Vladimir Putin predložio za Rusiju neviđene antikrizne mjere

Vladimir Putin
83 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u svom obraćanju građanima predložio dosad neviđene antikrizne mjere, uključujući porez na dohodak stečen u off shore područjima. Mjere će bez sumnje biti usvojene u Državnoj dumi, gdje ovu situaciju, koja u Ruskoj Federaciji i nije dramatična, nijedna parlamentarna snaga ne koristi za stjecanje političkih bodova. To je pokušao poznati politički gubitnik Aleksej Navalni, koji je u utorak objavio na Twitteru kako je Putin s obitelji pobjegao u vilu u Valdai, odakle će bez straha voditi državne poslove, da bi se ruski predsjednik baš u tom trenutku pojavio na infektivnom odjelu bolnice u Moskvi, pa je Navalnom ostalo da ismijava narančasti zaštitni kombinezon i brzo ukloni prethodnu objavu. No, što je poručio Putin?

„Obraćam vam se o pitanju koje nas sada najviše zanima. Vidimo kako se naglo razvija situacija s epidemijom koronavirusa u svijetu. Cijela svjetska ekonomija je napadnuta i svi predviđaju pad. U Rusiji je, zahvaljujući pravovremenim i ispravnim mjerama, bilo moguće obuzdati brzo i široko širenje bolesti, ali izolirati se od prijetnje jednostavno je nemoguće. Međutim, ruske vlasti, zajedno s liječnicima, pokušavaju biti proaktivne. Vođeni prioritetom života i zdravlja građana donesena je odluka o odgodi datuma glasanja o reformi ustava. Glasanje treba odgoditi na kasniji datum”, rekao je Vladimir Putin.

„Odluka o tome koji će datum biti još nije donesena. Procijenit ćemo kako će se razvijati situacija u regijama i u cijeloj zemlji. I samo ćemo se oslanjati na stručno mišljenje liječnika, a onda ćemo odlučiti o novom danu glasanja. Sljedeći tjedan izjavljujem da se ne radi, ali će se plaće očuvati. Stanka će trajati od subote, 28. ožujka, do nedjelje, 5. travnja”, rekao je ruski predsjednik, dodavši da će bankarske institucije, medicinske ustanove, apoteke, trgovine, vladine agencije i službe, te prijevoz i dalje raditi.

Da bi se osigurala socijalna zaštita građana, kao i podrška malim i srednjim poduzećima, provode se sljedeće mjere:

  1. Sva se socijalna davanja i naknade građanima automatski trebaju obnavljati u sljedećih 6 mjeseci, bez pružanja dodatnih informacija;
  2. Isplate na 75. obljetnicu Velike pobjede veteranima i radnicima kućnog fronta u iznosu od 75 i 50 tisuća rubalja trebaju se isplatiti prije majskih praznika;
  3. U sljedeća 3 mjeseca, počevši od travnja, svim obiteljima koje imaju pravo na majčinski kapital isplatit će se dodatnih 5 tisuća rubalja mjesečno za svako dijete mlađe od 3 godine;
  4. Isplate za djecu u dobi od 3 do 7 godina trebaju početi u lipnju, od ranije planiranih u srpnju;
  5. Bolovanje će se izračunavati na temelju iznosa najmanje jedne minimalne plaće koju je radnik primao mjesečno. To će važiti do kraja ove godine;
  6. Isplate naknada za slučaj nezaposlenosti povećat će se na minimalnu plaću, odnosno na 12 130 rubalja mjesečno;
  7. Za potrošačke i hipotekarne zajmove osiguravat će se godišnja pauza, bez ikakvih penala, ako se mjesečni prihod dužnika oštro smanji za najmanje 30%;
  8. Slični će se mehanizmi osigurati za samostalne poduzetnike;
  9. Bit će pojednostavljen postupak stečaja;

Za mala i srednja poduzeća pruža se sljedeće:

  1. Odgoda svih poreza, osim PDV-a, na 6 mjeseci;
  2. Za mikro poduzeća odgoda se odnosi i na doprinose za osiguranje u socijalne fondove;
  3. Mala i srednja poduzeća koja se nađu u teškoj situaciji trebala bi dobiti produljenje zajma od 6 mjeseci;

Za poduzeća koja su u teškoj situaciji, najviše pogođena krizom uvodi se:

  1. Moratorij na podnošenje zahtjeva vjerovnika za stečaj tvrtki i za povrat dugovanja i novčanih kazni;

Za građane zaposlene u malim i srednjim poduzećima se uvode posebne pogodnosti, ali kao dugotrajna mjera i  dugoročno poticaj za poslodavce da povećaju plaće zaposlenih. Poduzete su apsolutno neviđene mjere za stabilizaciju ekonomske situacije. Pokušajmo sažeti Putinove riječi.

Sva plaćanja u obliku kamata i dividendi, koja su iz Rusije u inozemstvu u off shore jurisdikciji, trebaju se oporezivati odgovarajućim porezom. To je dohodak određenih pojedinaca kojeg ostvaruju  kroz različitih vrsta shema takozvane „optimizacije“ i podliježu realnoj poreznoj stopi od samo 2%. Dok građani, čak i s malom plaćom, plaćaju porez od 13%. To, naravno, obični Rusi ne smatraju poštenim i sada se ta porezna stopa usklađuje. Stoga se predlaže onima koji svoj dohodak primaju u obliku dividendi na stranim računima porezna stopa od 15%. Naravno, to će zahtijevati prilagođavanje ruskih ugovora o dvostrukom oporezivanju s nekim zemljama, ali se od vlade traži da odradi taj dio posla. Ako strani partneri ne prihvate ruske prijedloge, tada će se Rusija jednostrano povući iz tih sporazuma.

Predsjednik Rusije je također predložio da se prihod od depozita koji prelaze milijun rubalja oporezuje porezom na dohodak od 13%, kakvog plaćaju svi Rusi.

Svi dodatni proračunski prihodi od provedbe dviju prethodnih mjera usmjerit će se na podršku obiteljima s djecom, pomoći nezaposlenima ili osobama na bolovanju.

To su promjene koje Rusiji predstoje odmah, a neke za najviše nekoliko tjedana. Hoće li biti novih, vidjet ćemo.

COVID-19Gospodarske mjereKoronavirus
Pretplatiti se
Obavijesti o
83 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Savonarola
4 godine prije

Putin neviđeno efikasno riješava probleme.Naprimjer kad su neke ljekarne podigle cijene,on im je trenutno oduzeo licence i netko drugi u njima sad prodaje lijekove.Tko kod nas može takve stvari rješavati i koliko treba vremena?

Hogar
4 godine prije

Uf, ovo je udarac u bubrege za ruske liberale i zapadne “demokrate”.
Već ih čujem: “Povratak u komunizam!”, “Uravnilovka!”, “Putin daje tuđe pare!” itd.
“Siromašna i zaostala” Rusija čuva stanovništvo i “male ljude” a ne superbogate korporacije i pojedince.
“Bogati i napredni” Zapad radi suprotno.
Pitam se ko će na kraju bolje proći kad se digne kuka i motika.
P.S. Da budem fer, Ameri nešto pokušavaju, i to začudo Republikanci, ali koliko vidim Demokrate zatežu. SAD su postale disfunkcionalna država, selo gori a baba se češlja.

basso
4 godine prije

To je pravi predsjednik,predsjednik koji vodi racuna o svom narodu.

dulebg
4 godine prije

Znači – počinje prevrat!? Prvo je bio udar na liberale, zatim doživotno produženje mandata. Sada udara na off-shore izbegavanje oporezivanja. Svakakvih ćemo se još čuda nagledati pod kišobranom korone.

dalmata
4 godine prije

Kuća se radi od temelja.Brzo,odlučno,efikasno.Za cili narod(e) Rusije.krizna vrimena,Oštri mač u rukama pravog rodoljuba.radi primjera,prije par dan,do Presjednika putina stigla je vijest da pojedini apotekari dižu cijene traženih sredstava za zaštitu od virusa.Odgovor je bija,brz i jasan”Oduzmite in licencu,.Niko se neće bogatit na narodu”.tek toliko,po miljardu puti,da i svaki slipi brav(ovan)progleda,šta je Presjednik i kako izgleda,slobodna država,slobodnog naroda.

BILJANA MORI
4 godine prije

Federalne rezerve kažu da bi američke banke trebalo da upotrebe “Discount window” da bi umanjile gotovinsku krizu

Miki
4 godine prije

Jeste pročitali mere u EU? Mnogo socialnije od ruskih! Država plaća svim radnicima zaposlenim u firmama koje ne rade zbog Coronavirusa od 50 – 80% naknade plata zavisi od države do države. Na ledu su plačanja poreza i doprinosa. U nekim državama čak su krediti na moratoriju… Rusija je oprostite, ništa naprama merama u EU.

BG CG
4 godine prije

Znači li ovo da će on vješto iskoristiti ovaj haos da oporezuje i sasiječe ofšorizaciju, ili da je i on zapravo na udaru sopstvenih globalista te je popustio pod pritiskom i uveo ove mjere oduzimanja građanskih prava? Ima li zabrane napuštanja stana u Rusiji?

Laki Topalović
4 godine prije

Čini se da Rusija ide u smjeru polaganog “zatvaranja”. Sve veće mjere restrikcije, ne rade radnje osim nužnih, ne radi prijevoz osim nužnog, ne putuje se iz regije u regiju, ako nije nužno,….. No mjere su ok. Ljudi se ne moraju bojati uza budućnost i posao.

RoPe
4 godine prije

Po Plenkovicevim mjerama, koje su gotovo iste, se pljuvalo, a ove se uzdize. !?!

Inace, ako sam dobro izracunao tamo je minimalac 125$. To je dosta manje nego u Hrvatskoj.

Ivan
4 godine prije

Gledajte i učite Plenković i Milanović, ako mislite ostati tu gdje jeste.

SNoc
4 godine prije

Nema takve stvari kao što je besplatni ručak.

apolo
4 godine prije

Ja zivim u Bergamu, crvena zona. Mjere koje je poduzela vlada su, kazniti svakog ko prekrsi karantin. Kazne i do 4000 e, ili zatvor 5 godina ako si potencijalno zarazen, a krsis karantin. Sto se tice da smo na trosku drzave dok traje epidemija, do danas ni centa pomoci. Ko ima novca, moze kupiti hranu uz specijalni ausvajs, i to je to. Hoce li drzava pomoci ako ne radis, a postujes zakon? Ne znam. Moje misljenje je da od EU nema nista. Sto se tice pomoci koju Rusija dodjeljuje svojim gradjanima, vise bi bio sretan i sa takovom pomoci, nego ovom EU- dodjem ti.

VOLGA VOLGA
4 godine prije

Tako se to radi.Uz Putina će i EU uskoro…

Max
4 godine prije

Tako se vodi država.

Klump
4 godine prije

Tole si ne bo upal doben MEDIj v Sloveniji objavit, da ima Rusija tako dobre ukrepe za navadne ljudi, še lahko kapitaliste in vladajoče začne pri srcu stiskat.

nije bitno tko
4 godine prije

Pa izračun je vrlo lak. Rusi neče ništa platiti za testove i zdravljenje, Ostaje jim sva državna pomoč. A Amerikanci če morati sve da plačaju, tako da umesto državne pomoči, morat če platiti testove na virus i zdravljenje. Onih 1000 dolara kako da nisu ni dobili, jer če s njima platiti testiranje i još 10.000 če biti u minusu, ako budu na test pozitivni.

Alex
4 godine prije

Svako dizanje poreza i dodatni troškovi administracije vode društvo prema recesiji. Troškove države treba smanjivati i po cijenu smanjenja ljudstva, ako ne ide na drugi način. Putin radi kardinalnu pogrešku, koja će se u budućnosti multiplicirati.

Vladimir
4 godine prije

Pa, bilo bi dobro kada bi naši političari preslikali barem dio ovog

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI