Vladimir Putin: “Tko ne hrani svoju vojsku, hranit će tuđu”

Vladimir Putin - intervju
65 komentara

Vladimir Putin je povodom kandidature za predsjedničke izbore održao veliku konferenciju za novinare na kojoj se dotaknuo brojnih tema. Od ekonomije, drugih važnih tema za građane, posebno smanjenja poreznih opterećenja i opraštanja poreza građanima i dijelu poduzetnika kojima će biti oprošten dug, ali automatizmom i bez pretjerane birokracije s nepotrebnih podnošenja zahtjeva Poreznoj upravi.

Govorio je i o odnosima sa Sjedinjenim Državama, problemu na Korejskom poluotoku, njegovom putovanju u Siriju i važnosti poraza terorista u bliskoistočnoj zemlji. Na pitanje o vojnom budžetu Ruske Federacije je odgovorio izrekom vrlo popularnom među pripadnicima ruske vojne flote.

Podsjetimo da je ruski vojni proračun bio najveći 2012. godine, kada je iznosio 90,7 milijardi dolara. Godinu poslije je smanjen na 68,9 milijardi, što je trend koji se zadržao do 2016. U kojoj ej Rusija na obranu izdvojila 69,3 milijardi dolara. Naravno, govorimo o ekvivalentu u ruskim rubljama.

Prema novom nacrtu proračuna bi se izdvajanja za vojsku trebala blago smanjiti. U nacrtu saveznog proračuna za 2018. i planirano razdoblje od 2019. i 2020. godine će se  trošak za obranu od sljedeće godine, te dvije naredne, smanjivati i iznositi 2,8%, potom 2,7 i  2020. godine 2,5% ukupnog BDP-a, iako u vojnim krugovima navode da je namijenjeni iznos tako raspoređen da neće utjecati na obrambenu moć i borbenu učinkovitost ruske vojske.

“Tko ne hrani svoju vojsku, hranit će tuđu”

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji danas je ruski predsjednik Vladimir Putin naglasio kako je ruska potrošnja na vojsku opravdana.

“Tko ne hrani svoju vojsku, hranit će nečiju tuđu”, rekao je ruski predsjednik i ispričao anegdotu ruskih mornara, vrlo nepopularnu u dijelu pacifističkih krugova.

Kako bi pojasnio što misli, ispričao je ovu “surovu” izreku novinarima i okupljenima na tiskovnoj konferenciji.

“Otac, vojni pomorac, pita sina: “Jesi li vidio gdje mi je bodež?” Sin mu odgovara: “Tata, zamijenio sam ga za sat susjedova sina”. Otac kaže: “Dobro. Zamisli da su nas napali razbojnici. Odnijeli sve stvari iz kuće, ubili mene, mamu i silovali tvoju sestru… I što bi ti učinio? Došao sa satom i rekao: “Sada je po moskovskom vremenu 12 sati i 30 minuta.”

Mi ćemo se brinuti o našoj vojsci, ali si nećemo dozvoliti da upadnemo u utrku s naoružanjem”, rekao je Vladimir Putin.

Intervju
Pretplatiti se
Obavijesti o
65 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Cigo
6 godine prije

Rat glavna tema rusa,amera i ostale bratije.I mi smo se tako spremili i kako nas niko nije napadao mi se odlucili isprobat nauceno.. Znamo sta je i kakav rezultat. I ta nasa JNA hranila i sebe i narod i na kraju pucala u svoj narod.

igi
6 godine prije

,,,nije mi jasno kako je bivša juga uzdržavala onoliku vojsku a nitko nije bio gladan kruha niti žedan vina…a danas ovi vazali drže ostatke ostataka i to im je puno a narod u banani.

Alerik
6 godine prije

Ovo podsjeća na Bregovićev stih Tko ne sluša pjesmu, slušat će oluju iz pjesme Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo. Naravno da jednu bankrotiranu državu nije mogao spasiti nikakav stih (a o ovom spomenutom bismo mogli raspravljati u kontekstu prekognicijskih sposobnosti umjetnika), ali njegov pokušaj je bio iskren.
Nadam se da će Putin dobiti i slijedeće izbore. To bi bilo dobro za Ruse i za cijeli svijet.Zasad je jedan od rijetkih samosvjesnih državnika, koji je svjestan ruske uloge na Zemlji i jedini koji je u stanju stati na put američkom imperijalizmu koji odnedavno (od ruske intervencije u Siriji) gubi korak.
Trump očito slini gledajući brojke o ruskom izdvajanju za naoružanje koje je 2,8% BDP.a, a on nikako natjerati Europljane da počnu trošiti barem 2% BDP na oružje, američko dakako. Bit će da su Europljani ipak malo pametniji pa troše na vojsku minimalno, znajući da ozbiljnijeg neprijatelja i nemaju.

njonjo
6 godine prije

Podržavam 100 % politiku Rusije i Putina. Rusi imaju ozbiljne neprijatelje i krvavu prošlost zbog čega jake-najjače vojske ne mogu opstati.

Necu da ti kazem
6 godine prije

Tih 69 milijardi je iznos koji je dobilo direktno ministarstvo odbrane. Medjutim, ko zna kako se kreira ruski budzet, zna i da u svakom ministarstvu postoje stavke koje se odnose na vojsku, tako da, bukvalno, sva ministarstva odvajaju deo svojih prihoda u korist vojske. Cuvena ruska maskirovka. Koliki je stvarni vojni budzet Rusija zna mozda pet ljudi.

Laki Topalović
6 godine prije

Usput, priča ruskih vojnih mornara, pacifisti ili ne, koga briga, vrlo je poučna. U dvije rečenice je sve rečeno.

Hari1
6 godine prije

” Dobro. Zamisli da su nas napali razbojnici. Odnijeli sve stvari iz kuće, ubili mene, mamu i silovali tvoju sestru… I što bi ti učinio?” – Dobro, tata, kad već izvlačiš razbojnike iz šešira, onda mogu i ja izvući susjedovog sina s bodežom koji kao pravi susjed sprečava razbojnike u svom naumu. Sada je po moskovskom vremenu 12 sati i 30 minuta, razbojnici su rastjerani, obitelj živa i zdrava, dobrosusjedski odnosi potvrđeni. 😉 “Mi ćemo se brinuti o našoj vojsci, ali si nećemo dozvoliti da upadnemo u utrku s naoružanjem” – Ako Rusija misli držati korak s SAD-om i drugim potencijalnim protivnicima, ne smije si dopustiti nespremnost u vojnom smislu. Održavanje dobrosusjedskih odnosa ide u prilog takvoj spremnosti, osobito s narodima susjednih zemalja, a u idealnom slučaju i s narodima protivničkih zemalja. Sun Tzu kaže: “Najbolje je pobijediti bez borbe”. Budi dobar s narodom SAD-a i vodstvo SAD-a neće moći… Čitaj više »

Zvrka
6 godine prije

A tko nema svoga žita , i svoga sjemena ,jesti će ……g…a!
Hranit vojsku mogu oni koji imaju čime i čija vlast nije podijeljena na 3/3 niti na 6,9 Itd.
Koji imaju JEDNU i SVOJU vojsku . I JEDNOG predsjednika/cu, koji pak je u službi SVOJE države , a nije strani plaćenik.
A takvih je malo.
Mi nismo od tih. A jesmo li ikad bili? E to ja ne znam a ,mislim ,ni drugi od vas.
Naše rasprave na ovim stranicama su nesvrsishodne.
Podrška Putinu i Rusiji.
I svakom tko čuva svoju zemlju, svoje žito ,svoje sjeme i svoje ljude.

čitatelj portala
6 godine prije

“Tko ne hrani svoju vojsku, hranit će tuđu.”
“Mi ćemo se brinuti o našoj vojsci, ali si nećemo dozvoliti da upadnemo u utrku s naoružanjem.”
Dvije velike izreke, po mome mišljenju, velikog političara današnjice.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI