje su smatrali da pripadaju ruskom narodu. A možda su Rusi propustili veliku šansu jer su za “otkidanja” od drugih imali i te kakvih mogućnosti, a našlo bi se i opravdanja. Npr. Kazahstan, teritorijem duplo veći od čitave Zapadne Europe, po podacima iz 1997. g. sa 16.534.000 stanovnika, od čega su 46 % bili… Čitaj više »

Max
4 godine prije

Vrlo mudra i znakovita izjava.

Majk Majers
4 godine prije

Čovik je u pravu, Ukrajina jest bratska zemlja. Svi Slaveni su bratski narodi (ma svi smo braća, j… t ga), samo smo to zaboravili. Možda jednoga dana…

Max Payne
4 godine prije

Igrom slučaja imao sam priliku upoznati nekoliko Ukrajinaca koji duže ili kraće vrijeme rade u Hrvatskoj. Manje-više ista priča: U Ukrajini je ekonomska katastrofa i tamo se više ne može normalno živjeti. Zanimljivo da nitko ne krivi Rusiju za takvo stanje iako je to malo i poželjno u Hrvatskoj. Primjetan je jedan strah i grč jer to je običan puk totalno apolitičan i normalno da su zabrinuti jer imaju dosta rodbine i prijatelja tamo. I što je najbolje njima je Hrvatska super jer su došli iz još goreg. Ja sam im objašnjavao da je Hrvatska teška banana ali oni tu mogu nešto prodati, zaraditi, preživjeti što im u Ukrajini više nije bilo moguće. Tako da zaista ne treba kriviti cijeli narod. Jednom je negdje rečeno da se je EU (Zapad) spremna boriti do zadnjeg Ukrajinca. Takav i je njihov stav dok je Putin odmah rekao da neće dopustiti jugoslavenski scenarij.… Čitaj više »

CPGS
4 godine prije

Hahahahaha… ovo je za pet!

Pa taj je covjek veci komedijas od Trumpa!

Gozzo
4 godine prije

Ukrajina i Hrvatska, uvjerljivo najgluplje zemlje Europe.. pusionicari bez premca, za saku sarenih stakalaca…

kum
4 godine prije

Nije to nikakva istinska bratska nacija nego,nego prva linija odbrane Rusije.

NSU
4 godine prije

Care, sretan ti rođendan!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI