Vojska EU nije neophodna

Josep Borrell - EU u ratu
20 komentara

Zemlje članice EU treba da daju prioritet zajedničkom radu i povećanju saradnje između 27 nacionalnih vojski, a ne formiranju vojske širom bloka, rekao je šef spoljne politike Josep Borrell za Politico’s Playbook.

Komentari su uslijedili nakon što je Evropska komisija (EK) u utorak predstavila svoju strategiju za unapređenje odbrambene industrije Evrope, pozivajući na racionalizaciju nabavke oružja među državama članicama i smanjenje ovisnosti o američkoj odbrambenoj industriji.

U intervjuu objavljenom u srijedu, Borrell je insistirao da je “odbrana nadležnost države članice” i da poenta “nije u tome da ima vojsku EU”, već da bi sve vojske bloka trebale biti u stanju “bolje raditi zajedno”.

Njegovo mišljenje ponovila je i njemačka europarlamentarka Hannah Neumann, koja je sugerirala da “nema smisla pozivati ​​evropsku vojsku” kada države članice ne mogu čak ni proizvesti dovoljno municije da se odbrane ili podrže svoje najbliže partnere.

Kako je istakao Borrell, EU se morala više okrenuti uvozu zbog sve veće potražnje, ali bi to trebalo činiti na kooperativan način. “Fragmentaciju treba rješavati saradnjom”, rekao je diplomata, sugerirajući da će nova strategija EK podstaći zajedničku nabavku odbrambenih kapaciteta i projekata od zajedničkog evropskog interesa.

U međuvremenu, potpredsjednica EK Margrethe Vestager otkrila je da je preko 108 milijardi dolara potrošeno na nabavke u sektoru odbrane u prvih 16 mjeseci ukrajinskog sukoba, ali da je skoro 80% tog iznosa urađeno izvan EU, pretežno u SAD.

“Ovo više nije održivo – ako je ikada i bilo”, rekla je Vestager.

Zabrinutost u EU oko pouzdanosti Washingtona u vezi sa strateškim pitanjima nedavno je pojačana u svjetlu komentara bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koji sugerira da se od SAD-a ne treba očekivati ​​da brane evropske saveznike koji odbijaju da ispune svoje obaveze o vojnim troškovima prema NATO-u.

Trump je također insistirao na tome da ostatak vojnog bloka treba Ukrajini poslati barem onoliko pomoći koliko su SAD do sada poslale.

Predsjednik Joe Biden kritizirao je izjave njegovog vjerovatnog protivnika na predstojećim izborima ove godine, opisujući Trumpove komentare o NATO-u kao “apsolutno bizarne” i sugerirajući da su evropski lideri “na smrt uplašeni” njegovim prijetnjama.

Borelleurusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

Bolje su suverene države od nadorganizacija pa tako i vlastita vojska,

tihobl
1 mjesec prije

Медведев:

О Бајдену и Јулији Наваљној: Деде, које су са сваким даном све немоћније, које су на несигурним ногама а у стању неотклоњиве деменције, па тешко схватају о коме и о чему се говори, грле се са веселим курвама које глуме удовице преминулих руских екстремиста

О Немцима: Парламентарни циркус наказа из земље пораженог фашизма, који седи у Рајхстагу, захтева да се његовим неонацистичким следбеницима пошаљу ракете дугог домета, уз ризик да њима самима на главу почну да падају ракете још већег домета

O западним лидерима: Посматрам у шта у шта се претворио западни политички паноптикум. Тужан, понекад смешан, али злокобан призор. Ситни Бонапартини наследници, испробавајући златне еполете стргнуте пре две стотине година, жедни су освете наполеоновских размера, жестоку и пласирају изузетно опасну лудорију о искрцавању трупа појединих земаља НАТО-а у Кијеву, као и о новим оружјима за удар на Русију.

tihobl
1 mjesec prije

Путин:

„Односи Русије и Србије имају посебни карактер. О томе увек говорим са нарочитом топлином јер су Срби – желим да ово нагласим – током векова били најпоузданији савезници Русије. Ми у Русији то и памтимо и ценимо“.

xyz
1 mjesec prije

Ova propalica svaki dan govori drugčije…

Tupko Glupko
1 mjesec prije

“U međuvremenu, potpredsjednica EK Margrethe Vestager otkrila je da je preko 108 milijardi dolara potrošeno na nabavke u sektoru odbrane u prvih 16 mjeseci ukrajinskog sukoba, ali da je skoro 80% tog iznosa urađeno izvan EU, pretežno u SAD.”

Sve je rečeno u ovoj rečenici.

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Iz ovoga izbija inteligencija.
Podsjetimo se – Borrell je jedan od sedam potpredsjednika Europske Komisije koje je izabrala predsjednica EK UvdL.
A koju je opet izabrao EU parlament.

Lucija, prva
1 mjesec prije

“Borell i Ursula ne sjećaju da su ikada pozivali ljude u rat protiv Rusije. Ista je evo uzrok tomu da SAD ne smiju priznati da je pomoć u Ukrajini zaustavljena uzajamnim dogovorom Demokrata i Republikanaca, a ne samo jedne strane. Zemlje članice EU treba da daju prioritet zajedničkom radu i povećanju saradnje između 27 nacionalnih vojski, a ne formiranju vojske širom bloka, rekao je šef spoljne politike Josep Borrell za Politico’s Playbook. U intervjuu objavljenom u srijedu, Borrell je insistirao da je “odbrana nadležnost države članice” i da poanta “nije u tome da ima vojsku EU”, već da bi sve vojske bloka trebale biti u stanju “bolje raditi zajedno”. U ovome je,kako je istakao, dobio i podršku čelnice Europske komisije Ursule von der Leyen. Dakle, vojska ni u kom slučaju što ističu i čelnici SAD koji stoje iza njih, nasuprot Macronu (Napoleone, magarče). Potpuno je jasno da će SAD radije… Čitaj više »

Lucija, prva
1 mjesec prije

“ЕУ отворила приступне преговоре са земљом која је у рату и чије су границе недефинисане

Украјински председник Володимир Зеленски поздравио је данас споразум лидера ЕУ о отварању преговора о чланству са Украјином као победу његове земље и Европе.

Председник Европског савета Шарл Мишел је раније саопштио да је Европски савет одлучио данас да отвори приступне преговоре са Украјином и Молдавијом, као и да додели статус кандидата Грузији.

Мишел се потом на кратко обратио новинарима у Бриселу, а на питање како су лидери ЕУ успели да постигну одлуку о Украјини, рекао је да се много радило на припреми самита и да је било важно да се ниједна држава чланица не успротиви тој одлуци.

Јерменија пристала да инсталира 13. америчку биолошку лабораторију у близини базе Оружаних снага Русије

Јерменске власти пристале”.

Josip
1 mjesec prije

Doslo barem nekome u mutavom Briselu iz dupeta u glavu

gargamel
1 mjesec prije

Koja vojska, od pedera i tranđa. Samo je sumnjivo što uvoze svake godine oko milion mladih ljudi , iz svake vukojebine,kao što rekoh, biče im izbor, ili nazad ili na front. Mada od tih nema koristi, da išta vrede, borili bi se za svoju državu. P.S Slično kao i na Balkanu, bežalo se sa svih strana, onda naijskrenija ljubav iz dijaspore.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI